UPDATE 20.29 Ziarul Muncher Abendzeitung și televiziunea germană NTV avansează un bilanț de până la 15 morți și respectiv zece persoane decedate în atacul armat de vineri de la centrul comercial din apropierea Stadionului Olimpic din Munchen, care potrivit poliției locale ar fi fost comis de mai mulți indivizi, relatează Reuters.
Conform ziarului Muncher Abendzeitung, zeci de ambulanțe ar fi ajuns la fața locului.
Poliția din Munchen a anunțat pe contul său de Twitter că are “în acest moment o intervenție polițienească importantă într-un centru comercial”, cerând populației să nu se deplaseze “în zonă”.
Potrivit cotidianului Bild, un atacator a fugit în centrul comercial și a deschis focul asupra mai multor persoane, iar apoi s-a deplasat în direcția unei stații de metro.
Între timp, autoritatea de transport din Munchen anunță că a oprit circulația mai multor trenuri, tramvaie și autobuze după atacul armat. De asemenea, relatează Reuters citând NTV, forțele speciale au ajuns la complexul comercial în care a avut loc atacul și unde operațiunea de evacuare continuă.
Mai multe echipe de intervenție ale poliției germane ar fi în căutarea atacatorului, scrie ziarul Bild, care citează martori oculari, scrie Agerpres.
————–
Solicitantul de azil în vârstă de 17 ani care a rănit mai mulți pasageri de tren într-un atac cu toporul, revendicat de Stat Islamic, a încercat să distrugă cardul SIM al telefonului și dispozitivul de stocare al telefonului mobil, relatează vineri Der Spiegel, preluat de Reuters.
Poliția din Bavaria l-a împușcat mortal de adolescent după ce a rănit patru cetățeni din Hong Kong și un localnic. Ministrul de interne german Thomas de Maiziere a spus că investigațiile au dus în primă fază la concluzia că atacatorul ar fi “un lup singuratic” care a fost radicalizat de propaganda Stat Islamic.
Der Spiegel mai scrie că tânărul ar fi încercat să folosească toporul pentru a distruge telefonul.
Citând surse de securitate, revista relatează că anchetatorii au reușit să-i atribuie atacatorului două profile Facebook, iar informațiile găsite pe acestea ar acoperi mai multe mii de pagini.
Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Interne, Tobias Plate, a declarat vineri că tânărul a intrat în Germania din Austria la 29 iunie 2015, ajungând imediat în custodia poliției, care l-a ridicat dintr-o parcare din apropiere de graniță pentru că nu avea pașaport.
Plate a spus că verificarea amprentelor sale în bazele de date la momentul respectiv a arătat că nu era cunoscut poliției.
Inițial s-a spus că adolescentul ar fi afgan, dar Thomas de Maiziere a declarat miercuri că există indicii că el ar fi de fapt din Pakistan.
Purtătorul de cuvânt a precizat că bărbatul nu a fost intervievat așa cum prevede procedura de azil, ceea ce le-ar fi permis autorităților să-i verifice accentul și să-i testeze cunoștințele despre locuri din țara din care pretindea că provine.
În urma descinderii poliției la locuința sa a fost găsit un document în limba paștună, care se vorbește atât în Afganistan, cât și în Pakistan.