Procuratura federală a Statelor Unite investighează penal directori ai Royal Bank of Scotland (RBS) şi JPMorgan Chase, bănuiţi că au vândut instrumente financiare garantate prin ipoteci despre care ar fi ştiut că sunt riscante, înainte de 2008, potrivit unor surse citate de Wall Street Journal.

Oficialii americani încearcă să determine dacă bancherii au ignorat avertismentele unor asociaţi că includ în ofertele de investiţii prea multe ipoteci riscante şi dacă aceste practici pot fi considerate fraude.

Dacă vor fi oficializate, acuzaţiile ar fi printre primele aduse împotriva anumitor angajaţi ai celor mai mari companii de pe Wall Street, în contextul prăbuşirii pieţei imobiliare americane în 2008.

Procurorii analizează o tranzacţie de 2,2 miliarde de dolari din 2007, prin care RBS a scos la vânzare obligaţiuni garantate prin credite ipotecare, precum şi două persoane care au lucrat la un acord asemănător la JPMorgan.

Reprezentanţii JPMorgan, RBS şi cei ai Departamentului de Justiţie au refuzat să comenteze.

JPMorgan a anunţat în această lună că răspunde întrebărilor primite în cadrul unei investigaţii a departamentului penal al Departamentului de Justiţie.

Totodată, procuratura federală din Brooklyn pregăteşte un proces civil împotriva UBS Group care ar putea avea ca rezultat impunerea unor penalizări substanţiale, au declarat unele surse pentru Wall Street Journal.

UBS a primit o citaţie din partea biroului procuraturii Districtului Estic din New York, în 2014, prin care banca a fost solicitată să pună la dispoziţie documente şi informaţii legate de afacerile băncii elveţiene cu instrumente financiare garantate prin ipoteci, în perioada 2005-2007, a anunţat instituţia financiară citata de Mediafax.

8 COMMENTS

 1. nu se poate!!! licuriciul care ne invata pe noi cum e cu luota anticoruptie? ala care o tot premiaza si decoreaza pe luluta? ala care tot ii educa pe procurori cum sa faca abuzuri fara sa tina cont de lege? adica marele licurici la care se tot inchina tot felul de pupincuristi prin mass media? nu se poate!!! cred ca e vorba de nasparlii aia din rusia! se stieee!!!

  • Ia sa vedetoi cate condamnari penale or sa fie: ZERO.ZERO
   Niste amenzi doar.
   Dar desigur Fenechiu e la puscarie pentru ca vandut niste transformatoare cam scump. Probabil transformatoarele ale au prabusit piata in 2008.

 2. Acum cîteva luni de zile vă scriam de o viitoare”arestare a lui Netaniahu” se dovedeşte că e realitate actuală. Scriam despre complicitatea băncilor străine ”la sponsorizări de forţe” tacit dar se vor desoperi pentru că nu se mai pot ascunde adevărurile! Acum ce să citesc? confirmaîările! şi încă nu e dată toată lista, mai sînt destule care se vor descoperi.

 3. Pentru tot ce a avut loc in perioada 2008-2010 in sistemul bancar solutia islandeza ar fi fost ideala:bancherii respectivi judecati si bagati la inchisoare,recuperarea prejudiciilor din propriile averi,neacordarea de ajutoare acestor institutii financiare din contra plasarea lor temporar sub controlul expertilor bancii nationale.asa lansau si un semnal pentru viitorii bancheri:de joci cu banii altora o sa infunzi puscaria.

 4. mina lunga a Goldman Sachs…. ia cautati sa vedeti citi de la FED, din ECB, FMI si din multe alte pozitii de top internationale sunt fosti angajati de top de la GS. Interesante sunt si contributiile lor la campaniile Clinton-ilor, inclusiv la cea de acum.
  Pentru Occident, in general, Goldman Sachs e cam cea ce este fundatia Soros pentru Romania

 5. Cred ca e cazul sa se puna si in SUA un guvern de tehnocrati, altfel statul de drept se duce de rapa chiar la sursa, si nu mai avem modele pe care sa le emulam. In acelasi sens, daca dl Nitu se retrage la Ploiesti dupa incetarea mandatului de Procuror Sef, poate ar fi bine sa se retraga si dna Kovesi la Washington (fiecare personaj in decorul potrivit), impreuna cu dna Guseth, sa apere ce mai e de aparat din institutiile pe care le-au slujit cu credinta de fier, de zeci de ani incoace.

Leave a Reply