Cati dintre voi ati prins inainte de 1990 sarbatoarea comunista de 1 mai? Ce era rau si ce era bun pe atunci?
Aveti vreo nostalgie?
Petreceti in vreun fel ziua de 1 mai in prezent?
Cati dintre voi ati prins inainte de 1990 sarbatoarea comunista de 1 mai? Ce era rau si ce era bun pe atunci?
Aveti vreo nostalgie?
Petreceti in vreun fel ziua de 1 mai in prezent?
Cum să nu prinzi o aşa sărbătoare în care toţi nemernicii erau în prim plan cu laudele(minciunile) personale complicînd viaţa celor care munceau pînă la 16 ore pe zi sau peste noapte! Cum să poţi detalia acea perioadă tu care ai fost 100%spirit de comunist, pupător de orice doar ca să ai funcţia asigurată! Vezi numirile din această perioadă, chiar şi a celor cu studii la second-hand, care ocupă funcţii împotriva celor care au studiat la zi o formă de învăţămînt reală, ei fiind obligaţi de conjunctură să plece în străinătate! Înainte de *89 orice individ avea un loc de muncă şi o pregătire reală măcar cursurile unei şcoli profesionale cu profil, aveau dreptul la o casă şi o butelie, familia era nucleul societăţii, era stricteţe din punct de vedere al infracţiunilor şi a multor drepturi, dar era acceptat pentru că era linişte şi mai aveai cît de cît un nivel de demnitate şi onoare, o pregătire reală şi un zîmbet pe buze pornit din interiorul sufletului!
Acum ce avem? De fapt, ce şi cîte mai avem de 25 de ani de zile???
Am văzut un interviu pe net al lui Pleşu în care spunea cu tărie că: comunismul a introdus lenea şi cerşetoria(cam aşa ceva)! Cum poţi să afirmi asemenea idioţenii atîta timp cît ai sters praful de pe orice funcţionar doar pentru a te afirma şi menţine în funcţia sau locul pe care, probabil, nu-l meriţi! Pot să-i spun clar acestui individ numit scriitor sau ce-o fi, nu comunismul a menţinut lenea şi cerşetoria, situaţia actuală de 25 de ani de zile a fost introdusă forţat de cînd era şi el prin funcţii acum 20-25 de ani! Că nu vrea să recunoască, e problema lui!Toţi cei care sunt născuţi înainte de 1965-1970 au avut legătură cu implementarea aberaţiilor pe linie politică(mi-amintesc cum se făceau cursurile la Ştefan Gheorghiu: recomandare de la partid chiar dacă aveai doar 8 clase)! Noi cei care încă mai ştim, putem să-l coborîm cu picioarele pe pămînt şi nu numai pe el, că sunt destui care şi-au luat funcţia sau diploma ca nume şi prenume!
Personal, am amintiri frumoase chiar dacă eram plimbaţi în zilele de sărbătoare, la muncă patriotică ori în poligon la tragere cu pistolul. Simţeam că trăim şi suntem implicaţi în activităţi reale, nu cum suntem acum: legume, numere codate, pioni, slugi fără ideal sau perspectivă pozitivă de viitor!
Radu, cu ceva timp în urmă se vorbea de procurorul european(o comisie europeană în care vor fi numiţi judecători şi procurori), poate greşesc(ceea ce nu cred), madam K. şi nu numai ea, ţintesc acea numire. Cred că va fi o rumoare uriaşă dar şi clămpăneală mult timp, să vezi atunci ce hărţuială şi ce teroare va fi! (asta e părerea şi viziunea mea)
Micii nu aveau aditivi , in rest era o mizerie bolsevica dar noi eram fericiti pentru ca nu stiam cum este sa traim viata si altfel !
Am prins 1 mai in comunism. Era bine… ca era liber. Dar prea multa propaganda
Mai propagandă decât micii electorali de astăzi?Domnu Radu,pe vremea aia liber au avu 10 minute de 1 ianoarie,de Revelion,nici Crăciunul n-a fost liber.așa că 1 mai era ziua în care sărbătorești rodul muncii comune.La scurt timp după cuvântarea lui Ceaușcă de pe 1 mai,primeai mărire de salar,în funcție de productivitate.
Azi avem mici electorali de la partidul lui pește prăjit.Cu familia la pădure și-ți prăjești singur micii,și e mai bine așa
Se pare ca nu ai prins niciun 1 Mai communist daca spui ca era liber. Era liber la defilare mamaie! Adica erai liber dupa ce stateai ore intregi in soare sau ploaie sa dai onorul maretilor carmaci dupa care se inghesuiau toti sa prinda niste firimituri de mancare sau sa faca un gratar din tacamuri de pui.
Ai fost la vreo defilare de 1 Mai? Mă îndoiesc. Dacă ai fost, spune în ce an.
… vreo patruzeci si ceva de zile de 1 mai, sarbatorite fiind doar cele ce cadeau duminica si cateva, sporadic, fiind “liberat de serviciu (munca)” Si, vreo doua, sarbatorite prin munca. Ce era rau si ce era bun!? Ca si astazi, micii si berea! Apoi mai depinde de intonatie. Am sa-ti raspund cu un banc. Intr-o asemenea sarbatoare, doi amici – un roman si un evreu – si-au exprimat in public parerea. Romanul se urca pe scena improvizata si declama: Asta-i viata!! Asta-i trai!! Sa traiasca 1 mai!!! Dupa acest discurs, romanul primeste o functie importanta! Se urca si evreul si zice: Asta-i viata?! Asta-i trai?! Sa traiasca 1 mai?! Dupa care vin 2 securisti si-l aresteaza. Nostalgie!? Am multe nostalgii!!! Copilaria mea, tineretea mea, cheia atarnata de gatul copiilor mei si multe altele care, pot fi comune sau nu cu a altora. Astazi sarbatoarea a devenit anosta pentru multi, fiind apreciata de guvern prin obligatie, de propaganda de stanga sau de dreapta in aceeasi masura, de “unii” si de aproape toti cei care muncesc, fiind “liberi de munca”si nu in ultimul rand, de toti “consumatorii” de mici si bere.
Pe stadioane de 1 MAI, 23 AUGUST, …
cu pancarte, cu pangliiiiiccciiiiiiiile in aer
la semnele de la sol ca avionele trebuia sa urmarim
la colegii de langa noi ….
SI MULT CANTAT …
Fiind nascut in 1960, da, am prins ceva mai multe. Nostalgic ? Nu ! Fericit de ceea ce am ajuns ? Nu ! Am distrus sau vandut tot, nu am mai construit nimic. Cand tai copacul de la radacina te mai miri ca nu ii mai cresc frunze ? Ca fost militar m-am ales macar cu o pensie. Modesta, dar platita la timp (deocamdata, dar nu se stie pana cand) . Copiii mei nu cred ca vor mai vedea asa ceva. In schimb vor sa se injure liber, dar nici asta nu se stie pana cand (institutiile stiu de ce)
Nu prea avea mare semnificatie pentru mine,n-am fost la defilari unde mase de oameni erau adunati pentru o parada fortata!Oricum ieseam la munte sau mare asa ca ziua asta nu iesea cu nimic in comun fata de programul nostru distractiv!Bun a fost la inceputuri, erau cu vata pe bat,cu mici si bere si focuri de artificii si lumea iesea de placere cand erm noi mici,cam acum vreo40 ani,mergeam in Herastrau si la Expozitie,unde erau organizate serbari romanesti adevarate,tot felul de spectacole,nimic fortat doar bucuria serbarii zilei in sine,ca mai apoi totul s-a denaturat in cultul personalitatii si megalomanie,fiind prezente in toate paradele de dupa 1980 si care au fost gretoase!”hai la lupta cea mare,rob cu rob sa ne unim”parca-mi vajie si acum prin urechi si o gramada de osanale de preaslavire scrise si recitate de oameni care chiar credeau in ele care acum se dau cetateni democrati,eram tineri dar nu s-au lipit de noi,aveam lumea noastra pe care ne-o fauream noi,n-aveam timp de prostiile lui ceasca!Nefiind membru de partid puteam gandi si actiona altfel!Si acum ma gandesc ce fidel i-a fost mru lui ceasca si cu cata tarie isi sustinea bazaconiile gandindu-se probabil la vita kobe pe de-a moaca data de capitalisti!HAI LA LUPTA CEA MAREEE….
În 1889, Congresul Internaționalei Socialiste a decretat ziua de 1 mai ca Ziua Internațională a Muncitorilor, în memoria victimelor grevei generale din Chicago, ziua fiind comemorată prin manifestații muncitorești, pentru marea victorie a celor 8 ore de muncă. Cu timpul, 1 Mai a devenit sărbătoarea a celor ce muncesc în majoritatea țărilor lumii, diversele manifestări căpătând amploare pe măsură ce autoritățile au convenit cu sindicatele ca aceasta să fie zi liberă.
Propaganda comunistă a schimbat sărbătoarea destinată muncitorilor, în sărbătoare a… MUNCII… motivând dispariția proletariatului și propaganda pentru muncă…
Am trăit și 1 Mai comunist, când se făceau demonstrații în toate orașele țării, pentru proslăvirea comunismullui și… „iubiților conducători”, de muncă nu se prea vorbea în această zi.
Sărbătoarea în sine nu m-a fascinat niciodată, dar m-au fascinat petrecerile câmpenești care aveau loc la iarbă verde, cu bere și mititei… cum zic unii, tradiționali.
Pentru mine munca nu poate fi motiv de sărbătoare, dar „truditorul”, cel care cu forța lui, cu mintea lui, cu talentul lui, o prestează, da.
În cinstea lui, ridic paharul , pentru că el este adevăratul creator al bunăstării…
Celor care mai spun că 1 Mai este ziua… muncii, eu le propun ca să se facă urgent încă o mare sărbătoare… ZIUA LENEI, zi în care toți să… muncească…
Ce legatura are ziua de 1 mai cu comunismul ?
Nu a avut nicio legatura. A fost lansata in America, cu mare greutate. Comunistii si-au insusit-o. In afara de faptul ca era liber de 1 si 2 mai, nu era alta satisfactie. S-a ajund sa se ia in deradere pana si melodia “Intai de Mai” a lui Ciprian Porumbescu. Mai era o satisfactie: intinerea natura. Dar asta era numai meritul ei, al naturii condusa de Bunul Dumnezeu.
Scuze dar am senzatia ca nu prea stii ce este cu acest 1 Mai daca spui ca a fost insusita de comunisti. Daca a plecat din America inseamna ca nu a avut legatura cu comunistii? Gresesti! Comunistii sunt continuatorii internationalei socialiste iar acel miting de la Chicago a fost organizat de sindicatele muncitorilor adepti ai internationalei socialiste nu de guvernul SUA sau de patronatele din SUA. Aia au innabusit protestele nu le-au organizat. Asa ca a fost din start o initiativa a precursorilor comunismului.
Desigur ca acel cult al personalitatii era oribil. Dincolo de asta oamenii erau mai apropiati unii de altii.Le dadea si prilejul sa mai faca putin misto de “conducerea de partid si de stat”. Apareau bancurile. Dupa demonstratii, la care parintii mei au mers, te duceai la plimbare. Cand nu erai “convocat” la demonstratii te uitai la tv. Aveau farmecuil lor si, mai ales, iti dadeau ideea unei tari consolidate. Pentru ca acolo demonstrau muncitori din diferite ramuri de productie ( aceasta era terminologia ) si puteai vedea cat s-a dezvoltat tara si ce noi domenii au mai aparut. Daca s-ar organiza un asemenea eveniment astazi nu stiu daca am avea ce arata. Ar fi cate ceva dar foarte putin.
1 mai e sarbatoarea stangii. A fost propavaduita de Marx, Engels sau Lenin. In afara de Romania si alte tari cu traditii socialiste nu are atat de mare amploare, asa ca iertat fie-mi dispretul.
In capul tau ruleaza filmul„ Strainul ” !
Nu, e doar prost!!! In cap nu-i “ruleaza” nimic, ci doar ii “fileaza”o lampa sau doua.
Ba vakkarilor, nu va mai jigniti intre voi pe-aici, chiar daca sunteti toti retardati mintal si analfabeti! Nu e frumos sa va jigniti, distrusilor ce sunteti!
Dar Labor Day,sărbătoare legală şi zi liberă la americani, ce ţi se pare că ar fi ? Adevărat, nu se sărbătoreşte pe 1 mai dar are aceeaşi semnificaţie.
Aceasta ii foarte grav si anume faptul ca SRI recunoaste cum ca da solutii in dosarele instrumentate de instante dupa cum declara un sef al SRI intr-un interviu foarte recent. Deci Dan Voiculescu a fost condamnat de catre SRI. “Dacă în urmă cu câţiva ani consideram că ne-am atins obiectivul odată cu sesizarea PNA, de exemplu, dacă ulterior ne retrăgeam din câmpul tactic odată cu sesizarea instanţei prin rechizitoriu, apreciind (naiv am putea spune acum) că misiunea noastră a fost încheiată, în prezent ne menţinem interesul/atenţia până la soluţionarea definitivă a fiecărei cauze. Această manieră de lucru, în care suntem angrenaţi alături de procurori, poliţişti, judecători, lucrători ai DGA ori ai altor structuri similare a scos la iveală punctual şi aspecte care ţin de corupţia sistemului judiciar, în limite care nu trebuie tolerate, dar nici exagerate. Important este, în opinia mea, că sistemul judiciar îşi dezvoltă anticorpii necesari vindecării acestei patologii”, a declarat Dumbravă pentru sursa citată.
Dl. Radu Tudor,
“La Multi Ani!” de 1 Mai, tuturor proletcultistilor care sarbatoresc tot anul prin munca pe 10 milioane pe luna, sau acum, mai recent, prin voluntariat! “La Multi Ani!” si tuturor proletarilor care au ramas fara munca deoarece in tara noastra s-a falimentat industria fosta ceausista, inchizandu-se si vanzandu-se totul la fier vechi. “La Multi Ani!” deci, si tuturor proletarilor care au ajuns someri in tara lor! “La Multi Ani!”, tuturor proletarilor care ei “muncesc, nu gandesc”, si care I-au luat la picioare pe toti cei din Piata Universitatii in 1990, laolalta cu minerii adusi de Iliescu si cu SRI-ul inversor care trebuia sa sustina implementarea perestroikai impusa de la Moscova, perestroika pe care o periclitau partidele istorice care cereau sa ne aliem marilor puteri capitaliste si ca tara noastra sa treaca la capitalism, si nu la “democratie originala” etc. “La Multi Ani!” si tuturor proletarilor care pentru ca in marea majoritate a timpului ei muncesc, nu au nimic in cap si habar n-au sa scrie pentru ca nu mai au timp sa puna mana pe carte sau sta isi bata capul cu stiinte fixe, cum ar fi gramatica limbii romane etc.
P.S.: Dl. Radu Tudor, sa fie oare adevarat ce se aude si anume, ca fostii lideri ai USL, Antonescu Crin si V Ponta au dat la schimb scaunul de presedinte la negociere directa cu Bruxelles-ul, pentru ca aia sa le dea voie sa ii aresteze pe oamenii lui Basescu?! De aia sa fi retras Porumbelu’ PNL-ul de la guvernare bagandu-l in marea familie a Popularilor Europeani, de aia sa se fi si retras de la presedintia PNL lasandu-i locul ca sa candideze la presedintie din partea PNL-ului, “neamtului” Iohannis preferat de nemtii care conduc Parlamentul Europei si detin presedintia UE (si care conduc toata Europa de fapt)?! De aia dupa aceea sa ii fi cedat scaunul de presedinte si V Ponta “neamtului” Iohannis, V Ponta fiind desemnat drept favorit la alegerile prezidentiale de toate casele de sondare a opiniei publice si de majoritatea analistilor politici, in turul doi el avand 10% procente inaintea lui Iohannis, dupa alegeri castigand Iohannis cu 10% procente inaintea lui si recuperand deci, aprox. 20% procente de pe o zi pe alta, acest f mare “neamt” Iohannis preferat de conducerea Uniunii Europene din Bruxelles, in detrimentul Porumbelului Antonescu si a social-democratului V Ponta?! Oare asa sa fie?! Singura f mare problema este ca daca e asa, atunci ce ne mai facem cu “votul suveran” din democratie, cu voturile oamenilor care cica “sunt suverane”, ar fi suverane aceste voturi si ca, cf. principiilor si a inaltelor valori democratice, in democratie cetatenii isi voteaza proprii conducatori?! Ce ne facem cu, “ne-am luat tara inapoi, cu voturile din diaspora, cu revolutia tinerilor de pe facebook. cu Romania lucrului bine facut” si cu tot restul de vrajeli?! Sincer.
P.P.S.: Mai astept inca un raspuns de la dvs., referitor la ce credeti dvs. despre toate acestea! Asteptarile mele sunt prea mari, totusi?! Toate cele bune! Sa traiti!
Am prins multe zile de 1 Mai.Era o zi de reala solidaritate,o zi cind oamenii erau mai amabili decit in restul zilelor,chiar si Militia si Securitatea.Cum ziua de lucru era platita sau recuperata,era o zi de veselie reala.Soselele se marcau proaspat,oamenii isi varuiau pomii de la drum,se simtea o curatire generala.Dimineata in loc de munca mergeam la defilare,unde unii aghezmuiti de profesie, strigau orice ca sa creasca entuziasmul.Spre de ex.;Hai Dinamo !Uraaaa !Activistii strecurati prin multime indemnau sa fim vocali,nu impuneau lozinci standard.Acei mici si berile [adevarate NU contrafacute] de 12,5*,erau deosebite,se si numea ca este Paste. Stiind ca locul de munca este asigurat,salariul la fel,te puteai deconecta contrar zilelor de azi, de toate preocuparile cotidiene. Regret ca azi totul este sub spaima nesigurantei si a fricii de fatalitatea ce pluteste in aer !
Nu are nici o legatura cu comunismul. Originile sunt in miscarile greviste din SUA si Canada din anul 1886, care cereau reducerea timpului de lucru la 8 ore zilnic.
Cum intelege fiecare sa se relaxeze, este o alta problema. Fara a fi neaparat nostalgic, este o realitate incontestabila : starea de spirit generala era mai buna in acele vremuri.
Da, am prins bine perioada. Nu mi-e dor de perioada, chiar de loc, ci de anumite pasaje, caci eram tineri, nu aveam termen de comparatie si luam lucrurile mai usor, ne bucuram de orice. De ex. avema 12 ani si desi liber, l-am sculat pe bietul tata la 5,oo sa mergem la defilare. Imi placea sa vad sportivii, armata, mai aproape si apoi sa mananc crenvursti cu mustar !!! Apoi, de la 14 ani nu scapam nici o defilare, de 1 mai si 23 august, cu scoala, cu scoala sportiva, cu serviciul …erau toate “benevol-obligatoriu !”
În primul rând, nu este o sărbătoare comunistă. Cine nu crede să se documenteze, să se informeze. Pornită de la Chicago, 1 MAI era ziua solidarităţii celor ce muncesc din întreaga lume. Era o zi de sărbătoare normală. Copii fiind, ne plăcea defilarea armatei, dar şi a celorlalte grupuri frumos echipate şi nu absentam de la nicio zi de 1 Mai sau de 23 August. După defilare, familia era liberă. Eram liberi şi în 2 Mai, pentru că atunci era Ziua Tineretului. Spectacolul festiv era cu o zi înainte, aşa că erau libere ambele zile. Aveam de toate, nu era stresant, nu ne închideam în casă de frică, cum se întâmplă acum, era ordine şi bună organizare. Ce este acum? Haos total. Nu ştie stânga ce face dreapta. Hoţii , sărăcie, mizerie, străzi pline de gropi şi de praf peste tot, indiferent de rural sau urban, comercianţi mafioţi care câştigă la negru cât vor, copii şi tineri lăsaţi de izbelişte, dezorientaţi, tot ce poate fi mai rău în lume. Dar nu cred că suportă comparaţie cele două societăţi: cea de ieri şi cea de astăzi.
Da am petrecut multe zile de 1 MAI. Si se simtea in aer o sarbatoare, facind abstractie de defilarile si discursurile la care trebuia sa participam, dar asta facea parte din cotidian. Oricum ne intilneam cu colegii si faceam haz de toate, Dupa care,, la gratare. !! Acum multora le este rusine de 1MAI, sarbatoarea muncii, pentru ca munca nu mai este la pret .
Dar ce nu se stie este ca si bunicii si strabunicii mei o sarbatoreau. La noi se chema ARMINDENI si tinea 2 zile. De 1 Mai se facea curatenie mare in gradini, in strada, in tot satul, si in 2 Mai, se impodobeau carele, boii , cu crengi de salcie si flori, ne urcam toata familia in car cu merinde si plecam la padure ma ,, maial ” unde era tot satul, si se faceau gratare, mici se bea si se dansa. Se organizau meciuri de fotbal si alte jocuri. Traditional era meciul femeilor. Jucau tinerele cu virstnicele.
Cred ca in Romania Ziua “Nemuncii” ar fi extrem de populara si s-ar justifica din plin !
Mai ales de cand au fost dati afara din intreprinderi toti muncitorii, pentru ca reprezentau o forta, forta care l-a dat jos pe Ceausescu.
Da,l-am vazut pe Ceasca pe peluza Casei Sindicatelor,apoi mergeam la Cotul Pisicii la mici. Eram copil!
Acum 1 mai e musai la iarba verde,la munte sau la o padure pe langa Bucuresti,cu mici.
de 1 Mai sarbatorim cu salate si sport sedentarismul vietii moderne –
micii din comert sunt otrava plini cu chimicale gen glutamat , nitriti si alte bunatati –
reteta originala daca ai timp sa ti-faci singur – iese o minunatie
Ingrediente:
1 kilogram carne tocată (cărniţă de vacă de la gât, fără a se îndepărta grăsimea. Dacă va fi carnea prea slabă, se va adăuga ceva seu de vacă sau din lipsa acestuia chiar de oaie, ca la 100 până la 150 de grame pe fiecare kilogram cântărit de carne)
8 grame de piper proaspăt pisat mărunt
12 grame de cimbru uscat cât mai proaspăt pisat mărunt
4 grame de enibahar pisat mărunt
2 grame de coriandru pisat mărunt
2 grame de chimion turcesc pisat mărunt
1 gram de anis stelat (anason stelat) pisat mărunt
8 grame de bicarbonat de sodiu
1 linguriţă de zeamă de lămâie
1 lingură de untdelemn
1 căpăţână bună de usturoi aromat şi nu din cel iute
500 ml zeamă de oase
La cantităţi mai mari de cinci kilograme, se va adăuga pentru fiecare alte cinci kilograme de carne, câte o măsură mai mult din mirodeniile pomenite.
Preparare:
1. Se fierbe o zeamă din oase de vacă cu măduvă, care se scade bine, din 500 grame de oase la fiece kilogram de carne.
2.Se frământă carnea într-un vas pe măsură timp de un ceas, adăugând la început bicarbonatul de sodiu, care se stinge cu zeama de lămâie. Jumătate din zeama de oase şi toate celelalte condimente, afară de usturoi, se adaugă treptat, uniform şi puţin câte puţin.
3.Amestecul se acoperă şi se dă la gheţar o zi şi o noapte, după care se scoate, se lasă câteva ceasuri la dezmorţit şi se mai frământă o dată preţ de o jumătate de ceas cu restul de zeamă de oase dezmorţită.
4. Se face un mujdei de usturoi cu apă călduţă dintr-o căpăţână pentru fiecare kilogram de carne, care se lasă la tras o jumătate de ceas. Se stoarce mujdeiul de usturoi într-un tifon, se adaugă sucul de mujdei şi se mai frământă o dată amestecul preţ de un sfert de ceas. Se dă din nou la gheţar până a doua zi.
Preţ de trei ceasuri înainte de a fi prăjiţi şi serviţi mititeii, se scoate amestecul de la gheţar, pentru a se încălzi şi muia; după trei ceasuri sau când s-a dezmorţit amestecul, se formează mititeii ca de un deget mare lungime şi ca de două degete grosime, se ung cu untdelemn pe toate părţile şi la capete şi se lasă sa stea la zvântat un ceas.
5. Se prăjesc pe jar iute de lemne sau cărbune, ungându-se din când în când cu mujdei, aşa ca sa prindă o crustă rumenă de jur împrejur. Gratargii noştri întorc fiecare mititel doar de trei ori până este prăjit. La prăjit mititeii vor scădea puţin, de unde şi denumirea lor, sau cea de mici. Nu se lasă să se pătrundă, ca să nu se usuce sucul care conţine savoarea condimentelor. Dacă se prăjesc la foc prea mic, mititeii scad prea tare, se usucă, lapădă tot sucul aromat şi devin seci.
6. Se servesc alături de chifle proaspete ori felii de franzelă, cu Mutard de Dijon sau muştar picant şi aromat, după preferinţă şi cu sare şi ciuşcă (ardei iute). Doar şi numai aşa veţi obţine mititei savuroşi cum se zice cum numai la noi sunt. Cunosc mulţi din aşa numiţii gastronomi prin birturi şi bodegi mai ales prin mahalale, care din neştiinţă ori din spirit de falsă economie înmulţesc aluatul de mititei cu alte soiuri de carne de porc, cal ori oaie. Afară că scad mai puţin la prăjit decât ca cei de carne de vacă, nu au pe departe gustul şi savoarea mititeilor adevăraţi. O greşeală mare mai este şi zgârcenia la condimente, mai ales la usturoiu şi piperu. Mai cu seamă usturoiul este partea dominantă a gustului atât de specific al mititeilor.
Nu am prins si nici nu sunt curios .Sunt sigur ca pentru cei cel-au prins a fost frumos si nu vreau sa arunc cu noroi peste .
Nu sunt curios nici de 1 mai -ul de acuma ,nu ii vad rostul daca 1 mai este in principiu o sarbatoare comunista .
Am prins foarte multe sarbatori de 1 Mai.
Primele mi s-au parut extraordinare, eram copil si era cu adevarat sarbatoare, sarbatori campenesti, spectacole, iesiri la iarba verde, stand, etc. Pe vremea aceea erau 2 zile libere, 1, 2 mai. A trecut timpul, am crescut si altfel era de 1 Mai, defilari, alea, alea. Eram cel mai tanar dintre colegii mei, eram responsabil cu ocupatul locurilor la carciuma si ma ingrijeam sa nu lipseasca micii si nelipsita bere.
Azi simt ca este zi libera, ma retrag intr-un loc putin aglomerat, linistit, daca-i vreme buna simt ca este prima zi de Armindeni.
Cineva a facut o gluma proata “Ziua Nemuncii” si nu-si justifica rautatea.
Nu cetatenii sunt de vina ca nu au locuri de munca, ori cei care au, nu toti sunt platiti la adevarata valoare.
Interdictia de a pleca undeva in ziua respectiva, obligativitatea participarii la mitingul de la locul de munca, obligativitatea participarii la defilare (adunarea pe la 5 dimineata, asteptare in prostie pina la inceperea defilarii), inclusiv cu “materialele” (“agitati materialele, tovarasi!”), daca aveai noroc “prindeai” niste “crenvisi”, altfel raritati in magazine, lozincile pe care erai obligat sa le scandezi…apoi intoarcerea acasa cautind un loc in tramvaiele, troleibuzele sau autobuzele supraaglomerate (mai sigur pe jos…niste kilometri, dar macar in aer liber), ajuns acasa deschizind radio-ul sau TV-ul care te ameteau cu marsuri patriotice si muzica populara. O adevarata placere si o adevarata solidaritate! 🙂
Daca stam si judecam bine, partea frumoasa pe care unii o avem e legata intii de toate de un singur lucru: pe vremea aceea eram mult mai TINERI!
Eu pe vremea lui Ceausescu intotdeauna mi-am petrecut ziua de 1 Mai cu siguranta. Acum, in anii de dupa revolutie, am petrecut-o mai mult la siguranta. Oricum, 1 Mai este prima zi a lunii mai in fiecare an, cu siguranta.
P.S.: Cand traia nea Nicu (Ceausescu adica), se zicea ca el are limbaj de lemn, ca folosea tot timpul aceleasi expresii care nu aveau nicio semnificatie concreta! Acum, in anii de dupa revolutie, observ ca a devenit o adevarata psihoza nationala, toata lumea vorbeste si repeta toti in nestire pe toate drumurile, marea expresie care nu inseamna nimic, expresia “cu siguranta”. Au, nu au ce spune, baga toti pe toate posturile tv, moderatori, vedete de monden, fotbalisti, combinatori tatuati adunati din cluburile si terasele patriei, asa zisii politicieni, toti sunt “cu siguranta” in gura. Ne sparg de cap zi lumina toti, cu abureala lor prin care vor sa para si ei foarte culti sau docti. Saracii, nici nu isi dau seama ca de fapt expresia asta, a devenit o marca dupa care recunosti toti prostii si incultii. Nu de alta dar limba romana are sinonime fluviu pentru ca sa folosesti ca papagalul repetand la infinit total aiurea, o expresie care oricum nu exprima nimic anume. Oricum, avand in vedere ca e plina tara de prosti si/sau analfabeti, nu retine nimeni nimic, nici daca le spui. Majoritatea nici nu inteleg la ce te referi. S-a rasturnat remorca cu distrusi mintal cu capu’, a deraiat trenu’ cu flotanti! Romania, caz real.
Dar iata cateva sinonime ale f marii expresii “cu siguranta”: fara indoiala, absolut, incontestabil, clar, fara discutie, categorig, irefutabil, precis, exact, fara echivoc, cu certitudine, intr-adevar, desigur etc. Cat de prost si de limitat mintal sa fii totusi, ca tu din toata aceasta larga varietate de expresii ale limbii romane, sa folosesti ca papagalul la infinit, doar “cu siguranta”? Pe Ceausescu l-am inteles ca avea limbaj de lemn, ca era prost, el avea doar 3 clase si era de la tara. Dar contemporanii nostri, toti inteligentii astia, cu ei ce dreac s-o intampla de au ajuns toti papagali pe banda rulanta si se iau toti ca prostii unii dupa altii?! Toata stima si consideratia! Mult respect! ‘Traiti!
Am prins 1 Mai in comunism…si n-as mai vrea sa prind asemenea vremuri:
http://inliniedreapta.net/lavedere/1-mai-regim-totalitar/
da, sunt nascut in 1978 si am prins ceva din aceea vreme. Am participat ca pionier la multe grandioase manifestari, azi imi amintesc de acele vremuri, condamn ferm comunismul dar e ceva ce pare ca s-a pierdut. Ce se intampla azi cu tara noastra, cu noi ca oameni , parca dormim si asteptam sa pice din cer e de speriat.
In mintea mea o organizare a scolarilor nu gen pionieri dar ca in USA cercetasi ar face un bine copiilor.