De-a proștii și vardiștii

Doru Buscu / www.catavencii.ro

Pe drumul ce unește marea victorie din 2016 cu declinul politic de acum, PSD a pierdut poporul român, pe care-l avea pe jumătate îndesat în buzunar. L-a ținut acolo aproape o lună, luna ianuarie, ca pe un copil credul, care așteaptă ciocolățica de la un nene cu mustață. Îl scăldase în promisiuni fierbinți, așa că l-a săpunit cu măriri de pensii, l-a clătit cu măriri de salarii și, prin februarie, l-a aruncat din albie odată cu apa. Dar poporul s-ar fi sculat din praf, cum a mai făcut-o în zeci de ocazii, și ar fi dat iar buzna să asculte poveștile. Numai că povestitorul și-a pierdut șirul.

Nu Ordonanța 13 a fost problema. Puteau să fie eliberați și diavolii din iad dacă PSD își menținea un standard minimal de farmec în jurul minciunii politice. Asta însemna un guvern rezonabil și atît. Un cabinet de oameni credibili și decenți, cu o biografie eligibilă, cu rezultate demonstrabile în spate, poate chiar inteligenți, buni de gură și zîmbitori, dispuși să lucreze în folosul public, ar fi liniștit mulțimile. Le-ar fi dat sentimentul că Guvernul lucrează cu șanse reale.

Numai că PSD a sărit peste acest amănunt esențial. Și a pus & acceptat un guvern dominat de proști amestecați cu securiști. Apoi a mai pus & acceptat un guvern dominat de securiști amestecați cu proști. La fel a făcut a treia oară, iar acum, la a patra încercare, se pregătește să reia, prin remaniere, amestecul de pomină.

În toate războaiele purtate la CEx-uri, marea luptă între competență și loialitate a fost pierdută în defavoarea electoratului. Șefii din teritoriu și-au montat în guvern oameni de încredere, lăsîndu-i pe dinafară pe cei pricepuți (în ipoteza că există așa ceva în PSD). Modelul a fost adoptat și de ALDE, așa încît miniștrii au ajuns un fel de paznici ai transportului direcționat de resurse de la buget la patronul politic local. Ca de altfel în toate guvernările, numai că, de data asta, PSD avea o promisiune extinsă la un electorat mai larg, care i-a plătit promisiunile cu 12 procente în plus.

Dacă PSD ar fi avut istețimea elementară să numească miniștri buni, guvernarea ar fi produs – pe de o parte –efecte economice mai bune, mai stabile, mai rapide și – pe de altă parte – mai multă încredere. Încrederea e o substanță delicată și capricioasă, care-și pierde repede echilibrul, care se cîștigă uneori fulgerător și se pierde alteori ireversibil. Lipsa unui guvern convingător și a unei guvernări solide a adus azi PSD în punctul de inflexiune a încrederii, acel punct de schimbare iremediabilă a concavității care “ține apa” politică.

Dimpotrivă, o guvernare bună, livrată prin material uman de calitate, ar fi păstrat un azimut politic liniar, fără să poată fi deturnată de zgomotele care vin dinspre locul unde se împarte politic justiția. Opoziția, Iohannis și celelalte forțe politice necivile și-au crescut importanța doar pentru că PSD n-a fost capabil să guverneze satisfăcător, doar pentru că, nefiind în stare să înțeleagă greutatea guvernării în agenda publică, a creat condițiile deschiderii unui front previzibil și dezavantajos pe teritoriul moralei, dosarelor și jocului judiciar. Dacă azi proiectele de infrastructură în transporturi, educație și sănătate duduiau, dacă nivelul investițiilor străine și absorbția de fonduri europene arătau onorabil, fugăritul cu dosare și tîrîtul în procese deveneau teme moarte.

De cînd PSD persistă în metodă, în matricea destinului său a intrat un parametru otrăvitor: ura. Alimentată pînă acum doar mediatic și judiciar, ura poate deveni fenomen național în măsura în care PSD continuă să facă guverne slabe. Ura poate distruge nu doar o guvernare, ci un întreg partid. Ura poate scoate PSD din cărți pe o perioadă lungă.

Guvernarea PSD-ALDE nu mai are timp pentru scamatorii de partid. Dacă remaniază Guvernul, trebuie s-o facă radical, doar pe criterii de competență. Baronii, conții și ducii trebuie să-și pună în cui, pentru doi ani, planurile de sugere. Să-și lase slugile să se odihnească și să desemneze miniștri adevărați. E unica lor șansă și a tuturor celorlalți.

 

8 COMMENTS

  1. Ar fi de ras daca n-ar fi de plans.

    Daca ar fi facut toate cele enuntate, PSD-ul nu s-ar fi numit PSD si Romania nu s-ar fi numit Romania.

    Si Doru Buscu s-o lase mai moale ca el insusi a sustinut PSD-ul de nenumarate ori la TVR si alte televiziuni. Cand foarte multa lume zicea ca singurul scop al PSD e sa-si scoata oamenii din puscarii, el zicea ca e foarte bine, e minunat chiar.
    Si uite cum s-au kkt pe ei cu legile justitiei luni de zile in parlament ca sa o schimbe tot ei pe prima dintre ele prin ordonanta de urgenta chiar inainte sa fie pusa in aplicare.

    • Un articol anti-PSD pe care Radu Tudor nu rateaza sa-l puna.

      Doru Buscu ( talentat nu neg) fiind intelectual roman si criticand “dreapta” securista totusi trebuie din cand in cand sa mai zica si lozincile anti-PSD ca sa nu-l dea afara intelectualii nostri din gasca si sa-l faca nationalist comunisi ceausist si alte “mici” intolerante ale intelectualilor care au planurile de sugere la Soros.

      Domnule Buscu,
      Cand o sa va duceti la doctor sa va ganditi pentru o secunda ca a ramas in Romania si datorita baronului asta nenorocit de Dragnea,Dragnea, Dragnea care i-a marit salariul la un nivel decent.

      Jos Dragnea cu dosare masluite si probe false !

    • In America anului 1800 magistratii care au indraznit sa spuna ca legile pe care ei trebuiau sa le aplice nu sunt bune au fost pusi sub acuzare de subminare a puterii legislative. Au fost judecati in Parlament.
      La noi in 2018 procurorul general al Romaniei ne spune ca OUGul dat de Guvern nu e bun suspicionand ca incalca Constitutia. Si nu i se intampla nimic. Ca sa vedeti puterea incredibila si abuziva la care au ajuns procurorii in Romania, care a incetat astfel sa fie un stat democratic.
      Pentru ca separatia puterilor in orice stat democratic spune ca Legislativul face legi si Juridicul le aplica. Orice incalcare a acestor principii aduce suspendarea si demiterea in orice tara normala. Astept sa vedem cum reactioneaza Ministrul Justitiei sub a carui autoritate este procurorul general, pentru a pune juridicul in matca Constitutionala.

  2. Toti vorbesc de psd, ei sunt acum la gurvernare, insa in anii cand in puterea era la altii nu -mi aduc aminte de asa deranj, pe vremea cand Udrea & Co spargeau miliarde de euroi autohtoni (din salarii si pensii) cat si veniti de la UE.
    E bine si cu “Baronii, contii si ducii trebuie sa-si puna in cui, pentru doi ani, planurile de sugere. …. sa se odihneasca”.

  3. A intrat Buscu in panica, ar putea s-o boiereasca inca 2 ani dar dupa aia ce-o sa faca? Sa dea PSD-ul pentru un alt partid? Greu. Vila din Dorobanti nu prea e de acord.

  4. Dar wtf e bucsu asta? Ca vad ca le zice mai adinc decit tata omidu…
    Ce-l recomanda, de fapt, pe baietelul asta care incurca baba cu mitraliera? Ca de-asta am ajuns unde-am ajuns: ORICINE SE PRICEPE LA ORICE!

Leave a Reply