Sunday, February 23, 2025
-0.4 C
Bucharest

“Ascensiunea Chinei trebuie să fie privită inclusiv dintr-un unghi securitar”

NATO nu vede China ca pe un adversar şi nu are niciun fel de logică de război rece, dar ascensiunea Chinei trebuie să fie privită inclusiv dintr-un unghi securitar, fie că este vorba de NATO sau de Uniunea Europeană, a declarat vineri Secretarul General Adjunct al Alianţei Nord-Atlantice, Mircea Geoană.

“NATO este o organizaţie şi o comunitate democratică care este în permanenţă adaptată şi, evident, NATO rămâne o organizaţie regională. Mandatul nostru este de a proteja cei un miliard de oameni care trăiesc în ţările NATO. Dar asta nu înseamnă că rămânem indiferenţi şi că suntem insensibili la cea mai importantă transformare geopolitică a ultimelor decenii, apariţia unei noi superputeri care este China”, a declarat Geoană în cadrul unui briefing online pentru jurnaliştii români.

Înaltul oficial NATO a afirmat că apariţia Chinei ca o superputere globală aduce şi oportunităţi şi că sunt multe situaţii în care China va trebui să continue să fie un partener economic, de comerţ, în combaterea schimbărilor climatice sau în reguli de guvernanţă globală care să aducă “credibilitate şi predictibilitate sistemului global de norme”.

În multe zone însă, China devine un competitor care trebuie luat în consideraţie, a adăugat el.

“China, apropo de noile tehnologii, şi-a propus să devină principala putere pe inteligenţă artificială în următorul deceniu. Şi-a propus ca până în 2049 să devină principala superputere tehnologică a lumii. Investeşte deja masiv în forţele sale militare în ultima perioadă (…). Are în acest moment unităţi navale mai numeroase decât orice altă ţară din lume. Deci este prezentă fizic în multe zone, inclusiv în Europa, în Africa de Nord. Sunt elemente care afectează direct sau indirect securitatea sau modul în care echilibrele geopolitice sunt realizate la nivel global”, a explicat Mircea Geoană.

Secretarul General Adjunct al NATO a subliniat că “noi nu vedem China ca pe un adversar, nu avem niciun fel de logică de Război Rece, este un lucru pe care noi îl respingem din start, dar ascensiunea Chinei trebuie să fie privită inclusiv dintr-un unghi securitar, fie că este vorba de NATO sau de UE”.

“Aţi observat că a fost relansat, la întâlnirea lui Antony Blinken cu conducerea UE, dialogul SUA-UE pe probleme de China. Şi noi avem o discuţie între NATO şi UE pe subiectul ascensiunii Chinei şi sunt convins că acest subiect va fi unul recurent pe agenda NATO. Nu facem o obsesie din acest lucru, dar este un factor care modifică echilibrele geopolitice şi în mod firesc va fi reflectat şi în munca noastră”, a mai spus Mircea Geoană citat de Agerpres.

 

Hot this week

De ce are nevoie Europa să se apere, fără SUA, în faţa Rusiei

Apărarea Europei fără SUA: primele estimări a ceea ce...

Macron : Rusia e un uriaș pericol pentru Europa. Manipulează alegerile, cum e cazul României

Președintele francez Emmanuel Macron a avut un schimb de...

SUA cumpără masiv aur

SUA CUMPĂRĂ MASIV AUR Exporturile de aur ale Elveției au...

Ciolacu : Greblă să plece din fruntea AEP

Preşedintele PSD, premierul Marcel Ciolacu, afirmă că cel mai...

Topics

De ce are nevoie Europa să se apere, fără SUA, în faţa Rusiei

Apărarea Europei fără SUA: primele estimări a ceea ce...

SUA cumpără masiv aur

SUA CUMPĂRĂ MASIV AUR Exporturile de aur ale Elveției au...

Ciolacu : Greblă să plece din fruntea AEP

Preşedintele PSD, premierul Marcel Ciolacu, afirmă că cel mai...

Catastrofa PNRR în România : 87% din apeluri, neimplementate

Prim-ministrul Marcel Ciolacu se află, vineri, la Bruxelles, pentru...

Musk pune drujba pe democrația SUA

Miliardarul Elon Musk a fluturat o drujbă și a...

Ce urmează după diagnosticul de cancer

Ce urmează după diagnosticul de cancer   În cazul unei boli...

Related Articles

Popular Categories

spot_imgspot_img