Suntem inca foarte intarziati la capitolul inzestrare militara.

Dar in ultimii 7-8 ani am facut cateva optiune sanatoase.

Ele acopera cam 30% din nivelul necesar categoriilor de forte.

E cazul sa ne trezim si sa ne miscam mai rapid.

Avem nevoie de 800 de tancuri noi si cumparam 54.

E un inceput.

PS : AVEM RACHETE CU RAZA DE ACTIUNE 4 KM PE BLINDATELE NOASTRE… RâDE LUMEA…

 

Ministerul Apărării Naţionale a solicitat, miercuri, conducerii Parlamentului aprobarea prealabilă pentru achiziţia a 54 de tancuri Abrams modernizate.

“Solicităm aprobarea prealabilă a Parlamentului pentru iniţierea procedurii de atribuire a contractului aferent programului de înzestrare ‘Tanc principal de luptă’, etapa I. Etapa I a programului de înzestrare cu iniţiere în anul 2023 presupune achiziţia a 54 de tancuri Abrams modernizate în varianta M1A2 şi 12 derivate, pe şasiu de tanc, în uz, din stocul Armatei SUA, inclusiv muniţia şi stimulatoarele de instruire”, se precizează în scrisoare.

Această etapă se va derula printr-un acord “Guvern la Guvern” cu Statele Unite ale Americii.

Potrivit MApN, programul de înzestrare face obiectul Memorandumului cu tema “Solicitarea Ministerului Apărării Naţionale către Parlamentului României privind obţinerea aprobări prealabile pentru iniţierea procedurii de atribuire a contractului aferent programului de înzestrare ‘Tanc principal de luptă’ etapa I” din data de 24 februarie 2022, aprobat de premierul Nicolae Ciucă.

Creşterea bugetului MApN, începând cu anul 2023, la 2,5% din PIB, a creat condiţiile pentru iniţierea unor programe de înzestrare strict necesare pentru accelerarea modernizării Armatei României, se mai arată în document.

Programele de înzestrare au în vedere operaţionalizarea ţintelor de capabilităţi asumate în cadrul procesului NATO şi UE de planificare a apărării pentru realizarea obiectivelor Programului privind transformarea Armatei României până în 2040. Prin programele de înzestrare urmează să fie asigurate echipamente cu destinaţie militară şi sisteme de armament în sprijinul unor categorii de forţe ale Armatei, “pentru realizarea unor structuri de forţe flexibile, cu un spectru larg de capabilităţi specifice secolului XXI, cu mijloace care să le asigure supravieţuirea în câmpul tactic, cu o mobilitatea şi o cunoaştere situaţională extinsă şi o putere de foc mărită”, mai arată MApN.

Solicitarea a fost trimisă la Comisiile parlamentare de apărare, scrie Agerpres.

Romania are aproape 400 de tancuri vechi, intr-o stare incerta de operationalizare, toate cu tehnologie de inspiratie sovietica :

54 tancuri TR-85 M1 Bizonul
226 tancuri TR-85-800
12 tancuri TR-580
108 tancuri TR-55 

Pe site-ul Fortelor Terestre Romane, singurele evocari sunt cele laudative din perioada comunista, a Tratatului de la Varsovia :

“Momentul de criză din 1968 a declanşat, de asemenea, un proces ambiţios de creare a unei doctrine naţionale de apărare, având drept concept fundamental „apărarea patriei de către întregul popor”. Pentru operaţionalizarea unui asemenea concept strategic, în 1968 a apărut nevoia urgentării creării unei industrii proprii de apărare a României, pentru fabricarea nu numai a armamentului uşor de infanterie, ci şi a tunurilor pentru artilerie, a tancurilor, transportoarelor blindate, avioanelor şi elicopterelor, precum şi a muniţiei aferente.

Concomitent cu începerea producţiei în serie a tancului românesc, la sfârşitul anilor ”70 şi începutul anilor ”80 România a importat, într-un număr mic, tancul mijlociu T – 72 din Uniunea Sovietică, unul din cele mai performante tancuri din acea perioadă din Europa.

Între anii 1987 şi 1988, într-un timp extrem de scurt, s-a reuşit proiectarea şi realizarea prototipului şi a unei serii mici de 5 bucăţi a tancului românesc TR – 125 (P 125). Acesta îngloba cele mai noi realizări ale experienţei cercetătorilor români şi ale industriei naţionale de apărare aflată în perioada de apogeu. Este demn de remarcat că, pe acest tanc, s-au montat cale mai moderne echipamente care erau în curs de experimentare  sau asimilare în fabricaţie de industria românească: tunul calibru 125 mm, mecanismul de încărcare automată a tunului, telemetru laser, calculator balistic, luneta pentru tragerile cu noul tun, noul proiector de tip L – 2, instalaţii de avertizare împotriva iluminării cu laser, cu fascicule electromagnetice, de lansare a grenadelor fumigene şi altele. Totodată, s-a reuşit experimentarea şi asimilarea noilor tipuri de muniţie pentru tun, lansatoare de grenade fumigene etc.

Procesul de reformă a organismului militar al României declanşat după anul 1990 a avut consecinţe multiple asupra evoluţiei armei tancuri în armata noastră, nota dominantă a acestora fiind diminuarea rolului tancurilor, sub influenţa tendinţelor în materie de organizare şi înzestrare a trupelor, care se manifestă în cele mai dezvoltate armate ale lumii.”

Absolut nimic nu este mentionat din ultimii 33 de ani, de cand Romania a devenit stat, liber, democratic si aliat NATO.

1 COMMENT

  1. Serios? Sunt tot cadouri, pomeni sau donatii? Am inteles ca polonia a dezvaluit un secret, si anume “Moldova ar putea fi primita in nato sau u.e. printrun artificiu convenit si deja practicat”. Nu stiu daca e doar declaratie politica sau e realitate, individul a vorbit de la pupitru politic. Inca ceva, zona marii negre pe partea romaneasca e “libera” la intrari rusnace, nu se vede nicio miscare militara sau civila aeriana in zona odessa spre sud, doar in spatiul terestru si aerian romanesc sunt zboruri. Parca era parte fin insula serpilor proprietatea romaneasca, nu ajunge nicio zbutatoare aeriana in acea zona. Sper ca nu e de 50 mp spatiul romanesc. P.s. azi dimineata am vazut ca rusnacia a deschis baza militara activa in Voronetk, ai captura pe facebook, au atacat rusnacii zona Sumy dimineata, urmaresc sa vad ceva actiuni in zona. Posibil ca atacurile si luptele sa ia turnura de deasupra ukrainei zona Voronetk pentru a-i inconjura pe ukrainieni si ucide in zona ‘Bahmud’ , ceea ce cred ca nu prea exista sansele de coplesire a ukrainienilor cu atacuri pentru a-i anihila total.

Leave a Reply