Analistul Bogdan Chirieac a facut cateva aprecieri despre influenta serviciilor secrete in politica si in institutiile statului : 

“În privința statului paralel așa cum exista acesta în vremea lui Traian Băsescu, eu nu cred că lucrurile mai stau la fel. (…) Nu cred că după venirea lui Hellvig la SRI, SRI s-a mai comportat așa cum s-a comportat în vremea lui Traian Băsescu. Să nu uităm că Hellvig a denunțat protocoalele odioase între Înalta Curte și SRI. (…)

Cat despre Generalul Pahonțu (nr : Directorul SPP), acesta nu s-a aflat în sufrageria lui Gabriel Oprea, în 2009, dacă țineți minte. SPP-ul nu are tipul de informație și de structură capabilă să conducă așa-zisul stat pararel pe zona de Justiție, așa cum făcea SRI, conform legii, până la denunțarea protocoalelor, de către Eduard Hellvig.

Una este influența nefastă a abuzurilor din justiția din România asupra vieții politice, chestiune insuficient adusă în spațiul public, și alta e să conduci efectiv lucrurile acestea așa cum s-a întâmplat odinioară.

(…)

Spre deosebire de alte vremuri, eu acum nu mai sesizez influența SRI. Altfel nu ar fi campania lui Ludovic Orban. Dacă era SRI-ul pe care îl știm, era toată lumea aliniată. Ori, Ludovic Orban a făcut campanie pe bune, împotriva unei nulități.

în conducerea partidului eu văd cel puțin un personaj nu atât infiltrat, cât mai degrabă raportând în stânga și-n dreapta.

Dacă mă întrebați, Vasile Dâncu a influențat el SRI-ul. Vasile Dâncu este un intelectual autentic, profesor universitar, activând într-un domeniu sensibil și interesant și pentru Servicii, cum este sociologia. Probabil că de multe ori dânsul le-a dat idei, le-a spus ce să facă sau nu”, scrie dcnews.ro.


PS : La cele afirmate de Bogdan Chirieac, voi adauga doar atat – principalele servicii de informatii s-au transformat din complici ai abuzurilor in regimul Basescu, in gardianul prevenirii lor, prin metode specifice, dupa 2015.

Dovezile tentativelor de abuzuri exista, ele au fost si sunt bine monitorizate de structurile de intelligence, in efortul de preventie. La un eventual derapaj de tipul celor din era Basescu, ele vor iesi la suprafata, cu efecte devastatoare.

 

 

 

 

Leave a Reply