Potrivit unei noi analize facute de Pentagon, SUA vor avea nevoie de o strategie aparte care să întareasca apărarea în Europa Centrală și de Est fără a extinde excesiv numarul de trupe, având în vedere amenințarea mai mare pe termen lung reprezentată de China.

Reputatul NGO Brookings Institution, cu sediul la Washington, într-o serie de rapoarte publicate miercuri, a analizat abordările SUA în întreaga lume și a analizat modul în care avanposturile militare influențează concurența cu Rusia și China.

„Întărirea securității ca răspuns la agresiunea rusă nu necesită o revenire la aranjamentele militare din perioada Războiului Rece în Europa, dar poate impune la Washington îndepărtarea de la conceptul desfășurarii trupelor prin rotație către aranjamente cvasi-permanente pe Flancul Estic al NATO”, a scris Emily Holland, expert în strategie militară la U.S. Naval War College.

În Europa, războiul Rusia-Ucraina a perturbat aranjamentul post-Război Rece, care a permis Armatei SUA să reducă drastic forțele de la un nivel maxim de aproximativ 400.000 la aproximativ 65.000 de trupe cu baza permanenta, în prezent.

Aceste cifre au crescut putin, la aproximativ 100.000, de când Rusia a lansat o invazie la scară largă impotriva Ucrainei în urmă cu un an, dar creșterile sunt în unități prezente pe baza de rotatie.

Pentru Washington, aceasta miscare a fost deocamdata suficienta pentru a-i liniști pe aliații NATO și pentru a fi pregătit să răspundă amenințărilor de pe continent fără a face mai mult decât este necesar, potrivit raportului Brookings care se refera la Europa.

Pentru a realiza acest lucru, s-ar putea să nu fie necesare creșteri mari de trupe, susține expertul citat. De exemplu, pentru a contracara prezența sporită a trupelor Rusiei în Belarus, Pentagonul ar trebui să ia în considerare creșterea moderata a numărului de trupe în Polonia, în special la estul regiunii strategice Suwalki, se arată în raport.

Regiunea Sulwalki e un punct strategic ce leagă Polonia de Lituania și este considerată una dintre zonele cele mai vulnerabile ale NATO în cazul în care Moscova ar încerca să izoleze statele baltice de restul Alianței.

Polonia a luat, de asemenea, măsuri pentru a-și extinde puterea militară, cu câteva achiziții de mai multe miliarde de dolari de echipamente americane în ultimii ani, scrie publicatia Pentagonului, Stars and Stripes.

De asemenea, sunt necesare mai multe forțe în țările baltice, dar Washingtonul ar trebui să se asigure că aliații se alătură acestui efort, pentru a asigura o împărțire echitabilă a responsabilitatii, se arată în raport.

Între timp, ar trebui să se bazeze pe potențialii membri NATO, Suedia și Finlanda, pentru a consolida poziția NATO în Marea Baltică, Golful Finic și Arctica, mentioneaza Brookings.

„Provocarea Chinei arata că Statele Unite nu își vor extinde prezența trupelor la nivelul văzut în timpul Războiului Rece”, potrivit Brookings.

„Administrația Biden trebuie să meargă pe o linie fină, susținând unitatea transatlantică în apărarea Europei, asigurându-se totodată că statele europene nu își îndepărtează promisiunile de a-și asuma si ele o parte a efortului de aparare”

Pentru zona Pacificului, administrația Biden a anunțat săptămâna trecută că a convenit asupra unui acord care să permită ca mai multe locatii militare filipineze să fie disponibile forțelor americane cu prezenta rotativa.

Asemenea acorduri ar putea ajuta la umplerea unei „gauri strategice mari” pentru SUA, a spus Brookings în raportul său de bază axat pe Pacific.

În general, a susținut Brookings, nivelurile actuale de trupe din Pacific sunt relativ suficiente pentru moment.

Dar ar putea fi necesare „ajustări considerabile” în viitor, „nu numai legate de locații și de dispersarea și întărirea mai mare a trupelor, ci și legate de capacitățile de luptă”, a adăugat raportul citat de Stripes.com

#SUA
#NATO
#EasternFlank

1 COMMENT

  1. Am vazut pe fly 24 ca se zboara pentru observari cat mai aproape de prut din sud spre nord si retur. Ti-am trimis captura acum si nu e prima captura cu actiunile aeriene care lovesc din rusia in ukraina din apropierea granitei. Sa vedem diseara sau maine stirile zilei. Rusnacii au inceput tragerile de pe la 3,30-4,00 dimineata si nu s-au oprit, live pe youtube. A avut dreptate zelensky cu ceea ce a scos pe gura.

Leave a Reply