Preşedintele Klaus Iohannis s-a exprimat ferm, în întâlnirea cu premierul maltez, împotriva ideilor vehiculate privind o ”Europă cu mai multe viteze”, susţinând că asemenea formule de reconfigurare a Uniunii ar putea conduce la dezintegrarea proiectului european.

 Preşedintele Klaus Iohannis l-a primit, miercuri, la Palatul Cotroceni, pe premierul Republicii Malta, Joseph Muscat, cu prilejul vizitei pe care acesta o face la Bucureşti, în contextul deţinerii de către Malta a Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene în primul semestru din acest an.

Conform unui comunicat al Administraţiei prezidenţiale, în cadrul întâlnirii au fost discutate subiecte de actualitate de pe agenda europeană, respectiv viitorul Uniunii Europene, Brexit, criza migraţiei, precum şi priorităţile Preşedinţiei malteze a Consiliului UE.

Cu privire la dezbaterile referitoare la viitorul Uniunii Europene, preşedintele Klaus Iohannis a reconfirmat angajamentul ferm al ţării noastre de a contribui la consolidarea proiectului european. Şeful statului a reiterat că, pentru România, continuarea integrării la nivelul UE rămâne un obiectiv strategic.

”Preşedintele României s-a poziţionat ferm împotriva ideilor vehiculate în ultimul timp cu privire la o Europă cu mai multe viteze – o Uniune a cercurilor concentrice. În opinia sa, asemenea formule de reconfigurare a Uniunii ar putea conduce la dezintegrarea proiectului european. Şeful statului a subliniat că România se pronunţă pentru o Europă puternică, consolidată, unitară şi incluzivă”, precizează sursa citată.

În cadrul discuţiilor legate de viitoarele negocieri privind retragerea Marii Britanii din Uniune, preşedintele Iohannis a accentuat importanţa deosebită a menţinerii unităţii celor 27 de state membre UE.

Şeful statului a subliniat că, pentru România, este foarte important ca prevederile Acordului de retragere a Marii Britanii din Uniunea Europeană să asigure protejarea drepturilor şi intereselor cetăţenilor români aflaţi în Regatul Unit, astfel încât aceştia să poată beneficia şi după Brexit de drepturile deja dobândite.

Totodată, preşedintele Klaus Iohannis s-a pronunţat pentru un parteneriat deschis între Uniunea Europeană şi Marea Britanie după Brexit, arătând că Regatul Unit este un partener strategic al Uniunii şi este important ca acesta să rămână într-o relaţie cât mai apropiată de UE.

Prim-ministrul Joseph Muscat a prezentat priorităţile de mandat ale Preşedinţiei Consiliului UE, preşedintele României exprimându-şi susţinerea pentru acestea. În acest context, Klaus Iohannis a subliniat interesul părţii române pentru un schimb de bune practici în ceea ce priveşte pregătirea Preşedinţiei Consiliului UE, în perspectiva exercitării de către ţara noastră a acestui mandat în primul semestru din 2019.

La rândul său, premierul maltez a subliniat că în domeniul migraţiei îşi propune o abordare bazată pe gestionarea eficientă a graniţelor, pe flexibilitate, pe partajarea responsabilităţii între statele membre şi identificarea unor soluţii consensuale cu privire la viitorul politicii de migraţie şi azil. A punctat progresele obţinute până acum în acest domeniu, în special pe dimensiunea externă a migraţiei.

Preşedintele României a reiterat angajamentul ţării noastre de a implementa în continuare măsurile agreate la nivel european în acest domeniu şi a evidenţiat deschiderea părţii române pentru identificarea unor soluţii care să ţină cont de interesele tuturor statelor membre, se mai arată în comunicatul citat de news.ro

11 COMMENTS

 1. Cum dreac sa reziste o uniune de atatea culturi si religii amestecate la un loc?!! Mega-proiectul numit UE este de fapt o varza cu carne!

  P.S. Nu zic ca acest proect numit UE a fost o aberatie la mintea prostului sau a celor care habar n-aveau de putina istorie elementara dreac, dar cred ca era macar de mintea alora de scoala generala care sareau gardul si se duceau sa joace fotbal in timpul orelor de program, cel mult! Cat creier iti trebuie sa iti dai seama care va fi perspectiva si viitorul unui asemenea proiect!

  • Deci fondatorii UE au fost niște ignoranți în schimb responsabilul cu mizeriile porcoase care se semnează ultras basist ….. este cel care își da seama de inconvenientele celei mai frumoase perioade a Europei.

   • Nasule, tu ce scoala ai? Ce studii ai absolvit la viata ta, ca din ceea ce scrii rezulta altceva, ma intelegi!

    Du-te ba-n perioada ta, ca tu habar n-ai de istorie! Habar nu ai de capul tau si pe ce lume traiesti, tu crezi ca istoria pe aceasta planeta a inceput odata cu aparitita voastra, a basistilor opariti “de dreapta” pe aceasta lume ale creierului spume! Mai bine ridici mainile si te ceri singur afara de pe blog ca esti logout complet!

    P.S. La mintea ta de basist expirat “de dreapta” tu crezi ca singura perioada din istoria planetei in care Europa a dus-o bine a fost aia in care UE a fost la fel cum este si-n prezent condusa de marea familie a popularilor democrati “de dreapta” numiti PPE care detin majoritatea in Parlamentul Europei si conduc Uniunea cu mana de fier! Ca ti-au fost furate alegerile mai rau ca pe vremea comunistilor in ’47 si ca vreti sa furati rezultatul alegerilor si in ziua de azi, asta nu precizezi! Du-te-n basismele si in ragaielile tale expirate “de dreapta” de-aici, ca esti o scandura umana!

  • UE a fost o lucrare buna pana s-au apucat Germania,Merkel si PPE-ul ,inainte cu mai multa vreme, pana la nesabuintza cu extinderea ucrainiana si imigrantii extraeuropeni,sa fortzeze o “integrare mai adanca”,sa fortzeze trecerea tururor tarilor UE la moneda euro,sa se renuntze chiar si la suveranitate si sa se puna totul ,pana si armatele nationale,centralizat,in mana birocratiei brusseleze, controlata total de Germania.Si normal ca primii care au spus PASS au fost britanicii.Si vor urma si altii,in timp ce Romania va ramane cea mai cuminte in galeria Germaniei si va face ce ii traseaza aceasta,chiar daca nu va fi in interesul romanilor.Englezii vor acum sa negocieze libera circulatie intre tari din UE si UK.Romania si Germania au interese total diferite in aceasta problema,dar sa vezi cum tovarasu Ioha va zice ce va dori Merkel,iar Merkel sI Junghier ala deja s-au exprimat dur si DUSMANOS in chestiunile liberei circulatii intre UK si tarile din UE. Cei care vor pierde pana la urma vor fi si diasporenii nostri,intai aia din UK,iar apoi si altii din alte tari ,care si ele vor ajunge sa se desprinda dintr-o UE condusa rigid, numai intru interesul si salvarea economica a Germaniei.

 2. Tot Dragnea şi Ponta sunt vinovaţi, bre?
  Tu faci vocaliză îmbuibat de ură şi invective pe oriunde păşeşti, pentru ţara asta TU şi NUMAI TU eşti vinovat că ai gura proastă şi necontrolată! Tu ai făcut cel mai mare rău acestei naţiuni, de N ori mai mult în 2-3 ani faţă de ceilalţi ocupanţi ai principalului scaun al ţării la un loc! Cine mama dracului te-a împins 3 ani de zile să urli în gura mare aruncând numai răutaţi şi invective spre ţara asta şi spre poporul căruia i-ai cerut votul, ”milogule”? Spre ţara asta unde ai cumpărat case cu acte ce conţin falsuri!
  Degeaba te scremi tu, planul e deja stabilit!

 3. Nu cred ca Johannis are vreun cuvant de spus in afacerea UE, nu in conditiile in care conduce mitinguri anti-guvernamentale si după cum se anunța mai nou, anti-constituționale. Dar ma rog, omul poate sa spere ca i s-au mai uitat gafele, lucru in sensul căruia s-a muncit intens prin presa internațională. Vaz ca e de acord sa puna un sef “oficial” la SIE si asta e un fel de rasplata pt treaba cea buna făcută de spionii profesionisti (pardon, agenții de influența et formatori de opinie) intru acoperirea cu frișcă a eșecului sau “revoluționar”. Oricum, cu Johannis sau fara el, nu cred ca România va fi afectată de eșecul proiectului UE, n-am fost niciodată suficient de importanți ca sa fim luați de parteneri cu drepturi egale iar acum suntem si “neguvernabili” pe deasupra–o sa supravietuim cumva, ca întotdeauna, mai mult sau mai puțin ologiti, scărmănelii generale. Si nu-i nevoie sa ne uitam in gura prostului pentru a auzi acest adevăr.

  • Va rog mult, nu il mai faceti prost pe unul care a facut 6 case cu acte false si cu bani din meditatii, care e si presedintele meu chiar daca e adevarat ca eu nu l-am votat, caci n-aveam cum dreac sa votez o asemenea… valoare!

   P.S. Daca-i iei foaia din fata ii dai sah-mat ca abia leaga cuvintele, ce dreac! Probabil ca atunci cand era profesor preda dupa pliante, ca altfel era logout!

 4. S-a trezit si Iohannis. Subiectul este fierbinte si se dezbate de circa o saptamana in toata Europa, nu doar in statele membre UE.

Leave a Reply