Jurnalistul rus Dmitri Muratov, laureat al Premiului Nobel pentru Pace în 2021, a denunţat marţi propaganda rusă care face referire la utilizarea armelor nucleare în Ucraina, transmite AFP.

“Nu aş exclude posibilitatea ca armele nucleare să fie folosite”, a spus Muratov reporterilor la Geneva.

Kremlinul a declarat că şi-a plasat forţele nucleare în alertă maximă la scurt timp după invadarea Ucrainei pe 24 februarie. Confruntat cu sprijinul occidental pentru Ucraina, preşedintele Vladimir Putin a menţionat posibilitatea ca Rusia să desfăşoare arme nucleare tactice care, conform doctrinei militare ruse, pot fi folosite pentru a obliga un adversar să se retragă.

Vorbitor la un eveniment cu ocazia Zilei mondiale a libertăţii presei, Muratov, redactorul şef al ziarului Novaia Gazeta, publicaţie nevoită să îşi suspende apariţia pe fondul intervenţiei militare ruse, a declarat că propagandiştii Kremlinului încearcă să facă utilizarea armelor nucleare mai acceptabilă pentru opinia publică rusă.

“De două săptămâni deja auzim la televizoarele noastre că silozurile nucleare ar trebui deschise”, a adăugat el. “Şi, de asemenea, auzim că aceste arme oribile ar trebui folosite dacă livrările de arme către Ucraina continuă”.

Contrar afirmaţiilor propagandistice, a subliniat el, desfăşurarea unor astfel de arme “nu ar însemna sfârşitul războiului”, ci “sfârşitul umanităţii”, a spus jurnalistul rus.

În opinia sa, puterea “absolută, fără restricţii” dobândită de Vladimir Putin este cel mai înfricoşător lucru din Rusia actuală. Dacă liderul de la Kremlin decide că ar trebui folosite arme nucleare, “nimeni nu-l poate împiedica să ia această decizie… nici parlamentul, nici societatea civilă, nici publicul”, a adăugat el, citat de Agerpres.

#Muratov, #Rusia, #dictatura, #Putin, #razboi, #nuclear, #securitate, #Europa, #RaduTudor

1 COMMENT

  1. […] Kremlinul a declarat că şi-a plasat forţele nucleare în alertă maximă la scurt timp după invadarea Ucrainei pe 24 februarie. Confruntat cu sprijinul occidental pentru Ucraina, preşedintele Vladimir Putin a menţionat posibilitatea ca Rusia să desfăşoare arme nucleare tactice care, conform doctrinei militare ruse, pot fi folosite pentru a obliga un adversar să se retragă, a scris Radu Tudor pe blogul său. […]

Leave a Reply