Companiile vor resimţi creşterea ROBOR-ului din ultimele luni ale acestui an în ianuarie 2018, când băncile vor actualiza dobânzile la credite. 

Companiile locale nu sunt pre­gă­ti­te să facă faţă creşterilor de do­bân­dă, mai mult de jumătate dintre firmele cu credite în lei şi în euro fiind afectate semnificativ de o eventuală majorare cu 3 puncte pro­cen­tua­le a ratei dobânzilor atât la lei, cât şi la euro, po­trivit unui sondaj efectuat de BNR în luna septembrie 2017.

Trei puncte procentuale în plus peste un nivel al ROBOR-ului de circa 1% (valoarea de la momentul realizării studiului) este limita ma­­ximă pe care multe firme locale şi o pot per­mi­te. Cu alte cuvinte, un ROBOR de 4% s-ar dovedi catastrofal pentru investiţii şi ar tri­mite ma­­joritatea companiilor private în inca­pacitate de plată. Ieri, ROBOR la trei luni, referinţa pen­tru creditele în lei ale populaţiei şi com­paniilor, se situa la 2,1%.

Creşterea reală a dobânzilor nu este însă o perspec­tivă îndepărtată, dimpotrivă. Firmele şi populaţia se vor trezi cu rate mai mari de plată la bancă în prima luna a anului viitor, în condiţiile în care în ianuarie băncile îşi vor actualiza dobânzile şi vor include în noile rate creşterea ROBOR-ului din perioada septembrie-decem­brie 2017. „Creşterea ROBOR se va ve­dea în ianuarie, când băncile vor actualiza do­bân­zile şi vor transfera fluctuaţiile indicelului în rata plătită de client. Noi nu transferăm creş­terea dobânzilor la client“, a spus Gabriel Creţu, ma­naging partner al Adwisers IFN, companie spe­cializată în creditarea IMM-urilor.Aproximativ 40% dintre companiile chestionate de BNR precizează că rata medie a dobânzii la creditele în lei pe care le au în derulare se situează în intervalul 3-5% pe an, în timp ce pentru 46% din firmele care au credite bancare rata de dobândă este cuprinsă între 2 şi 4% pe an.

Potrivit BNR, creşterea dobânzilor s-ar sim­ţi mai acut în cazul firmelor cu credite în euro. Pe lângă iminenţa majorării Euriborului la trei luni (în prezent situat la -0,329%) şi implicit a dobânzilor, firmele cu credite în euro, dar înca­sări în lei, mai au problemă pe cap, respectiv depre­cierea leului care le majorează ratele.

3 COMMENTS

  1. Firmele germane sunt ingrijorate de situatia politica din tara si de lupta impotriva coruptiei:

    Față de toamna anului 2016, numărul celor care sunt îngrijorați de stabilitatea juridică a crescut, de asemenea. Acest lucru se datorează și faptului că în Parlament au fost adoptate mai multe legi controversate, care printre altele îngreunează lupta împotriva corupției.

    Concluzia chestionarului este că activitățile politico-economcie ale Guvernului ar trebui să se axeze în principal pe măsuri care să crească încrederea mediului de afaceri. Aici este vorba, mai ales, de stabilitate fiscală și măsuri economice sustenabile, dar și de continuarea luptei împotriva corupției.

  2. Adevarul:

    Zeci de companii de stat vor deveni companii de partid prin lege
    Majoritatea PSD-ALDE a decis azi să creeze noi locuri de muncă pentru oamenii lor de partid. Unde? La conducerea companiilor de stat. Așa cum era de așteptat au fost exceptate zeci de companii de stat de la principiile guvernanței corporative, iar cele care nu au fost exceptate vor fi în viitor printr-o simplă hotărâre de guvern.
    ADIO numiri profesioniste la aceste companii. Viitorul este întunecat, sumbru, urmează numiri ale acoliților și familiilor acestora în funcțiile de conducere ale companiilor de stat.
    Motivația a fost halucinantă, dându-se tocmai exemplul Complexului Energetic Hunedoara, care a fost condus pe rând politic de PNL, PDL, PSD și de un manager recrutat pe principiile de transparență și performanță ale guvernanței corporative. Cine credeți că a fost învinuit pentru dezastrul acestei companii?! Tocmai managerul neafiliat politic, când de fapt această companie este într-o situație dificilă de ani de zile. Am mai scris despre situația mineritului din Valea Jiului și despre adevărații vinovați, așa că nu voi mai intra acum în detalii.
    S-a recunoscut că se dorește o asumare politică a conducerii acestor companii, de multe dintre ele depinzând securitatea energetică a României. Sper că atunci când vor crește prețurile la energie vom avea tot o asumare politică și nu se vor mai ascunde în spatele unor comisii de anchetă ANRE care să creeze panică pe piața de energie.

    Radu Tudor, cate locuri de munca a creat PSD ALDE ?

  3. Pai si cine a cauzat aceasta crestere fara precedent?? Eu? Mama? Iohannis? Soros?!?!
    Ia stai….. psd…..competenta intruchipata!!

Leave a Reply