Pe fondul disputelor privind mutarea ambasadei Romaniei din Israel de la Tel Aviv la Ierusalim, cateva elemente de analiza sunt absolut necesare. Am intalnit in toti acesti ani de jurnalism cateva personaje esentiale, care au trait momente de reper in politica Romaniei in Orientul Mijlociu.

Sa le luam pe rand.

Prima chestiune si cea mai importanta este legata de balansul strategic facut de Romania intre cele doua tabere ireconciliabile istoric : cea israeliana si cea araba.
Una din ambitiile majore ale dictatorului comunist Nicolae Ceausescu a fost sa devina un mediator de anvergura mondiala in cel mai lung si dificil conflict din ultimii 2000 de ani.
Relatia cu tarile arabe era cea mai solida, se baza in primul rand pe afinitatile ideologice ale blocului comunist, in special URSS, cu regimurile dictatoriale arabe, dar si cu organizatiile teroriste ce au fost din pacate folosite in disputa cu spatiul occidental.
Romania a valorificat in special economic aceste relatii cu tari precum Siria, Egipt, Irak dar si altele. Reprezentante economice puternice deschise in anii ‘ 70 in tarile mentionate au adus pe linia comertului exterior multe milioane de dolari in vistieria noastra.

Imagini pentru ceausescu saddam

Pe fondul dezvoltarii relatiilor lui Nicolae Ceausescu cu Haafez al Assad in Siria, cu Saddam Hussein in Irak, cu Hosni Mubarak in Egipt, zeci de mii de studenti din aceste tari au venit la studii in Romania. Fapt ce a permis Departamentului Securitatii Statului sa dezvolte o baza uriasa de resurse umane printre absolventii arabi care se intoarceau bine fezandati in tarile lor de origine.

Imagine similară

Momentul decembrie 1989 a surprins Romania cu una din cele mai solide retele Humint din intreg Orientul Mijlociu, cu peste 30.000 de absolventi arabi ai invatamantului superior romanesc. Relevanta noastra in acest domeniu s-a pastrat foarte multi ani.
Chiar si dupa mai bine de 20 de ani, Romania a fost capabila sa contribuie chirurgical si esential la capturarea lui Saddam Hussein, fugit din Bagdad si ascuns de frica trupelor americane intr-un buncar la Tikrit.
Cateva medalii din partea CIA stau si azi marturie pe unul din peretii importanti ai Brigazii Antiteroriste a SRI.
In paralel cu aceasta relatie cu totul speciala in lumea araba, Ceausescu a speculat intens, mai ales in primii 10 ani de conducere, si relatia cu Israelul. In elanul sau anti-sovietic dupa momentul august 1968, Ceausescu a deschis cateva canale diplomatice cu tari occidentale, dar si cu Israel.
Spatiul comunist, in special URSS, nu incuraja relatii puternice cu Israelul, afinitatea ideologica pentru lumea araba fiind explicita si evidenta. In plus, Israelul a avut dintotdeauna un aliat strategic in SUA, mare adversat al URSS si al tarilor comuniste.
La inceputul anilor ’70. din ordinul lui Ceausescu, Romania e una din putinele tari comuniste care deschide o ambasada israeliana pe teritoriul sau. Premierul Golda Meir vine in vizita la Bucuresti, Ceausescu e primit cu toate onorurile la Tel Aviv.
Urmeaza vizita lui Nixon la Bucuresti, deschiderea oficiala a relatiilor diplomatice cu RFG, primirea lui Ceausescu la Washington, apoi la Londra si in alte capitale occidentale.
Ceausescu incepea sa se vizeze un mediator de pace, spera sa poate implini ceea ce americanii incepusera prin Jimmy Carter si Acordul de la Camp David.
Anii ’80 intensifica schimburile de informatii, legaturile prin Romania ale taberelor adverse.
Si in 1986 vine lovitura : prima intalnire in scopul unor negocieri de pace israeliano-palestiniane din istorie are loc in Romania. La Hotel Forum din Costinesti, in organizarea secreta a Ministerului de Externe, sub paza strica a Unitatii Speciale de Lupta Antiterorista si coordonarea directa a CC al PCR.

Iata marturia unuia din luptatorii USLA prezenti atunci la Costinesti, azi unul din cei mai importanti generali ai intelligence-ului romanesc :

“Noiembrie 1986, Costinești, hotel Forum. USLA a asigurat protecția AT. Discuțiile s-au purtat între organizațiile israeliene dispuse sa cedeze teritorii contra păcii și o parte a organizațiilor palestiniene! Atenție! Cei care riscau cel mai mult erau israelienii, care puteau fi arestați doar pentru ca intrau în contact cu teroriștii palestinieni!”

Calitatea de broker de securitate al Romaniei in Orientul Mijlociu creste exponential, mai ales ca liderul OEP Yasser Arafat, la vremea aceea unui din cei mai temuti teroristi ai lumii, avea in Ceausescu un prieten si sponsor de nadejde. Romania a fost de asemenea unul din primele state din lume care a recunoscut reprezentanta OEP de la Tunis in anii ‘ 80, avand si pe teritoriul nostru un oficiu diplomatic ridicat la rang de ambasada la inceputul anilor ‘ 90 sub conducerea ambasadorului Fouad Al Bittar, un membru al familiei largite Yasser Arafat.


Romania a reusit timp de mai bine de 50 de ani sa pastreze si sa valorifice o relatie extrem de echilibrata si de bine consolidata atat in Israel cat si in marile capitale din lumea araba.

Am pierdut insa privilegiile economice dupa decembrie 1989. Am redus capacitatea SIE de a ramane un actor important, in paralel cu filiere comerciale, ce imbinau mai multe interese de stat. Astazi informatiile externe au un buget anual de numai 50 milioane de euro, cam cat facea (echivalent in dolari) un singura intreprindere de comert exterior inainte de 1989. Si am avut zeci.

Decizia de a muta ambasada noastra din Israel de la Tel Aviv la Ierusalim evident ca-i incanta pe prietenii nostri israelieni, dar incepe sa-i irite pe vechi nostri parteneri arabi. Cu toate consecintele ce pot decurge de aici si cu pierderea privilegiilor pentru Romania, despre care am vorbit in paragrafele anterioare.

Sunt aliati mai puternici ai SUA decat Romania care n-au luat decizia mutarii ambasadei. E insa valabil si argumentul ca fiecare tara isi declara capitala acolo unde vrea ea pe teritoriul sau. Aici insa vorbim de implicatii internationale masive si de recomandari ferme ale ONU si UE in sensul neafectarii procesului fragil de pace din Orientul Mijlociu.

Relatia diplomatica a Romaniei cu Israelul e foarte puternica de multi ani. Ea n-ar fi fost afectata daca nu ne grabeam cu anuntul mutarii ambasadei si am fi facut un pas dupa o consultare mai ampla cu toti aliatii nostri. Evident, SUA e cel mai important dintre toti.

Ar mai fi multe de spus. Poate intr-o analiza viitoare.

PS : Mai 2005. Desertul irakian. 70 de grade Celsius. In baza de la Nassyriah si pe strazile din Basra jurnalistii vad TAB-uri romanesti cu inscriptii in araba si romana. Intrebam de ce si in romana. Ni se raspunde sec :”Pentru ca Romania are o buna reputatie in lumea araba si nu sunt putini cei care stiu numele tarii noastre scris chiar in alfabetul latin. Americanii si restul aliatilor folosesc astfel TAB-urile romanesti pentru a transporta sumele de bani si logistica necesara coalitiei. Pentru ca scrie Romania pe ele, TAB-urile noastre sunt mai putine pretabile la atac terorist“. Vom vedea pe pielea noastra daca acest privilegiu pe care-l avem de jumatate de secol va ramane valabil sau nu.

14 COMMENTS

 1. Ati vazut ce proasta este dancila? A stricat cum bine a zis Basescu 50 de ani de diplomatie romaneasca, Marocul i-a anulat vizita lui tariceanu…vor mai urma si altele

  • Mare reper Piratu’ asta, el a pus numai caramizi de lut la baza diplomatiei postdecembriste si de unde stiti ce va mai urma ?

   • Basescu are doar buba ca s-a dezis de Kovesi si a pus si el umarul la distrugerea justitiei impreuna cu psd si alde din ultimii doi ani, in rest calitatile si abilitatile de politica externa nu i le poti inlocui cu prostia naturala a dancilezei.

 2. sper, doar, ca un cretin arab, sa nu pregateasca niste atentate si la noi!
  la cat e tampita e dancila, totul e posibil…
  aveam de toate, asta ne mai lipsea…

 3. Wow “cretin Arab” si “ce proasta este dancila” devine interesant filtru ! Adevarat ce se spune !

 4. Si hai sa punem si concluzia, pt ca sunt convins ca pt unii nu este clara: declaratia a fost o gafa impardonabila!!! Nu ne aduce absolut nimic in plus in relatiile cu Israelul sau SUA, care erau deja foarte bune, insa ne distruge aproape iremediabil relatiile cu toata lumea araba. Gafa este dublata de faptul ca nu a fost un consens politici, presedintele a fost surprins, a contrazis, asa ca de fapt am stricat si relatia cu Israelul. Acolo deja se comenteaza ca e o declaratie politicianista… nu te joci asa cu ei!! Problema cea mai mare este ca nu e vorba de o gafa, a fost intentionata, se stiau urmarile, se stiau pierderile, motivatia o putem doar ghici…. sunt cateva variante, fiecare mai oribila decat cealalta. Nu e cazul deocamdata dar nici nu as contrazice pe cinva daca ar folosi cuvantul tradare

  • cineva din afara, are interes ca noi, sa ne stricam relatiile diplomatice, cu toata lumea daca s-ar putea.
   cine oare?
   noul tzar de la rasarit?

  • noua conducere psd, prin toate hotaririle, ordonantele si politica externa, asta face: serveste interesele rusiei!
   suntem condusi de niste tradatori!

 5. In haosul razboiului romano-roman care domina Romania, asta ne mai lipseste, un haos diplomatic. Dl Razvan Dumitrescu concluziona foarte bine, trebuie sa ne hotaram pe ce scaun vrem sa stam, nu putem sta pe doua deoadata.
  Din pacate Romania nu mai are puterea diplomatica a anilor ’80, iar versatilitatea actuala a celor de azi nu este una de bun augur.

 6. Am vrut in NATO,suntem in NATO,avem parteneriat strategic cu SUA si nu cu Liga Araba.Avem trupe alaturi de americani si am tot defilat cu acest fapt.Vrem intarirea flancului estic al NATO si in tara noastra,iar NATO inseamna foarte mult SUA si avem militari americani in tara,plus sistemul de la Deveselu.Astea nu sunt un dat de la Sfantul Duh ci sunt niste eforturi din partea altora,mai ales ale americanilor,eforturi si pentru sigurantza Romaniei,iar Romania ,mai ales in pozitia noastra geografica si situatia noastra foarte vulnerabila,are obligatia de a dovedi respect si incredere pentru parteneri si mai ales pentru partenerul strategic,iar mutarea ambasadei Romaniei la Ierusalim,alaturi de mutarea ambasadei SUA,ar fi un gest de respect,nu numai fata de Israel care asa a hotarat,sa-si mute capitala unde doreste ,dar si fatza de partenerul nostru strategic principal. Noi nu suntem in situatia mult mai putin vulnerabila a altor state incat sa derapam si sa ignoram aliantele dupa cum bate vantul,sau frustrarile, sau interesul de moment. In plus,nu avem noi dreptul sa hotaram sau sa facem presiuni si acte de protest,impotriva unui stat suveran precum este Israelul,caci am fi de tipul statelor nedemocrate care fac din religie, politica de stat ( treaba lor), dar se amesteca in treburile interne ale altor state,asa cum lor nu le-ar conveni sa se amestece altii in treburile lor interne. Iar prietenii arabi ar trebui sa inteleaga si ei asta.Cel mai rau pentru Romania este atitudinea lui Gica Contra care este o atitudine si anti-americana si anti-israeliana,cea ce pe total,adunate, da imaginea Romaniei ca e anti-toata lumea.Mai ramane sa ne certam pe ambasada la eschimosi.

  • Am vrut in OTAN, suntem, am vrut in UE, suntem, insa nu aceasta e problema. Aici ar trebui sa se vada dibacia diplomatiei romanesti, in relatii cat mai diversificate in pofida apartenentei la cele de mai sus amintite, sunt si altii in situatia noastra, iar diplomatia lor de top le imbina pe toate.
   Ce sa intelegem ca “impuscatu” a fost un geniu a relatiilor externe ? Se pare ca da.
   In poza istorica de mai sus, alturi de Golda Meir apare un tanar viitor ministru de externe.
   Pana una alta n-avem de 2 ani ambasador in Israel.

 7. ne caracterizeaza fofilatul las printre problemele mari si deciziile grele. E cazul sa lasam curvarasia de o parte, mai trebuie si sa avem, ca natie, curaj, atitudine, responsabilitate. Deci Dancila a facut foarte bine ca a spus ce a spus. (Vorba lui Iohannis, “sa faca ce i se spune” – decit ca, ghinion!, a facut ce i-au zis altii, nu ce i-ar fi spus aia ai lui Iohannis 🙂 )

  Romania trebuie sa-si vada de interesele ei, nu de ale Germaniei si, eventual, Frantei. Ori, mi se pare ca mai mult avem de cistigat de partea Americii si a Israelului decit de partea unei EU bolnave in faza terminala.

  Dancila a promis, practic, ca Romania isi va muta ambasada la Ierusalim. Cind? Cind nu se va mai opune guvernatorul german. Cu asta, Dancila si-a asigurat ani multi la virful-virfului politicii romanesti; posibil, ea e succesoarea lui Dragnea, la momentul potrivit (cam trista faptura, limitata rau, dar asta e…). Beneficiile pentru Romania ma astept sa fie, insa, imense. Evreul nu te uita nici cind i-ai facut bine nici cind i-ai facut rau.

  Ca sa vedeti cit de imporatnt e, totusi, acest AIPAC, merita urmarite urmatoarele:
  https://youtu.be/64HqharQWOs
  https://youtu.be/EtfxZT_lqv8
  probabil ca asta a cintarit foarte mult in alegerea lui Trump….

  ps: cu cine ar / vor vota cei 400 000 de evrei de origine romana din Israel? Eu zic ca cu Dancila…. consultantii isi fac bine treaba, merg pe grupuri-tinta mici sau mari dar compacte si motivate – vedeti mai bine compozitia listei psd la europarlamentare… e fix tactica lui Trump de acu 3 ani.

Leave a Reply