Șeful diplomației romane, Bogdan Aurescu face o mutare strategică în Spania înaintea preluării președinției UE
Miniștrii afacerilor externe au lansat marți formatul diplomatic Trilaterala România-Polonia-Spania, numită și ”Valencia Trio” după numele orașului în care a avut loc evenimentul, potrivit unui comunicat MAE.
Cele trei state au adoptat o declarație comună care arată obiective comune legate de UE, dar și de cooperare în NATO. De asemenea, declarația arată susținerea pentru lărgirea Schengen – adică aderarea României, semnal înainte ca Spania să preia președinția rotativă a UE de la 1 iulie.
Reuniunea a fost găzduită de ministrul afacerilor externe, afacerilor europene și cooperării al Regatului Spaniei, José Manuel Albares Bueno, Polonia fiind reprezentată de ministrul Zbigniew Rau, iar România – de ministrul Bogdan Aurescu.
Reuniunea inaugurală a Trilateralei a prilejuit discuții cuprinzătoare ale miniștrilor de externe, atât în planul relațiilor dintre cele trei state, precum și pe teme relevante de pe agenda UE, alături de subiecte de actualitate ale agendei NATO și de securitate la nivel euroatlantic.
Astfel, în domeniul afacerilor europene, ministrul Aurescu a abordat subiectul aderării României la spațiul Schengen, șefii diplomațiilor spaniolă și polonă reconfirmând sprijinul activ și constant acordat României în atingerea acestui obiectiv, precum și angajamentul de implicare pe mai departe în identificarea unei soluții constructive la nivel european. Ministrul spaniol de externe a subliniat că aderarea României la Schengen va figura printre prioritățile Președinției spaniole a Consiliului UE.
Ministrul Aurescu a agreat, împreună cu omologii săi, consolidarea cooperării și a coordonării în domenii de interes la nivelul UE, cu accent pe prioritățile viitoarei Președinții spaniole a Consiliului Uniunii Europene, în cel de-al doilea semestru al anului 2023.
Totodată, cu ocazia discuțiilor de la Valencia, cei trei miniștri au reconfirmat nivelul foarte bun al cooperării celor trei state în cadrul NATO. Astfel, ministrul Aurescu a realizat împreună cu colegii săi un schimb aprofundat de opinii privind situația de securitate generată de războiul de agresiune al Federației Ruse împotriva Ucrainei, precum și modul în care acest război afectează statele din vecinătate, în special Republica Moldova. De asemenea, cu privire la contracararea provocărilor de securitate pe Flancul Sudic al Alianței, cei trei miniștri au discutat perspectivele de cooperare a celor trei țări în cadrul Alianței, cu accent pe obiectivele urmărite în pregătirea Summitului NATO de la Vilnius, din 11-12 iulie 2023.
Iata un fragment din declaratia lui Bogdan Aurescu :
Reiterez interesul ferm al țării mele de a colabora îndeaproape cu Spania și Polonia, pentru a consolida politicile și instrumentele UE menite să întărească reziliența Uniunii, și vom avea întotdeauna o abordare constructivă în ceea ce privește lupta împotriva migrației ilegale la frontierele externe. Am avut un schimb de opinii, care a fost foarte substanțial, în ceea ce privește măsurile care trebuie luate pentru a ne consolida securitatea și frontierele
Am discutat, de asemenea, în detaliu, după cum era de așteptat, despre agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei și am subliniat importanța sprijinului continuu al UE și al comunității internaționale pentru că Ucraina să câștige acest război.
Am vorbit, totodată, despre importanța sprijinirii parcursului european al Ucrainei și al Republicii Moldova.
Trebuie să lucrăm pentru deschiderea negocierilor de aderare în același timp cu ambele state, dacă este posibil până la sfârșitul acestui an.
Am convenit că este important să continuăm să acordăm asistență Republicii Moldova și Ucrainei în procesele lor de reformă, dar și să consolidăm sprijinul UE pentru a le spori democrația, stabilitatea și reziliența.
În același timp, cred că este foarte important să continuăm să lucrăm, în formatul nostru trilateral, la agenda de securitate, în special din perspectiva impactului agresiunii rusești în vecinătățile noastre, în Vecinătatea Sudică, în Vecinătatea Estică, și să lucrăm la consolidarea NATO.
Și aș vrea să exprim recunoștința noastră față de ambele țări, dragă José Manuel și dragă Zbigniew, pentru prezența militară atât a trupelor spaniole, cât și a celor poloneze în România, pentru consolidarea posturii de apărare a NATO la Marea Neagră.
Viitorul Summit de la Vilnius va fi un moment foarte important pentru continuarea procesului de consolidare a NATO și a legăturii transatlantice și am exprimat, tot astăzi, necesitatea implementării depline a deciziilor care au fost luate la Madrid anul trecut.
A fost un Summit foarte important, un Summit istoric în ceea ce privește avansarea Apărării Înaintate pe Flancul Estic, dar și în ceea ce privește adoptarea Noului Concept Strategic, care a consacrat importanța strategică a Mării Negre pentru securitatea Alianței ca întreg. Și am amintit astăzi că Marea Neagră este o punte între partea estică și cea sudică a teritoriului aliat.
Am discutat astăzi și despre Summiturile Comunității Politice Europene, despre cel care va avea loc foarte curând, la 1 iunie, în Republica Moldova, dar și despre cel care va avea loc în timpul Președinției spaniole, în octombrie.
Iata si precizarile ministrului spaniol de externe, José Manuel Albares Bueno:
În ce privește prima întrebare, așa cum am exprimat deja atât eu, cât și ministrul Aurescu în declarațiile introductive, intrarea României în Schengen este una dintre prioritățile Președinției spaniole a Consiliului UE. Poziția noastră, poziția națională a Spaniei este bine cunoscută, este o poziție de sprijin pentru România și pentru intrarea sa în Schengen. Dacă ar fi fost decizia Spaniei, România ar fi fost deja în Schengen. Despre eforturile viitoare, vreau să subliniez importanța proiectului-pilot pe care România îl derulează cu Serbia. Acesta demonstrează capacitatea României de a proteja granițele externe ale Schengen și, totodată, voința României de a se pregăti pentru aderare.
În ceea ce privește vizita Președintelui Guvernului Spaniei în România, cred că este mai bine ca Guvernul să comunice în mod direct detaliile acesteia. Ceea ce vă pot asigura este că fiecare vizită a prietenilor români aici în Spania nu face decât să consolideze și mai mult aceste legături fraternale și de aici acest Acord privind dubla cetățenie. Avem aici peste un milion de cetățeni români, care sunt parte din viața economică și socială a Spaniei și contribuie la dezvoltarea Spaniei. Aceasta este legătura între noi și constituie o punte interumană indestructibilă.