Londonezii sunt printre cei mai proeuropeni britanici, astfel că participarea lor la referendumul privind Brexitul (ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană) ar putea fi decisiv pentru rezultatul final, se arată într-o analiză publicată miercuri de agenția EFE preluata de Agerpres.
Pe lângă faptul că este unul din cele mai mari orașe din Europa, Londra se caracterizează și prin caracterul ei cosmopolit. Aici conviețuiesc imigranți veniți din toate colțurile lumii, circa 44% dintre cei 8,6 milioane de locuitori ai Londrei aparținând unei minorități etnice.
În ultimul sondaj publicat de institutul YouGov, 55% dintre londonezii chestionați s-au pronunțat pentru rămânerea Marii Britanii în Uniunea Europeană, procent mult superior mediei naționale, în timp ce numai 30% s-au declarat favorabili părăsirii blocului comunitar.
Profesorul Marius Luedicke, care a studiat timp de peste un deceniu tema conflictelor dintre imigranți și localnici, explică cum dezbaterea din jurul acestui referendum arată, încă o dată’, ‘că ideea de a deveni un străin în propria țară sperie oamenii, iar aceasta la va influența decizia la vot’. ‘Susținătorii Brexitului au profitat de temerile sociale ale britanicilor, astfel că ei promovează ideologia că Marea Britanie trebuie să-și închidă frontierele pentru a recăpăta controlul’, notează expertul.
Și în rândul imigranților există adepți ai ieșirii din UE, dar în general opiniile lor sunt favorabile rămânerii în blocul comunitar. De exemplu, un polonez intervievat de agenția EFE, susținător al opțiunii pro-UE, afirmă că acuzațiile formulate în ultimele zile împotriva compatrioților săi — ce reprezintă 29% dintre imigranții europeni stabiliți în Marea Britanie — sunt false. ‘De șase ani muncesc aici în construcții și nu am cerut niciodată vreun ajutor social’, spune polonezul, adăugând că în tot acest timp a plătit impozite statului britanic.
————–
Două noi sondaje publicate miercuri, în ajunul referendumului istoric privind apartenența Marii Britanii la Uniunea Europeană, indică Brexitul (ieșirea Regatului Unit din UE) ușor în fruntea intențiilor de vot, transmite AFP.
Conform primei cercetări (Opinium), în cadrul căreia au fost intervievați 3.011 britanici pe internet, 45% dintre respondenți s-au pronunțat pentru părăsirea blocului comunitar, în timp ce 44% au optat pentru rămânerea în UE, iar 9% s-au declarat indeciși și 2% au refuzat să se pronunțe.
Cel de-al doilea sondaj (TNS) s-a bazat pe opiniile exprimate de 2.320 de alegători, dintre care 43% s-au pronunțat pentru ieșirea din UE, 41% pentru rămânerea în blocul comunitar și 16% sunt încă nehotărâți.