Thursday, January 2, 2025
5.3 C
Bucharest

Armata Română, la exerciții NATO cu tancuri sovietice, vechi de 70 de ani

Armata Română, la exerciții NATO cu tancuri sovietice, vechi de 70 de ani.

 

România e unul din statele NATO ce beneficiază de o consistentă prezență aliată pe teritoriul său, în contextul întăririi Flancului Estic pe fondul războiului brutal și ilegal declanșat de Rusia în Ucraina. Și a transformării bazinului Mării Negre într-un teatru de război pe fondul agresiunilor militare multiple ale Moscovei.

În momentul de față, aproape 5000 de militari NATO întăresc apărarea României, cu tehnică militară performantă desfășurată pe întreg teritoriul țării.

Sunt 10 unități și mari unități militare unde avem prezență NATO.

Situația înzestrării Armatei Române lasă încă de dorit la categoriile de forțe implicate în exercițiile NATO de apărare a teritoriului național și aliat.

Armata Română a fost complet neglijată de conducători între 1990 și 2015, politicienii alocând bugete mizerabile, ce nu permiteau derularea unor programe serioase de înzestrare.

Din 2015, CSAT a decis ca Armata să primească 2% din PIB, iar cel puțin 20% din acest buget să fie cheltuit pentru înzestrare. Odată cu declanșarea războiului de invazie al Rusiei în Ucraina, bugetul a fost crescut la 2,5%, dar acesta nu se respectă. Armata a cheltuit doar 1,58% în 2023, deși nevoile sunt foarte mari.

Este adevărat că în 9 ani nu se pot recupera pe repede înainte 25 de ani de abandon. Și asta se vede și în exercițiile cu aliații NATO.

Avem sisteme de rachete Patriot și HIMARS, blindate Piranha și avioane F-16. Dar aceste exemple bune sunt încă umbrite de contraexemple.

Iată un argument concret.

Săptămânalul MApN, Observatorul militar, scrie :

Peste 100 de vehicule blindate participă la exercițiul EAGLE THUNDER. Tancuri Leclerc, transportoare blindate franceze, transportoare belgiene și românești Piranha, Dingourile luxemburgheze, Pandurul portughez și tancurile T-55 românești participă la un exercițiu tactic în Poligonul de instrucție Cincu, în perioada 5-11 februarie, simulând o luptă între blindate.
Ar putea fi o imagine cu text
În timpul exercițiului, peste 680 de militari NATO, dintre care 110 militari români, 15 militari nord-macedoneni și 84 militari portughezi se antrenează întrunit pentru lupta în tranșee, lupta în zona urbană, rapel, executând trageri cu armamentul din dotarea blindatelor. Scopul acestui exercițiu multinațional este de a întări cooperarea militară între diferite națiuni aliate, angrenând în teren majoritatea aliaților NATO prezenți în România.
Ar putea fi o imagine cu text
Toate bune și frumoase, activitatea de pregătire 24/24 a Grupului de Luptă al NATO din România e absolut remarcabilă.
Problema este că România, țara gazdă, participă cu tancuri sovietice T-55, din vremea când era membru al Tratatului de la Varșovia. Este evident că nivelul tehnologic, de acum 70 de ani, nu permite o compatibilitate cu celelalte forțe NATO ce au tancuri moderne, puternice, capabile de misiuni specifice anului 2024 și provocărilor cu care ne confruntăm.
Tancurile T-55 ale Brigăzii de Tancuri de la Turda sunt și obiecte de atracție pentru militarii NATO, care-și fac selfie cu aceste piese de muzeu, pe care nu le-au mai văzut până acum decât în vechi albume foto sau la History Channel.
Forțele Terestre Române au în dotare și tancuri TR 85 Bizonul, construite de industria românească acum 40 de ani. Dar starea acestora, din punct de vedere tehnic, e chestionabilă.
Potrivit informațiilor oficiale din MApN, în 2026 vor fi livrate Armatei Române cele 54 tancuri americane Abrams M1 A2 SEPv 3, pentru care am optat în cadrul programelor de înzestrare. Costul este de 2,54 miliarde de dolari.
#Romania
#NATO
#T55
PS : Pagina de internet a Forțelor Terestre Române pare și ea o relicvă a Războiului Rece. Datele despre arma Tancuri se opresc la momentul 1990, când România era membră a Tratatului de la Varșovia…

Hot this week

În ciuda poluării, creşte cererea mondială de cărbune

Cererea mondială de cărbune ar urma să atingă noi...

Scăderea record a banchizei antarctice în 2023 a dus la o creştere a frecvenţei furtunilor

Scăderea record a banchizei antarctice în 2023 a dus...

Descoperire valoroasă pentru medicină şi sănătate

Oamenii de ştiinţă din Australia au descoperit o modalitate...

Cum a fost tratată o femeie cu boală arterială periferică

Cum a fost tratată o femeie cu boală arterială...

Topics

În ciuda poluării, creşte cererea mondială de cărbune

Cererea mondială de cărbune ar urma să atingă noi...

Descoperire valoroasă pentru medicină şi sănătate

Oamenii de ştiinţă din Australia au descoperit o modalitate...

Cum a fost tratată o femeie cu boală arterială periferică

Cum a fost tratată o femeie cu boală arterială...

Pădurile României, salvate şi regenerate cu fonduri europene

Regia Naţională a Pădurilor - Romsilva a atras în...

Biden îi dă lui Trump o economie americană pe creştere

Economia americană a înregistrat o creştere solidă în perioada...

Marina SUA îl medaliază pe TOP GUN Tom Cruise

Marina SUA i-a acordat actorului Tom Cruise cea mai...

Related Articles

Popular Categories

spot_imgspot_img