aur

In anii ’80, Nicolae Ceausescu a dispus vinzarea unor tone de aur din rezerva BNR pentru achitarea datoriei externe. In Decembrie 1989, Romania avea 68 de tone de aur la BNR. Cit timp a existat exploatarea 100% facuta de o companie romaneasca, pierderile costului de productie au fost mai mari decit profitul vinzarii metalului.

Rezerva actuala a BNR este de 103,7 tone, nivel rămas constant de la începutul anilor 2000, când BNR a încetat să mai cumpere aur, refuzind marirea depozitului.

Dupa ce sovieticii au rivnit la aurul romanesc, un tezaur de 94 tone fiind si azi la Moscova, cele 300 tone de aur de la Rosia Montana sunt puternic dorite de miliardarii americani si israelieni printr-o companie canadiana.

Roşia Montană pare un alt capitol in lupta dintre doi magnati ai lumii : George Soros si Beny Steinmetz. Soros este indicat de presa internationala că finanţează diverse organizaţii nonguvernamentale şi pune presiuni pentru ca Gabriel Resources, compania controlată de Steinmetz, să piardă contractul.

Razboiul Soros-Steinmetz se poarta si prin instantele international. Politia elvetiana a descins in casa si biroul lui Steinmetz de la Geneva. Plingerile ar fi fost facute chiar de Soros si se refera la o situatie asemanatoare cu Rosia Montana.  Steinmetz a obţinut in Guineea drepturile de exploatare pentru enorme zacaminte de fier fără a plăti nimic, angajându-se doar la investiţii în valoare de 160 de milioane de dolari. Valoarea zăcămintelor din Simandou a ajuns la 140 miliarde de dolari.

Buna intentie a protestatarilor din Romania nu poate fi pusa la indoiala. Se pare insa ca oameni de afaceri importanti profita de pe urma acestor blocaje sociale si institutionale din Romania.

190 COMMENTS

  • “Scurgerea de cianură de la Baia Mare (2000)

   Accidentul minier din 2000 de la Baia Mare a constat într-o scurgere de cianură produsa lângă Baia Mare. Accidentul s-a produs la societatea Aurul S.A., un joint-venture al companiei australiene Esmeralda Exploration și al guvernului român. Cianura deversată a afectat râurile Săsar, Lăpuș, Someș, Tisa și Dunăre înainte de a ajunge la Marea Neagră. Apele poluate, în special Tisa și Dunărea, au provocat moartea unei mari cantități de pește în Ungaria și în Iugoslavia. Accidentul a fost unul dintre marile dezastre ecologice din Europa de după Cernobîl. S. C. Aurul, operatorul minier, este un joint venture format de Esmeralda Exploration și de guvernul român. Compania susține că are capacitatea necesară pentru a curăța un reziduu toxic minier numit tailing, care, sub formă de praf, începuse să fie împrăștiat de vânt.[2] Promițând că va curăța aceste reziduuri și că va continua exploatarea aurului cu ajutorul cianurilor, compania a ales să-și depoziteze noile reziduuri într-un lac de baraj în apropiere de Bozânta Mare. În noaptea de 30 ianuarie 2000 barajul a cedat deversând 100 000 de metri cubi de ape contaminate cu cianuri (aproximativ 100 de tone de cianuri s-au împraștiat peste câmpuri și în sistemul hidrografic local. Esmeralda Exploration a dat vina exclusiv pe căderile importante de zăpada din zonă. Cinci săptamâni mai târziu, o altă scurgere, de astă dată cu metale grele, a lovit regiunea. Un dig a cedat în Baia Borșa și 20 000 de metri cubi de apă contaminată cu zinc, plumb și cupru s-au deversat în Tisa. Un an mai târziu, o altă scurgere de cianuri s-a produs în mod deliberat în România, în râul Siret.”

   • “Cianura de sodiu (NaCN) este folosita in industria miniera a metalelor pretioase, in special in extragerea aurului. In minerit, cianura se foloseste de peste 50 de ani la scara larga, ca si agent de obtinere a aurului si argintului. Cu ajutorul cianurii, 97% din cantitatea de aur poate fi extrasa din rocile care contin acest metal. Dupa ce aurul este extras, solutia contaminata nu numai cu cianura, ci si cu o cantitate mare de metale grele este depozitata in iazuri de steril. Aceste ape reziduale rezultate in urma activitatilor de extragere a aurului si argintului, reprezinta o amenintare serioasa la adresa sanatatii oamenilor si a mediului si nu trebuie eliberate in mediu si apoi deversate in cursurile de ape.
    Mineritul aurifier este cel mai mare consumator de cianura, cu peste 180 000 de tone/ anual. De cele mai multe ori tehnica cianuratiei este utilizata in mod iresponsabil ceea ce cauzeaza deversari cu efecte devastatoare asupra mediului inconjurator si a sanatatii umane. Mai mult, ionii de cianura reactioneaza cu alte elemente si se descompun in sute de compusi ce contin cianuri in diverse concentratii. In ciuda riscurilor ce le implica acesti compusi, operatorii minieri nu sunt obligati sa monitorizeze sau sa raporteze starea sau prezenta acestor substante chimice in mediu. Studiile arata ca acesti compusi se depun in tesuturile plantelor si pestilor si persista in mediul inconjurator pentru un timp indelungat.”
    “Cianura in minerit
    Lesierea cu cianuri permite extragerea granulelor microscopice de aur din minereurile cu concentratii minime si presupune:
    • Exploatarea in cariere de suprafata de dimensiuni uriase asemenea unor cratere ce distrug ecosistemul si lasa in urma peisaje selenare.
    • Zdrobirea unor cantitati imense de roca in bazine uriase si stropirea lor cu solutie de cianura ce separa aurul pentru procesarea ulterioara. Cianura se combina cu 97% din aur, inclusiv cu acele particule prea mici pentru a fi vazute cu ochiul liber.
    • Obtinerea dintr-o tona de minereu a aprox. 2g de aur.
    • Multimple riscuri, un exemplu ar fi producerea acidului cianhidric ce este catologat gaz toxic de lupta in Conventia privind interzicerea dezvoltarii, producerii, stocarii si folosirii armelor chimice si distrugerea acestora deschisa spre semnare la Paris in 1993.
    Riscuri implicite
    Riscurile asociate mineritului cu cianuri implica o serie extinsa de probleme ce pot aparea in gestionarea transportului, depozitarii si folosirii acestei substante toxice.
    Accidentul de la Baia Mare ramane unul dintre cele mai relevante exemple in acest sens asa cum demonstreaza si Raportul UNEP din martie 2000. Potrivit acestuia doua concluzii principale s-au impus:
    • Bresa in digul lacului de decantare a fost cauzata de o combinatie de factori – deficiente de operare si de intretinere a bazinului cat si vremea rea.
    • Urme de cianura au fost identificate in Delta Dunarii la patru saptamani de la accidentul de la Baia Mare, la 2000 de km de sursa deversarii.
    In ianuarie 2000, mii de tone de peste au murit in raurile Tisa si Dunare din cauza unei scurgeri de cianuri de la mina Aurul detinuta de compania australiana de ape reziduale cu cianuri s-au reversat din laculEsmeralda. 99 000 m de decantare al minei provocand cel mai mare dezastru ecologic din Europa din ultima decada. Biologii au estimat ca fiind necesari 5 ani pentru repopularea cu peste si intre 10-20 de ani pentru refacerea totala a florei si faunei. Bazinul Tisei era unul dintre cele mai curate rauri din Europa adapostind cel putin 20 de specii protejate de peste. Vulturi pescari, egrete, vidre si alte pasari si mamifere au murit muncand peste otravit.”
    sursa: http://www.coalitiademediu.ro si http://www.faracianuri.ro
    Studii si experimente de neutralizare a cianurii din apele infestate cu cianuri la Baia Mare inainte de ’89
    Studii si experimente fizico-chimice si biologice in acest sens s-au efectual la Statia de Epurare a Cianurii de langa Iazul de Decantare Baia Mare intre anii 1982 -1985 de catre specialisti in chimie-fizica (de la Institutul de cercetari Miniere Baia Mare), specialisti de marca din biologie ( de la Institutului de Biologie Bucuresti), si de catre specialistii Uzinei de Preparare a minereurilor aurifere Sasar – Baia Mare.
    Limita admisa de cianuri inainte de 1989, era de 0,20 mg/l pentru deversarea in emisar a apelor infestate cu cianura si neutralizate cu Hipoclorit de sodiu .
    Concluzia: neutralizarea cianurii (adica o otrava) cu hipocloritul de sodiu (gaz toxic) , printr-o reactie din care rezulta ioni de Cl si ioni cian, adica o alta toxina folosita si recunoscuta ca si gaz toxic in industria militara.
    Experimentarile s-au concretizat intr-un proiect pilot, adica s-a realizat la scara mica, mini-iazul cu ape reziduale infestate cu cianuri, care imita conditiile date din iazul Bozanta – Baia Mare, s-a efectuat experimente cu plante acvatice care au fost plasate pe mini- lacul creat artifical si alimentat cu apele reziduale rezultate din extragerea aurului si argintului.
    Aceste plante – Zambila de apa si Pistia stratiotes, in laborator si pe lacurile naturale au proprietatea de a metaboliza toxinele din ape chiar si unele metale grele in cantitati mici, de altfel in America aceste plante se folosesc in statiile de epurare orasenesti), iar ideea cercetatorilor a fost de a experimenta daca aceste plantute, minunate de altfel , ar putea metaboliza si ionii cian, cianatii si metalele grele ce se aflau in apele reziduale rezultate din iazul de decantare Bozanta – Baia Mare . Este vorba despre un iaz mai mic (cca 100 ha), decit cel la care s-a petrecut in 2000 accidentul ecologic, acest iaz s-a construit ulterior de societatea Aurul Baia Mare.
    Masurarea concentratiei de cianuri inainte si dupa plasarea plantelor a demosntrat o oarecare scadere a cianurii, dar aceasta s-a petrecut in timp, o cauza fiind si aceea a evaporarii unei anumite cantitati de ioni cian, deci rezulta si o infestare a aerului cu ioni cian, iar efectul a fost c, in timp plantele s-au uscat si au murit.
    Urmatorul experiment a fost acela cu pestii: au fost pusi pesti din raul Lapus (rau in care se deversau apele reziduale) intr-un lac artificial in care apele cianurate au fost neutralizate cu hipoclorit de sodiu, pina la limita admisa de 0,20 mg/l cianura de sodiu.Cianura (acid cianhidric, sărurile de sodiu şi potasiu ale acestuia) este otrava cea mai periculoasă cunoscută de om, punând în pericol viaţa oamenilor, animalelor şi plantelor.”

 1. Oricand , din orice conflict apar si profitorii. Important este cum iese statul roman din conflict.
  “”In Decembrie 1989, Romania avea 68 de tone de aur la BNR.”” Eu asi mai completa : si fara datorii externe. Romanii au platit scump ca sa le plateasca si ca altii sa se imbogateasca. Acum ne intoarcem de unde am plecat.

 2. Pai daca astia doi se cearta, nu e treaba noastra. Partea buna e ca s-a urnit lumea si pana una alta interesul nostru ar fi sau sa se rupa contractul sau sa se bage redeventa de 200% pentru hotii aia.

  • Da se pare ca Dumnezeu le-a dat diplome romanilor nu creier, si in loc sa profitam de cearta celor doi lei, noi dam cu exploatati aurul ca e in interesul natiunii.

  • Eu propun inceperea exploatarii cu cianuri la Rosia Montana cu doua conditii. 1. Ridicarea redeventei la 50% pentru statul roman. 2. Roca dupa dinamitare sa fie transportata in Canada si Israel unde sa fie supusa tratamentului cu cianuri pentru extragerea astfel a aurului si argintului. Iar apa cianurata sa fie retinuta intr-un lac de decantare construit langa Tel Aviv si intr-un alt lac construit langa Montreal. Si uite asa lumea va fi multumita, eploatarea de la Rosia Montana fiind astfel ecologizata.

 3. Dl. Radu Tudor, rog confirmati urgent!!

  Va rog sa imi spuneti daca de fapt SRI-ul, serviciile noastre nu vor instrainarea avutiei nationale, a averii poporului si de aceea organizeaza tot felul de scenarii ca sa tranteasca toate privatizarile, OLTCHIM cu Dan Diaconescu, Posta, CFR Marfa, Bechtel ca a pierdut dosarul etc. (glume de santier) si sa impiedice cedarea resurselor naturale ale patriei catre investitori straini, trimisi de FMI sa ne cumpere ieftin.

  Sa traiti!

  • Serviciile nu vor instrainarea ele pazesc instrainarea si hotii.Romania nu mai are Servicii.Ele sant in mana strainiilor.Asa cum si politicul,BNR-ul,si TARA ASTA COLONIE.

   • Frank Timis detine in exploatare 5% din teritoriul Romaniei adica peste 11.500 km patrati. Va dati seama ca pentru a obtine acest lucru a fost sustinut de Basescu, SRI, SIE, DIICOT, DNA si Parchetul General, sustinere care a fost cumparata c-o caruta de bani cu care acest escroc i-a platit pe oamenii sus pusi ai statului roman.

   • Gresit. Ai niste servicii, pline de ingineri. Si ai FMI-ul, plin de sionisti. Cu SRI&SIE intestate cu ingineri incompetenti, iti garantez ca te ia FMI-ul cu jidanii lor la jeabka maxima, asa cum se si intampla, pentru ca n-ai baraj. Nu le amesteca…

 4. Care e presa aia internaţională care spune că Soros finanţează campania anti-exploatare? s-o citesc şi eu! Eu unu protestez benevolt şi prietenii mei la fel. Nu mi-a bătut nimeni la uşă să mă cheme la protest, iar contul de pe facebook mi l-am dezactivat cu mult timp înainte să înceapă nebunia. M-am informat singur şi m-am hotărât să protestez. Îmi pare rău, dar când aud că sunt manipulat de Soros, greenpeace ungaria şi alte cioace de genul ăsta devin, fără să vreau, şi mai agresiv.

     • daca vrei sa ramii fara bani in buzunar cind investesti la bursa te uiti la bloomberg… 🙂

     • Astia care dau notele de rating tariilor dupa cum au interesul ei si fratii lor?Sau is ca FMI alti ,,specialisti ,,care unde au dat sfaturi s.a dus tara pe sa nu zic sti tu ce.

     • ce ironie fina. a murit hazul in antene saptamanile astea. nici glumele nu mai merg, nici indignarile nu mai au ecou. pe langa subiect (poate-poate nu aude lumea de el), cu ironii si bete prin gardul protestatarilor.

      pe termen lung, cea mai buna strategie! nu de alta, dar cu hipsterii astia o sa imbatraniti in televizor. si ei o sa stie la cine se uita. sau nu se uita.

     • perfect ! e democratie. PS : nu-i mai faceti hipsteri, e o mistocareala ieftina la adresa protestatarilor

   • În lectura mea, articolul indicat de dumneavoastră vorbește de prezunmptivele măgării – șpăgi, presiuni, etc – derulate de niște ”exploatatori de aur” prin Guinea, dați în gât justiției americane de o firmă de avocatură finanțată de Șoroș. Știți, americanii NU permit companiilor bazate în State să dea mită nicăieri în lume. Prin lege. Legea lor.

    Acuma ce facem?
    Dacă domnul Voiculescu, un Șoroș mai mic și mai local, se apucă și finanțează un birou de avocatură care să facă o investigație privată ca să dea de violatorul jurnalistei, sau care birou să investgheze un caz de corupție sau altă măgărie cu iz penal, ce?… Gata? Are interes oneros în cauză?
    Dacă televiziunea Antena 3 dă pe post documente din care rezultă că RDS a dat șpagă lui nea Mitică – gata? E șantaj?!!! Dacă sesizează parchetul în legătură cu șpaga, e greșit?!!

    Cam asta e cu Șoroș în chestiunea din Guinea (așa scriu ăștia, eu știam că e Guineea). Cel puțin, asta rezultă din articol și nu ideea primitivă că Șoroș ar plăti pe cei din Piața Universității cu bancnote de 25 de dolari, așa cum ”ar fi făcut” Câmpeanu și regretatul Rațiu prin 1990. Idee primitivă insidios strecurată de ”o anumită parte a presei”.

    Termenul ”hipster” e varianta neo-securistă a termenului ”golan” din 1990.
    NU ”STRADA” TREBUIE SĂ-ȘI CEARĂ SCUZE!

    • surse tari, nu barfe

     http://www.bloomberg.com/news/2013-05-09/steinmetz-9-billion-fortune-at-risk-in-soros-funded-bribe-probe.html
     http://www.reuters.com/article/2013/04/11/bsgr-guinea-idUSL5N0CY1F120130411
     http://www.newyorker.com/reporting/2013/07/08/130708fa_fact_keefe

     sunt ong-uri finantate de soros prezente in piata. ceea ce nu inseamna nici pe departe ca toti protestatarii sunt platiti. o repet a 4 a oara
     dar ca soros isi regleaza conturile cu steinmetz pe barba protestelor romanesti, aia pot sa spun fara retinere

     • Toate cele 3 link-uri indicate vorbesc despre un oarecare miliardar
      Steinmetz și micile lui rufe murdare.

      Astfel:
      1. Primul link indicat duce la un articol amplu cu titlul:
      ”Averea de 9 miliarde $ în risc datorită probelor furnizate de Șoroș”.
      În articol ni se explică ce măgar ar putea fi Steinmetz.
      2. Al doilea link indicat duce la un articol intitulat:
      ”Miliardarul Steinmetz își dă în judecată FOSTUL CONSILIER – așadar nu pe Șoroș.
      Ni se explică în articol că nea Steinmetz susține că operațiunea din Guinea e pe ”hold” din cauza relației ”coluzive și ilegale” cu Șoroș… Tare, nu-i așa – mai rămâne să spună ca Bill Clinton, ”relație nepotrivită”.
      3. Al treilea link duce la ”The New Yorker” în care sub titlul ”Secrete îngropate” ni se explică despre minele de fier din Guinea, cum poartă două vârfuri muntoase porecle precum ”Iron Maiden” (”Fecioara de Fier”) sau ”Metallica”, etc.
      Ni se spune cum în 2008 grupului Rio Tinto (http://www.riotinto.com/) i-a fost retrasă licența pentru a-i fi dată lu nea Ștainmeț.
      Pe la pagina 10 a articolului ni se explică despre noul președinte al țării respective, numit Condé, care le-a dat… *UE celor de la ”întreprinderea lui Steinmetz”. Nenea Ștainmeț văzând că-i zboară și lui licența de sub nas și văzând că nenea Condé se apucă să se adreseze către DLA Piper și Global Witness (un ONG anticorupție, dacă poți crede) pentru presupuse fraude ale grupului lui Ștainmeț, acesta din urmă își direcționează nemulțumirile către Șoroș.

      Așadar, faptul că Șoroș finanțează ONG-uri anti-corupție care au făcut oarece rapoarte despre întreprinderea lui Șteinmeț, nu îl implică pe Șoroș în exploatarea fierului sau aurului sau al altor icre.
      TOATE CELE TREI ARTICOLE sunt critice la adresa practicilor grupului lui Șteinmeț, nene care se află în investigare în State pentru oarece malversațiuni, inclusiv pentru amestec în alegerile din Guinea.

      Ce dovadă?! Că ce?! Că Șoroș a ”ordonat” ONG-urilor ”sale” precum Mareșalul ”români treceți Prutul?”? Regret dar nu văd în aceste articole așa ceva.

      Sau, poate am uitat io engleza…

 5. Care binecuvantare?.Vom ramane cu o problema/necaz care ne va costa pe noi si generatiile viitoare(eliminarea problemelor de mediu ce vor apare in timp) mai mult decat VA INCASA statul roman(3,9 miliarde EURO).Daca impartim acest castig la cei 20 ani de exploatare rezulta ca statul roman RISCA aceasta afacere “RM” pentru un castig ANUAL/in fiecare an/ de 150 milioane de EURO.Poate ca unii(saraci cu caputul) vor spune ca sunt bani frumosi, dar se inseala amarnic si deaceea va reamintesc ,PENTRU COMPARATIE, ca atat cheltuia LUNAR/in fiecare luna/ministerul dezvoltarii al dnei Udrea pentru parcuri la sate,bazine inot,telegondole…si deasemenea tot atat a incasat in unele luni Bechtel,de la CNDAR, fara sa faca macar un KM de autostrada.Dnul profesor/patriot ILIE SERBANESCU a ridicat aceaste probleme la emisiunile ANTENEI 3, fara a avea macar vre-un raspuns/reactie din partea guvernului PONTA(adica cainii latra…caravana trece sau pe romaneste ii dor ..in fund de cetatenii romani si …caz concret au facut pipi pe votul a milioane de romani).Noi contam pentru politicieni doar in …campania electorala si apoi…basta ,fac ce vor EI si NUMAI EI.Sa nu uitam si faptul ca pentru a face praf cele 20 miliarde imprumutate de la FMI, ne-am bagat slugi la FINANTA MONDIALA/UE/MERKEL/BAROSSO/GITENSTEIN …si suntem obligati sa fim si pe VIITOR slugile investitorilor straini(care n-au alt Dumnezeu decat..bani,bani,bani) care au venit/vin/vor mai veni cu “margeluse” si “parandaraturi”( si pentru ca… ei “iubesc la romani si romania”) la …basinasi mioritici/mamaligari si ne-au luat/ne vor lua totul aproape pe gratis si pentru a pune capac, ne vor lasa cu …toate belele pe cap ,pentru noi si pentru copiii nostrii.Ma rog ,la cel de Sus,ca PIATA UNIVERSITATII ACTUALA sa fie pornita din constiinta curata a…mioriticilor/mamaligarilor si sa nu fie cumva dirijata de la ….extern ca si in 89(50% dirijare externa,50 % actiunea romanilor) fiindca in acest caz se va”STINGE” repede, lucru ce la va da “apa la moara” guvernantiilor, sa mai faca, INCA ODATA, ce vor ei(de ex dupa alegeri au facut ce au vrut ei ..in pofida promisiunilor facute in campania electorala…lucru ce s-a intamplat identic cu toate regimurile de dupa 1989).Poate ca la EMISIUNEA DVS de astazi veti intreba invitatii daca pentru 150 milioane de euro/an, merita sa ne asumam UN RISC NECONTROLAT de catre oameni/pamanteni ci poate doar de… cel de Sus.

  • 150 de mg cianura omoara un om iar cianura se absoarbe direct prin piele in corpul fiintei umane. Marea problema este ca la Rosia Montana se vor folisi 250.000 de tone de cianura care se vor regasi mai apoi dupa extragerea aurului in cele 250 de milioane de metri cubi de apa din lacul de decantare ce se va forma in spatele unui baraj inalat de 185 de metri construit din pamant si arocamente precum si-n cele 200 de milioane de tone de steril. Deoarece fundul celor 250 de hectare de ape ale lacului de decantare nu va fi impermeabilizat apele cinaurate se vor infiltra in panza freatica ceeace va face ca aceasta sa ajunga mai tarziu in apa potabila a gospodariilor din zona. De asemenea la temperaturi peste 27 de grade Celsius cianura se va evapora, vaporii de cinaura se vor condesa in aer si vor ajunge sub forma de ploi in capul cetatenilor din aceeasi zona. De asemenea in cazul unor ploi torentiale, ca cele de la Galati din aceste zile, barajul umplandu-se pana la refuz se va rupe iar masa de apa o va lua la vale distrugand totul in cale. Posibilitati de rupre exista si-n cazul unui cutremur foarte mare. Si cianura existenta in halda de steril va emana sub forma de vapori cianurati dupa fiecare ploaie in zile de vara si de asemenea se va infiltra si ea in panza freatica. Presupunand totusi ca barajul va rezista in timp cine plateste intretinerea si reparatiile aparute in corpul barajului timp de sute de ani cat acesta va trebui sa reziste deoarece cianura nu se poate anihila si nici nu se autodegradeaza in timp. Canadienii cheltuiesc miliarde de dolari anual pentru inghetarea solului din zonele unde terenul a fost infestat cu cianurile rezultate in urma exploatarilor aurifere. De asemenea cine va plati despagubirile in cazul unui cataclism ecologic ca cel de la Baia Mare din anul 2000? Tot statul roman deoarece firma vinovata s-a autodizolvat si statul a fost nevoit nemaiexistand vinovatul sa plateasca el cele 60 de milioane de dolari Ungariei, despagubiri cerute datorita omorarii tutor pestilor din Tisa de concentratia foarte mare a cianurii ajunsa in apele raului.

 6. Mi-e asa o greata de ipocrizia acestor domni americani.

  Cand bat cu pumnu in masa sa privatizam toate companiile de stat, ca de nu sunt profitabile, atunci nu se mai gandesc la miile si zecile de mii de oameni care isi pierd locurile de munca.

  Acum, brusc, i-a apucat grija de cele cateva sute de oamenii de la Rosia Montana.
  Nu tine textul, nu cand vine din partea lor. Sa se duca la ei in America si sa exploateze ce gasesc pana le-o veni rau.

  Si nu, nu este vorba aici de alungarea strainilor, ci de respectul pentru resursele tarii, pentru prelucrarea lor in mod rentabila si pentru prezervarea parametrilor de mediu.

  Toata lumea intelege nevoia acelor oameni, dar cred ca se pot gasi solutii locale si fara domnii de la resursele lui Gabriel.

 7. D-le Tudor
  N-am mai “activat” pe blogul dvs. din spirit de fronda pentru actiunile dvs si ale trustului, privind cainii maidanezi si alte intamplari care-au tinut capul de afis si nici n-am mai urmarit programele Ant-i 3, am avut senzatia unei intoxicatii. Cred c-ati exagerat excesiv pe marginea unor subiecte. Ar fi pacat sa-i isterizati pe cei care va urmaresc. Toate acestea sunt valabile si pentru seful dvs. d-l Gadea. Din punctul meu de vedere cred ca s-a sarit putin calul pe marginea acestor subiecte,care nu contest sunt “la ordinea zilei”.
  Va pot spune ca la nivel national lucrurile stau cu totul altfel. Pe toate regiunile istorice ale Romaniei modul de abordare a problemelor stringente ale tarii sunt privite intr-un mod cu totul diferit. Cel mai important lucru este ca toate regiunile istorice se confrunta cu probleme, care mai de care grave, care nu suporta amanare.

  Problema aurului romanesc ar trebui sa constituie ceva sacrosanct. Toti cei care au manipulat bogatiile statului roman dupa ’89 sunt buni de un pluton de executie.
  Bun, lucrurile s-au mai schimbat a intervenit globalizarea, U.E. N.A.T.O. si ce organisme internationale or mai fi. De acord, dar nimeni nu a pus problema altfel. In toate negocierile s-a pus problema redeventetei, care sa ma scuzati este frectie la un picior de lemn si nu altfel. Din 100 % extractia aur, argint si alte metale si nemetale rare si pretioase, o cantitate din acestea sa-i revina statului roman, in urma unor negocieri, dupa parerea mea, dure. Dupa cunostintele mele nimeni nu a pus problema si asa.

  Aurul a fost intotdeauna pentru unii binecuvantare, iar altora un blestem inimaginabil. Intrabati-i doar pe rromi si evrei. Tiganii nostri, vor da raspunsul cel mai autorizat si corect.

 8. manifestam ca sa fie oprita orice fel de hotie in tara asta nu doar furtul aurului de la Rosia Montana ci si impotriva crimei gazelor de sist si nu in ultimul rind IMPOTRIVA COABITARII MAFIEI SECURIST-POLITICE ce-si umple buzunarele cu banii furati de la romani

  in momentul asta teroristii rmgc vor sa jefuiasca pe fata Romania de aurul de la Rosia Montana printr-o redeventa mizerabila care in realitate este mult mai mica chiar si decit acele minuscule 6% redeventa… lasind in spate un dezastru ecologic

  – la Rosia Montana trebuie interzisa orice fel de exploatare…
  – exploatarera gazelor de sist trebuie interzisa asa cum vor ROMANII nu cum vor securistii si corporatiile teroriste reprezentate de ponta si basescu

  JOS MAFIA POLITICA

  AZI IN PIATA UNIVERSITATII

  • Rosia Montana este cea mai veche localitate din Romaia atestata documentar 1875 de ani, iar escocii de la RMGC vor s-o disturga deoarece cele 200 de locuinte cumparate de escoci au fost deja rase de pe suprafata pamantului. Iar daca RMGC va reusi sa cumpere toate cladirile din aceasta localitate, acestea vor fi si ele rase. RMGC stergand astfel practic cea mai veche localitate atestata documentar pentru a trece mai apoi la exploatarea in cariera deschisa a minereului ce se gaseste adanc ingropat in subsolul de pe raza comunie. Dupa infor *editat* le care circula pe net ar fi vorba de cel putin 300 de tone de uraniu pur.

 9. Mii de oameni sunt așteptați astăzi în Roșia Montană, la un miting de solidaritate cu cei 33 de mineri blocați în subteran. Sindicatul Viitorul Mineritului, care a primit mesaje de solidaritate din întreaga țară, a anunțat că grupurile de sprijin vor ajunge la Roșia Montană, în jurul orei 17.00.
  Sursa: DC News
  Nu le spune nimeni astora ca AURUL ala nu e al lor ??? Sau sunt dusi ?

 10. Nu resursele sunt blestemul, ci oamenii. Prea multi se vand pe 2 bani sau ar fi capabili sa vanda toata tara doar sa se imbogateasca ei. Iar cei care nu fac nici una nici alta sunt de obicei preocupati doar de propria salvare.

  De aceea este impresionant ce se intampla acum, ca niste cetateni sunt capabili sa se implice pentru o cauza de o amploare dincolo de interesele lor directe si imediate, ca le pasa. Dupa prima zi de proteste am vorbit cu mama pe skype si plangea de bucurie ca tinerii in sfarsit s-au hotarat sa isi apere drepturile si viitorul. Mama e pensionara si nu se asteapta la schimbari radicale si majore in timpul care i-a ramas, dar spera ca cei care au viata in fata sa aiba posibilitatea sa-si construiasca o alta existenta intr-un alt fel de societate. Si eu sper ca cei care sunt acum adolescenti vor avea optiunea unei vieti civilizate si implinite in tara lor si nu vor mai trebui sa plece pentru a putea realiza ceva.

  Faptul ca cei doi miliardari interesati de speculatii si de furat resursele tarilor sarace se lupta intre ei e o oportunitate de care ar trebui sa ne folosim. Ar fi fost mult mai rau daca se intelegeau sa ne jefuiasca impreuna. Ar fi absurd sa ne resemnam.

 11. Cit timp a existat exploatarea 100% facuta de o companie romaneasca, pierderile costului de productie au fost mai mari decit profitul vinzarii metalului.
  Eu pe asta n-o cred…

  • O fi posibil, da sigur nu s-au dus pe exploatare, o fi fost ceva ca la Oltchim s-au dus in buzunarele unor baieti destepti inclusiv din USL ca nu vad pe nimeni sa-i traga la raspundere pe hotii de pedelaci.

  • Inainte de 1989 tot mineritul era subventionat de stat într-o masura mai mare sau mai mica. Subventia era extrasa din profitul realizat în alte sectoare ale economiei nationale. Pentru a realiza un minerit rentabil sunt necesare continuturi in util la un nivel ridicat pe care nu cred ca zacamintele actuale din Romania le mai au datorita exploatarii lor intensive din trecut. Totusi daca din considerente de politica nationala am dori sa le exploatam numai cu societati românesti acest lucru nu ar fi posibil din cauza interzicerii de catre UE a subventionarii de stat a socitatilor comerciale. Si atunci ce facem?
   Intrebare: stie cineva ce vor face RMGC, daca se aproba exploatarea, cu concentratul obtinut la Rosia Montana?

  • Exploatarea aurului de la Rosia Montana era foarte rentabila dar necazurile au inceput in momentul cand Isarescu ca guvernator al BNR a interzis ca banca sa mai cumpere aurul extras din mina respectiva deoarece a stoca aur nu mai este o afacere de viitor pentru banca romaneasca. Astfel mina a fost inchisa dupa care 3 ani mai tarziu a intrat pe fir Frank Timis care a pus treptat mana pe toata zona de la Rosia Montana pentru a exploata aurul la scara industriala cu cianuri.

    • Și ăla care a vîndut dreptul de poansonare al aurului în România, ar trebui să dea socoteală și să explice pe ce criterii a luat asemenea decizie tîmpită.

  • Vechea povets a lui Ilici si Roman Wakter alt urmas de strul venit pe tancuriile Rusesti.Mai noi Ilici isi transporta minerii la Rosia Montana sa ii sustina pe aia cica sindicatele miniere .Pt asta au bani pt salarii nu.AR TREBUII LSATA EXPLOATAREA SI SA CREPE TOTI ACOLO.Toata zona numai in cancere si boli de piele.Apooi sa mearga Tonta la ei.Ca in Piata nu are lasul lobbyst CURAJUL.Isi teme nasul .

 12. @gelu CORECT.In copilarie datorita povestilor cu morti si cianura aveam o teama de acest termen CIANURA mai mult ca de orice pe lume(zmei,varcolaci,fantome,lupi…fiinte si termeni de care se tem in general copii).Insa analizand cele spuse de dvs vom avea CIANURA la RM sa putem ucide toata planeta PAMANT ba chiar sa le dam si “extraterestilor cotropitori/rai” care vor dori sa ne cucereasca.Va trebui ca noi romanii sa gasim totusi UN LEAC contra “cuceritorilor externi care nu mai pot sa doarma in patul lor, din tara lor, de grija noastra a romanilor si vin in ROMANIA, sa ne faca bine cu forta”.Si pana vom gasi, noi romanii de rand, leacul ar trebui sa gaseasca GUVERNUL si CONDUCATORII/POLITICIENII NOSTRII sa gaseasca leacul si acesta va fi renuntarea cu orice pret la SETEA lor de PUTERE/AVERE/BANI si vaca KOBE.

 13. Domnule Radu Tudor
  Atat Soros cat si Steinmetz sunt speculanti cu bani multi si joaca la mize mari cu castiguri mari!!Indiferent daca apar la un casino la o masa de poker sau la bursa ei castiga!!!Asta nu inseamna ca sunt neaparat dusmanii tarii!!Absolut nimic nu au cu tara sau cu guvernul sau cu populatia ei simt miros de bani si atat!!Afacerea cu minereul aurifer de la Rosia Montana este sa exploatezi filonul si sa lasi sterilul in urma ta!!!Acolo unde exista o preocupare pentru mediu profitul este mult mai mic pentru ca reabilitarea mediului este scumpa SI NU PREZINTA INTERES PENTRU SPECULANTI!!Din materialul pe care l-am transmis rezulta clar ca nu au,cei de la RMGC,nici tehnolog,nici inginer de proces,nici inginer de mediu,nici inginer chimist,nici inginer de proiect!!!Afacerea este sa extraga filonul si sa lase in urma halda de steril cianuric!!Atata timp cat se permite acest procedeu de extractie ei castiga,si castiga enorm de mult!!!Cu amaraciune trebuie sa spun ca dusmanii acestei tari sunt ministrii si politicienii nu cei doi epeculanti care doar exploateaza o oportunitate!!Asta este stupid,penibil si absurd!!!

  • Aurul nu este un blestem ESTE O BINECUVÎNTARE! Doar că unii vor să ne împiedice să-l valorificăm sau să-l stocăm noi ca țară pt. că am deveni mai bogați. Germania, Anglia, Spania, etc, s-au dus și au cotropit alte țări, sau au jefuit în război, PT. AUR…DE ACEEA SUNT BOGAȚI …NOI ÎL AVEM CA BOGĂȚIE NATURALĂ DATĂ DE D-ZEU.————Dar se urmărește de marile puteri ca noi să nu-l extragem pt . noi, să rămînem săraci .

  • pai rechinii astia nu umbla cu afaceri cinstite sa manance si gura lor o coaja de paine muncita sau ei nu stiu ce este darea de spaga sau presiuni pe cai subterane de la oameni platiti pentru manipulare pana la presiuni economice pe alte planuri si cate altele.

 14. De de ce sta GC din 1998 sau 1999 si nu au reusit sa extraga? E cam ciudat, ca in general in tara asta hotii au furat rapid, nu s-au miscat asa lent ca astia.

  Inseamna ca-i ceva raca intre guvernele Romaniei, care sa ia comisionul.

 15. masinele dacia plecau in tarile cu economia noastra inainte de 89 .
  – in desert si pe marea neagra lucrau petrolisti nostri .
  -rulmenti erau cautati peste hotare
  – productia agricola pleca aproape toata in exterior datorita comunistilor de azi care contractau cu statul dublu productiei scoase .intro vizita a lui ceausescu tot porumbul de calitate superioara a fost mutat in fata si aproape inundat de unde sa stie el ce fac sefi agricoli cind sa prins de figura lau inpuscat ,demisule si nu numai tu daca dadea ceasca de voi luati h la urgenta .
  – cercetarea fuctiona la bani care ii avea dar aveam fundulea ,cantazino si altele .
  chestia ca in timpul comunistilortotul era de proasta calitate prinde la tinara generatie pentru cei de 50 ani nu prinde de loc .
  ce realizari ,ce descoperiri,ce inbunatatiri au adus noi capitalisti economiei ,agriculturi, cercetari,invatamintului ,nivelului de trai,sanatati .
  ma derangeaza enorm cind vad acei asa zisi mineri as vrea sai intreb in ce loborator lucreaza de sunt asa spilcuiti si dodati .cine organizeaza si aduce populatia si citi bani ne costa publicitatea agresiva si nu se sufla o vorba despre adevaratele orase pusti din cauza ca nu fuctioneaza nimic ,poluarea este la ea acasa .
  observ ca si presa arata imagini cu mineri imaculati ,curati mai ceva ca medici ,ce se ascunde in spatele si cine conduce cruciada pro exploatare dar nu se sufla un cuvint cine este bineficiarul a acestei exploatati,cum vor rezolva locurile de munca de acum pina la invierea a 2 .
  cosma a fost singurul lor dusman si lau executat si cit el era in puscaraie au dizolvat mineritul .
  – despre inundati produse doresc ca cei care se infrupta adica aleg ei prima data ce este mai bun sa fie inchisi pe multi ani eu personal am temerea aceasta .a3 ocupativa de aceasta problema .

 16. baietii aia de la rosia montana nu stiu ca acolo nu se va mai face minerit ,ca nu se va mai lucra in galerii?ca ,cel mult,vor umfla cauciucurile la camioane.se face prea multa propaganda pentru cateva locuri de munca in balanta cu un proiect scandalos si asta dupa ce au fost lichidate 4 milioane de locuri de munca in 20 ani.apoi specialistii pro proiect plus grijuliul ipocrit ponta care apar ei pe sticla si ne baga argumente care sfideaza logica elementara nu prea vorbesc ei de cum ar putea sa se descurce statul roman in situatia unor probleme de mediu serioase dupa ce firma lor iubita va pleca lasand pe masa ceva bani precum clientul la bordel.

  • Nu stiu ca ei nu gandesc is o masa de oi conduse de niste Lupi.Sa vezi ce salarii de cacat o sa le dea si cati o sa angajeze.La spalat masiniile,umflat rotiile,plantat copaci. Sicam atat.Lucrarea la suprafata e dinamitare -incarcare -transport si prelucrare.

 17. Off-topic:

  UN GRUP DE ANGAJAŢI AI RADET

  DL. RADU TUDOR, LA TV NU S-A DIFUZAT NIMIC DESPRE ACEST CAZ! SPUNEŢI-I LUI VICTOR PONTA, SĂ OPREASCĂ FURTUL BANILOR DE LA BUGET! MATERIALUL VA FI TRANSMIS ŞI D-LUI ADRIAN URSU ŞI D-NEI OANA STANCU, ÎN VEDEREA INVESTIGĂRII SITUAŢIEI. VĂ MULŢUMESC.

  La RADET Bucureşti, foştii directori PDL-işti au fost înlocuiţi cu noii directori numiţi de USL.

  Foştii directori au fost prinşi luând şpagă şi li s-au întocmit dosare penale, fiind demişi din funcţii.

  Aceştia sunt:

  • Ion Voicu – director general, şpagangiu alunecos şi un foarte mare gagicar, pasionat în rezolvarea nevestelor colegilor de serviciu (de ex. Radu Mircea, fost director de producţie);

  • Ovidiu Daniel Gărduş – director exploatare-mentenanţă, un foarte lacom perceptor – încasator de şpăgi şi ciorditor disperat de motorină;

  • Dan Mavrodin – director economic; un chel, sluga directorului general Ion Voicu.

  Actualii directori USL sunt:

  • Ilie Alexandru – director general “interimar”, pus în funcţie la numire directă (fără concurs pe post etc.); el a mai fost director în PMB, fost lector de management în cadrul univ. româno-americane, prezentat pe net ca fiind o persoană ce publică pe contul personal de facebook materiale şi articole cu tentă sexuală, în care utilizează abrevieri specifice limbajului folosit în discuţiile online de pe site-urile porno; un individ care nu are nicio legatură cu termoficarea;

  • Untea Virgil – director general adjunct, fost electrician (căra geanta cu scule la echipă), seralist subinginer, pervers sexual, pretinde favoruri sexuale subalternelor sub ameninţarea că “dacă nu se lasă, nu vor mai avea ce discuta şi le va schimba din post”; este un incompetent cunoscut în instituţie, un circar;

  • Popa Florian – director direcţia exploatare şi mentenanţă, fost muncitor, seralist subinginer, un incompetent şi un handicapat mintal, are doar 40 de ani;

  • Emil Piroşca – director divizia distribuţie, perceptor de taxă de la asociaţii rău platnice şi paraîndărăt de la firme, un personaj pervers, foarte lacom şi extrem de brutal, bolnav de nervi şi un pui de prost în general;

  • Dumitru Stanciu – inginer şef, fost şef la garajul RADET, fost muncitor, seralist subinginer, expert în mulgerea utilajelor, promovat pe limbi date în dorsalul şefilor, venit pe filiera de mulgători de motorină, pasionat şi de relaţii sexuale în cadrul instituţiei;

  • Cristi Turculeasa – director direcţia comercială, fost cititor de contori, inginer seralist, rudă cu unul dintre foştii directori ciorditori, un incompetent, evident.

  SITUAŢIA RADET

  SACET Buc. (sistemul alimentare centralizată cu energie termică) al Municipiului Bucureşti are: 8 CET (Centrală Electrică de Termoficare), 1 CT (Centrală Termică) şi 49 CT de cvartal. PT-uri (Puncte Termice) sunt 878, module termice 231, reţea primară cca. 1063 km, reţea secundară cca. 2820 km. Reţeaua e proprietatea întreprinderii de distribuţie. Toate acestea asigură alimentarea cu energie termică a 595.000 apartamente, reprezentand 1.4 mil. locuitori, adică 72% din populaţia capitalei. Din totalul de energie termică furnizată, 88% este pentru consumatorii casnici, restul fiind rezervat consumatorilor non-casnici (6100 agenţi economici – întreprinderi, instituţii publice etc.). Diferenţa de 28% e reprezentată de energia termică produsă în centrale de bloc, de apartament, sobe etc.

  Pe ELCEN SA sunt 5 CET-uri (Buc. SUD, VEST, Progresul, Grozăveşti şi Titan). În rest mai există CET Vest Energo, CET Griviţa, CET Nusco Imobil. RADET deţine CT Casa Presei şi 49 centrale de cvartal. Dpdv. al puterii instalate/capacităţii termice instalate, avem: CET Sud 550 MW / 2350 Gcal/h; CET Vest 200 MW / 1020 Gcal/h; Progresul 200MW / 840 Gcal/h; Grozăveşti 100 MW / 684 Gcal/h; Titan 8 MW / 268 Gcal/h; Vergo SA 20 4 MW / 20 Gcal/h; CET Griviţa 11.6 MW / 60 Gcal/h; Nusco SRL 4MW / 92 Gcal/h; RADET – Casa Presei 70 Gcal/h; centralele de cvartal cu capacităţi termice instalate între 0.4 – 16 Gcal/h.

  RADET e proprietatea PMB, legislaţia pe energie termică este reglementată de ANRSC şi ANRE, şi autorităţile publice locale (APL), licenţele sunt acordate pe o perioadă de 5 ani. Preţul de producţie e reglementat de ANRE pentru energia termică în cogenerare (electrică/termică) sau ANRSC pt. energie termică produsă individual. Cota de profit nu poate fi mai mare de 5%. Din prima categorie (ANRE) fac parte preţurile de producere a energiei termice individual, în centralele RADET, respectiv Casa Presei şi Centralele de cvartal. Din a doua categorie fac parte restul. ELCEN S.E.B. are cele mai mici preţuri de producţie. Cel mai mare preţ îl are RADET, pentru energia termică produsă in CT Casa Presei.

  Cifra de afaceri a RADET este de 1 – 1.1 mld. RON / an (aprox. 250 mil. eur). Raportul între veniturile realizate din producţia de energie termică şi cifra de afaceri reprezintă ponderea veniturilor realizate din producţia de energie termică. RADET cumpără în jur de 6 mil. Gcal/an şi facturează 4.5 mil. Gcal/an, diferenţa de aprox. 24-25% însemnând pierderi.

  RADET a mers în pierdere până la semnarea Protocolului din 18.12.2008 între PMB, Ministerul Economiei şi Finanţelor, RADET şi ELCEN, adică până în momentul în care RADET a primit o subvenţie suplimentară destinată exclusiv achitării datoriilor către ELCEN.

  Pierderile financiare ale RADET s-au datorat încasării cu întârziere a facturilor de la clienti casnici (în decurs a două luni), şi a subvenţiei de la bugetul statului, prin M.A.I., subvenţia fiind primită cu întarziere, circuitul Buget de stat – Primărie – RADET fiind de cca. 8 luni, aceasta conducând la imposibilitatea RADET de a îşi plăti la timp facturile către producătorii de energie termică, ceea ce a atras în timp penalităţi.

  RADET are doua categorii de tarife: tarif pentru serviciul transport, distribuţie, furnizare (pentru consumatorii casnici şi non-casnici) şi un tarif pentru serviciul transport şi furnizare (pentru consumatorii industriali, ce deţin propriile reţele în propriile locaţii). Preţul local de referinţă pentru populaţie e unic pentru Bucureşti şi e aprobat de Consiliul General al PMB şi avizat de ANRSC. Preţul din Bucureşti este cel mai scăzut din ţară, la pol opus fiind Timişoara, Sibiu). Deoarece preţul pentru populaţie e mai mic decât preţul pentru consumatorii non-casnici, RADET primeşte anual subvenţie care să acopere această diferenţă. Subvenţia se plăteşte numai RADET dar ea e de fapt o subvenţie încrucişată destinată RADET prin care să acopere tariful de transport, distribuţie şi furnizare, cât şi producătorilor, prin care se acoperă diferenţa între preţ producător şi preţ pentru populaţie.

  Subvenţia este alocată din două surse, de la bugetul de stat prin MAI (Ministerul Administraţiei şi Internelor) şi reprezintă acoperirea creşterii preţului la combustibil în limita unui procent de max. 45% din costurile determinate conform reglementărilor în vigoare pentru combustibil propriu folosit la producerea energiei termice destinată populaţiei; cealaltă sursă a subvenţiei o reprezintă bugetul local al PMB şi are ca rol acoperirea integrală a subvenţiei, după acordarea sumelor de la bugetul de stat, dar nu mai puţin de 10% din valoarea costurilor totale. Subvenţiile primite de RADET de la bugetul de stat prin M.A.I. (aprox. 300 mil. RON/an) şi cele de la bugetul local P.M.B. (350-400 mil. RON/an).

  La nivelul Bucureştiului cererea de energie termică a scăzut constant. Sistemul a fost proiectat pentru un necesar de cca. 4000 Gcal/h, iar în prezent valorile orare maxime sunt de numai 1900 Gcal/h, înregistrate iarna. Există deci o supracapacitate de producţie a energiei termice, necesarul de consum al municipiului Bucureşti e în jur de 375000 Gcal, reprezentând 5.8% din cantitatea totală produsă. În timpul verii consumul de încălzire e eliminat iar cel de ACM se reduce până la 10% din consumul pe perioada de iarnă. Numai cu ELCEN S.E.B. şi se poate asigura întregul necesar de consum al capitalei (asigură aprox. 90% din consumul total al capitalei). CET Sud produce la max 38% din capacitatea de producţie.

  Piaţa e puternic concentrată şi nu există concurenţă reală. Concurenţa între producători, ELCEN, Vest Energo, CET Griviţa şi RADET nu există. ELCEN e nemulţumit pentru că RADET cumpără de la ceilalţi producători energie termică în bandă, adică în cantităţi egale iarna şi vara, ELCEN oferind posibilitatea de livrări diferite de la anotimp la anotimp, plus oferind preţul cel mai avantajos.

  Pierderile sunt produse din cauza sistemului reglementat al preţurilor, autorităţile nerecunoscând la momentul fundamentării preţurilor, un anumit nivel al cheltuielilor; pierderi din cauza neîncasării în termen a facturilor; neîncasării în termen a subvenţiilor; pierderi datorate ineficienţei tehnologice. Soluţii de eficientizare cunoscute şi vehiculate de PMB: divizarea reţelei de transport şi distribuţie şi/sau separarea serviciilor de activitate comercială de vânzare a energiei termice. Reţeaua inelară, permite în caz de avarie menţinerea alimentării tuturor consumatorilor. Împărţirea reţelei în minireţele (scad cheltuielile de transport), dar trebuie asigurată interconectarea surselor (publice şi private) care să asigure funcţionarea iarnă/vară. Implică probleme de natură tehnică, costuri aferente, legislaţie etc.

  Instalaţiile moderne de producere a energiei termice au o eficienţă de 50-60% şi emisie de dioxid de carbon de 200 kg/MWh, faţă de sistemul din Bucureşti care are o eficienţă de 30% şi emisii de 1 tonă/MWh. Sistemul centralizat de termoficare al Bucureştiului e uzat fizic şi moral, fapt ce se regăseste în preţul ridicat al producerii şi distribuţiei energiei termice; debranşările consumatorilor i-au pus pe cei rămaşi în situaţia de a plăti suplimentar pentru funcţionarea instalaţiilor în regim neeconomic.

  RADET este un monopol. La RADET trebuie introdus principiul măsurarii performanţei, în lipsa unei metode unice de dezagregare a sistemului.

  În concluzie, aş dori să întrebăm de ce o instituţie de stat care are o cifră de afaceri de aprox. 250 mil. euro anual, e dată spre administrare pe mâna unor indivizi incompetenţi, corupţi şi imorali, indiferent de culoarea politică a celor care se află la guvernare? Doresc de asemenea să ne lămuriţi dacă aceste posturi de conducere din instituţiile de stat, se cumpără şi daca există un mercurial al acestor şpăgi?

  Morala: Bunicii noştri ne-au spus pe vremuri un proverb: “Omul potrivit, la locul potrivit.” Dvs. consideraţi că la RADET conduc oamenii potriviţi?

   • Dar daca “o instituţie de stat care are o cifră de afaceri de aprox. 250 mil. euro anual, e dată spre administrare pe mâna unor indivizi incompetenţi, corupţi şi imorali, indiferent de culoarea politică a celor care se află la guvernare”, consideraţi că oamenii puşi să conducă instituţia sunt cei potriviţi?

 18. Choschen Ham 183, 7: „Daca doi evrei au inselat un non-evreu, trebuie sa imparta profitul.”

  In opinia mea, nu este vorba de niciun conflict intre cei doi. Unul il mascheaza pe celalalt. Soros a fost implicat in toate evenimentele din Europa de est inca dinainte de 1989, doar ca alti confrati de-ai sai sunt bagati in fata. Muntii romanesti ascund multe secrete nu doar aur. Romania are si metale rare si intamplator sau nu, doar Afganistanul le mai detine.

  Cititi Talmudul Evreiesc si veti recunoaste multe din procedurile desfasurate sub ochii nostril.

 19. Dacă e adevărată declarația lui Isărescu , atunci asta e cea mai aberantă idioțenie posibilă.
  Adică NU VREA EL SĂ FIE MAI MULT AUR CĂ E SUPERSTIȚIOS!!! Da cine se crede el? Stăpînul absolut al României? CU AUR SE POATE PLĂTI TOATĂ DATORIA ȚĂRII .
  Masonul ăsta pune piedică României pt că ARE ORDIN DE LA ȘEFII LUI MASONI.Bancherii hotărăsc tot , iar el și toți guvernatorii de bănci se supun ordinelor primite de la acești îmbuibați de bancheri care nu se mai satură cu cît au.
  NU CRED CĂ AURUL NU ARE VALOARE ȘI NU S-AR VINDE LA BURSĂ. ————-TOȚI ECONOMIȘTII DEȘTEPȚI AI LUMII SUSȚIN CĂ CEL MAI BINE E SĂ AI AUR ȘI NU HÎRTII CARE SE POT DEVALORIZA ORICÎND , EURO, DOLARI , ETC…. Iar Vasilescu MINTE!

 20. Fratilor,
  Daca facem intai abstractie de conspiratii, mediu, patrimoniu, mineri si analizam datele putine pe care le avem, putem constata ca toata povestea asta nu este altceva decat un GHESEFT. Avem de a face cu un proiect doar pe hartie.
  In spatele RMGC SA sta o increngatura de firme: Gabriel Resources Jersey, Gabriel Resources Netherlands BV, Gabriel Resources Barbados si in sfarsit Gabriel Resources Ltd Yukon Canada, conform Annual Information Form for the Year 2012 gasit pe site-ul companiei.
  Singurul scop al lui Gabriel este dedicat exploatarii miniere din Rosia Montana si Bucium, in ciuda faptului ca aceasta nu este propriu-zis o companie de profil, insa Newmont detine 13% din actiuni. Newmont Mining este unul dintre cei mai mari producatori de aur lume si, daca ne amintim bine, a mijocit vizita unei cohorte de jurnalisti la Martha Mine din Noua Zeelenda.
  Gabriel recunoaste ca nu are resursele financiare demararii acestei exploatari dupa cum recunoaste la capitolul Project Financing, pagina 38 a raportului anual pe anul 2012.
  Avand in vedere istoria incetosata a acestei exploatari, care incepe undeva in 1995-1996, pot specula ca s-a dorit fabricarea unui proiect viabil care sa fie vandut ulterior unei companii miniere, cu oarecare beneficii bursiere. Sau sa se obtina niste despagubari substantiale, asa cum trambiteaza cei 2 “young guns” ai politicii actuale, pe modelul Steinmetz. In orice caz, ne-am luat o teapa de zile mari.
  Poate ne reamintim si de Sterling Resources si de modul oneros cum se dau licentele de explorare si exploatare.
  Apropo, urmeaza gheseftul CUPRUMIN pe aceeasi reteta.

 21. Ati aratat in studio ca exploatarea aurului este NERENTABILA.
  Pentru RMGC ce o va face sa fie rentabila ? Cumva aruncarea riscurilor si pagubelor in spinarea noastra ? In schimbul unei redevente de 6% ? Deci va fi si mai nerentabila pentur noi !

 22. Aurul și argintul , după vb lui Vasilescu nu mai are valoare …..dar alte minerale rare care sigur se găsesc acolo la Roșia Montană nu au căutare și mai ales valoare?Cum poate să mintă în halul ăsta ?! Foarte bine, chiar dacă ar lucra în pierdere pt început , o companie românească , TOT AR AVEA CÎȘTIG POATE DUBLU PT. CE SE GĂSEȘTE ÎN PLUS ACOLO .

 23. Buna seara,
  Inca o data se vede cat de ipocrit, chiar codos as spune, este domnul Ponta. Tocmai am vazut ce a declarat la Rosia Montana. In Targoviste s-a distrus un combinat unde lucrau 30 000 de oameni si nu s-a intamplat nimic, in Valea Jiului au distrus zeci de mii de locuri de munca. In toata tara au ramas oameni fara locuri de munca. De ce trebuie sa distrugem Muntii Apuseni pentru faptul ca acei oameni nu vor sa faca altceva decat minerit. Ei zic ca nu e treaba celorlalti ce fac ei acolo. Pai ei contamineaza apele si darama muntii de care trebuie sa ne bucuram toti. Ei vor viata pentru copii lor. Noi ceilalti vrem viata si pentru nepoti si stranepoti. Domnul Ponta ar fi trebuit sa studieze o alternativa la minerit in acea zona. E un prefacut.

 24. La Rosia Montana este o cariera si nu minerit in galerii. Cei care protesteaza cu lampase la casti le au de recuzita.
  “Galeriile romane” refacute de rmgc nu sant cele adevarate, acelea fiind inundate. RMGC au folosit cateva galerii pentru a le organiza ca fiind “galerii romane”. Pana si ministrul Barbu a recunoscut incurcat aceasta facatura.
  Indiferent de castigul economic (virtual) al Romaniei ramane o problema faptul ca vor fi imprastiate sub cerul liber pe suprafete de zeci de hectare 240 000 tone de cianura . Sa amintesc ca prin evaporare sau vant aceasta este imprastiata hat departe ?
  Sau halda de steril unde alaturi de namol cu cianura in amestec sw va gasi si apa indeajuns ca concentratia sa fie cea de 0,0..03 cat a anuntat rmcg. Aicitrebuie amintita butaforia lui Sarsaila basescu care spunea hahaind ca el bea apa din iazul de acolo pentru ca a obtinut ( el satana !) micsorarea concentratiei . Adica se pune mai multa apa in iazul de decantare ! Dar cianura ramane tot 240 000 tone. dementul spunea azi la Tebea ca cianura se rezolva prin mijloace chimice fara sa-l traznesca cerul.
  De aceea cred ca orsice discutie pe teme economice si de oportunitate nu mai are rost atata vreme cat acolo dezastrul este garantat.

 25. Problema ,se pune altfel acum,in privinta pontolomacului:
  Daca le-a promis minerilor ca le adce comisia,intrebarea care se pune este : cum va vota pontolomacul in parlament?,pro ,sau contra?
  Daca voteaza pentru mineri,foarte bine,dar asa cum ati spus si dvs.,dle Radu Tudor,sa se creeze o rezerva a Statului,nu a BNR,cu care sa se manevreze pe piata,asa cum vor fi interesele Romaniei.
  Asta ar insemna,ca statul sa prelucreze cu forte proprii,adica sa preia din nou zacamantul in proprietate si sa il exploateze cu minerii din zona,,infolosul tarii. Ar fi o idee inteleapta.

 26. Iata explicatia:

  Toamna e anotimp de mitinguri pentru sindicate.

  In strada, actualmente sunt doua categorii de mitinguri:

  – mitinguri pro si contra maidanezi;
  – mitinguri pro si contra exploatarii de la Rosia Montana.

  Ele au ca scop bineinteles sa tina oamenii ocupati, si sa nu le vina ideea sa faca alt gen de mitinguri. Cam asta. Pa.

 27. Tot respectul pt. D-na Norica N. și pt. Dl . Boștinaru.În urma emisiunii de azi, vă rog pe dv, să insistați cu aceste observații pertinente la reprezentanții din guvern pt .eventuale anchete și pt clarificarea situației.

 28. buna initiativa de a introduce in discutie pe cineva de la BNR…

  insa, vai! iar l-au bagat la inaintare pe Vasilescu, asadar desfasurarea a fost previzibila: ce penibil e mosul asta balbait. Te apuca plansul cand vezi ce om ramolit decide asupra AURULUI Romaniei !! ce explicatii penibile! cica nu ne mai trebuie aur pentru ca s-a renuntat la etalon … din 1971.

  ce airea! Autism economic! ca sa nu-i spunem tradare!

  oricum, e bine ca in sfarsit, ne apropiem de miezul problemei: ISARESCU !

  • Da Isărescu decide pe bază de—superstiție!
   Moșul ăsta ramolit chiar crede că ne poate prosti pe toți? Ce zice el? Lasă că merge asta cu superstiția într-o țară în care încă se mai înghesuie lumea să pupe moaștele unui Ghiță tăiat de ignat în anul 19oo-toamna!—-și pe care popii îl ridică la rang de moaștele sf. x-ulescu.
   E de notorieteate faptul că dl. Isărescu ESTE MASON, …și ăștia SUNT ATEI CONVINȘI———-așa că s-o lase mai moale cu superstiția ca argument suprem ,pt. faptul că nu mai cumpără banca aur că nu are valoare.Credeam că Banca României este condusă de un om cu mintea întreagă, care are habar de finanțe și economie, nu de un mistic ipocrit, care ne spune nouă că aurul nu e bun pt. noi că aduce ghinion, dar el are afaceri de milioane!Nu e bun pt. noi, dar pt .alții e bun?!!!!!

    • Vă supărați degeaba. Un bărbat în vîrstă, conform dex , poate fi numit -moș! ——– Și dacă Isărescu este economist , -deci se presupune că e un tip pragmatic —și își ia deciziile pe bază de superstiții, atunci pot zice despre el că e ramolit, deoarece, tot în dex , explicația e și pt. o persoană care din cauza vîrstei, și-a pierdut agerimea minții. Alții au folosit cuvinte mult mai grele , și nu v-ați mai ofensat atît.

     • OK .Îmi pare rău dacă v-am supărat.Și vă cer sincer scuze pt că sunt o admiratoare a dv și a Danei Grecu. Vă respect și vă urmăresc emisiunile în fiecare zi ,dar am și eu nervii mei, iar cînd văd cum își bat unii joc de țara asta , chiar nu pot să fiu prea gingașă în exprimare.

 29. Câtă manipulare de doi lei! Nevestele îşi mângâie şi stau lipite de bărbaţii ieşiţi/salvaţi de Ponta din subteran! Ce scârbă mi-e!

  Ponta, eşti penibil, băiatule! Nu eşti suficient de bun pentru genul ăsta de manipulare.

  SE VEDE CLAR CĂ PONTA ARE UN INTERES ÎN RMGC.

  Să se facă o reconversie( profesională ) la Roşia Montană, aşa cum se face în TOATĂ ţara de mulţi ani de zile!

  • Si mie mi-a venit sa sparg televizorul cand l-am vazut pe acest ticalos, ” salvatorul minerilor” si cum a declarat el, dragutul, ca “trebuie sa ne gandim si la vietile oamenilor”. Cat tupeu! Cata nesimtire!

  • Am scris mai demult pe acest blog că mitingul împotriva proiectului de exploatare de la Roşia Montană este organizat de Traian Băsescu şi de Monica Macovei, acest miting având ca unic scop scăderea în sondaje a USL-ului (şi eventuala deturnare a lui la un moment dat, în direcţia demiterii lui V. Ponta). Mi-a sărit în ochi încă de la început că odată cu mitingul din P-ţa Universităţii, au fost organizate mitinguri “de solidaritate” şi în faţa Ambasadei Române din Viena şi la Bruxelles, în faţa Parlamentului European. Trebuie să fii prost grav să crezi că aşa ceva se poate declanşa spontan în mai multe locuri în acelaşi timp! E ceva organizat! Acolo n-avea cine altcineva să le organizeze!

   Pe vremea guvernării de tristă amintire a guvernului Boc, Băsescu era un susţinator fervent al proiectului de exploatare de la Roşia Montană, în timp ce Ponta şi USL-ul aflaţi în opoziţie, erau împotrivă. Când USL-ul a ajuns la guvernare iar Ponta a ajuns prim-ministru, rolurile s-au inversat. Se poate lesne observa că în România indiferent de culoarea lor politică, cei care ajung la guvernare susţin proiectul de exploatare de la Roşia Montană, iar cei aflaţi “în opoziţie” sunt împotriva exploatării. Noi ca ţară, aşa cum se ştie, suntem conduşi şi administraţi de colonialiştii de la Bruxelles şi de FMI. De aceea, orice guvern indiferent de culoarea politică, primeşte dispoziţii scurte pe care trebuie să le execute, fără să comenteze cineva în front. Dacă nu se execută, apare lista cu cele 11 puncte a lui Barroso, se constipă Angela Merkel şi Viviane Reding, apare un nou prag istoric la moneda euro pe toate posturile tv de la ora 07.00 dimineaţa, FMI-ul anunţă că ne taie tranşele din împrumut, vine emisarul american Philip Gordon, ne pleacă investitorii etc. Numai cine nu vrea să se uite, nu vede despre ce e vorba.

   Oamenii de pe acest blog au scris că pe ei nu îi interesează cine e organizatorul mitingurilor, pe ei îi interesează să “nu ne vindem ţara”. Genial, nu?!

   P.S.: Pentru ca cititorii blogului dvs. să stea liniştiţi, o să fac precizarea că nici pe Băsescu nu îl interesează nici mitingurile şi nici problema de la Roşia Montană, pe el îl interesează doar voturile, bineînţeles. ‘Trăiţi!

 30. Cu o datorie externa spre 100 de miliarde de euro, Romania nu prea mai are ceva al ei. Polemica cotidiana cu privire la resursele “romanesti” e deja depasita. Eu cred ca soarta Rosiei Montane e stabilita de multa vreme, iar organizatorii protestelor pro si contra stiu asta. Imi doresc sa nu ne mai lasam manipulati in batalii deja castigate de neprietenii nostri si sa ne concentram sa nu pierdem si altele, mai importante. Sa luptam pentru apararea fiintei nationale, a limbii romane, a obiceiurilor si credintei noastre. Si sa ne supravegem cu atentie copiii! Pentru ca nu cred ca vom putea eutanasia accidentele, bolile sau pedofilii. Apa trece, pietrele raman, vor trece si acesti pagani!

 31. Aurul romanesc este o binecuvintare! Nu avem un program facut de oameni cu cap prin care sa fie exploatat si de asemenea sa fie dezvoltata o industrie paralele pe verticala si aici ma refer la prelucrarea celorlalte metale grele!

 32. Domnule Radu Tudor, va rog sa-i transmiteti lui mircea badea ca lumea nu se imparte in 2 asa cum crede el, in oameni platiti de basescu si oameni platiti de voiculescu. Faptul ca el ia bani sa arunce cu mizerii in toate partile nu inseamna neaparat ca mai sunt si altii la fel ca el. Inca mai exista oameni cu pareri personale, corecte sau incorecte, formate pe baza propriei judecati. Sa pretinzi ca toti cei 10.000 de protestatari sunt niste “ecologisti” basisti imputiti si platiti este josnic chiar si pentru un personaj ca badea. Mai ales ca asta vine dupa ce in urma cu putin timp spunea ca oricine are curaj sa iasa in strada sa-si sustina punctul de vedere e un erou. Bineinteles, in urma cu putin timp oamenii protestau impotriva lui basescu… de asta erau eroi.
  Am apelat la d-voastra pentru ca pe mine m-a banat de vreo 2 ani de cand am avut tupeul sa-i atrag atentia asupra limbajului folosit.
  Pacat ca sunteti coleg cu un asemenea individ.

  • v-as indemna sa fiti mai intelegator. presa a fost prima atacata din zona protestatarilor. inclusiv antena 3

   • Ma intreb de ce o fi fost atacata, cand ea, saraca (presa, in special Antena 3) a fost dintotdeauna cinstita, impartiala si, mai ales, consecventa. De exemplu: http://vimeo.com/74502539

    Oricum, linsarea unui om pe motiv ca are amenzi de circulatie si isi exercita dreptul legal de a le contesta in justitie – si asta venind de la un alt faimos “spargator” de radare – e un moment istoric. Ce urmeaza, sa numarati cate tigari fumeaza X si dupa aia sa trambitati ca polueaza atmosfera cu Y grame de CO?

    Va dau o idee de subiect: calota glaciara s-a marit cu un milion de km patrati in ultimul an. Nu cumva Plesu are ceva interese economice in chestia asta?

    • 17 procese in instanta cu politia pt un “om al legii”?! asta ti se pare tie “linsare”? probabil toti sunteti la fel. cred ca si tu esti un pericol public pe sosele. avocat al incalcarii repetate a legii.

     • Domnu’ Radu, “pericol public pe sosele” puteti sa-l numiti pe colegu’ dvs. Badea. Preferabil in prime time, ca sa aiba impact mai puternic asupra bizonilor – si ca sa aratati ca nu trebuie sa fiti pus in aceeasi oala, cum va plangeti ca vi se intampla. Nu mai departe de aseara a marturisit, senin, ca taie liniile continue si incalca limitele de viteza de fiecare data cand are nevoie. Sau, de ce nu, pe domnu’ director Gadea, am inteles din emisiunea de aseara ca si dansu’ a avut permisul suspendat. Aveti curaj?

      In ceea ce ma priveste, in zece ani de condus si vreo 150k km, am fix doua amenzi de viteza – 61 km/h in zona de 50. Le-am luat, le-am platit, mi-am invatat lectia.

      Vina pentru faptul ca Georgescu are 17 procese cu politia nu este (doar) a lui Georgescu, ci a sistemului legal. Intre altele, a Parlamentului de 70% la a carui creere ati pus (si) dvs. umarul, care nu schimba legea si o lasa asa, plina de portite pentru diversi. Daca legea ii permite, de ce sa nu profite?

      Unde traiesc eu, pentru incalcari repetate ale legii rutiere (chiar daca minore), de la un numar incolo, devine obligatorie o evaluare psihomedicala, numita popular si “testul de idiot”. Scopul lui este sa vada daca incalci legea pentru ca esti tembel sau din alte motive. Decizia de a supune un individ acestui test, care necesita ore de consiliere, diverse teste pe parcurs si unul final, care costa niste sute de euro si se plateste integral din buzunarul contravenientului, se ia automat si e inatacabila. Daca nu treci testul, pa carnet pe cativa ani.

   • “atacul” a survenit in urma unui boicot sistematic al protestelor. faptul ca, de complezenta, antena3 a precizat succint protestul a catorva mii de oameni, in finalul stirilor, la “si altele”, a adus reprosuri indreptatite. nu de alta, dar antena 3 se dadea “cu poporu” si “antisistem”. badea si compania au mimat vctimizarea si au folosit-o ca pretext pentru a batjocori protestul, pe protestatari si subiectul. cu texte, intamplator, din pliantele si propaganda rmgc.

    antena 3 a avut ghinionul sa cada cel mai de sus. pentru ca avea audienta cea mai mare. si pentru ca avea cea mai demna tinuta morala.

    • n-a fost nici un boicot. au fost sute de minute de stiri, transmisii live, dezbateri. http://www.antena3.ro/tag/rosia-montana-38345.html expresia “badea si compania au batjocorit protestul” este o mistificare demna de vocea rusiei. PS : audienta n-a scazut. opinia ca doar protestatarii au dreptate e perceputa asa cum trebuie de populatie : cu echilibru pro si contra

   • si asta e metoda pe care a gasit-o presa sa se razbune??? dumneavoastra mai mult decat oricine altcineva ar trebui sa intelegeti ca lumea nu se imparte doar in alb si negru. nu toti suntem basisti sau uslamisti. nu toti suntem platiti sa fim “formatori de opinie” si nu toti suntem dispusi sa inghitim tot ce ni se spune de antene sau de b1. mai sunt si oameni ce isi formeaza singuri opiniile. mai sunt si oameni carora nu le pasa de promisiunile politice ci doar de tara lor. nu ii mai bagati pe toti in aceeasi oala.
    Ideile pe care incearca sa le promoveze badea, cum ca toti cei care il injura sunt niste basisti platiti e total falsa si el stie asta. si o stiti si dumneavoastra. dar nu da bine sa spui adevarul la tv… nu trebuie sa fii platit de basescu sa iti dai seama ce fel de personaj e badea.
    Cred ca observati ca incerc sa fiu finut si sa nu jignesc… nu as vrea sa ma cobor la nivelul lui.

    • vedeti? aceeasi problema serioasa. generalizati. “presa” sa se razbune? vi se pare ca suntem toti intr-o oala, cu o singura opinie despre acest proiect controversat? e dreptul lui badea sa considere ce vrea si sa fie criticat sau laudat pentru asta. nu e insa dreptul nimanui sa acuze “otova”, ca la PCR, o categorie profesionala intreaga. all in all, presa e mai degraba critica pe RM, daca ne uitam la toate ziarele, televiziunile si posturile de radio. o privire mai ampla nu v-ar strica

     • E dureros cind sinteti bagati toti in aceiasi oala? Da este dureros,dar si voi cind ne bagati pe noi toti intr-o oala anul trecut si citiva ani la rind numai pt ca aveam alte parerii,eram toti basisti, cum crezi ca era?
      Ce tie nu-ti place altuia nu-i face!Vezi Raducule,dreptatea iese mereu la suprafata si citeodata doare al dracului de rau.

   • domnule R.T., presa e atacata tocmai datorita faptului ca permite unor oameni de joasa calitate ca badea sa pretinda ca ar fi si ei jurnalisti

    Mircea badea este un propagandist, un om platit de un bogatas sa arunce cu gunoaie in dusmanii lui, sa nu se murdareasca personal onorabilul patron

    • vad ca-l detestati pe mircea badea. e dreptul dvs. pe ceilalti 10-15 moderatori de la antena 3 nu-i vedeti, nu-i ascultati? presa inseamna sute de oameni, zeci de televiziuni, ziare, posturi de radio, emisiuni. aia cu bogatas, gunoaie si patron e o atitudine marxista, trotzkista chiar as spune

   • Dl Tudor, dvs indemnati spre intelegere, dar trebuie sa adresati acelasi indemn si dlui Badea. Theo are dreptate: in primul rand nu toti cei 10000 de protestatari sunt “ecologisti basisti”, ei protesteaza pentru diferite aspecte legate de proiectul RMGC-ului, nu doar “ecologia”. In plus “ecologia” nu este egal cu “mediu”; poate transmiteti aceasta ideea tuturor invitatiilor dvs. “Ecologia”se refera in primul rand la biodiversitate, in timp ce “mediu” reprezinta o abordare integrata care are in centrul lui omul, iar principala problema de “mediu” a proiectului de la Rosia Montana este impactul asupra omului si riscul asupra sanatatii si sigurantei acestuia nu doar local, ci pe o raza mult mai mare (apa care reprezinta sursa de apa potabila in aval, solul care da calitatea culturilor din zona, etc.) prin marimea proiectului, cantitatea de cianuri, siguranta iazului de decantare si impactul asupra apelor si solului. Da, zona este poluata la ora actuala si riscul asupra sanatatii locuitorilor din zona este imens, dar Ministerul Economiei are buget anual de miliarde (incepand cu 1999) pentru ecologizarea si remedierea zonelor miniere inchise. Poate Corpul de Control al PM se ocupa cu o analiza detaliata a modului in care s-au chletuit banii si de ce sunt rezultate zero. Mai mult, dl Badea spune ca s-au trezit acum desi proiectul este din 2005. Nu este adevarat: mii de persoane au participat la procesul de consultare publica din 2007, au trimis comentarii, au cerut explicatii, etc. La Ministerul Mediului s-au inregistrat peste 6000 de comentarii scrise, iar la dezbaterile publice organizate in 14 locatii au participat peste 25000. Deci a arunca totul in derizoriu spunand: “hai sa facem colecta pentru a aduna bani ca ne-am trezit peste noapte “ecologisti””denota putina superficialitate. Inteleg ca presa a fost atacata si nu este corect, dar raspunsul presei trebuie sa fie, in continuare, o abordare echidistanta si un loc de dezbatere, ceea ce Antena 3 incearca sa faca. Oricum, asa cum invitatilor care derapeaza in limbaj li se atrage atentai, acelasi lucru trebuie facut si cu jurnalistii/realizatorii de emisiuni care jignesc mii de persoane acuzand ca sunt vandute/cumparate. Inca mai exista persoane care au propriile idei pe care le sustin, fie ca sunt pro sau contra, bazate pe informare, pe cunoasterea in detaliu a proiectului cu avantajele si dezavantajele lui.

    • suntem destui si pro si contra. derapajele de limbaj sunt condamnabile si de o parte si de alta. nu vreti sa stiti ce fel de cuvinte folosesc unii dintre avocatii maidanezilor sau unii protestatari la adresa presei. in rest, raspunde fiecare pentru ce gandeste si ce spune, cred ca asta e un principiu minimal de ratiune si dialog

  • @theo: Nu te mai face că nu înţelegi, mitingul împotriva proiectului de exploatare de la Roşia Montană este organizat de Traian Băsescu şi de Monica Macovei, acest miting având ca unic scop scăderea în sondaje a USL-ului (şi eventuala deturnare a lui la un moment dat, în direcţia demiterii lui V. Ponta). Odată cu mitingul din P-ţa Universităţii, au fost organizate mitinguri “de solidaritate” şi în faţa Ambasadei Române din Viena şi la Bruxelles, în faţa Parlamentului European. Trebuie să fii prost grav să crezi că aşa ceva se poate întâmpla spontan! Acolo n-avea cine altcineva să le organizeze!

   Oamenii ca tine scriu că pe ei nu îi interesează cine e organizatorul mitingurilor, pe ei îi interesează să “nu ne vindem ţara”. Genial, nu?!

   P.S.: Pe Băsescu nu îl interesează nici mitingurile şi nici problema de la Roşia Montană, pe el îl interesează doar voturile, bineînţeles. ‘Trăiţi!

 33. In afara de dumneavoastra, domnule Radu Tudor, TOATA antena 3 il lauda pe ponta. Chiar nu va dati seama ca mass-media trebuie sa fie critica fata de putere, adica basescu+ponta? gadea a devenit din ce in ce mai favorabil cu ponta. sa fim seriosi , orice prost isi da seama ca ponta a incercat sa acopere mediatic protestul de azi din centrul capitalei prin “eliberarea (aducatoare de voturi) minerilor din subteran”. greva foamei a vrut sa impresioneze electoratul , insa a esuat lamentabil. PR foarte prost , un PR bun trebuia sa fie subtil. Revenind, chiar asa tremura voiculescu la gandul ca daca il critica pe ponta prin antena 3, gata, psd va da pc afara de la guvernare (clientela) si mogulul nu va mai avea bani? ca la puscarie oricum il trimite basescu si completul negru peste 2 saptamani.

  • absolut mistificare asta cu “toata antena il lauda pe ponta”. v-ati uitat cu siguranta la alti moderatori de la alte televiziuni

 34. Va raspund eu la ce ati intrebat in emisiune:

  Richard Nixon in 1968 a fost cel care a decretat ca US Dollar nu mai este egal cu o fractiune de uncii de Aur – de ce?

  Pentru ca nu mai avea cum sa plateasca pentru razboiul din Vietnam. Si atunci, asa cum cu acuratete zice d-l Serbanescu, a decretat ca incepand din acea zi in 1968, nu te mai puteai duce la banca cu biletele verzi ca sa le preschimbi in Aur. De ce? Pentru ca miscarea asta i-a permis sa tipareasca mai multi, mult mai multi USD, cu care sa finanteze razboiul de la buget.

  Va rog sa repetati emisiunea cu d-l Serbanescu, n-ati avut timp de concluzii. D-l Serbanescu are din nou mai multe informatii – si mai exacte – decat toti!

  Asa cum v-am mai recomandat, cititi teoria schimburilor internationale a lui Michael Hudson. (Cartea “Superimperialism”, editia a 2-a, 2003.) Veti fi uimit de ceea ce acest prof.univ.american spune despre Banca Mondiala, FMI, USD si mecanismul creat de Fed pentru ca sa finanteze traiul pe picior mare din USA pe spinarea tuturor celorlalte tari ale mapamondului.

 35. Acum cativa ani, erau romani care faceau cozi interminabile la sclavie pe plantatiile “arienilor” occidentali. Mai nou romanii au inceput sa se inchida in subterane din cauza dorintei arzatoare de a fi sclavi… Foarte tare !

 36. doar un comentariu, legat de A3, nu neaparat de Dvs.

  ora 21.20 (UK) – 23.20 (RO)

  vreau sa aflu ce se intampla in Piata Universitatii in Bucuresti – sunt in UK. Ma uit pe A3: “Badea si Gadea adopta maidanezi”. what??

  nu pot sa cred ca.. am ajuns sa ma uit la ….Nasul TV !!! – doar fraierii astia transmit ceva! ma uit la Gregoire !!!! :)) va rog eu frumos, spuneti-i lui Gadea ca e grav!!! AJUTOOR!!! 🙂

  acum sincer, vi se pare normal?? (da/nu?)

  • aha. sa inteleg ca n-ati vazut live din pta universitatii si nici dialogul cu victor ponta? dar emisiunea dinainte, cu 2 ore pe subiect si live consistent? pls, fara harakiri daca revezi emisiunile

   • mda, bine, sa zicem..

    Totusi: in January anul trecut, mai tineti minte cred: drama mare, viscol, jandarmi , picioare rupte, poporul, dictatorul, a fost tare !! Parca nu erati asa “selectivi” cu transmisiunea din P Universitatii atunci. Erati cam 24/24 Live, si parca abia de se adunau 3-4 mii, nu 10k ca zilele astea….

    v.am pupat cu respect!

 37. Dl. Radu Tudor,

  Am precizat inca de la inceput, de acum o saptamana si ceva ca mitingul anti-exploatarea de la Rosia Montana e organizat de Basescu si cu Monica Macovei si are ca scop decredibilizarea si erodarea USL-ului. Mi-am dat seama de asta nu pentru ca as fi genial, ci pentru ca am vazut ca in paralel se organizasera mitinguri pe aceeasi tema si la ambasada romana din Viena si la Bruxelles, in fata Parlamentului European. Acolo n-avea cine altcineva sa le organizeze decat cei pe care i-am precizat.

  Anyway, exista posibilitatea sa se intample deturnarea acestui miting la un moment dat, sa inceapa sa se strige ceva in gen “Jos Ponta!” etc., artizanii principali ai acestei diversiuni fiind bineinteles aceiasi orchestratori precizati mai sus (artizanii din umbra, securit).

  Interesanta e totusi memoria romanilor extrem de scurta (ca de obicei), care nici nu isi mai aduc aminte ca pe vremea guvernarii de f trista amintire Boc, Basescu era un sustinator fervent al proiectului exploatarii de la Rosia Montana. Acum in mortii mei, cica ar fi invers. In aceasta perspectiva e f interesant ca toti cand sunt la guvernare, sustin proiectul de exploatare adica sunt pentru, pe cand atunci cand sunt in opotzitie toti sunt impotriva. De ce credeti asta? Pai, pentru ca suntem condusi de FMI si de administratia colonialista de la Bruxelles. De acolo ne vin ordinele. De aceea toti cand sunt la guvernare, primesc ordinele de la Bruxelles si trebuie sa le execute. Cand sunt in opozitie, pot sa-si sustina opiniile proprii. Asta e explicatia si dovada ca suntem condusi de la Bruxelles si ca noi nu mai existam. E si complicat rau dreac, doar daca nu vrei sa te uiti, nu vezi…

  Comentatorii pe aici oricum au declarat ca pe ei nu-i intereseaza de cine e organizat mitingul si ca pentru ei esential e “sa nu ne vindem tara”, ceva, bla-bla. Ma rog. Hai pa.

  • Scopul mitingului anti-exploatare la Rosia Montana e scaderea in sondaje a USL-ului si poate chiar demiterea lui Ponta. Ramne de vazut. Don’t forget.

  • Nu cred ca Basescu si Macovei sunt organizatori. Ei doar incearca sa manipuleze protestul, sa induca sloganuri basiste si sa-si rezolve ei rafuielile personale pe mina protestatarilor. pe ici, pe colo, au reusit.

   • macovei va bate campii si va spune ca Romania este din nou in prag de razboi civil. Eu cred ca ba-secu se teme de cei 200.000 ca se vor intoarce impotriva lui.

  • Într-adevăr f. interesant articolul. Ar trebui mediatizat sau , trimis în parlament cînd își vor face -distinșii oameni politici- timp pt. a discuta serios despre Roșia Montană. POATE AȘA VOR VOTA ÎN CUNOȘTINȚĂ DE CAUZĂ, și nu cum votează mai mereu respectînd ordinul primit în partid.

 38. Mai bine mai tarziu decat niciodata, chiar si Badea si-a format o opinie! Peste un an si un pic se duce Chiorul, nu mai e un subiect! Cei din piata “cu lantisoare la gat, telefoane si tablete” sunt tineri, pe ei nu-i crede si nu-i asculta nimeni niciodata (vezi nenorocitul de Iliescu in 1990), cu toate ca au intodeauna dreptate, vor sa-si faca singuri viitorul. Cat despre minerii care s-au blocat in muzeu, dupa cum a spus A. Buzura in emisiunea lui Ursu ca-i tara plina de milioane de semianalfabeti, nu au capacitatea sa hotarasca ei pentru aurul tarii, mai ales sub presiunea foamei si austeritatii aduse de niste politicieni incompetenti in 23 de ani!

 39. IMPORTANT!!

  Am scris mai demult pe acest blog că mitingul împotriva proiectului de exploatare de la Roşia Montană este organizat de Traian Băsescu şi de Monica Macovei, acest miting având ca unic scop scăderea în sondaje a USL-ului (şi eventuala deturnare a lui la un moment dat, în direcţia demiterii lui V. Ponta). Mi-a sărit în ochi încă de la început că odată cu mitingul din P-ţa Universităţii, au fost organizate mitinguri “de solidaritate” şi în faţa Ambasadei Române din Viena şi la Bruxelles, în faţa Parlamentului European. Trebuie să fii prost grav să crezi că aşa ceva se poate declanşa spontan! Acolo n-avea cine altcineva să le organizeze!

  Pe vremea guvernării de tristă amintire a guvernului Boc, Băsescu era un susţinator fervent al proiectului de exploatare de la Roşia Montană, în timp ce Ponta şi USL-ul aflaţi în opoziţie, erau împotrivă. Când USL-ul a ajuns la guvernare iar Ponta a ajuns prim-ministru, rolurile s-au inversat. Se poate lesne observa că în România indiferent de culoarea lor politică, cei care ajung la guvernare susţin proiectul de exploatare de la Roşia Montană, iar cei aflaţi “în opoziţie” sunt împotriva exploatării. Noi ca ţară, aşa cum se ştie, suntem conduşi şi administraţi de colonialiştii de la Bruxelles şi de FMI. De aceea, orice guvern indiferent de culoarea politică, primeşte dispoziţii scurte pe care trebuie să le execute, fără să comenteze cineva în front. Dacă nu se execută, apare lista cu cele 11 puncte a lui Barroso, se constipă Angela Merkel şi Viviane Reding, apare un nou prag istoric la moneda euro pe toate posturile tv de la ora 07.00 dimineaţa, FMI-ul anunţă că ne taie tranşele din împrumut, vine emisarul american Philip Gordon, ne pleacă investitorii etc. Numai cine nu vrea să se uite, nu vede despre ce e vorba.

  Oamenii de pe acest blog au scris că pe ei nu îi interesează cine a organizat mitingurile, pe ei îi interesează să “nu ne vindem ţara”. Genial, nu?!

  P.S.: Pentru ca cititorii blogului dvs. să stea liniştiţi, o să fac precizarea că nici pe Băsescu nu îl interesează nici mitingurile şi nici problema de la Roşia Montană, pe el îl interesează doar voturile, bineînţeles. ‘Trăiţi!

 40. D-le Radu Tudor sunt convinsa ca v-a fost rusine ieri de postul la care lucrati.Ponta ar trebui sa inteleaga ca anii ’90 au trecut si manipularile de doi lei cu mineri nu mai tin.Circul pregatit ieri de Bogdan Teodorescu si de securisti a fost lamentabil.
  Daca nu stiti va spun eu ca in Bucuresti au fost 50 000 de oameni, am fost acolo si va garantez ca nu am vazut asa ceva la niciun miting din Romania.Binenteles ca dupa ce m-am intors m-am uitat pe Realitatea tv.

  • Mitingul împotriva proiectului de exploatare de la Roşia Montană este organizat de Traian Băsescu şi de Monica Macovei, acest miting având ca unic scop scăderea în sondaje a USL-ului (şi eventuala deturnare a lui la un moment dat, în direcţia demiterii lui V. Ponta). Odată cu mitingul din P-ţa Universităţii, au fost organizate mitinguri “de solidaritate” şi în faţa Ambasadei Române din Viena şi la Bruxelles, în faţa Parlamentului European. Trebuie să fii prost grav să crezi că aşa ceva se poate declanşa spontan, în mai multe locuri în acelaşi timp! E ceva organizat. Acolo n-avea cine altcineva să le organizeze!

   Oamenii ca tine scriu că pe ei nu îi interesează cine e organizatorul mitingurilor, pe ei îi interesează să “nu ne vindem ţara”. Genial, nu?!

   P.S.: Pe Băsescu nu îl interesează nici mitingurile şi nici problema de la Roşia Montană, pe el îl interesează doar voturile, bineînţeles. ‘Trăiţi!

 41. Asta s-a întîmplat pt .că din nu știu ce considerente sau politică de trust , nu ați difuzat DE LA ÎNCEPUT LIVE —- mai nimic despre protestele privind Roșia Montană și ați plasat acest subiect , ca știre pe burtieră .Oamenii care v-au fost fideli, asta așteptau. Să fiți prezenți ca în 2012 la fața locului chiar dacă era vb .de doar cîteva zeci de persoane. Acum sunt la proteste 10, 15, mii numai în București, și încă NU SE SIMTE PREZENȚA ANTENEI 3 AȘA CUM AR FI DE DORIT.Cu părere de rău vă spun asta, parcă NU MAI SUNTEȚI LA FEL .

  • @lili: Protestele privind Roşia Montană, de fapt ele nu există. Mitingul împotriva proiectului de exploatare de la Roşia Montană este organizat de Traian Băsescu şi de Monica Macovei, acest miting având ca unic scop scăderea în sondaje a USL-ului (şi eventuala deturnare a lui la un moment dat, în direcţia demiterii lui V. Ponta). Mi-a sărit în ochi încă de la început că odată cu mitingul din P-ţa Universităţii, au fost organizate mitinguri “de solidaritate” şi în faţa Ambasadei Române din Viena şi la Bruxelles, în faţa Parlamentului European. Trebuie să fii prost grav să crezi că aşa ceva se poate declanşa spontan în mai multe locuri în acelaşi timp! E ceva organizat! Acolo n-avea cine altcineva să le organizeze!

   Pe vremea guvernării de tristă amintire a guvernului Boc, Băsescu era un susţinator fervent al proiectului de exploatare de la Roşia Montană, în timp ce Ponta şi USL-ul aflaţi în opoziţie, erau împotrivă. Când USL-ul a ajuns la guvernare iar Ponta a ajuns prim-ministru, rolurile s-au inversat. Se poate lesne observa că în România indiferent de culoarea lor politică, cei care ajung la guvernare susţin proiectul de exploatare de la Roşia Montană, iar cei aflaţi “în opoziţie” sunt împotriva exploatării. Noi ca ţară, aşa cum se ştie, suntem conduşi şi administraţi de colonialiştii de la Bruxelles şi de FMI. De aceea, orice guvern indiferent de culoarea politică, primeşte dispoziţii scurte pe care trebuie să le execute, fără să comenteze cineva în front. Dacă nu se execută, apare lista cu cele 11 puncte a lui Barroso, se constipă Angela Merkel şi Viviane Reding, apare un nou prag istoric la moneda euro pe toate posturile tv de la ora 07.00 dimineaţa, FMI-ul anunţă că ne taie tranşele din împrumut, vine emisarul american Philip Gordon, ne pleacă investitorii etc. Numai cine nu vrea să se uite, nu vede despre ce e vorba.

   Oamenii de pe acest blog au scris că pe ei nu îi interesează cine a organizat mitingurile, pe ei îi interesează să “nu ne vindem ţara”. Genial, nu?!

   P.S.: Romanii au rămas în continuare nişte oameni foarte uşor de manipulat.

    • Hai ca esti data-n mortii mei… Sa muoare mama si cu genealogia mea! Ramai sa bagi botu’ la nada. Mai uita-te si tu pe la niste documentare facute de aia prin afara, sunt facute de mari economisti mondiali, poate mai intelegi si tu ceva. Altfel, nu e bagat sa bagi pe-aici in vrie, cu placa asta a ta stricata cu Ponta, cu Basescu, Antonescu, pactu’ de coabitare si cu proasta guvernare USL?! Lasa-ma in sangerare…

 42. Bună dimineața, domnule Radu Tudor.

  Numele meu este Ciprian Ilie. Îmi doresc să-mi cer iertare încă de la început pentru nerespectarea topicului dumneavoastră, vă voi adresa o întrebare fără legătură directă cu articolul de față.
  Am citit în această dimineață declarația domnului consilier al guvernatorului Băncii Naționale a României, Adrian Vasilescu, potrivit căreia: “Etalonul de aur a fost suspendat în 1971 şi de atunci nu se mai vorbeşte despre acoperirea monedelor cu aur”. În legătură cu această zicere care a trecut neobservată pare-se, am următoarea nedumerire: mișcarea potrivit căreia aurul, alte metale rare sau pietre prețioase au fost scoase din statutul de etalon pentru bancnote și monede a apărut în Statele Unite ale Americii, în aprilie 1933. În 1971 Richard Nixon a anunțat că în acel an S.U.A va abandona standardul de aur, ceea ce s-a și întâmplat. Întrebarea mea este următoarea: ce oferă valoare bancnotelor și monedelor pe care le deținem ? O convenție, o înțelegere implicită între noi și stat ? Același stat care încurajează creditele, consumul, ajută, pe întreg mapamondul, instituțiile financiare și bancare să ne împrumute cu bani ? Ce acoperire au banii ?

  • cred ca PIB-ul fiecarei tari si garantiile propriu-zise (active imobiliare, profiturile companiilor, salariile oamenilor)

  • Faptul ca primesc bani pentru publicitate de la RMGC nu e cea mai mare problema. Pana la urma televiziunea este o afacere si are nevoie de venituri. La fel de bine putem sa-i acuzam ca fac reclama la margarina… si aia e la fel de daunatoare ca cianura.
   Problema apare atunci cand ii acuzi pe toti cei care au curaj sa te contrazica de faptul ca ar fi platiti, ca ar fi manipulati, ca ar fi basisti, drogati si cum mai vreti dumneavoastra… In momentul in care nu intelegi ca un om simplu poate avea o opinie proprie fara sa fie platit pentru asta nu ai ce cauta in presa. Nu intr-o presa onesta cel putin.
   Probabil badea crede ca daca el este platit sa faca circ, la fel sunt toti ceilalti, doar ca sunt platiti de concurenta. Si are dreptate, probabil sunt multi platiti. Tonomate sunt pe toate posturile tv. Dar imi vine greu sa cred ca 20.000 de oameni simpli au iesit in strada pentru ca au fost platiti. Daca Hrebenciuc cu toata influenta lui a reusit sa plateasca doar 200 sa vina sa-l dea jos pe Boc, cine avea forta necesara sa plateasca 20.000?

  • Traian Vasilescu este un mason pervers alunecos. Un sarpe. Banii se emit numai cu acoperire in aur, pe care aur banca emitenta trebuie sa il detina in visiterie sau tezaur. Daca banca emitenta este banca nationala sau centrala, adica este banca de stat (cum nu cred ca mai este BNR-ul, pentru ca pe nicaieri nu se gaseste care este procentul actionariatului acestei banci, plus ca FMI-ul cu asta se ocupa, sa ia bancile centrale ale altor state, FMI-ul fiind o institutie financiara cu capital privat), spuneam daca banca ce emite moneda e de stat, banii sunt emisi in interesul proprietarului care proprietar daca banca e de stat, sunt cetatenii, si deci banul nu este purtator de dobanda. El e emis doar pentru a oferi cetatenilor posibilitatea sa faca plati de servicii, datorii, tranzactionari sau intermedieri de marfuri etc. Daca banca e detinuta de un proprietar privat, adica actionarul majoritar este privat, moneda emisa de banca respectiva este purtatoare de dobanda pentru ca orice investitor privat vrea sa faca profit si atunci orice moneda emisa sau tranzactionata de el e purtatoare de dobanda, pentru ca el vrea sa faca profit. De aceea, procedura FMI-ului este sa ia banca centrala (nationala) a oricarui stat si sa emita moneda purtatoare de dobanda, oricum orice suma tranzactionata prin banca respectiva de la acel moment, fiind purtatoare de dobanda, dobanda pe care urmeaza sa o achite populatia, bineinteles. Rezerva Federala (Banca Centrala a SUA) nu mai e de stat, e detinuta de actionari privati. De aia a fost facut si acest proiect numit Uniunea Europeana si de aceea FMI-ul incearca realizarea unei Banci Centrale Europene adica a uniunii, carora sa se “subordoneze” toate bancile centrale “nationale” ale tuturor statelor membre ale uniunii, ca sa le ia pe toate in arenda si sa ii faca pe toti platitori de dobanda, practic sa ajunga proprietarii tuturor. A fost conventie intre finantisti la un moment dat si a fost o perioada cand moneda se emitea cu acoperire in argint, dar rezerva de argint planetara fiind f mare, ar fi permis sa se emita f multi bani si care aveau valoare f mica si s-a trecut din nou la aur. FMI si Banca Mondiala detin 2/3 din rezervele planetare de aur in tezaururile lor si deci sunt proprietarii a cel putin 2/3 din masa monetara planetara, implicit. Am mai explicat schema pe aici, urmareste filmul The Money Masters (1996) pentru edificare si te lamuresti de-acolo. Eu am incarcat in vreo doua randuri pe aici. Il gaseste pe net. Ca sa te lamuresti de ceva pe aici, ai f slabe sanse, iti pierzi timpul. N-are niciun rost. Bafta.

 43. Victor Ponta multe promite.A promis că scapă de mafiotul Băsescu și a coabitat!Promisiunea făcută față de mineri nu va fi respectată deoarece vom avea noi grije să nu se întâmple asta!

 44. Draga Theo,tu chiar ai pretentii de la un Mircica?Pai el nu stie sa zica decit ca basistii fac si dreg si sa-i injure.Atit il duce capul si cu asta basta.Dupa ce s-au pupat si i-au tinut in brate pe uselisti acum cind vad si ei ca au dat-o in bara trag tot in basisti ca uselistii s-au facut de cacao.Ponta si crin se cearta si basistii sint de vina de incapacitatea lor de a conduce tara.
  Hai ca-mi place!
  Draga Raducule,presa si televiziunile,toate au publicitate pt exploatarea Rosiei Montane deci pe buna dreptate v-au criticat.Acel tineret din str,mare parte din el nu se lasa manipulati,cum nu ne lasam nici noi in 90(ca si atunci ne platea Ratiu in dolari!!??).Noii GOLANI din 2013 dela Universitate sint urmasii GOLANILOR din 90.
  Bravo lor,bravo lor(nu minerilor)ci GOLNILOR.

  • georgetutza, ai reaparut? in germania la voi acolo la frau kanzlerin, ati aflat ce e publicitatea, economia de piata si diferenta dintre emisiune si pauza de pub?

   • WOW ce tare intrebare!Raducule, sint mereu prezenta dar nu raspund provocarilor.Hai sa-ti spun ceva:am fost acum in vara in tara si am mers cu masina pe soseaua spre Craiova,ce sa vezi, toate gropile si dezastrul pe care-l descriai tu(ca ere sa-ti rupi masina nu s-a confirmat ba din contra, prsoana cu care eram, fiind cetatean german, a fost f frumos impresionat de cum arata soselele tarii(am facut vreo1400km)prin tara.ce zici de chestia asta?
    Apropos,ce are Frau Merkel cu ce am scris eu?
    Raducule,substantivele in germana se sciu cu litera mare si nu numele unei tari la fel.Sigur stii asta dar ai vrut sa fii rau nu-i asa?

    • sigur, de lectii de gramatica limbii germane duceam eu lipsa. cit despre drumurile din romania, i-as duce intr-un camion catre dna pe toti ministrii transporturilor din ultimii 23 de ani. fara exceptie. e marea noastra jale

  • Sunteţi patriotarzi, dar nu prea vă ajută capul. Protestele privind Roşia Montană, de fapt nu există. Mitingul împotriva proiectului de exploatare de la Roşia Montană este organizat de Traian Băsescu şi de Monica Macovei, acest miting având ca unic scop scăderea în sondaje a USL-ului (şi eventuala deturnare a lui la un moment dat, în direcţia demiterii lui V. Ponta). Mi-a sărit în ochi încă de la început că odată cu mitingul din P-ţa Universităţii, au fost organizate mitinguri “de solidaritate” şi în faţa Ambasadei Române din Viena şi la Bruxelles, în faţa Parlamentului European. Trebuie să fii prost grav să crezi că aşa ceva se poate declanşa spontan, în mai multe locuri în acelaşi timp! E ceva organizat! Acolo n-avea cine altcineva să le organizeze!

   Pe vremea guvernării de tristă amintire a guvernului Boc, Băsescu era un susţinator fervent al proiectului de exploatare de la Roşia Montană, în timp ce Ponta şi USL-ul aflaţi în opoziţie, erau împotrivă. Când USL-ul a ajuns la guvernare iar Ponta a ajuns prim-ministru, rolurile s-au inversat. Se poate lesne observa că în România indiferent de culoarea lor politică, cei care ajung la guvernare susţin proiectul de exploatare de la Roşia Montană, iar cei aflaţi “în opoziţie” sunt împotriva exploatării. Noi ca ţară, aşa cum se ştie, suntem conduşi şi administraţi de colonialiştii de la Bruxelles şi de FMI. De aceea, orice guvern indiferent de culoarea politică, primeşte dispoziţii scurte pe care trebuie să le execute, fără să comenteze cineva în front. Dacă nu se execută, apare lista cu cele 11 puncte a lui Barroso, se constipă Angela Merkel şi Viviane Reding, apare un nou prag istoric la moneda euro pe toate posturile tv de la ora 07.00 dimineaţa, FMI-ul anunţă că ne taie tranşele din împrumut, vine emisarul american Philip Gordon, ne pleacă investitorii etc. Numai cine nu vrea să se uite, nu vede despre ce e vorba.

   Oamenii de pe acest blog au scris că pe ei nu îi interesează cine a organizat mitingurile, pe ei îi interesează să “nu ne vindem ţara”. Genial, nu?!

   P.S.: Românii au rămas în continuare nişte oameni foarte uşor de manipulat.

 45. Astazi a inceput scoala si ne-am adus aminte ca avem un ministru al invatamantului Pricopie -ce personaj limitat si apatic.Asta da blestem pe invatamantul romanesc.Se vede din avion cei care au pus botul la problema Rosia Montana din A3 Gadea,Ursu,Badea.Ati ramas cam putini impartiali :d-voastra,Oana Stanciu,Oana Stanciulescu si Dana Grecu.Sunteti persoanele pt care mai vizitam A3.Noi telespectatorii i-am facut vedete pe Gadea si Badea si ei s-au umplut de multa aroganta pe care o revarsa asupra noastra

  • hai sa va dau crezare pt o secunda : enumerati trei nume de nemultumire si alte trei de multumire. nu vi se pare ca asa e corecta balanta? 3-3?

 46. Aseara la Sinteza zilei BADEA si Gadea jucau intr-un alt film decat cel cu adoptarea la distanta al cainilor maidanezi.F.buna initiativa a Cristinei Topescu a fost minimalizata de cele doua personaje

 47. ponta este un blestem si tot ce emana el.modificarile la codul rutier o ticalosie care sub pretextul pedepsirii celor care conduc cu alcool la bord sau cu viteza excesiva,ridica aberant nivelul tuturor amenzilor,si asa date in situatii interpretative si chiar abuzive din partea organului care ,se pare ca are plan de amenzi.oare astfel, pe spatele fraierilor,ponta doreste sa adune bani pentru maretul scop de a se vedea presedinte.se pare ca ponta nu va face vreun trofeu al calitatii,nu va da galeti cu zahar si faina ci aduna din timp fonduri ca sa mai ridice cu cativa leuti,la momentul potrivit,nivelul unor ajutoare sau pensii mici.

 48. Wikileaks founded a shocking email from

  Ambassador of USA William H. Moser in Moldova to Leon Panetta,ex-CIA director

  PASSWARD:

  STOPterrorisminnazimoldova1942todayproromanianeuropenistsfascistsagainstisrael
  Subject:
  Re: Hello my friend
  Date:
  8/23/2013 11:11:36 P.M. Eastern Daylight Time
  From: moserwilliam@nsairershadaim.us

  To:leonpannyusa@usaagainstterrorism.gov
  CC:

  Sent from the Internet (Details)

  I told you last time that my mother is jewish,and thats no more a secret.I tell you my friend that Ukraine and Moldova will never join European Union,and NATO because of nazi antisemitism that I descovered here.Zvastica in every corner,all the people hates russian(the eliberatos),that eliberated by grand-father from Auschwitz,and my grand-mother from Belzec,near Lvov,in 1944,and 1945.

  I can tell you that as a jew,I trust Vladimir Putin,and I want Russia to come here in Moldova and Ukraine to destroy the nazi NGO-s,that rulled those contries.European Union is here a possibility like nazi Germany in 1941,to come to give a big impuls of nazism against Russia federation.

  I received dead-threats from a pro-romanian leader that wants European Union, to come in Moldova,like NATO and EU in Latvia,Estonia,where neo-nazis are makeing the law! Tell Obama that he must stop Barroso to invite Moldova and Ukraine in Vilnius summit,to join EU!Those countries must be a Russian part,to destroy nazis and big nationalist mouvement.

  Yours,

  William

 49. Mircea Badea , poate fi ,,onorat ,, cu toate relele din lume. De un lucru sunt sigură însă, NU ESTE CURVA…Este greu să fii om de televiziune și să rămîi vertical…. Din cei care-l atacă sunt curioasă să știu cîți îi ascultă mesajul…..Cu siguranță foarte puțini…Fiți mai atenți la MB și veți descoperi că Voiculescu este DOAR patronul de unde își ia leafa, este adeptul IDEILOR și nu al oamenilor. Are noroc să fie la un post unde mai poate să se exprime așa cum simte și nu așa cum vor unii. Am momente cînd nu sunt de acord cu el, dar la vîrsta mea aplaud libertatea de exprimare…am mîncat mult ceaușism , iar ceea ce oferă televiziunile pupincuriste mă scîrbește… Eu il prefer pe MB cu tot cu limbaj colorat.Nu sunt avocatul acestui om sunt avocatul IDEILOR …și din pacate oricît s-ar strădui unii sa-l imite nu reușesc din acest unic motiv.

 50. ponta se lauda ca ar fi negociat si obtinut avantaje in plus in proiectul de exploatare la RM.lasand la o parte ecologie,cianuri si alte probleme tehnice pretentia RMGC de a se schimba legi in favoarea lor este o injuratura la adresa constitutiei si a cetatenilor.cum poti sa negociezi o injuratura?cum poti sa susti o injuratura?cum poti sa imbunatatesti prin discutii in parlament o injuratura?

  • @paris: Păi dacă ai scris “să susţi” cu un singur “i”, trebuia să scrii şi “prin discuţii…” tot la fel, adică “prin discuţi…”. Nu?

   Referitor la rotestele privind Roşia Montană, ele de fapt nu există. Mitingul împotriva proiectului de exploatare de la Roşia Montană este organizat de Traian Băsescu şi de Monica Macovei, acest miting având ca unic scop scăderea în sondaje a USL-ului (şi eventuala deturnare a lui la un moment dat, în direcţia demiterii lui V. Ponta). Mi-a sărit în ochi încă de la început că odată cu mitingul din P-ţa Universităţii, au fost organizate mitinguri “de solidaritate” şi în faţa Ambasadei Române din Viena şi la Bruxelles, în faţa Parlamentului European. Trebuie să fii prost grav să crezi că aşa ceva se poate declanşa spontan, în mai multe locuri în acelaşi timp! E ceva organizat! Acolo n-avea cine altcineva să le organizeze!

   Pe vremea guvernării de tristă amintire a guvernului Boc, Băsescu era un susţinător fervent al proiectului de exploatare de la Roşia Montană, în timp ce Ponta şi USL-ul aflaţi în opoziţie, erau împotrivă. Când USL-ul a ajuns la guvernare iar Ponta a ajuns prim-ministru, rolurile s-au inversat. Se poate lesne observa că în România indiferent de culoarea lor politică, cei care ajung la guvernare susţin proiectul de exploatare de la Roşia Montană, iar cei aflaţi “în opoziţie” sunt împotriva exploatării. Noi ca ţară, aşa cum se ştie, suntem conduşi şi administraţi de colonialiştii de la Bruxelles şi de FMI. De aceea, orice guvern indiferent de culoarea politică, primeşte dispoziţii scurte pe care trebuie să le execute, fără să comenteze cineva în front. Dacă nu se execută, apare lista cu cele 11 puncte a lui Barroso, se constipă Angela Merkel şi Viviane Reding, apare un nou prag istoric la moneda euro pe toate posturile tv de la ora 07.00 dimineaţa, FMI-ul anunţă că ne taie tranşele din împrumut, vine emisarul american Philip Gordon, ne pleacă investitorii etc. Numai cine nu vrea să se uite, nu vede despre ce e vorba.

   Oamenii de pe acest blog au scris că pe ei nu îi interesează cine a organizat mitingurile, pe ei îi interesează să “nu ne vindem ţara”. Genial, nu?!

   P.S.: Românii au rămas în continuare nişte oameni foarte uşor de manipulat.

   • ar trebui sa faci tu diferenta intre verb si substantiv. si apoi nu sunt adeptul folosirii a inca unui i la anumite verbe la conjunctiv prezent deoarece asta este inutil pentru ca scrierea in limba romana este fonetica si plecand pe considerente de formare a conjunctivului sau imperativului complicam complicatia.si nici macar de accentul care l-ar putea da pentru ca la romanica nu se folosesc semne pentru a indica accentul pe silabele unui cuvant.care este diferenta fonetica intre sa susti sau sa sustii?

 51. Sarpele Iese La Drum, basescu Merge La Tebea!

  In tot avantul asta revolutionar care a invadat tarisoara noastra de vreo doua saptamani, avant in care revendicarile si presiunea strazii merge de la apararea sarmanelor patrupede latratoare vagaboande versus macelarirea lor in piata publica, pana la dorinta liceenilor de a muri in apararea Rosiei Montane de furia mineritului (aici fac o mica paranteza in sensul ca nu inteleg de ce aceeasi liceeni care astazi ies in strada din motive ecologice-brava, lor! pentru aceasta initiativa-, atunci cand alde basescu-boc au dat cu ciomizarea in veniturile parintilor si bunicilor lor au avut cu totul si cu totul alte preocupari decat sa-si puna viata la bataie in apararea unei idei), iaca se mai intampla si cate o isprava baseasca ce vine sa ne strice la burta de ras si sa ne netezeasca ridurile de incrancenare pro sau contra eutanasierea cainilor sau deschiderea exploatarii minelor de la Rosia Montana.
  Ce poate fi mai distractiv intr-o zi de dumninica decat sa-l vezi pe seful statului, care atins de sindromul Ceausescu ii crede pe limbricii din jurul lui care-i spun ca-i iubit de popor, luandu-si-o in freza de manuta cu prima doamna a tarii de la urmasii lui Iancu, satui pana in gat de prestatia “maidanezului de Cotroceni” caruia ii cer demisia, primindu-l in loc de salve de tun cu rafale de mere care-i tintesc plesuvia inca prezidentiala si in curand puscariabila ?
  Am avut nevoie urgent de toaleta atunci cand chiombila, apostrofat din multime cu apelativul “maidanez de Cotroceni”, s-a intrebat retoric in fata camerelor de luat vederi “de ce o fi vorbind asa urat omul acela?”.
  Hai, sa mori tu, bade Traiane ca nu stii de ce striga mujicu’ dupa tine “maidanez de Cotroceni” cerandu-ti demisia? Pai daca nu stii intreaba-i pe cei 7,4 milioane de romani care ti-au dat palme cu picioru’ anul trecut si pe care i-ai sfidat de-al dracu ce esti tu cu pilele tale de la briusel cu tot, lipidu-te cu “Picatura” de fotoliul de la Cotroceni, precum madanezii de macelarie.
  Da’ las’ ca te-a scos cumatru’, sau finu’, sau ce dracu ti-o fi Falca oferindu-ti ocazia ca dupa ce ai dat cu basca de pamant de suparare sa-ti ineci amaraul in ce stii tu mai bine, adica in alcool.
  Ai vaz’t ca tot pedeleu’ e langa tine, chit ca tu i-ai zis, din motive de amanta refuzata la tiomna, adio, ma?! Baiat bun Blaga asta, chit ca tu l-ai facut de doua parale!
  Oricum, una peste alta, descinderea de ieri de la Tebea, avand in vedere chiolhanu’ bahic cu care s-a terminat, n-a fost chiar un “the esec”, mai ales pentru noi care n-am mai avut nevoie de purgative dupa atata ras.

  • Domnule Marcus!
   Ma bucur ca v-ati insanatosit si ati inceput sa scrieti din nou.Probabil ca in cele din urma,asa cum v-am sfatuit,ati inceput sa luati tranzactiv.Totusi,trebuie sa constientizati ca ati tratat efectul dar nu ati eliminat cauza.
   Evenimentele care se petrec in societate si pe scena politica o sa va produca o noua constipatie severa.
   USL-ul este in plin proces de insolventa fiind dinamitat din interior de catre somnorosul nemului si din exterior de zecile de mii de oameni care manifesta in strada si care sunt de la o duminica la alta tot mai multi.In tot acest timp Traian Basescu creste in sondaje intr-un ritm galopant.
   Cred ca ar fi cazul sa consultati un medic in perspectiva vremurilor grele care se intrevad la orizont.
   N-ar fi rau sa va cumparati si un caine.Ajuta la depresie.
   Numai bine!

  • eu nu inteleg la ce naiba o mai cara si pe nevasta-sa pe acolo si o pune in situatii de genul asta. parca nu stia ce il asteapta. saraca femeie parca era din alt film…

   • @Theo: problema imbecilului consta in boala lui de cap. Cretinache se crede iubit de popor conform propagandei pe care i-o fac pupincuristii. Citeste mai sus comentariul semnat trilulilu si-ti vei da seama de motivele pentru care si-o ia in bot de nu se vede. Indivizi de genul celui de mai sus ii dau iluzia “celui mai iubit dintre pamanteni” cand in realitate el este cel mai detestat dintre “maidanezi”. Nu am vrut sa jignesc saracele animale, dar asta e 🙂
    sa fii iubita
    marcus

 52. Domnule Radu Tudor,
  Eu cred ca de fapt ar fi o rezolvare a problemei in felul urmator: RMGC sa depuna la BNR o suma de “N” miliarde de euro,care in caz ca se intampla vreo belea sa fie folosita de guvernul roman pentru ecologizare si despagubiri.Acum in cazul in care exploatarea se duce la bun sfarsit si RMGC isi respecta intocmai si la timp angajamentele,atunci BNR ii restituie suma.Dar daca ne trezim ca peste 8-9 ani de exploatare, firma da faliment,ce mai facem?Ar trebui deci calculate niste sume,pentru reparatii si despagubiri in caz de avarie(intr-o varianta maxima desigur) si o alta suma care sa acopere reecologizarea(impadurire…).Si poate asa ar fi in regula,oamenii ar fi siguri ca in caz de avarie statul roman are banii pusi acolo si-i poate folosi imediat.In plus,nu inteleg de ce si astazi mai sunt secrete actele contractului.Daca ar fi publice si supuse aprobarii populare,poate atunci ar fi un contract corect.

  • @ANDA: Din start nu e bine, ca daca RMGC depune suma la BNR, practic o depune in familie si suma nu mai poate fi considerata nicio garantie, pentru ca acolo e masonul Mugur Isarescu, marele “frate” al “fratilor” lui de la FMI. RMGC, asa cum tu bine stii, a fost trimis de globalistii care au facut criza financiara ca sa ajungi tu sa vinzi totul pe doi lei, dupa ce ti-au tras aia de la FMI banii de pe piata (constrangere financiara a pietei se numeste procedura), si RMGC astia au fost trimisi dupa aia sa cumpere pe doi lei, tot ce te oblige FMI-ul cum ar veni, sa scoti tu la licitatie bla-bla. Colegi de “fratie” si de masonerie. Nu degeaba participa el la toate intalnirile grupului Bilderberg (nu stiu daca ai auzit ceva tu despre asemenea povesti, ca pe aici sunteti calati doar pe Ponta, Basescu, Antonescu, pactul de coabitare si cu proasta guvernare USL, bla-bla). Nimic nu stii. Blog unilateral. Pa.

 53. E o vorba care zice ca Dumnezeu, cand se satura de cineva si vrea sa-l pedepseasca, ii ia mai intai mintile. Asta intuiesc eu ca i se intampla acum lui Ponta. Dupa ce ne-a socat cu ungurii la guvernare, cu coabitarea, cu procurorii etc., acum isi forteaza norocul cu Rosia Montana. Se poarta fix precum Basescu: se suceste, se-nvarteste, doar-doar ne ameteste. Exista insa intotdeauna o picatura care umple paharul si se varsa cand nici nu te gandesti (sa ne aducem aminte de “picatura” Raed Arafat”).

  • @Marius: Protestele privind Roşia Montană, de fapt nu există. Mitingul împotriva proiectului de exploatare de la Roşia Montană este organizat de Traian Băsescu şi de Monica Macovei, acest miting având ca unic scop scăderea în sondaje a USL-ului (şi eventuala deturnare a lui la un moment dat, în direcţia demiterii lui V. Ponta). Mi-a sărit în ochi încă de la început că odată cu mitingul din P-ţa Universităţii, au fost organizate mitinguri “de solidaritate” şi în faţa Ambasadei Române din Viena şi la Bruxelles, în faţa Parlamentului European. Trebuie să fii prost grav să crezi că aşa ceva se poate declanşa spontan, în mai multe locuri în acelaşi timp! E ceva organizat! Acolo n-avea cine altcineva să le organizeze!

   Pe vremea guvernării de tristă amintire a guvernului Boc, Băsescu era un susţinător fervent al proiectului de exploatare de la Roşia Montană, în timp ce Ponta şi USL-ul aflaţi în opoziţie, erau împotrivă. Când USL-ul a ajuns la guvernare iar Ponta a ajuns prim-ministru, rolurile s-au inversat. Se poate lesne observa că în România indiferent de culoarea lor politică, cei care ajung la guvernare susţin proiectul de exploatare de la Roşia Montană, iar cei aflaţi “în opoziţie” sunt împotriva exploatării. Noi ca ţară, aşa cum se ştie, suntem conduşi şi administraţi de colonialiştii de la Bruxelles şi de FMI. De aceea, orice guvern indiferent de culoarea politică, primeşte dispoziţii scurte pe care trebuie să le execute, fără să comenteze cineva în front. Dacă nu se execută, apare lista cu cele 11 puncte a lui Barroso, se constipă Angela Merkel şi Viviane Reding, apare un nou prag istoric la moneda euro pe toate posturile tv de la ora 07.00 dimineaţa, FMI-ul anunţă că ne taie tranşele din împrumut, vine emisarul american Philip Gordon, ne pleacă investitorii etc. Numai cine nu vrea să se uite, nu vede despre ce e vorba.

   Oamenii de pe acest blog au scris că pe ei nu îi interesează cine a organizat mitingurile, pe ei îi interesează să “nu ne vindem ţara”. Genial, nu?!

   P.S.: Românii au rămas în continuare nişte oameni foarte uşor de manipulat.

    • “i-mi” se scria ultima data corect “imi”. Daca ai inceput cu harneli din astea agramaticale, nu mai are rost sa te mai chinuiesti sa scrii pe-aici. Scrierea te califica sau te descalifica, dupa caz. Bafta.

     • nu are rost sa te mai chinui sa ne omori cu aberatiile pe care le reproduci de enspe ori in pomelnicele tale.cand nu ai ce spune o dai pe gramatici.ti-ai gasit si locul.ce o fi de capu’ tau?

     • La mintea ta, mai bine ramai la agricultura ba aprozaristule. Ce dreac te mai irosesti sa zgarii pe aici…

 54. Domnule Radu Tudor,
  Felicitări pentru abordarea celor doua probleme – aurul și maidanezii. Aveti dreptate moderatorii de la Antena 3 au pozitii diverse. Supărarea pe Mircea Badea care era un lider de opinie înainte nu are nici un temei pentru că dânsul este o persoană temperamentală care a mai avut diverse opinii excentrice înainte. Dânsul a declarat că se va declara în favoarea Roșiei Montana pentru că mulți protestatari l-au atacat pentru neutralitatea sa. E bineînțeles o supărare de adolescent temeperamantal (nu de jurnaliat obiectiv) și trebuie luată ca atare. La fel trebuiesc luate de pildă atitudinile sale față de clujeni (pe care susține din cand în când că îi urăște) sau alte categorii – îi place să epateze și să s se situeze uneori împotriva curentului ca să nu se pară că este un conformist.
  Obiectivitatea jurnalistică cere totuși recunoașterea faptului că protestatarii nu sunt nici manipulați, nici hipsteri sau teroriști ecologiști ci doar oameni interesați de binele țării. E de-ajuns să întrebi cațiva neprotestatari care este opinia lor și se va vedea că majoritatea cetățenilor sunt anti Roșia Montana din motive onorabile – grija ca avuția națională să nu fie jefuită (ca alte resurse ale noastre) și frica de poluare care este justificată după accidentul cu cianuri de la Baia Mare.

  • majoritatea protestatarilor sunt bine intentionati. exista un mic procent de manipulatori si diversionisti

   • Majoritatea protestatarilor sunt manipulati pentru ca mitingurile sunt o diversiune ordinara pusa la cale de Basescu T. si Monica Macovei.

   • Daca vorbim de un numar mic, la orice miting exista manipulatori, diversionisti, platiti, oportunisti, diferiti nemultumiti sau pur si simplu gura-casca si ciudati… Faptul ca ei exista, nu inseamna ca cineva (dl. Ciuvica, de exemplu), are dreptul sa ridiculizeze marea masa a demonstrantilor si sa-i asimileze celor numiti mai sus. Cat de manipulator sa fii ca sa aduni in strada, in Romania, 15.000 de manifestanti? Parca oamenii aia nu au fetze “manipulate” si nici burtile lipite de sira spinarii, cum se zice. Toate nenorocirile facute de Basescu si Boc si toata saracia in care ne-au aruncat nu au scos din case atatia oameni deodata. Nu cumva asta ar trebui sa le dea serios de gandit conducatorilor nostri? Nu cumva Dumnezeu a dat romanilor mintea cea mai de pe urma si acum manifesteaza din patriotism?

    • cind ii calca basescu in picioare si le taia boc salariile nu erau patrioti? asta nu scuza nimic din baltirea usl

     • Cand cineva reuseste sa se trezeasca, nu-i mai scoti ochii ca nu s-a trezit mai demult (desi manifestari impotriva proiectului de la Rosia Montana exista de ani de zile, numai cine nu a fost interesat nu le-a vazut).
      Si, la urma urmei, cand unora li se taiau salariile si pensiile, ACEIA trebuiau in primul rand sa iasa in strada. Stiti doar ca se organizau mitinguri de protest la care cei in cauza dansau pinguinul.
      ACESTIA care se afla ACUM in strada nu revendica un nivel de trai mai bun pe termen scurt, ci insusi TRAIUL nostru pe pamant romanesc.

  • @B.S.: Felicitari pentru postarea dvs.! Nu v-ati prins… E toamna, e vreme de mitinguri pentru sindicate. Pentru ca mitingurile cu teme sociale ale oamenilor, organizate de sindicate sa fie deturnate, se organizeaza asa ceva, un miting pro si unul contra maidanezi si unul pro si altul contra exploatarii de la Rosia Montana, cele din urma organizate de Basescu, Macovei si de servicii, bineinteles. Astfel, orice eventuale proteste cu tenta sociala pentru aceasta toamna au fost annihilate. Toti oamenii deja stau si se uita in balarii… F complicat.

   P.S.: Romanii au ramas in continuare niste oameni foarte usor de manipulat.

  • Mircea Badea este imatur. Ma uitam la el in facultate dar vad ca nu a evoluat. Maturizare tarzie. Cand o avea copii poate o sa schimbe.

 55. MARI PATRIOŢI ROMÂNI, ATENŢIE SPORITĂ!! NU VĂ LĂSAŢI MASCAŢI! E CÂRLIG!

  Motto: “Ca să vinzi o poveste, trebuie să îi întreţii dilema. Dacă ai lămurit-o, nu mai ai ce vinde. Morţii mei…”

  Sunteţi patriotarzi, dar nu prea vă ajută capul. Protestele privind Roşia Montană, de fapt nu există. Mitingul împotriva proiectului de exploatare de la Roşia Montană este organizat de Traian Băsescu şi de Monica Macovei, acest miting având ca unic scop scăderea în sondaje a USL-ului (şi eventuala deturnare a lui la un moment dat, în direcţia demiterii lui V. Ponta). Mi-a sărit în ochi încă de la început că odată cu mitingul din P-ţa Universităţii, au fost organizate mitinguri “de solidaritate” şi în faţa Ambasadei Române din Viena şi la Bruxelles, în faţa Parlamentului European. Trebuie să fii prost grav să crezi că aşa ceva se poate declanşa spontan, în mai multe locuri în acelaşi timp! E ceva organizat! Acolo n-avea cine altcineva să le organizeze!

  Pe vremea guvernării de tristă amintire a guvernului Boc, Băsescu era un susţinator fervent al proiectului de exploatare de la Roşia Montană, în timp ce Ponta şi USL-ul aflaţi în opoziţie, erau împotrivă. Când USL-ul a ajuns la guvernare iar Ponta a ajuns prim-ministru, rolurile s-au inversat. Se poate lesne observa că în România indiferent de culoarea lor politică, cei care ajung la guvernare susţin proiectul de exploatare de la Roşia Montană, iar cei aflaţi “în opoziţie” sunt împotriva exploatării. Noi ca ţară, aşa cum se ştie, suntem conduşi şi administraţi de colonialiştii de la Bruxelles şi de FMI. De aceea, orice guvern indiferent de culoarea politică, primeşte dispoziţii scurte pe care trebuie să le execute, fără să comenteze cineva în front. Dacă nu se execută, apare lista cu cele 11 puncte a lui Barroso, se constipă Angela Merkel şi Viviane Reding, apare un nou prag istoric la moneda euro pe toate posturile tv de la ora 07.00 dimineaţa, FMI-ul anunţă că ne taie tranşele din împrumut, vine emisarul american Philip Gordon, ne pleacă investitorii etc. Numai cine nu vrea să se uite, nu vede despre ce e vorba.

  Oamenii de pe acest blog au scris că pe ei nu îi interesează cine a organizat mitingurile, pe ei îi interesează să “nu ne vindem ţara”. Genial, nu?!

  P.S.: Românii au rămas în continuare nişte oameni foarte uşor de manipulat.

 56. Despre depozitul de TELUR care se gaseste la RM si care este este al doilea din lume ca marime si care este extrem de valoros de ce nu vorbeste nimeni?
  Nu cred ca aurul este cel care ii intereseaza ci cantitatile mari de telur si uraniu.

  Daca Romania ar exploata aceste zacaminte ar fi super

 57. Update: demisu’da indicatii pretioase CCR iar sefa DNA face cercetari pentru scurgerea in presa a unor informatii din dosarul unui pedelist de vaza !!!
  Cica informatiile pot ajunge in presa numai de pe e-mail-ul dumneaei si numai pentru USL-isti ! Ha, ha, ha !

 58. Demisu’, Ponta, Basescu, Antonescu, pactu’ de coabitare, proasta guvernare USL, dl. Radu Tudor, pe aici se mai posteaza d-le si despre altceva? Dvs. de ce intretineti acest climat prin postarile dvs.? Sincer acum, ce rost are??! E cam prea sarac peisajul sa le vindeti oamenilor astora numai asa ceva. Mai diversificati! Bafta. Cu deosebit respect. ‘Traiti!

 59. Unde dreac ati mai vazut voi miting full system duminica seara, la ora 23.30 in capitala?! Au scos in strada tot ICR-ul si toti blogerii lor mancatori de rahat. Ba fratele meu, astia chiar sunt giga-yotta-prosti? Pamant, sa moare mama si cu toata genealogia mea. M-e sila sa traiesc intr-o asemenea societate de bolnavi la cap.

  P.S.: Conform rezultatelor recensamantului populatiei Romaniei din 2011 publicate de INS, 10 milioane de romani au pana in 8 clase studii. Aceasta sa fie explicatia? Sunt 20 de milioane toti. Daca jumate sunt pamant de flori, s-a dus in mortii mei toata agricultura. O sa ne mai scoatem noi la p.livara! Sanatate. Halebardes.

  • faptul ca sunt proteste in multe locuri simultan arata ca sunt legaturi intre protestatari,este internet,sunt telefoane.care este legatura cu basescu?ca ala a cotit-o cum bate vantu’?manipulare inseamna sa promovezi o minciuna ca sa ascunzi adevarul sau un amestec de mici adevaruri si minciuni(abureala)care sa mascheze adevaratele intentii.vrei sa arati ca ponta este sapat de dusmani si aliati?pai ponta si-o cauta singur de multa vreme.ignora faptul ca pozitia sa depinde si de altii(care pierd si ei politic pe mana lui ponta) cu care nu prea ii mai place sa se sfatuiasca pe motiv ca stie el cum este mai bine.cine are nevoie de un basescu nou nout?

   • Ponta a inghitit momeala lui base, via -B1 si se desparte de PNL- Crin. Va sfarsi mult mai repede politic decat ma asteptam. Si promitea…

   • @paris: Da, ai dreptate, in genialitatea ta! Noroc ca a zis-o ieri chiar Băsescu: “Nu e nevoie să vină 200.000 de oameni în stradă pentru a rezolva subiectul Roşia Montană.”

    Preşedintele a fost întrebat dacă are temeri că manifestările vor deveni violente. “Nu trebuie să fie violente, dar dacă vor fi 200 de mii de oameni la un moment dat ieşiţi într-o zi în ţară, înseamnă că s-a ajuns la un punct critic, de ce trebuie să ajungem acolo? Pentru că eu nu estimez că se va micşora presiunea socială pe acest proiect”, a mai spus Băsescu.

    El a mai fost întrebat dacă are informaţii privind majorarea tensiunilor sociale. “Nu am, dar daţi-mi voie să am puţin instinct”, a mai afirmat şeful statului. I-auzi ma, cat instinct are Sefu’ Statului, auzi cat instinct are Sefu’, sa moare mama si toata genealogia mea.

    Bai @paris (verde de paris probabil), tu mai ai si creier?!

    Atributele omului inteligent: intelege foarte greu si uita foarte repede.

  • Daca ”juma’sunt pamant de flori”,conform aritmeticii primare( pe care nu o stie CCR), base e demis de mult !

  • Ce vrei sa spui bre agitatule ca nu ne dam seama. Cu cuvintele tale 🙂 . Da halatul unde este halatul :))

 60. hmmm!!! Dan Sova are dreptate – e aviz de mediu fiindca autoritatea competenta este ministerul. acordul de mediu se da de catre o gentie locala de mediu.

  • Nu draga este acord de mediu promovat prin Hotarare de Guvern. Avizul de mediu se refera la planuri si programe.

 61. Aurul Romanesc?
  Recunosc, am ras ironic cand am citit aceasta formulare si am sa va spun si de ce. “Aurul Romanesc” ar fii trebuit sa fie al romanilor sau cel putin sa fi fost valorificat de catre acestia, insa, daca o luam cronologic vom observa ca “Aurul Romanesc” a fost “sustras” pe rand, incepand cu romanii, apoi cu turcii si ulterior continuand cu austriecii si rusii, deci cam putin a mai ramas romanilor. Tinand cont de trend, ma indoiesc ca va fi vreodata valorificat de noi, deci mai devreme sau mai tarziu tot va pleca de aici.

  Ce ma face sa rad in hohote de plans (oximoronul este intentionat), este o alta asociere de cuvinte in Romania si anume : “Protectia Mediului”. Intr-adevar aceasta actiune (protectia mediului) trebuia sa fie in fiecare program politic ce ni se prezinta odata la 4 ani si ar trebui in primul rand sa se axeze pe trei directii:
  1) Educarea cetatenilor in sensul protectiei mediului;
  2) Rezolvarea problemei poluarii istorice la nivel national;
  3) Politici dure in ceea ce priveste desfasurarea activitatilor economice cu impact de mediu pe teritoriul Romaniei;

  Toate aceste directii pica din start nu pentru ca nu ar exista platforme politice care sa promoveze Protectia Mediului, ci pentru ca in Romania ne confruntam cu cea mai grava forma de poluare, SARACIA. Un stat care nu isi poate onora obligatiile fata de pensionari si angajatii din sistemul bugetar, cu siguranta nu va avea bani alocati protectiei mediului.

  Poluarea istorica ne este ascunsa, ea insa are urmari grave in ceea ce priveste sanatatea fizica si mentala a societatii romanesti, iar activitatile economice curente se bucura de o legislatie dura dar aplicata exagerat de permisiv, deci poluarea continua… Nimeni nu protesteaza pentru a lua masuri in ceea ce priveste poluarea apelor subterane, taierea padurilor, existenta otravurilor in orasele ex-industrializate, etc.

  Cat despre Rosia Montana, as fi fost de acoord cu exploatarea de acolo daca 90% din produsul finit (aur, argint si alte metale) ar fi intrat in posesia statului roman, pentru valorificare comerciala, insa proiectul in starea lui actuala ma dezamageste profund.

  Totusi in cazul in care este obligatoriu sa dam si ce aur ne-a mai ramas si acea companie canadiana doreste atat de mult “Aurul Romanesc”, le propun urmatoarea solutie:
  Noi nu dorim sa ne mai poluam tara, deloc. Propun sa transportati tot minereul in Canada si sa procesati acolo, asa macar am castiga din transportul pe calea ferata ceva banuti :)). E gratis solutia, nu vreau nimic, luati tot muntele in Canada. Hai pa!

 62. VIRGIL UNTEA !!!!!!!!!
  Daca RADET-ul a ajuns sa aiba un asemenea conducator (daca se poate spune asa ceva) este JALE MARE. Subscriu la ce s-a spus putin mai sus despre acest personaj: un INCOMPETENT, un SUPERFICIAL, un MEDIOCRU, un SERALIST, un om care nu a fost in stare sa faca o scoala adevarata, un om care nu are nici o legatura cu domeniul in care lucreaza. Este un “baiat de baiat” ajuns pe o functie pe care nici macar el nu o intelege si nu intelege cum de s-a intamplat acest lucru. Un lucru insa este cert: se tine de scaunul pe care si-a asezat fundul cel mare si gras si ar fi in stare sa linga toate talpile si toate……, doar pentru a ramane pe acest post, despre care nu stie nimic, dar ii place in schimb salariul pe care il insfaca cu lacomie. Face crima de om pentru a ramane pe acest post. Se tine de acest scaun cu ghearele si cu dintii. Ar fi in stare s-o omoare si pe “ma-sa”, daca i-ar sta in cale, in acest sens. Este un AGRAMAT, un INCULT, un INCOMPETENT. Daca ar fi supus unui examen adevarat, de rusine ar intra in pamant. Se va feri si ar trage toate sforile sa nu fie supus vreodata unui astfel de examan. De altfel, acum trage toate sforile si sforicelele pentru a ramane pe postul la care nu a visat, de fapt, niciodata, dar s-a trezit peste noapte aici. Intalniri secrete, mese la restaurant, servicii rusinoase, sex cu oricine si cu orice sex, numai pentru a ramane unde este acum…… RUSINE ca RADET-ul a ajuns in halul acesta….. Are oameni competenti, seriosi, profesionisti, dar a ajuns sa fie condus de mascariciul si bufonul institutiei – VIRGILAS UNTEA. CIRCAR, asa cum s-a spus mai sus. JALEEEEEEEEEE !!!!!! RUSINEEEEEEEEE!

  • Vedem mesaje tot mai dese despre fenomenul rusinos “UNTEA”. Pai aveti dreptate, mai baieti. Pe fruntea astuia scrie “incompetent”. Asta habar nu are de nimic. Nici despre RADET nu stie nimic. Cine dracu’il sustine de plembea asta? Cum dracu de domnii aia de sus nu-si dau seama ce catastrofa au langa ei? Adica ne-am dat noi seama, oameni simpli si aia de sus nu? Sau se fac ca nu? Pai va spunem noi, oameni.: asta cind o sa cada, cade de-si rupe nu numai gatul, ci si ……, pe care si-a folosit-o ca sa ajunga unde e acum. Asta e un lingau, un curvar, un pervers. Asta duce geanta oricui si sterge pantofii, chiar cu limba. ASta e mort sa ajunga undeva sus, unde oricum nu e nimic de nasul lui ala lung, care ii atirna peste buzele cu care face muuuuuuulte. Fieva scarba, mai oameni cand il vedeti pe asta. Hotul, parvenitul, mincinosul, inselatorul. Pozeaza in om fin si diplomat….. Numai cine il stie bine, poate sa spuie ce-i poate pielea. Oricum, sint multi revolati de unde a ajuns insul asta. Infecte lucruri trebuie sa fi facut sa ajunga aici.
   UUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA!!!!!!!!!!

Leave a Reply