Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că autorităţile se gândesc la măsurile de relaxare după încheierea stării de urgenţă, în funcţie de evoluţia situaţiei, precizând că aceasta se va întâmpla treptat şi că va trebui să continuăm să trăim cu anumite restricţii. Preşedintele a criticat un plaqn atribuit Institutului Matei Balş care includea izolarea persoanelor de peste 65 de ani, transmiţându-le acestora să stea liniştiţi, pentru că nimeni nu le va impune lucruri inumane. El a mulţumit marţi românilor, autorităţilor, preoţilor pentru modul în care au respectat recomandările refritoare la distanţarea socială cu ocazia Sărbătorilor de Paşte, a mulţumit medicilor pentru eforturi şi a condamnat cu fermitate manifestările violente, puţine, dar foarte vizibile din aceste zile.
Anunt de ultima ora : cand se relaxeaza masurile de urgenta, ce se intampla cu varstnicii
”Vreau să mulţumesc şi bisericilor, preoţilor, care au avut o contrbuţie semniificativă în a organiza ceremoniile religioase. Mulţumiri şi autorităţilor care au fost prezente, care au ştiut să intervină când a fost cazul şi să intervină în ajutorul oamenilor. Mulţumiri speciale medicilor şi personalului medical. Au fost la serviciu, au avut grijă de cei bolanvi şi s-au implicat foarte, foarte bine. În acest context general foarte bun au fost chestiuni cu iz clar negativ. Vreau să condamn cu fermitate acele manifestări violente, puţine, dar vizibile. Poliţia şi Jandarmeria au intervenit la timp şi ferm. Nu putem să tolerăm astfel de manifestări violente, de încălcări ale normelor. Este foarte clar în condiţiile în care marea majoritate a românilor a respectat toate normele, acolo unde nu se respectă trebuie intervenit prompt şi ferm”, a declarat preşedintele.
El a anunţat că, dacă numărul de persoane infectate scade, numărul de decese scade, dacă respectăm măsurile autorităţilor, putem intra atunci într-o fază de relaxare.
”Vreau să spun că această relaxare va fi făcută în paşi, nu va exista o relaxare dintr-o dată. Va trebui să continuăm să trăim cu anumite restricţii. Aceste chestiuni se hotărâsc în baza dovezilor ştiinţifice şi medicale, de către Guvern. Vor fi discutate în detaliu cu specialiştii, cu comitetul ştiinţific, cu cei care sunt efectiv implicaţi în gestionarea epidemiei. Aceste lucruri vor fi aduse la cunoştinţa publicului de autorităţile care se ocupă de aceste chestiuni”, a precizat Iohannis.
El a ţinut să sublinieze că ”în niciun caz aceste măsuri nu vor fi anunţate de cineva care vrea să se profileze poate politic, poate în alt fel”.
”Am avut un contraexemplu de cum nu, de la un institut altfel bine cotat, a apărut o documentaţia care spunea ce trebuie făcut. Aşa nu se poate. Nu poate spune un institut ce se va întâmpla. A apărut o idee care a dus la multă nelinişte. Cineva propunea o măsură aberantă ca persoanele peste 65 de ani să fie carantinate. Aşa ceva nu se va întâmpla, este inacceprtabil, trăim într-o societate liberă, care se protejează în cazul epidemiei, dar în niciun caz nu venim cu astfel de măsuri totalitare. Persoanelor în vârstă le spun; ”Staţi liniştiţi, nu vine nimeni să vă ia de acasă să vă ducă în carantină! Statul nu va veni să impună astfel de măsuri inumane care nici nu trebuie discutate într-o societate din secolul XXI. Astfel de planuri induc panică în populaţie, iar panica e ultimul lucru de care avem nevoie”, a declarat preşedintele, referindu-se la un plan în acest sens, provenit de la Institutul ”Matei Balş”, plan care a circulat luni.
Iohannis a anunţat că a fost evaluat impactul măsurilor din aceste zile de sărbătoare.
”Este important să ştim că după 15 mai vom începe să implementăm măsuri de relaxare, vor fi graduale, vor fi posibile activităţi cu un risc mic de contaminare cu acest virus. Este evident nevoie de o evaluare a medicilor şi specialiştilor, dar şi o evaluare economică, pentru că dorim să repornim economia României. Relaxare înseamnă că autorităţile se vor implica mai puţin şi responsabilitatea revine mai mult ca acum fiecăruia dintre dumneavoastră. Fiecare va fi mai responsabil în privinţa chestiunilor care îl privesc direct”, a explicat preşedintele.
În opinia sa, este încă prea devreme să relaxăm acum aceste măsuri, ci după 15 mai, când intrăm într-o nouă perioadă în care, dacă respectăm foarte bine, ca şi până acum, măsuri, sigur va duce la o îmbunătăţire a traiului nostru, scrie news.ro
Va relaxa masurile…va redeschide productia..bla, bla..Ce face Violeta ?Am avut o Veorica, acum avem o Violeta !
Ceva reconversie sociala? Scolarizare pt sudori, instalatori, alte specializari in constructii? Stimulare pentru angajare in agricultura, ca sa nu ne plece forta de munca in strainatate pt 1000 euro pe luna( care se pare ca nu e totusi 1000 de euro la conditiile sclavagiste de munca)?
Cresterea numarului de locuri.pt rezidentiatela medicale ?
Investitii serioase in domeniul medical/ productie medicamente/vaccinuri ? Domeniu care va iesi slabit din aceasta lupta?
Reconstituirea rezervei de stat de la mancare, la medicamente ?
Stimularea productiei / pietei de desfacere, chiar online, a micilor producatori alimentari si nu numai?
Am o curiozitate: cate ventilatoare, combinezoane sau medicamente ne a donat Germania ?
Poate nu stiti ce facea Violeta in februarie – martie! Daduse ordin ca functionarii de la Casele de Pensii (si alte institutii in subordine) sa nu mai lucreze de la ghisee, ci sa isi intampine pensionarii si petentii de la mese pliante puse in holuri. Asa cum le puteai mirosi deodorantul, asa le puteai aspira si secretiile eliberate in timpul conversatiei. Si viceversa.
Violeta, mare ONG-ista, mare lozincarda, vroia sa apropie “ghiseul” de “oameni”, desfiintandu-l!
Numai ca Ghiseul are si el un rost, in primul rand sanitar. Desigur, nu si pentru spalatii pe creier!
Asa se face ca in Bucuresti, prin Februarie, chinezi veniti din Wuhan zburdau liber prin RATB-uri prin nordul capitalei, iar functionarii Madamei Violeta trebuiau sa stea la primire, pentru ce germene li se tuseste si stranuta pe masa pusa in holuri!
PS:
Domnilor geneticieni care studiaza COVID19 in Romania — o sugestie: Ar trebui sa ia in considerare ca, pe langa injectia de virus din Italia, Spania, Germania etc. insamantata de diaspora lui Iohannis,…
a mai existat o “introducere timpurie” a genomului SARS-COV-2 direct din Wuhan, prin chinezii tineri si asimptomatici care lucreaza la Baneasa, locuiesc in cartierul Aviatiei, si care se plimbau toata ziua cu autobuzele catre firma lor “Huawei” cu sediul in Complexul Baneasa. Ar fi interesant de stiut cati oameni s-au infectat (si o duc pe picioare) dupa un drum cu autobuzele 605, 131, 335, 301, 206 etc., cu tovarasi de drum chinezi.
A fost o introducere timpurie a virusului in Bucuresti cel putin de la mijlocul lui Februarie 2020!