Eurodeputatul PSD, Victor Boştinaru, vicepreşedintele Grupului S&D din Parlamentul European pentru politică externă, a adresat preşedintelui Klaus Iohannis şi Prim-ministrului Victor Ponta, două scrisori deschise, prin care face un apel la introducerea unor măsuri ferme împotriva propagandei şi a mecanismelor de finanţare a partidelor politice de către Federaţia Rusă.

Conform eurodeputatului Victor Boştinaru: „Problematica finanţării partidelor politice, a structurilor media şi a ONG-urilor din statele membre ale Uniunii Europene – componentă principală a mecanismului de propagandă a Federaţiei Ruse -, stârneşte în prezent o aprinsă dezbatere în cadrul Parlamentului European şi o înaltă preocupare în rândul europarlamentarilor din majoritatea statelor membre. În egală măsură, ca urmare a dovezilor privind implicarea Rusiei în acţiuni de finanţare a unor partide politice şi a unor actori ai societăţii civile, precum şi a expansiunii discursului anti-european, naţionalist şi xenofob, suntem astăzi în situaţia în care trebuie să acţionăm ferm”.

„Totodată, mai adaugă eurodeputatul român, statele membre ale Uniunii Europene se văd confruntate cu o propagandă agresivă din partea Rusiei şi a altor state care cooperează strâns cu Federaţia Rusă şi susţin demersurile Moscovei, în efortul sistematic de a constitui o adevărată «Coloană a V-a» în aceste state, de natură a slăbi unitatea şi solidaritatea UE şi NATO, ca şi de natură a asigura sprijin politic pentru acţiunile curente şi viitoare ale Rusiei.”

Ca parte a strategiei militare, Coloana a V-a desemnează persoanele, grupurile sau facţiunile de agenţi care acţionează subversiv, cu scopul subminării solidarităţii unei naţiuni prin orice mijloace. Una din tehnicile predilecte folosite de Coloana V-a, constă în infiltrarea simpatizanţilor săi în poziţii cheie, de decizie şi de importanţă în apărarea naţională, dar şi în întreaga structură socială a statului aflat sub atac. Din aceste poziţii, activiştii Coloanei a V-a exploatează temerile, pornirile secesioniste şi iredentiste, prin răspândirea informaţiilor false, a zvonurilor nefondate, dar acţionează şi prin tehnici de spionaj şi sabotaj.

În acest context, Victor Boştinaru, coordonatorul social-democraţilor europeni pe politică externă, a făcut un apel atât către preşedintele Klaus Iohannis, dar şi către Prim-ministrul Victor Ponta să: „ia în considerare riscurile şi să evalueze posibilitatea elaborării imediate a cadrului legislativ şi instituţional pentru interzicerea explicită a finanţărilor externe utilizate pentru desfăşurarea de activităţi anticonstituţionale la adresa României sau împotriva tratatelor şi valorilor Uniunii Europene”.

Totodată, eurodeputatul Victor Boştinaru a făcut un apel către preşedintele CSAT, Klaus Iohannis, pentru a introduce în discuţia Consiliului Suprem această problematică şi pentru a susţine inserarea unor prevederi explicite în Strategia Naţională de Apărare a Ţării.

 

17 COMMENTS

 1. Este deja vizibila chiar si in presa internationala agresivitatea propagandei pro ruse ( http://www.stiri-extreme.ro/?p=2706 ). Pentru Romania riscul apare din doua parti : situatia Moldovei unde rusofonii se afirma din ce in ce mai mult si Ungaria care sprijina in mod evident propaganda iredentista in tara noastra. Pe de alta parte vulnerabilitatile din Romania constituie la randul lor un atu ( saracia, lipsa de educatie, coruptia “pe care DNA o combate aplicand dubla masura in anchetarea cazurilor ). Saracia poate fi un risc foarte mare. Eu insami, purtand discutii in diverse grupuri, am remarcat cu surprindere ca exista persoane care cred ca am fi avut un trai mai bun alaturi de rusi ( vezi scumpirile cerute pentru alinierea la preturile europene ). Scrisoarea d-lui Bostinaru este bine venita dar nu noi vom decide care va fi atitudinea fata de Rusia. Vor decide marile puteri: Germania, care are nevoie de gazul rusesc, Franta care nu are relatii rele cu rusii, etc. Pana la urma sa nu ne mintim ca U.E. este un asa mare exemplu de moralitate. In politica, mai ales cea a marilor puteri, morala este interpretabila.

 2. Acest domn Bostinaru isi merita denumirea (si banii) de …europarlamentar roman.Alti europarlamentari romani isi incaseaza salariul/indemnizatia si …atat.
  Dle RADU TUDOR pe cand o emisiune despre ..distrugerea/jefuirea padurilor ROMANIEI .
  Se stie ca PSD-istii /Ponta nu sunt interesati de a ataca aceasta problema si de a STOPA acest DEZASTRU(interesele lor financiare/bani si de aliante/UDMR nu sunt in concordanta cu aceasta tema).
  Dar dvs care sunteti un roman adevarat ar trebui sa va detasati (de PSD) si sa luati …taurul de coarne(cred ca si dnul DINU GIURESCU s-ar bucura daca ati dezbate la PUNCTUL DE INTALNIRE acest subiect de INTERES NATIONAL).

  • D-le Gheorghe, pana una alta, Joha al dumitale a refuzat sa promulge noul cod silvic promovat de guvern si aprobat de parlament care incerca sa limiteze, timid este adevarat, jaful facut de Holzindustrie Schweighofer (asta ca tot ai adus in discutie jefuirea padurilor Romaniei). Sau cand vine vorba de icoana ta asta nu se pune?

  • “Deputatul PSD, Doina Pană, fost ministru delegat al Apelor și Pădurilor în Guvernul Ponta, a declarat, că proiectul de lege, privind modificarea Codului Silvic, a fost retrimis de șeful statului, Klaus Iohannis, în Parlament, pe fondul lobby-ului companiei austriece, SC Holzindustrie Schweighofer SRL”.Cum sta treaba mai nea @gheorghe?

  • “Apreciem că dispozițiile art. 60 alin. (5) lit. f) si g) – prin care se introduc: pragul maxim de 30% la achiziția sau procesarea de masă lemnoasă din fondul forestier național și dreptul de preempțiune pentru producătorii din industria mobilei la cumpărarea de masă lemnoasă – sunt de natură să aducă atingere principiilor libertății economice și contractuale, ca fundamente esențiale ale economiei de piață. Introducerea unei limitări arbitrare în activitatea operatorilor economici, care ar genera dezavantaje pentru unii și avantaje pentru alții, ar putea avea impact negativ asupra mediului concurențial și ar putea atrage posibilitatea de a fi invocată încălcarea obligațiilor asumate de statul român, în calitate de stat membru al Uniunii Europene”, se arată în cererea de reexaminare, semnată de șeful statului….Cum sta treaba mai nea gheorghe? Nu cam vorbesti prostii despre psd?

  • ”Aruncă un prost o piatră și 6 înțelepți se chinuie să o scoată”. Și mai vine ș-un al șaptelea… ”isteț” să-i ajute 😀
   Este, poate, a 12-a oară când acest băsisto-pedelisto-penelac numit @gheorghe încearcă o diversiune, o distragere a atenției de la tema dată, propunând, el, teme noi, de ”actualitate”, de parcă ”vereștoii” care au prăduit pădurile sunt ai mei și nu ai lor, ai peneleo-pedelacilor din toate timpurile și parcă acum, în regimul Ponta, se prăduiesc mai abitir ca niciodată pădurile patriei.
   Tot trage @gheorghe semnale de alarmă precum… @Vasile Roaită. Diversiune tipic nazistă , ”Hitler a ajuns dictator cu adevarat (fuhrer), dupa incendierea Reichstag-ului (parlamentul german) dând vina pe….COMUNIȘTI. Așa cum susțin mulți și-acuma că :Așa-i…așa-i….comuniștii! Comuniștii sunt scuza lor și-acum, a naziștilor și-a urmașilor, urmașilor naziștilor.
   ”Dovezile descoperite după cel de-Al Doilea Război Mondial au arătat că focul care a mistuit Reichstagul la numai 28 de zile după numirea lui Hitler în fruntea guvernului Germaniei, a fost planificat şi executat de camarazii săi, Herman Goering şi Joseph Goebbels. Totuşi, Hitler i-a acuzat public pe comunişti, astfel putând să îi aresteze pe membrii comunişti ai Reichstagului şi să elimine principalele partide de opoziţie.”
   Așa și @gheorghe-al nost’, cu diversiunile lui…
   Dacă îl întrebi pe el, ca și pe toți cei de teapa lui, cine se face vinovat de ”Ascensiunea și consolidarea băsismului în România” răspunsul este invariabil: – Năstase și…Geoană sunt vinovați! Și nu, doamne-ferește, cei care l-au aclamat, l-au adus, respectiv l-au menținut pe ”hitlerașul” nostru timp de 10 ani la Putere. Vedeți vreunul pe aici decepționat de Băsescu? Nu niciunul. Și @gheorghe, și toți de-ai lui, asta a făcut. A fost cel care l-a pus pe Băsescu acolo, sus, el menținându-l acolo și atunci când Geoana s-a dus la… Vântu(de parcă asta era problema atunci) Dezechilibrații, care ca și-n 2016 sau speriat că vin comuniștii, așa au făcut și atunci când s-au speriat de bombe, de ce se va întâmpla ”De va veni la tine …Vântu”
   și în 24 de ore au revenit la Băsescu al lor. Prin votul sau prin ne-votul lor.
   PS. Mamă, ce mi-a plăcut ideea asta lansată de @lucrețiu mai deunăzi asta cu diversiunea incendierii Reichstagului asimilabilă atacului concertat al DREPTEI de astăzi împotriva Parlamentului, ăla bun…rău așa cum este, reprezentant al electoratului, bun…rău, care l-a votat.

 3. Sa fim seriosi, vadeti ca intra in forta prin afaceri! Ce poate sa faca Ponta sau Iohanis? Sa le interzica intrarea? S-a introdus maghiarului interzicerea pe pamint romanesc si a trecut ziua limita, ce credeti ca o sa faca? Sa stea in cosarca? Nu cred, incep iar cu mai multa putere si forta atacurile si hartuiala romaniei. Se vede clar ca rusii au cumparat un lant de fas-food/cel mai mare din Bucuresti de la un vestic, cred ca nu poate sa-i interzica. Inca ceva, am citit un material in care UE critica cu amenintare tarile din Europa care nu vind pamintul celor din vest care vor sa cumpere, pe primul loc era Ungaria in criticile UE, asta din cauza ca la noi nu mai este pamint de vinzare si o sa ajungem un popor fara tara sau cu tara vinduta de politicienii alesi. Dar vor pleca vesticii din romanica si raminem tot in estul lumii alaturi de rusii de care ne temem sau ni se induce o teama groaznica.

 4. Presupunem ca NATO impinge Romania maine in razboi cu Rusia, desi asta se intampla zilnic prin propaganda pe care o fac acestia de cele mai multe ori cu ajutorul naivitatii noastre. Care credeti ca ar fi un motiv foarte credibil ca noi Romanii sa intram in acest conflict si ce avantaje ne-ar aduce acest lucru? Ultima data ne-am luat pentru scurt timp Basarabia inapoi si in final am iesit cu coada intre picioare. Eu cred ca ar fi bine sa priviti un pic spre Ucraina si sa faceti un exercitiu de imaginatie cum ca am putea sa ajungem un camp de lupta pentru interesele celor cativa care conduc lumea. Recomandarea mea pentru cei care sunt mari admiratori ai unor criminali de razboi americani(imi amintesc de cineva care s-a pozat candva cu Donald Rumsfield, i-as recomanda sa se intereseze cu ce se mai ocupa acesta acum) sa-si aminteasca faptul ca ura si agresiunea cu atat mai mult razbunarea nu aduc niciodata ceva bun. Probabil un pic de intelepciune in detrimentul orgoliilor care ne intuneca mintea n-ar strica. Si o sa mai fac o mentiune care cu siguranta ca o sa deranjeze dar daca avem taria sa privim lucrurile in fata s-ar putea sa ne ajute. Am observat in general ca persoanele cu o pregatire militara folosesc in mod excesiv inteligenta rationala. De aceea recomand urmatorul film cu caldura:https://www.youtube.com/watch?v=Mi7S13KqloU&feature=player_embedded

 5. Pericolul rusesc nu exista decat in mintea unora, manipulati in special de americani. Ei doresc razboiul.

 6. Nu Victor Ponta ci Klaus Iohanis a intors in parlament codul silvic pantru ca deranja acea firma austriaca care a devalizat muntii Rominiei si care mai are de taiat vreo 60 mii de hectare se padure retrocedata cu cintec lui Dumitru Sturza si vinduta imediat austriecilor care nu au reusit inca sa o taie

 7. D-le Radu Tudor , cred ca subiectul pericolului rusesc ar trebui discutat pe larg la tv . Aveți curajul să o faceți ?
  Cu respect , un telespectator care vă apreciază munca , deloc usoara !

Leave a Reply