Prezenta militara aliata pe teritoriul Romaniei se consolideaza pe zi ce trece. Sute de militari americani, cu avioane de lupta, masini de infanterie, blindate si nave de lupta performante sunt prezenti in zona terestra, aeriana si navala.

Semnalul aliatilor americani este in spiritul Tratatului de la Washington, baza juridica a NATO. Dupa incheierea unui exercitiu foarte important in zona Marii Negre, monitorizat indeaproape de rusi, cooperarea continua in Transilvania.

Un comunicat MApN precizeaza ca “in perioada 16-26 martie, la Baza 71 Aeriană Câmpia Turzii, se desfăşoară exerciţiul bilateral româno-american DACIAN WARHAWK. La exerciţiu participă aproximativ 200 de militari români, piloţi şi personal tehnic, cu şase aeronave MiG-21 LanceR şi patru elicoptere IAR-330 (SOCAT şi MEDEVAC) aparţinând Bazei 71 Aeriene şi aproximativ 250 de militari americani, cu şase aeronave F-16 şi tehnica de deservire aferentă, aparţinând Forţelor Aeriene Americane dislocate în Europa.

Prin executarea zborurilor în comun cu partenerul american, exerciţiul are ca obiectiv principal exersarea tacticilor, tehnicilor şi procedurilor standard asociate operaţiilor aeriene, în vederea creşterii interoperabilităţii şi a capacităţii de desfăşurare de operaţiuni întrunite.”

Toate aceste exercitii si operatiuni sunt firesti pentru pregatirea cat mai buna a fortelor romanesti si aliate pentru apararea teritoriului si populatiilor tarilor membre NATO in fata oricarei amenintari de la nord, sud sau est. Ele nu vizeaza o exersare a capacitatilor strict defensive in contextul agresivitatii unor state precum Rusia.

 

 

22 COMMENTS

 1. Asta e un lucru bun… Era si mai bine daca aveam bani de macar 12 f16, avioane care sa fi fost deja in dotarea Mapn. Asa a fost sa fie, sa fie Basescu la putere si sa fure banii atat de necesari pentru aparare.

 2. Intradevar ne simtim aparati de alianta NATO, dar nu era mai bine sa fie liniste si pace in zona noastra?? poporul acesta niciodata nu a vrut sa abuzeze si sa fure vreun teritoriu vecin, dar vremurile astea pe care le traim acum sunt f.f. tulburi.

 3. Răducu, Răducu! printre acei sute de militari americani, cîţi sunt interiorizaţi gen SI ? Mama miia! cînd va începe căpăceala să vedeţi cum se vor împărţi în găşti care pe care! să vedeţi cîţi vor trece de partea ruşilor cînd nu vor mai avea scăpare! actualmente se vede clar cine şi cîţi sunt de partea rusieila vedere sau nu! amintiţi-vă istoria de sute de ani: războiul altora pe teritoriul unor ţări care nu au nicio treabă cu atacurile, să rezistăm ca să vedem vii cu ochii noştrii urmările acestui război care nu e al nostru, nici al ungariei, nici al greciei, nici al bulgariei. e strict al unor imbecili care nu se mai satură de bogăţie şi impunerea asupra unor întinderi de pămînt cu multe bogăţii ale subsolului, din această cauză marile puteri antrenează jihadişti pentru omoruri, distrugeri. curînd s-au dat cărţile pe faţă cum scriam, că america sponsorizează SI pe teritoriile altor ţări: arabia saudită, anterior prin elveţia, vezi zona de nord a irak-ului/estul siriei/nord-est-ul turciei/siria unde se spune că-i kurdistan-ţară care nu a fost şi nu este pe harta lumii, de fapt se formează o zonă de ultraşi doar pentru acaparare şi distrugere a orice.

 4. Bine ca avem si avioanele astea asa cum sunt.Chiar si MIG-urile ne ajuta pentru a putea face patrula aeriana necesara membrilor NATO.Alte tari,din cate stiu cele baltice?, nu au avioane care sa faca acest lucru si apeleaza la ceilalti membrii NATO pentru a-i ajuta.

  Sigur ca si eu vroiam Eurofighterul in locul F-16 SH. Dar din pacate nu eu iau deciziile.

 5. Cum poate Romania sa trateze raniti ukrainieni cand nu poate trata nici macar bolnavii romani ? Cei incorporati (daca vreodata va fi nevoie de ei) trebuie sa stie ca in caz de ranire, nu poate sa-i trateze nimeni, decat daca sunt trimisi in occident. Totusi ukrainienii nu stiu ca in Romania nu exista nimic medical ? Nici macar codurile de pe retete nu se prea citesc la farmacii.

 6. Acest comentariu îl pun intenţionat aici, ca de obicei. Ştii la ce mă gîndesc Radu, că întîi va porni din ungaria o ofensivă urîtă, cu distrugeri grave pe zona: arad-oradea-transilvania-covasna, posibilă intrare prin nord-vestul ţării şi mai departe puţin: ucideri în masă şi foc peste tot încît vor fugi toţi. Imediat va urma unirea alianţei asunse între unguri şi ruşi pentru visul de-o viaţă a celor două părţi. Vor intervene şi aduşii în ţara noastră dar decent sau pe ascuns/tacit se continuă spre nordul ţării şi în afara graniţelor, dar tot în nord pe linia orizontală: fosta rusie şi ungaria deasupra graniţei noastre. Este viziunea mea pe o perioadă de maxim 1-2 ani de zile, nu trebuie să intre nimeni în panică, este un mic avertisment. Americanii se ascund ca şobolanii sau îşi fac mendrele cu românii/româncele noastre. Sper să nu am dreptate!

  • Coloniile nu au voie sa aiba armata, ele pot oferi doar carne de tun. Si cum astazi Romania este o colonie vom fi doar trupa de sacrificiu in dosul izmenelor amerloce. Inainte de Dec. 89 avem si industrie de aparare si armata astazi mai avem o laie bucalie si presedinti si ministri sugatori la teava marelui licurici. Sugatori care tot zgandere ursul prin gard si care la o adica vor parasi Romania impreuna cu neamurile lor la prima bubuitura de tun in cazul unui conflict NATO-Rusia.

 7. Sincer sa fiu as mai fi asteptat si as fi bagat ceva banisori in “efectul” Coanda ( sic ); faceam cea mai tare afacere: practic, cu banii bagatzi, cumparam timpul! Nu mai aveam astfel nevoie de niciun F, nici combustibil, scolarizare persomal navigant si civil, aeroporturi, hangare, antrenamente, exercitzii, trageri, specializari etc; doar atat: Q:esti in spatiul meu aerian ? A: no A; atunci ia de aici; fie de jos, fie de sus; Sus ( din marele pacat ) inca nu avem, pentru ca nu avem cu ce-l urca fara sa aratam ce “efect” suim noi, geostationar; asta e… da de jos, tot ii putem amortzi; si ca sa-l citez pe Neil: “Mult noroc d-le……. ” Coanda!

  …..ramaseseram noi, buricul lumii latine inconjurati de slavi si huni…..oh, ce-as mai da cu ei de pereti incepand cu prima discutie bilaterala, mai ales hunilor!
  sau …. daca ne-a vandut basescul celor 4 cuburi si secretul asta, jur ca-l … “sinucid” cu mana mea!

Leave a Reply