Percheziții de amploare, marți dimineață, la hangarul Tarom de pe aeroportul Otopeni, dar și acasă la Aurel Curdov, liderul de sindicat TAROM, din departamentul tehnic.
Potrivit unor surse, perchezițiile sunt organizate de DIICOT și din primele informații există suspiciuni de trafic cu piese de avioane și organizare de grup infracțional.
Procurorii spun ca unii angajați din TAROM și-ar fi însușit piese din hangar, pe care apoi le-au vândut. Printre ei s-ar afla si liderul de sindicat Aurel Curdov.
https://www.antena3.ro/actualitate/procurorii-diicot-perchezitii-de-amploare-la-tarom-528104.html
Reprezentanţii TAROM reacţionează la informaţia că procurorii DIICOT efectuează percheziții la companiae, în baza unor suspiciuni de delapidare. Directorul general al companiei, Mădălina Mezei, precizează că este percheziţionat un singur birou, iar compania predă înscrisuri din perioada 2015-2019.
“Taromul nu este perchezitionat. Predam inscrisuri pe baza de ordonanta. Se intampla o perchezitie, intr-adevar, punctuală, la biroul sindicatelor din cadrul directitei tehnice. Se cerceteaza fapte, nu oameni. Perioada vizată, din punct de vedere al documentelor, este din 2015 până în prezent”, a declarat şefa Tarom, pentru STIRIPESURSE.RO.
„Activitatea TAROM nu este periclitată sub niciun aspect, Direcția Tehnică a Companiei TAROM își desfășoară în continuare activitatea, iar operarea curselor aeriene se desfășoară în condiții normale. Compania TAROM acordă întreg sprijinul organelor de anchetă și va răspunde cu celeritate tuturor solicitărilor venite din partea anchetatorilor”, precizează reprezentanții Tarom, printr-un comunicat de presă.
Potrivit sursei citate, compania Tarom nu poate oferi mai multe informații, fiind vorba despre o anchetă în curs.
Directorul general al companiei Tarom, Mădălina Mezei, a declarat inițial pentru MEDIAFAX că au fost predate procurorilor DIICOT înscrisuri pe baza unei ordonanțe, iar perchezițiile au vizat doar biroul sindicatului din cadrul Direcției Tehnice.
„Este vorba de predare de înscrisuri pe bază de ordonanță, Tarom nu este percheziționat. Este o percheziție punctuală care vizează biroul sindicatului din cadrul Direcției Tehnice. Este în urma unor acțiuni de control desfășurate în cadrul companiei de-a lungul timpului. Noi avem misiunea de a preda înscrisuri. Nu este nimic instrumentat, e o cercetare in rem (cu privire la fapte, n.r.)”, a declarat, pentru MEDIAFAX, Mădălina Mezei, directorul general al companiei Tarom.
Surse judiciare au precizat, pentru MEDIAFAX, că procurorii DIICOT efectuează mai multe percheziții la compania Tarom pentru a ridica documente. Un lider de sindicat și mai mulți mecanici sunt vizați. Aceleași surse au mai precizat că sunt făcute cercetări și pentru constituire de grup infracțional organizat. Ancheta vizează patrimoniul companiei, fiind ridicate documente de la Direcția Tehnică.
COMUNICATUL DIICOT
În această dimineaţă, procurorii D.I.I.C.O.T. – Structura Centrală împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Directiei de Politie Transporturi au efectuat un număr de 25 de perchezitii domiciliare ( 14 Bucuresti, 7 Ilfov, 2 Prahova, 1 Dâmbovița si 1 Brasov), într-o cauză în care se efectuează urmărirea penală “in rem” sub aspectul săvârşirii de către mai multe persoane a unor fapte de delapidare şi corupţie.
De asemenea, în conformitate cu art.170 cod procedură penală, procurorii D.I.I.C.O.T. – Structura Centrală procedează la ridicarea de înscrisuri de la sediul unei companii aeriene şi efectueaza o perchezitie la punctul de lucru al unui sindicat.
Acțiunea beneficiază de sprijinul polițiștilor de transporturi din București, Constanța și Brașov, Direcției de Combatere a Criminalității Organizate, Direcției de Investigații Criminale și al luptătorilor S.I.A.S. din Poliția Română.
Suportul de specialitate a fost asigurat de Direcția Operațiuni Speciale.
Facem precizarea că pe parcursul întregului proces penal persoanele cercetate beneficiază de drepturile şi garanţiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum şi de prezumţia de nevinovăţie.