UPDATE : SKY ANUNTA CA 15 PERSOANE AU MURIT IN ATENTATUL DE LA ISTANBUL. CEI MAI MULTI MORTI SUNT POLITISTI.

O puternică explozie s-a înregistrat sâmbătă seara, la Istanbul, în apropierea stadionului de fotbal al echipei Beșiktaș, cauzând cel puțin 20 de răniți, potrivit primelor declarații ale ministrului turc de interne, Suleyman Soylu, transmite EFE preluata de Agerpres.

Potrivit canalului NTV, între răniți sunt mai mulți agenți de poliție.

Conform ministrului turc de interne, citat și de Reuters, deflagrația ar fi fost aparent cauzată de o mașină capcană care a vizat o dubă a forțelor speciale ale poliției, situată lângă stadionul unde, cu circa două ore înainte, se disputase un meci între echipele Beșiktaș și Bursaspor.

Mărturii și fotografii distribuite pe rețelele sociale arată coloane de fum în împrejurimile stadionului, iar unii martori vorbesc de două explozii, mai arată EFE.

===============

Partidul aflat la guvernare AKP a depus sâmbătă la parlament proiectul de reformă constituțională care consolidează prerogativele președintelui Recep Tayyip Erdogan, a anunțat agenția de presă Anadolu, citată de AFP.

Propunerea cu 20 de articole, care prevede transferul unor prerogative esențiale ale premierului către președinte, o funcție onorifică până acum, este fructul unor negocieri care au durat câteva săptămâni între AKP (partid islamo-conservator aflat la putere) și MHP (dreapta naționalistă).

Ideea consolidării puterii lui Erdogan îi neliniștește pe membrii opoziției, care îl acuză pe președinte că încearcă să impună un regim autoritar, mai ales după tentativa de puci din 15 iulie și epurările care au urmat.

Dar oficialii turci afirmă că un astfel de sistem este necesar pentru a asigura stabilitatea statului, în condițiile în care Turcia se confruntă cu instabilitatea securității, cu o încetinire a creșterii economice, și cu o ofensivă militară în Siria.

“Dacă Dumnezeu o vrea, va fi începutul unei noi ere pentru Turcia”, a declarat sâmbătă Erdogan într-un discurs rostit înaintea trimiterii documentului către parlament.

Propunerea trebuie să câștige susținerea a 330 de deputați din 550 pentru a putea fi supusă votului într-un referendum.Partidul aflat la putere AKP și dreapta naționalistă, care susține textul, au un număr de 355 de deputați.

Un referendum ar putea fi organizat în martie, a anunțat vice-prim-ministrul Nurettin Canikli într-un interviu.

Erdogan este primul șef de stat turc ales prin vot universal în 2014 și a susținut mereu inițiativa reformării constituției pentru instaurarea unui sistem prezidențial, citând exemplul Franței și al Statelor Unite.

Oficialii turci nu au dat publicității conținutul pachetului legislativ, dar destule detalii au ajuns în presă. Una dintre modificări se referă la desființarea poziției de premier și înlocuirea ei cu unul sau doi vicepreședinți, scrie Agerpres.

 

Leave a Reply