Ambasadorul Statelor Unite ale Americii la Bucureşti, Kathleen Kavalec, a afirmat joi, la Castelul Peleş, unde are loc un eveniment dedicat aniversării a 143 de ani de la stabilirea relaţiilor bilaterale româno-americane, că parteneriatul strategic dintre cele două state este, astăzi, mai puternic ca niciodată.

“Astăzi, parteneriatul nostru strategic este mai puternic ca niciodată. Aşa cum doamna ministrul Odobescu poate să confirme, avem mereu consultări asupra celor mai importante probleme ale momentului. România este un membru de încredere al NATO, asigurând securitatea flancului sud-estic al Alianţei. În condiţiile războiului din Ucraina la graniţa României, mii de militari americani, bărbaţi şi femei, sunt aici alături de colegii lor români”, a spus ambasadorul SUA, în discursul susţinut în cadrul ceremoniei de la Castelul Peleş.

Totodată, Kathleen Kavalec a arătat că România şi SUA au dezvoltat relaţii din ce în ce mai strânse şi din alte perspective.

“Schimburile comerciale bilaterale s-au triplat doar în ultimii 15 ani; numărul companiilor americane care operează în România s-a dublat, până aproape de o mie. Oameni de ştiinţă, profesori şi cercetători români au obţinut poziţii importante la universităţi din SUA; specialişti americani se implică în proiecte de inovare şi independenţă energetică aici, în România”, a mai afirmat ambasadorul SUA.

La rândul său, Majetatea Sa Margareta, Custodele Coroanei, a subliniat, în discursul său, implicarea Familiei Regale în asigurarea stabilităţii din regiune.

“Încă de la începutul tragicei invazii a Ucrainei, Principele Radu şi cu mine am avut privilegiul de a-i întâlni pe preşedintele Biden şi pe Prima Doamnă şi ştim cât de mult contribuţia României la NATO, la UE şi, în general, la siguranţa lumii transatlantice este apreciată în ţara dumneavoastră. Într-adevăr, în ultimii 30 de ani, am continuat să promovăm relaţiile noastre bilaterale, atât în România, cât şi în SUA, şi ne angajăm să contribuim la siguranţa şi stabilitatea regiunii prin susţinerea fermă şi continuă a intereselor fundamentale ale României şi Republicii Moldova, de care Coroana Română este unită prin puternice legături identitare”, a afirmat Custodele Coroanei.

La rândul său, ministrul Afacerilor Externe, Luminiţa Odobescu, a vorbit despre faptul că Rusia rămâne cea mai importantă ameninţare la securitatea euroatlantică, arătând că aceasta a eşuat deja în ceea ce şi-a propus, respectiv să şteargă Ucraina de pe hartă şi să îi şteargă identitatea de ţară independentă.

În context, ministrul român a reiterat faptul că NATO este mai puternică ca niciodată.

“Împreună suntem mai puternici şi vom răspunde cu succes tuturor provocărilor”, a conchis ministrul Odobescu, citata de Agerpres.


Un eveniment dedicat aniversării a 143 de ani de la stabilirea relaţiilor dintre România şi SUA, găzduit de Custodele Coroanei, Margareta, a avut loc joi, la Castelul Peleş.

Tot joi, de la ora 18,30, Custodele Coroanei va conferi, în cadrul unei ceremonii la Castelul Peleş, ordine şi decoraţii regale unor personalităţi şi instituţii din România şi din Marea Britanie.

La data de 14 iunie s-au împlinit 143 de ani de la stabilirea formală a relaţiilor diplomatice dintre Statele Unite ale Americii şi România, sub domnia Principelui Suveran Carol I şi în timpul preşedintelui SUA Rutheford B. Hayes.

În România, Ambasada SUA este un partener de nădejde permanent al Familiei Regale, promovând idealurile comune ale democraţiei, deschiderii internaţionale şi alianţei transatlantice de-a lungul anilor, precizează Casa Regală.

Leave a Reply