Economistul Jacques Attali, o voce influentă în lume, avertizează că suntem pe marginea unei mari crize economice globale, scrie adevarul.ro

Jacques Attali, un economist, scriitor şi sfătuitor al fostului preşedinte francez François Mitterrand cunoscut la nivel mondial, atrage atenţia că nu am depăşit cu bine criza datoriilor din 2008-2009 şi ne aflăm foarte aproape de repetarea ei. „Suntem în faţa unei urgenţe sociale“, afirmă el într-un interviu acordat la Bruxelles pentru „L’Echo“.

Adept al dezvoltării pozitive, o îmbinare de politici ecologice şi sociale durabile, Jacques Attali denunţă în cotidianul belgian „o globalizare a pieţelor fără o globalizare a regulilor“ şi inegalităţile aduse de acest proces. „Sistemul va exploda, deoarece există o concentrare prea mare a bogăţiei şi tot mai mulţi săraci“, subliniază el. Inclus în 2009 în topul Foreign Policy al celor mai influenţi 100 de gânditori la nivel mondial, evreo-francezul născut acum 75 de ani la Alger (Algeria) continuă exprimând predicţii, temeri şi speranţe pentru lumea întreagă, dar mai ales pentru Europa.

Despre Brexit Vorbind despre ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană (UE), Jacques Attali spune că „Regatul Unit este în curs de sinucidere“. El nu crede în desfăşurarea unui nou referendum pentru Brexit.  În opinia sa, Londra va accepta într-un final un acord de ieşire cu un „«backstop» provizoriu, dar fără o dată de expirare“ a acestui mecanism de reglementare a frontierei dintre Irlanda şi Irlanda de Nord după oficializarea Brexitului, prevăzută să aibă loc la 31 martie. „Un Brexit dur, fără acord, ar provoca un şoc sistemic“, remarcă fostul consilier prezidenţial. Despre o nouă criză economică mondială „Şi apoi, economia mondială este foarte fragilă azi. Cred că este pe marginea prăpastiei“, atenţionează autorul celebrei cărţi „Evreii, lumea şi banii“. „Criza din 2008 nu s-a reglat, iar îndatorarea a continuat. Întreprinderile, mai ales cele care nu sunt cotate, s-au supraîndatorat şi sunt într-o situaţie complet artificială“, explică el. În opinia sa, o mare criză mondială poate veni în curând, adică în trei săptămâni şi cel mult doi ani. Despre alegerile europarlamentare Ascensiunea populismului nu trebuie exagerată, recomandă Attali.

Populiştii „reprezintă între 20 la sută şi 25 la sută în sondaje. Nu este o majoritate. Ba dimpotrivă, asistăm la o reconfigurare a forţelor. (…) Există o mişcare centristă şi pozitivă cu «En Marche» în Franţa şi sub alte denumiri în alte ţări europene. Partidele tradiţionale nu au ştiut să se împrospăteze“, observă el. Totodată, nu crede în destrămarea blocului comunitar după Brexit. „Toţi ceilalţi europeni sunt favorabili Europei. Unii vor să adopte euro. Mulţi vor să adere la Uniune. Dar trebuie să trecem la o altă etapă. Din punctul meu de vedere, singura propunere adevărată din acest moment este o Europă a apărării. O armată comună“, notează Attali.

„În lumea de azi, avem două naţiuni extrem de puternice: Statele Unite şi China. China este o economie de piaţă totalitară. Statele Unite sunt o democraţie, dar cu un embrion de factură totalitară în structura sa. Şi noi, europenii, suntem aici, în mijlocul unui neant, partea cea mai bogată a lumii şi deschisă către patru zări. Încă nu am înţeles această propoziţie foarte simplă: «suntem singuri». Singuri în faţa tuturor duşmanilor posibili, pentru că americanii nu ne vor apăra.  Ei nu-şi vor mai trimite soldaţii pentru a salva Europa, chiar dacă polonezii şi cehii cred în asta“, punctează el. „Un om se naşte cu adevărat abia atunci când ia act de solitudinea sa. (…) Şi renaşterea Europei va începe prin conştientizarea solitudinii sale, ceea ce o va duce la apărarea comorilor, talentelor şi a locului său de primă putere mondială“, adaugă economistul evreo-francez. Attali salută motorul franco-german.

„Europa merge înainte mereu atunci când Franţa şi Germania sunt puternice. Drama istoriei europene este că, odată cu dispariţia cuplului Mitterrand-Kohl, am avut fie un francez puternic, fie un german puternic, dar niciodată doi puternici în acelaşi timp. Când (cancelarul Angela, n. red.) Merkel va preda ştafeta, vom avea doi lideri, în Franţa şi în Germania, cu timp în faţa lor“, mai zice el. Despre „Vestele galbene“ „Trebuie să ascultăm ce spun.

\Peste tot în Europa are loc o proletarizare a clasei de mijloc, o agravare a precarităţii insuportabile, mai ales în privinţa bogăţiilor acumulate în ultimii 20 de ani. «Vestele galbene» au scos la iveală o problemă de prim rang a clasei de mijloc. Ea se referă în special la generaţiile viitoare, pentru că ascensorul social nu mai funcţionează.

Cândva, membri ai clasei de mijloc aflaţi în dificultate puteau să spună că într-o zi copiii lor o vor duce mai bine decât ei. În prezent, copiii din clasa de mijloc nu mai trec la un nivel superior atât de repede ca odinioară, iar problema aceasta trebuie să ne preocupe“, conchide Jacques Attali, declarându-se convins în „victoria altruismului“.

3 COMMENTS

  1. Nu ai cum sa fii un sustinator al dezvoltarii social durabile, dar si un admirator al vestelor galbene. De asemenea politicile ecologice se rezuma strict la schimbari climatice, un subiect trist pentru inteligenta ce ar trebui sa caracterizeze populatia globala in secolul 21. Crizele economice sunt inevitabile, la fel ca razboaiele, criza economica este factorul reglator din sistemul economic capitalist, totul se manifesta sub egida filozofiilor dialectice, ca ne place, ca nu. Trendul actual mondial se manifesta printr-o intruziune tot mai vizibila a neo-marxismului in absolut toate tarile vestice, de aceea nu mai poti crede in “valorile europene”, ce inseamna valori europene traduse in evenimentele de la Bucuresti, ceea ce se intampla la noi in tara e exemplul cel mai elocvent de totalitarism european. Am fugit zeci de ani de URSS, sa ne regasim linistea in UE, care are mari sanse sa se transforme in UPE (Uniunea Populara Europeana), suna cunoscut? Socialismul este viitorul european si chiar american, cel putin eu asta vad zi de zi in evenimentele ce se deruleaza in spatiul politic vestic, si da, o criza economica asemanatoare celei din anii ’30, poate constitui un eveniment declansator pentru instaurarea socialismului vestic, istoria se repeta din cauza ignorantei. In state exista o inversunare incredibila impotriva free speech si a “second amendment”, ceea ce s-a intamplat deja aici si in Rusia in urma cu decenii. Concluzia mea e ca “suntem beliti!” scuzati limbajul!!

  2. Acest George Soros al Frantei este lectura pe care ne-o propuneti?!

    Attali este un neo-liberal in blana de socialist, un globalist inrait, unul dintre cretorii parshivei monede euro si unul din mentorii catastrofei numite Macron.

    Cautati interviurile in care pe Attali l-a luat gura pe dinainte despre desfiintarea statelor nationale.
    De pilda: https://www.youtube.com/watch?v=3vPMCczsHXM
    Zemmour il acuza in fata ca de 20 de ani vrea un guvern mondial, dar Attali iese din studio pt ca nu poate dezbate acuzatia: relocalizare fabricilor din FR in alte tari din est +aducerea de migranti din afara FR ====> abtinerea scaderii salariilor muncitorilor in FR… (de la min.14, pana la iesirea de la 18:50)

Leave a Reply