Contribuția plătită de angajați la sistemul de pensii este factorul cel mai important care trebuie avut în vedere în noua lege a pensiilor, potrivit precizărilor făcute marți, la Zalău, de secretarul de stat Adrian Marius Rândunică, de la Ministerul Muncii și Justiției Sociale, în cadrul unei întâlniri pe care a avut-o la Instituția Prefectului cu reprezentanții pensionarilor din Sălaj.

Adrian Rândunică a menționat faptul că ministerul pe care îl reprezintă a demarat o campanie națională de consultări, la nivel județean, privind viitoarea lege a pensiilor, acesta fiind și scopul întâlnirii de la Zalău, scrie Agerpres.

“Ne-am propus ca în perioada următoare, având în vedere că discutăm despre un act normativ extrem de important pentru absolut toată populația și cu certitudine prezintă un mare interes nu doar pentru pensionarii aflați în plată ci și pentru salariații din România, (…) să avem o consultare foarte, foarte amplă la nivelul județelor, în teritoriu, pentru că punctele dumneavoastră de vedere sunt foarte importante pentru noi. Ne dorim ca această lege să fie una foarte bună și pe placul, ca să spun așa, tuturor celor care sunt interesați. (…) Părerile dumneavoastră contează extrem de mult în acest cadru și chiar ar fi benefic să ne transmiteți absolut toate punctele de vedere pe care le vedeți că pot fi prinse în noua lege a pensiilor”, a precizat, în debutul întâlnirii, secretarul de stat.

Printre problemele actuale ale sistemului de pensii, enunțate de participanți, s-au numărat și pensiile primite de anumite categorii sociale, precum magistrații sau polițiștii, dar și faptul că impozitare pensiilor este “nedreaptă și abuzivă”.

“Pensiile speciale nu le considerăm pensii. Sunt niște indemnizații date de stat unor persoane cu diferite funcții și nu au ce căuta în legea pensiilor, pentru că nu au avut contributivitate pentru pensii. Să fie scoase din legea pensiilor aceste pensii speciale. Să fie indemnizații de stat pentru parlamentari, pentru magistrați, pentru alte categorii speciale, cu excepția militarilor, unde sunt alte reguli”, a afirmat președintele Sindicatului Liber al Pensionarilor, Ilie Gorgan.

Adrian Rândunică a subliniat faptul că puncte de vedere asemănătoare au fost formulate și în alte județe și se va ține cont de ele în viitorul act normativ vizând sistemul de pensii.

“Ați pus punctul pe I, ca să zic așa, din punct de vedere al unui principiu extrem de important de la care trebuie să pornim în momentul în care ne gândim la legea pensiilor. În primul rând, un principiu extrem de important este contributivitatea, pentru că noi considerăm că este factorul cel mai important și principiul cel mai corect de la care trebuie să pornim. Dacă discutăm despre pensiile de serviciu, pe care le-ați numit pensii speciale, să știți că am luat în calcul absolut toate punctele de vedere (…) și chiar le discutăm”, a subliniat sursa citată.

Secretarul de stat din cadrul Ministerul Muncii și Justiției Sociale i-a asigurat pe toți participanții la întâlnire că ministerul are cele mai bune intenții în realizarea unui act normativ care să nu mai sufere ulterior aprobării lui numeroase modificări, așa cum s-a întâmplat cu actuala lege a pensiilor.

3 COMMENTS

 1. 1. “Ministerul are cele mai bune intenții în realizarea unui act normativ care să nu mai sufere ulterior aprobării lui numeroase modificări, așa cum s-a întâmplat cu actuala lege a pensiilor.”
  Ce incredere sa avem in Olguta, o mincinoasa?!?
  2. “Un principiu extrem de important este “contributivitatea” – o minciuna ordinara! “Contributivitatea” s-a introdusa in 2001. Cei care au lucrat inainte de 2001 nu au avut in vedere acest “principiu”. Deci poate ca unii au preferat sa lucreze pe bani mai putini (si contributie mai mica) pentru ca STIAU ca pensia lor nu o sa fie afectata!
  3. Sa egalizeze si conditiile de munca! Un exemplu: un profesor are 3 luni de concediu pe an si 16 ore de predare pe saptamana. Sa faca LA TOTI aceleasi conditii – ca “principiu de egalitate”.
  4. Modificarea la legea pensiilor sa priveasca numai pe cei care se angajeaza DUPA adoptarea ei (daca este mai defavorabila). NU SCHIMBI REGULILE IN TIMPUL JOCULUI~

  • Las-o mai incet si nu da cu parul aiurea.Sistemul de calcul folosit la calcularea pensiei pana in 2001 era cam asemanator cu cel folosit acum la pensiile speciale,pe care le huiduie cam toata lumea pentru ca ACUM deschid calea pentru unii catre valori nerusinate si inechitabile.Atunci se calcula dupa valoarea cea mai buna a salariilor din ultimii 5 ani.Era folosit fara probleme in epoca socialista cand situatia era sub control si atata timp cat nu au inceput smecheriile,mai ales in mediul privat, cu salarii reale sau fictive, superumflate pe hartie in ultimii ani, inainte de pensionare,astfel ca sa le rezulte o pensie foarte mare.Si atunci s-a trecut la principiul contributivitatii pe total care ,ORICUM,este cu mult mai potrivit, dar departe de a fi echitabil atata vreme cat nu este rezolvat, sau terminat ,si cu pensiile speciale, si cu valoarea lor exagerata, care au fost aruncate in aceeasi ograda,in acelasi fond de pensii, cu a pensiilor calculate dupa contributie,iar asta nu este corect.ESTE PRIGOANA LA ADRESA OAMENILOR SIMPLI CARE AU CONTRIBUIT LA GREU SI CARE AU IESIT SAU VOR IESI LA PENSIE, chiar daca Statul mai subventioneaza Fondul de Pensii… INCA…

   • Aici nu sunteti consecvent.
    1. Daca “oamenii simplii au contribuit la greu atunci au pensii decente”.
    2. Daca vrei “echitate” atunci asiguri echitate si la statutul angajatilor nu numai la beneficii. Adica unii sa nu aiba voie sa aiba si firme, sa faca greva pentru obtinerea de drepturi, sa activeze in partide etc. dar cand vikne vorba de drepturi: ECHITATE!!!
    Cum e “echitabil” ca un profesor sa aiba 3 luni de concedii pe an dar la pensie sa fie tratat ca unul care are doar 20 de zile???
    3. un militar care trece in rezerva semneaza ca timp de 5 ani o sa fie la dispozitia armatei ori de cate ori o sa o ceara aceasta si ca daca va divulga secretele la care a avut acces o sa faca puscarie.
    DECI DOUA INTREBARI: “ECHITATE” VREM DOAR LA PENSIE? DE CE NU SI LA INDATORIRI???
    SI: CINE II IMPIEDICA PE OAMENII SIMPLII SA ALEAGA O CARIERA CARE SA LE GARANTEZE PENSII SPECIALE DACA EI CRED CA E ATAT DE BINE???

Leave a Reply