Altă întrebare: altă procuroare?

E greu să ții drumul virtuții cînd ai ambiții și planuri de răzbunare. În cariera ei de zeiță nevrotică, doamna Kövesi a ratat o mulțime de viraje. A ieșit în decor ba cu stenograme editate, ba cu dosare politice, ba cu arestări forțate, ba cu protocoale ilegale, ba cu amenințări publice și vanități academice, care s-au dovedit a fi, pînă la urmă, plagiate după Băsescu și după alți autori.

A avut și momente lumești, de slăbiciune viticolă, cînd a cîntat cu Sebi Ghiță chiar în crama inculpatului fugar. Acum, însă, zîna cătușelor s-a ciocnit frontal cu gardul Curții Constituționale, în condițiile în care, zic anchetatorii, nu avea centura politică pusă.

Iar de data asta a făcut-o lată. Că a anchetat Guvernul și membrii Guvernului într-un moment de turbulență politică, luînd pe față partea uneia dintre tabere și excitînd mulțimea adunată în Piața Victoriei, mai treacă-meargă, nu-i tocmai o premieră. Dar a încălcat, făcînd toate astea, separația puterilor în stat.

E drept, cu Ordonanța 13, PSD a făcut tot posibilul să stîrnească demonii unui puci politic, dar zelul hultănesc cu care s-a repezit doamna Kövesi asupra cabinetului Grindeanu are ceva din incursiunile tătărești. Asta după ce CCR considerase că Guvernul avea dreptul să emită ordonanța, respingînd două sesizări formulate de Iohannis și de CSM.

CCR spune că DNA și-a depășit atribuțiile, că și-a arogat puteri care nu îi revin și a interferat cu atribuția legislativă a Guvernului, anchetînd – fără să aibă dreptul – oportunitatea și legalitatea elaborării unui act normativ. DNA a fost, practic, surprinsă de blitz-ul constituțional. Fotografia rezultată ne-o arată făcîndu-și de cap cu legea și abuzînd de puterea ei operativă în lupta politică deschisă pentru răsturnarea Guvernului.

Gestul e nebunesc și oamenii sănătoși se întreabă, probabil, cum de au marșat ceilalți procurori. De unde violența, lipsa de rațiune și de cunoaștere a legii și a atribuțiilor, de unde pornirea de a sări direct la gîtul democrației, al Constituției și al statului de drept, de unde atîta orbire judiciară în rîndul unei armate întregi de procurori? Atacul asupra Ordonanței 13 are el însuși, asupra DNA, efectul unei Ordonanțe 13. E o gafă de proporții egale care spulberă, cu martori constituționali, mitul furiei sincere care animă lupta anticorupție.

Luni, într-un moment de realism, DNA a părut să înțeleagă dimensiunile erorii, dar felul în care a reacționat i-a complicat situația. A clasat o parte din acuzații, și-a admis incompetența și a trimis dosarul la Parchetul General, cu noi capete de acuzare, regretînd, însă, la vedere, că dușmanul politic n-a fost lichidat. Mai mult, a dat drumul, la DNA Ploiești, unui dosar din Cretacicul timpuriu, cu Ghiță și locotenenții lui, ca să acopere scandalul de la București – un mod de operare familiar amatorilor de breaking news.

Doamna Kövesi a greșit. Dacă Justiția reține fapte, acum faptele vorbesc explicit. Abuzul în serviciu și favorizarea infractorului presupuse a fi fost săvîrșite de miniștri au acum încadrări simetrice în sarcina DNA: abuzul de putere și perturbarea activității Guvernului.

Lipsește, însă, Polițeanu, omul lui Macovei, ca să facă o plîngere penală. În tabăra proștilor și a oamenilor fără dinți nimeni nu îndrăznește atît de mult.

9 COMMENTS

 1. Nu ne trebuie un Politeanu. Ne trebuie 500.000 de oameni in strada, care sa spuna foarte clar: Gata, ajunge! Pana aici!
  Daca nici acum nu e debarcata tanti Codruta, nu mai e nicio speranta ca tara asta se va face bine vreodata.

 2. Dle Tudor, acest personaj celebru nu este cel cu batista?! Stiti dvstra, cel facut pres, carpa, perie de wc de sov. Un personaj intors cu cheita! Dle Tudor, unii dintre noi nu uita si nu iarta! Ce credibilitate poate avea acest personaj vandut pe 2 arginti? Se poate vorbi in cazul lui de bun simt, de rusine? Pacat de talentul lui, nici intr-o mie de ani nu se va reabilita.

 3. Până nu găsesc unul demn de respect şi onorabil, un om care nu a pupat ”poala popii” nu trebuie să se limiteze la un plasat-plantat.

 4. Zi-i domnule Buscu, ca-i spui bine. Din pacate psd-ul este timorat ca sa preia fraiele “jocului”, mai ales cand “arbitri” nu aplica regulamentul, stau tot timpul si fluiera tot felul de fault-uri imaginare.

 5. pfff… si taman ACU’ sare Ponta sa muste spunand ca in PSD e dictatura?!…
  cum care Ponta? ala “santajat” sa o numeasca pe Kovezi, povrecitul….

 6. Off Topic :
  Am observat ca Liicheanu nu mai poate sa doarma noptile, e tulburat intelectual -filosofic de grija dintilor si maselelor romanilor. Explicabil, daca esti o japita atat de elitist- profunda, ai insomnii si scrii articole valoros -egale closetului pe care stai si cugeti creativ -puturos.
  Nu am inteles Liicheanu vrea sa isi deschida cabinet stomatologic, pe gratis desigur, deoarece vrea sa ajute poporul fara dinti?. Perfect, rolul de Mengele dentistul =”intelectual zdreanta” l-ar prinde ca o manusa.
  Nu sunt convinsa insa Liicheanu i-a cautat la dinti pe toti cei peste 3 milioane de votanti PSD?. Daca are o obsesie atat de mare poate are si o curiozitate copro -culturala, ii poate cauta si in gaura fundului. Raspunsul copro-cultural : shit on you!.
  Dar stimabilul asta care a lins in toate regimurile Ceausescu, Iliescu….. nu a ratat operatiunea de lingere la Basescu, perfectionandu-se in lins are tupeul zdrentei ordinare sa jigneasca o gramada de oameni pe care nu ii cunoaste. Inca odata: shit on you!.
  Servitor si sluga,profitor al tuturor regimurilor mare om, mare caracter, Liicheanu, japita nationala.

  Liicheanu -ziare. ro
  De ce a scos paginile despre Marx?
  “Prima sa carte, “Tragicul. O fenomenologie a limitei si depasirii”, a aparut in 1975 la Univers si a fost republicata la Humanitas in 1993. In nota editiei a doua, autorul scrie: “Am lasat deoparte sectiunea a treia a acelei editii si am pastrat doar sectiunile care se inscriau nemijlocit in tematica volumului…” Daca citim paginile scoase la reeditare observam ca anticomunistul de azi incearca de fapt sa-l faca uitat pe comunistul de ieri! In prima editie, intre pag. 203-209, Liiceanu il citeaza pe Marx de 12 ori, insusindu-si bine tezele acestuia. Evident, dupa Revolutie, deci dupa publicarea “Apelului catre lichele”, paginile respective nu mai dadeau bine la dosar si au fost rase. Sa le scoatem insa la iveala. La pagina 204, Liiceanu scria: “Desfiintarea proprietatii private devine astfel terapia locala in vederea unei realizari totale: cand uzul lucrului isi pierde natura egoista si cand simtul posedarii dispare, omul isi dobandeste integritatea senzoriala. “Fiinta a trebuit sa fie redusa la aceasta saracie absoluta, ca sa dea nastere din sine bogatiei sale launtrice” (Marx, 1968, 53). De-abia acum omul este liber sa-si insuseasca “esenta sa omnilaterala intr-un mod omnilateral, deci ca om total” (Ibid., 579).”

  Gabriel Liiceanu il citeaza pe Marx: “Comunismul este forma necesara si principiul dinamic al viitorului apropiat”!
  Bai “democratule” FAKE!, Liicheanule, sluga comunista nu ai dreptul tu sa jignisti, nu un om, nici macar o musca! Scarba ordinara, te-au folosit toti, ceausistii, Iliescu, Basescu…securistii TOTI! si iti si placea, fiindca esti o carpa fara caracter. O sluga! Cameleonic, sa ii fie lui bine isi ascunde trecutul, se schimba dupa cum bate vantul si se linguseste pe langa oricine e la putere .
  Alaturi de camaradul sau Plesu o alta sluga perfecta :primul act de corupţie de după Revoluţie pare să fi fost comis de Andrei Pleşu, care, în calitate de ministru al Culturii, prin Ordinul 82/20 februarie 1990, a desfiinţat Editura Politică şi a înfiinţat Editura Humanitas, căreia i-a transferat şi întreg patrimoniul Editurii Politice! Şi pentru că Gabriel Liiceanu a fost ”oropsit” de comunişti, i-a dictat acestuia şi un salariu de aproape 6.000 de lei.
  Hai pa! slugile sa stea acolo unde le e locul: in genunchi!. Poporul roman este prea bland sa dea cu voi de ziduri!. Sa o jignesti pe ma-ta Liicheanule, putoare comunista!

  Andrei Plesu -Corpul cavernos al meditatiei transcedentale
  http://www.ninelpeia.ro/aparitii…/andrei-plesu-corpul-cavernos-al-meditatiei-transcedentale/

  Liiceanu -Pestele Filosofiei
  http://www.ninelpeia.ro/ticalosii/liiceanu-pestele-filosofiei/

 7. superb scris, desi finalul ar putea fi editat: “În tabăra proștilor și a oamenilor fără dinți nimeni nu îndrăznește atît de mult” pentru ca asta nu a fost prevazut in intelegere.

  Pupat Piata Endependentii!
  Semnat : Livius, Fritz, Hellraiser, Anton si Sorinel.

Leave a Reply