Guvernul german s-a declarat luni îngrozit de sloganurile naziste proferate duminică în timpul unei manifestaţii desfăşurate în oraşul Koethen (Saxonia Anhalt, est), în reacţie la moartea violentă a unui tânăr în urma unui conflict în care au fost implicaţi şi doi afgani, relatează AFP şi dpa, preluate de Agerpres.

‘La sfârşitul zilei de duminică, la Koethen, o înregistrare video a arătat manifestanţi proferând sloganuri făţiş naţional-socialiste, ceea ce trebuie să creeze îngrijorare şi să ne îngrozească’, a declarat în cadrul unei conferinţe de presă purtătorul de cuvânt al cancelarului Angela Merkel, Steffen Seibert.

Circa 2500 de oameni s-au adunat duminică seara la Koethen după moartea unui german de 22 de ani într-o dispută cu doi afgani, care au fost reţinuţi. Totuşi, primele elemente ale anchetei indică faptul că victima, care suferea de o boală de inimă, a murit în urma unui stop cardiac şi nu a loviturilor încasate.

Autorităţile din landul Saxonia Anhalt au confirmat luni că nu dispun de niciun element care să arate că decesul ar fi fost provocat de loviturile primite. Ministrul justiţiei din land, Anne Marie Keding, a precizat că unul dintre cei doi afgani era vizat din 6 septembrie de o decizie de expulzare.

Participanţii la protestul de duminică au scandat, într-o atmosferă frecvent tensionată, sloganuri precum ‘Rezistenţă!’ pentru a-i denunţa pe solicitanţii de azil, care se fac responsabili în opinia lor de creşterea criminalităţii. Unii dintre ei au strigat ‘Naţional-socialism, acum, acum, acum!’, determinând lansarea unei anchete.

‘Cei care se exprimă astfel s-au îndepărtat de teritoriul ordinii liberal democratice’, a declarat Christian Hirte, expert guvernamental în problemele Germaniei de est, unde extremismul de dreapta este în plină ascensiune.

Pentru luni seara la Koethen este prevăzută o nouă manifestaţie, iar autorităţile se tem de noi violenţe deoarece fratele victimei este simpatizant neonazist. Autorităţile landului au făcut apel la calm.

Tensiunile survin la două săptămâni după moartea unui german în vârstă de 35 de ani într-un alt oraş din fosta RDG, Chemnitz. Poliţia bănuieşte că acesta a fost ucis de mai mulţi solicitanţi de azil originari din Irak şi Siria.

7 COMMENTS

 1. Da, a murit de inima buna ca s-a bucurat ca s-au luat afganii de el, nu?! Ca ce dracu, e o bucurie asta:))
  Germanii au ramas tributari sentimentului de vina. Ce pacat ca nu ii tine decat cand e vb de nazisti. Cand e vorba de primit milioane de “refugiati care nu vor decat in tarile dezvoltate”, nu-i mai apuca vina cand tipa la tari ca romania sau altii sa accepte cotele impuse.
  Nu e ok cu nazismul cum nu e ok nici cu neonazismul #rezist de la noi din tara. Dar trebuie sa facem diferenta, ca nu orice sentient de vina e constructiv

 2. deci sunt ingroziti de ce striga unii, da a ala e mort nu ii ingrozeste
  prinde Merkel paltonul?

 3. Cunosc fenomenul german de ceva timp, care timp de zeci de ani dupa WW2 s-au educat intr-un spirit de toleranta, bun simt, cinste si multa, multa munca. In ultimii ani, dupa exodul arab si nu numai, Germania se confrunta cu un val de faradelegi din partea noilor veniti care totodata au pretentii exagerate si toate astea fara pic de munca si adaptabilitate. Pe unde calca noii veniti, nemtii se confrunta cu multa mizerie, dezordine, violuri, omoruri, etc. Toate bune si frumoase insa, pana aici, are si rabdarea germana o limita. Toate aceste miscari erau de asteptat dupa ce Germania si alte tari UE s-au umplut de “azilanti” provenind in majoritate din “primavara araba”.
  Nu mai bine artizanii “primaverii arabe” isi vedeau de treaba sau scopul a fost slabirea Europei si instalarea haosului si a razmeritei ?

 4. Serios! Nu cumva din vestul europei si occident s-au pus bazele apartheidului,a urii fata de cetatean si nu conteaza culoarea pielii, limba sau religia!?! Amintiti-va ce era inainte de 1989 si cum a progresat in masa ura peste tot in lume,in orice tara! Faceti legatura intre actiunile armate de dupa 1989 cu interesele “uciderii” in masa pentru afaceri si control in multe tari de pe glob si plangaceala gen”motanul f.t. si el tipa” a merkelitei! Veti trage singuri concluziile diar daca analizati obiectiv,la rece!

Leave a Reply