Saturday, December 21, 2024
6.3 C
Bucharest

Au început lucrările pentru cea mai mare sursă de energie a României : Neptun Deep

Neptun Deep progresează conform planului în vederea primelor livrări de gaze naturale în 2027, care vor contribui la securitatea energetică a României, a anunţat miercuri OMV Petrom, cel mai mare producător integrat de energie din sud-estul Europei, operator în cadrul proiectului Neptun Deep.

OMV Petrom anunţă începerea lucrărilor de construcţie pentru structura-suport din oţel a platformei de producţie (“jacket”).

Execuţia acesteia este parte a contractului încheiat cu Saipem şi se realizează la şantierul din Arbatax, Sardinia. În prima parte a acestui an a început construcţia pentru suprastructura platformei de producţie, la şantierul Saipem din Karimun, Indonezia, precizează sursa citată.

“Împreună cu partenerii noştri de la Romgaz, suntem foarte entuziasmaţi de progresele pe care le facem, pentru că acest proiect va contribui la siguranţa aprovizionării cu energie pentru noi toţi. Neptun Deep este un proiect unic pentru România, care mobilizează investiţii de până la 4 miliarde de euro, contribuind, de asemenea, la bunăstarea economică a ţării”, a afirmat Christina Verchere, CEO OMV Petrom, în comunicat.

Potrivit lui Cristian Hubati, membru al Directoratului OMV Petrom, responsabil pentru Explorare şi Producţie, construcţia platformei de producţie Neptun Alpha avansează conform graficului, pe două şantiere Saipem, aflate în Indonezia şi Italia.

“Ne aşteptăm să o instalăm în 2026, urmând ca ulterior să aibă loc conectarea, punerea în funcţiune şi integrarea sistemelor de producţie şi a conductelor subacvatice. Cu aceste activităţi suntem în grafic pentru începerea producţiei de gaze naturale în 2027”, a menţionat Cristian Hubati.

Structura-suport (“jacket”) este primul element al platformei Neptun Alpha care va fi instalat în Marea Neagră. Aceasta va avea o înălţime de aproximativ 140 de metri, o bază de circa 40 de metri pătraţi şi va cântări peste 7.000 de tone. Pe această structură va fi montată partea superioară a platformei.

“Platforma Neptun Alpha va fi instalată în zona de apă cu adâncimea de ~100 de metri şi face parte din infrastructura necesară pentru producţia zăcămintelor offshore de gaze naturale Domino şi Pelican Sud. Infrastructura productivă mai include 10 sonde, 3 sisteme submarine de producţie şi reţeaua de conducte colectoare asociate, conducta principală de gaze către ţărm (~160 km) şi staţia de măsurare a gazelor la Tuzla”, se mai precizează în comunicat.

Proiectul Neptun Deep este dezvoltat de OMV Petrom şi Romgaz (prin subsidiara sa Romgaz Black Sea Limited), fiecare dintre companii având o cotă de participaţie de 50%. Investiţiile necesare pentru faza de dezvoltare a proiectului sunt de până la 4 miliarde de euro.

Producţia a fost estimată la circa 100 miliarde de metri cubi de gaze naturale, echivalentă cu cererea anuală curentă de gaze naturale a circa 4,3 milioane de gospodării multiplicată de aproximativ 30 de ori.

OMV Petrom este cel mai mare producător integrat de energie din Europa de Sud-Est, cu o producţie anuală de ţiţei şi gaze la nivel de grup de aproximativ 41 milioane bep în 2023. Grupul are o capacitate de rafinare de 4,5 milioane tone anual şi operează o centrală electrică pe gaze naturale de înaltă eficienţă de 860 MW. Pe piaţa distribuţiei de produse petroliere cu amănuntul, Grupul este prezent în România şi în ţările învecinate prin intermediul a aproximativ 780 benzinării, sub două branduri – OMV şi Petrom.

OMV Petrom este o companie în care, la sfârşitul anului 2023, acţionarii români deţin peste 43% din acţiuni (din care statul român, prin Ministerul Energiei, deţine 20,7%, iar 22,5% sunt deţinute de fondurile de pensii din România, la care se adaugă aproape 500.000 de investitori individuali şi alte entităţi româneşti). OMV Aktiengesellschaft, una dintre cele mai mari companii industriale listate din Austria, deţine 51,2% din acţiunile OMV Petrom, iar restul de 5,6% sunt deţinute de alţi investitori străini. Din totalul acţiunilor OMV Petrom, 28,1% se tranzacţionează liber la Bursa de Valori Bucureşti, scrie Agerpres.

Şi compania de stat românească a făcut un anunţ important.

Romgaz a înregistrat un succes istoric în cadrul emisiunii inaugurale de obligaţiuni, în valoare de 500 milioane de euro, realizată prin Programul Euro Medium Term Notes, informează Ministerul Energiei printr-un comunicat.

Potrivit sursei citate, această tranzacţie demonstrează capacitatea Romgaz de a atrage investiţii importante de pe pieţele internaţionale şi consolidează poziţia companiei ca un jucător strategic în sectorul energetic românesc şi regional.

Emisiunea a fost lansată pe 30 septembrie 2024 şi atras un interes impresionant din partea investitorilor internaţionali. Prima tranşă, în valoare de 500 milioane de euro, a depăşit semnificativ aşteptările, atrăgând o cerere record de aproape 6 miliarde de euro. Această emisiune s-a clasat pe locul 5 la nivel mondial în 2024 în funcţie de raportul bid-to-cover (cererea faţă de ofertă) şi pe locul 1 în Europa Centrală şi de Est.

“Succesul remarcabil al acestei emisiuni, prima de acest tip a unei companii cu capital majoritar de stat, reprezintă un punct de cotitură pentru sectorul energetic românesc. Încurajăm toate companiile din portofoliul ministerului să atragă astfel de finanţări pentru proiectele strategice.

Pentru Romgaz, acest succes este cu atât mai important având în vedere importanţa proiectului Neptun Deep, un proiect prin care România va deveni cel mai mare producător de gaze naturale din Europa. Mai avem şi investiţia de la Caragele, cel mai mare zăcământ de gaz pe uscat, proiect în valoare de peste 1 miliard de lei, unde am reînceput anul trecut forajele de mare adâncime. Aceste investiţii contribuie la creşterea securităţii energetice a României şi la tranziţia către o energie mai curată, gazul având potenţialul de a înlocui pe termen mediu cărbunele”, a declarat ministrul Energiei, Sebastian Burduja, citat în comunicat.

Cu un cupon de 4,75% pe an şi o maturitate de 5 ani, obligaţiunile vor ajunge la scadenţă în octombrie 2029. Aproximativ 80% din fondurile obţinute provin de la investitori internaţionali de renume, ceea ce arată atractivitatea companiei pe pieţele de capital globale.

Hot this week

Pădurile României, salvate şi regenerate cu fonduri europene

Regia Naţională a Pădurilor - Romsilva a atras în...

Biden îi dă lui Trump o economie americană pe creştere

Economia americană a înregistrat o creştere solidă în perioada...

Marina SUA îl medaliază pe TOP GUN Tom Cruise

Marina SUA i-a acordat actorului Tom Cruise cea mai...

China şi-a triplat arsenalul ogivelor nucleare în 4 ani

China şi-a triplat arsenalul ogivelor nucleare începând din 2020...

Topics

Pădurile României, salvate şi regenerate cu fonduri europene

Regia Naţională a Pădurilor - Romsilva a atras în...

Biden îi dă lui Trump o economie americană pe creştere

Economia americană a înregistrat o creştere solidă în perioada...

Marina SUA îl medaliază pe TOP GUN Tom Cruise

Marina SUA i-a acordat actorului Tom Cruise cea mai...

China şi-a triplat arsenalul ogivelor nucleare în 4 ani

China şi-a triplat arsenalul ogivelor nucleare începând din 2020...

Putin, ursul bipolar. Zice că nu are condiţii să oprească războiul, apoi enumeră condiţii

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat joi, la conferinţa...

Cum recunoști o urgență cardiovasculară și ce trebuie să faci

Cum recunoști o urgență cardiovasculară și ce trebuie să...

Related Articles

Popular Categories

spot_imgspot_img