Ministerul Afacerilor Externe anunță că a fost confirmat cel de-al șaselea deces al unui cetățean român, survenit în urma seismului din Italia, și transmite condoleanțe familiilor îndoliate.
Potrivit unui comunicat MAE transmis, vineri, AGERPRES, referitor la cei 5 cetățeni români răniți și internați în spitale din proximitate, medicii curanți au comunicat Ambasadei României la Roma că starea acestora este momentan stabilă, viața nefiindu-le pusă în pericol.
“Continuă demersurile pentru identificarea altor 17 cetățeni români dați dispăruți. Verificările în acest sens se efectuează în permanentă coordonare cu autoritățile italiene competente”, se mai arată în comunicatul citat.
MAE reamintește că cetățenii români afectați pot solicita asistență consulară la următoarele numere de telefon: Ambasada României în Italia — (0039) 06 835 233 58 și (0039) 06 835 233 56, Consulatul General al României la Bologna — (0039) 051 5872120 și (0039) 051 5872209, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate (CCSCRS) și preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență.
Operațiunile de salvare continuă în Italia pentru găsirea supraviețuitorilor după cutremurul de 6,2 grade de miercuri, bilanțul victimelor fiind de 250 de morți înregistrați în mai multe sate din centrul țării, informează agenția France Presse (AFP).
Potrivit Protecției Civile italiene, 365 de persoane rănite au fost internate în spitale.
La mai mult de 48 de ore după tragedia din această zonă montană slab populată, în care cel puțin trei sate au fost parțial distruse, rămâne neclar numărul exact al persoanelor dispărute. Populația acestor sate turistice pitorești se triplează sau se cvadruplează vara, ceea ce face dificilă evaluarea numărului de persoane prezente la fața locului în momentul cutremurului.
Primarul din Arquata del Tronto, Aleandro Petrucci, a lansat un apel la toți supraviețuitori care au părăsit satul, unul dintre cele mai afectate, că ajute la calcularea numărului de dispăruți.
Italienii s-au întrebat de ce este atât de greu de făcut un bilanț al victimelor umane, notează AFP.
În anul 2009, cutremurul le la L’Aquila, nu departe de zona seismului de miercuri, a făcut peste 300 de morți. Dar a fost vorba despre un oraș cu de zeci de mii de locuitori.
Italienii au fost șocați în special de cazul școlii din Amatrice, renovate în 2012 pentru a fi adaptată la normele anti-seismice și redusă acum la un morman de moloz de cutremurul de miercuri. O anchetă a fost deschisă de către procurorul din Rieti, oraș din apropiere de locul seismului, pentru a evalua posibila deturnare de fonduri din Amatrice și din alte sate afectate.
Lasand la o parte tragedia (sunt constient ca nu pot scrie nimic care sa aline sau sa rezolve ceva concret, din pacate) imi dau seama ca pt multa lume abia acum se contureaza o imagine mai clara despre cat de imensa este diaspora romaneasca in Italia, cel putin. Daca avem 6 morti intr-un satuc (nu e orasel, e satuc) de undeva de prin Italia, de care nimeni nu a auzit pana acum…
Domnule Radu Tudor cititi acest articol care relateaza cum birocratia serviciilor de salvare a domnului Arafat pune in pericol (de data asta nu s-a intamplat dar incompetenta lui chiar a omorat oameni,unii lucratori ai SMURD) viata semenilor nostri.De ce SMURD trebuie sa puna monopol pe salvarea unui om daca o alta solutie este mai apropiata si mai rapida ? Chiar nu va inteleg de ce v-ati facut aparatorul sau neconditionat ori de cate ori se intampla in urma sa cate o nenorocire in principiu manageriala ?
http://observator.ro/stiri-diverse-interventia-elicopterului-privat-pentru-salvarea-unei-turiste-in-munti-anchetata-395174.html
SMURD face acte de salvare zilnic, cu sutele, nu acrobatii si cascadorii pe munte ca un privat. A se scuti cu restul
Pai tocmai asta este,daca sunt cazuri de urgenta unde nu poate interveni sa dea unda verde acrobatilor sa salveze aia vieti.Stiti ce inseamna fractura de femur,dureri cumplite mai bine mori decat sa stai atatea ore in asteptarea SMURDULUI dupa care sa vina sa spuna ca nu poate ? Asta cu salveaza vieti cu sutele e un basm pentru copii,fiecare viata conteaza indiferent unde este ea in pericol si poate fi salvata.