Curtea Supremă a Spaniei a pronunţat luni condamnări între nouă şi 13 ani de închisoare în dosarul rebeliunii din Catalonia din 2017, transmite Reuters.
Nouă lideri ai separatiştilor catalani au fost condamnaţi la închisoare pentru încercarea de a declara independenţa provinciei lor, în legătură cu referendumul din Catalonia, interzis de guvernul de la Madrid. Alţi trei acuzaţi au fost consideraţi vinovaţi doar de nesupunere, faptă mai puţin gravă, pentru care nu vor fi închişi.
Cea mai grea pedeapsă – 13 ani de detenţie – a primit-o fostul vicelider al guvernului Cataloniei, Oriol Junqueras.
Niciuna din condamnări nu a fost pronunţată pentru acuzaţia cea mai gravă, cea de rebeliune.
Procesul are implicaţii majore atât pentru Spania, cât şi pentru Catalonia, cea mai dezvoltată provincie a ţării, arată Reuters; dosarul a suscitat de asemenea interes pe plan internaţional, după ce a provocat cea mai gravă criză politică de la Madrid din ultimele decenii.
Principala întrebare după verdicte este cum vor reacţiona separatiştii, care au promis proteste paşnice. Înainte de pronunţarea condamnărilor, ei au difuzat în reţelele sociale o înregistrare video în care insistă că nu au făcut nimic ilegal, iar procesul a fost politic. “Singurul verdict pe care îl acceptăm este achitarea”, a declarat fostul lider al partidului separatist catalan de centru-dreapta şi ex-şef al executivului Cataloniei, Carles Puigdemont.
Prin aceleaşi mod de comunicare, guvernul spaniol afirmă la rândul său că a acţionat strict legal. Într-un material video difuzat pe Twitter de premierul Pedro Sanchez apar mai mulţi miniştri care susţin sistemul democratic din Spania.
Luni, după condamnări, Puigdemont a apreciat că sentinţele sunt “o atrocitate” şi a scris pe Twitter că “este timpul să reacţionăm (…) pentru viitorul fiilor şi fiicelor noastre. Pentru democraţie. Pentru Europa. Pentru Catalonia”. El locuieşte în prezent în Belgia, într-un exil autoimpus, şi nu a fost judecat, deşi în 2017 era liderul provinciei, scrie Agerpres.
d-aia imi place mie democratia europeana, ca e logica:
Scotia, care s-a unit de bunavoie si chiar democratic cu Anglia, prin decizia ambelor Parlamente (1706, 1707), ar avea voie sa se separe de Regatul Unit (mai ales acum, cind ailalti cam vor sa se separe de restul marxistilor europeni) democratic, prin referendum.
In schimb, Catalonia, un stat cucerit militar si anexat de Spania (1714) prin decizia unilaterala a unui monarh si in urma unui razboi pentru succesiunea la tron care nu avea nimic de-a face cu istoria, cultura si vointa celor doua popoare, nu are voie sa se separe de Spania la fel de democratic, prin referendum.
Englezii (personajul negativ din poveste) au permis un referendum privind independenta in Scotia. Europenii, spaniolii (personajul pozitiv) nu permit un referendum privind independenta in Catalonia.
Noroc ca URSSul nu a fost atita de european si de democratic, ca nu se mai destrama niciodata; statele cucerite si anexate de rusi nu ar mai fi avut voie sa redevina independente.
Amuzant e insa ca rusii sunt blamati acum ca si-au luat inapoi Crimeea, un teritoriu facut cadou dpdv administrativ Ucrainei in 1954, un teritoriu pe care rusii il cucerisera de vreo 300 de ani si care doar temporar fusese ocupat de Imperiul Otoman. Daca nu ar ramine la rusi, cum ar fi sa mearga Crimeea la Mongolia, ca inainte de rusi si turci Crimeea fusese cucerita, colonizata si detinuta sute de ani de tatari… sau la greci, ca si ei au dat pe acolo inaintea tatarilor…
Dupa asa o logica, poate Italia sa reconstituie Imperiul Roman ?
Pentru ca ei au procurori seriosi si judecatori corecti.