În Franța, opt persoane sunt interpelate de poliție în cadrul unei anchete pentru finanțarea terorismului. Este vorba despre suspiciuni legate de presupuse legături cu PKK, Partidul Muncitorilor din Kurdistan, organizație considerată teroristă de Ankara, precizează Parchetul Național Antiterorist. Ancheta este una mult mai amplă și include extinderea cercetărilor și în Belgia, unde au avut loc mai multe audieri, scrie rfi.ro.

Anchetatorii cercetează dacă cele opt persoane sunt implicațe în colectarea așa-numitei taxe revoluționare de la comercianți și membri ai comunității kurde stabilite în Franța. Reținerile au avut loc în Seine-Saint-Denis și Seine-et-Marne, din regiunea pariziană, precum și în Bouches-du-Rhône, în sudul Franței.

Potrivit unor surse apropiate dosarului, citate de AFP, ancheta se referă la fapte care au avut loc în perioada 2020-2024 și vizează “participarea la o asociaţie de infractori pentru pregătirea unui act de terorism, finanţarea unei întreprinderi teroriste, extorcare și tentativă de extorcare în bandă organizată în legătură cu o întreprindere teroristă”.

Ancheta din Franța are ramificații și în Belgia. Două posturi de televiziune kurde care emit din Belgia au fost percheziționate, precizează AFP pentru ”stabilirea unor posibile dovezi de finanțare a terorismului”.

Fluxurile financiare aflate în centrul investigaţiei din Franţa “sunt direcţionate către Belgia”, a declarat pentru AFP o altă sursă apropiată dosarului. În Belgia, ”nu au existat arestări, ci doar audieri”, a mai spus aceeași sursă, citata de rfi.ro

Leave a Reply