Ministrul fondurilor europene Cristian Ghinea a postat pe Facebook (unde altundeva) o analiza a guvernarii lui Victor Ponta si un atac devastator la adresa fostului prim ministru.

Iata postarea :

SCRISOARE DESCHISĂ CĂTRE DL VICTOR PONTA

ȘEFUL GUVERNULUI ÎNTRE 2012 – 2015
Stimate domnule Ponta,

Aţi început de curând o campanie agresivă la adresa Guvernului Cioloş, printre altele, pe tema fondurilor europene. Acest Guvern s-a obişnuit să nu răspundă atacurilor politicianiste şi să ne vedem de treabă, conform proverbului despre caravană şi câini.

Însă ați depășit limita bunei cuviinţe. Oamenii aud de la dumneavoastră că Dacian Cioloş şi echipa lui sunt „jemenfișiști” – că ne doare în cot, pe românește –, iar de la colegii dumneavoastră de partid aud chiar că „acționăm împotriva României”.

Domnule Ponta, o să vă dau câteva exemple de „jemenfișism” din timpul guvernării dumneavoastră, care vor rămâne în istorie. Oamenii vor compara cu ce a făcut Dacian Cioloș pentru această țară și vor trage singuri concluziile.
Să le luăm pe rând.

OAMENII DE LA SATE
Dacian Cioloş este românul care a adaptat Politica Agricolă Comună a Uniunii Europene la realitatea agriculturii din România. Agricultura noastră fragmentată, ţărănească, are acum şansa dezvoltării prin ceea ce toată lumea numeşte „Reforma Cioloş”.

Doar că Guvernul condus de dumneavoastră nu a avut priceperea să fructifice la maximum această reformă. Aţi exclus cea mai mare parte dintre fermieri din Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR), acţionând doar în interesul marii agriculturi industriale. Ați ignorat, astfel, cu bună știință, nevoile oamenilor de la sate. Aceștia nu-și pot crește gospodăriile și continuă să trăiască de azi pe mâine.

Acum lucrăm să schimbăm acest Program – am creat un întreg pachet privind Clasa de Mijloc de la sate – vă invit să-l citiţi pentru a vedea ce înseamnă o viziune patriotică despre satul românesc şi oamenii lui. Să ai determinarea și capacitatea să influențezi politicile la nivel european înseamnă să-ți pese și să acționezi pentru binele ultimului sat din țara ta.

Dumneavoastră vreţi să ţineţi satele în dependenţă, ca să obţineţi voturi.

FUNCȚIONARII DAU DIN UMĂR ȘI ȘOPTESC

Domnule Ponta, a te durea în cot de români înseamnă să acaparezi sistemul informatic al țării, să-l folosești în interesul personal, să încurci și să umilești cetățenii punându-i pe drumuri de la o instituție a statului la alta. În procesul de debirocratizare început de Guvernul Cioloș ne-am lovit des de sisteme informatice prost croite, ineficiente și scumpe, dar mai ales incapabile să comunice unele cu altele. Întrebând cum s-a ajuns la asta, funcționarii dau din umeri și șoptesc: „Ghiță”.

Mă opresc la Sistemul Unic de Management al Informației pentru Instrumentele Structurale (SMIS), pentru că SMIS asigură legătura între autoritățile române și Comisia Europeană. SMIS este vital, pentru că doar într-o platformă digitală interactivă poți urmări traseul fiecărui eurocent, de la momentul contractării fondurilor până la ultimul decont de la Comisia Europeană. O căutare prin camioane de hârtii nu numai că nu permite acest lucru, dar ascunde adevărata destinație a banilor.

Știați încă din 2013 – prin Regulamentul Parlamentului European nr. 1303 – că avem nevoie de un sistem IT funcțional care să rezolve transparența banilor europeni. Ați avut doi ani la dispoziție să rezolvați această necesitate. Nu ați făcut-o. Nu ați știut sau nu ați vrut? Știți ce șoptesc angajații din Ministerul pe care l-am preluat despre informatizarea din timpul dumneavoastră? Ați ghicit: „Ghiță”.
Ați creat un mecanism greu de desfăcut acum, despre care organismele internaționale de luptă împotriva fraudei vorbesc cu voce tare de ani de zile.

Acest mecanism de fraudare îl vedem zi de zi la televizor.
Acest mecanism este sursa întârzierii desemnării pentru exercițiul bugetar 2014 – 2020. Lucrăm la pachetul de desemnare într-un ritm pe care miniștrii dumneavoastră l-ar găsi nerezonabil, pentru că ne-ați lăsat puțin timp la dispoziție. Am fi mers mai repede dacă nu am fi fost nevoiți să demonstrăm, la fiecare pas, ce vom face pentru ca banii publici europeni să nu mai fie furați.

Însă vă asigur: acest mecanism va dispărea odată ce sistemul IT va asigura urmărirea şi transparenţa totală a circuitului banilor europeni. Da, închiderea robinetului stârnește unele furii – le vedem deja cu toții.

ȘI DESPRE RATA DE ABSORBȚIE
Repetați obsesiv că România are absorbție zero și că e singura țară din Uniunea Europeană în această situație.
Domnule Ponta, fie dezinformați, fie manipulați cu bună știință.
România a demarat absorbția. În luna mai au început primele plăți de la Comisie din noul exercițiu financiar: 57 de milioane de euro. Sunt cifrele oficiale ale Comisiei Europene.

De ce nu le dați oamenilor informația completă?
• Aceea că, fiind la început de exercițiu bugetar european, rata de absorbție este nerelevantă, fiind sub 1% în țări campioane precum Polonia și Cehia.
• Media UE este de 1,5%
• Trei state din UE au zero absorbție, dar România nu este printre ele.

Acum, relevantă este lansarea de ghiduri şi proiecte. Guvernul Cioloș a lansat ghiduri pentru 12,2 miliarde de euro. Dacă includem și dezvoltarea rurală sunt 14,9 miliarde euro.

Pe scurt: în acest moment primim proiecte pentru 44,99% din fondurile structurale şi de investiţii – să rostiți acest procent la televizor –, iar acest lucru este posibil doar grație eforturilor Guvernului pe care îl acuzați că e dezinteresat de soarta țării.

Mai reţineţi o cifră: 1,9 miliarde de euro. Atât a adus Guvernul Dacian Cioloş în ţară în ultimele opt luni, sumă corespunzătoare unui salt de 10% al ratei de absorbție, din exerciţiul financiar 2007 – 2013, la închiderea căruia lucrăm.

AȚI NEGLIJAT PREGĂTIREA ABSORBȚIEI

Înainte ca exercițiul bugetar european să înceapă, statele membre UE agreează cu Comisia Europeană o listă de condiţii. Fiecare stat trebuie să îndeplinească aceste condiționalități ex-ante, pentru un impact benefic al investițiilor banului public european.

Dumneavoastră aţi negociat aceste condiționalități. Dumneavoastră ați semnat Acordul de Parteneriat cu Comisia Europeană. Apoi le-ați neglijat, deși știați că până în decembrie 2016 trebuie îndeplinite toate cele câteva zeci de condiționalități, în caz contrar fondurile europene vor fi din nou blocate. Ceea ce s-a și întâmplat pe vremea dumneavoastră.

Guvernul condus de dumneavoastră nu a fost în stare nici să facă un Plan național pentru gestionarea deșeurilor. A decis că are nevoie de consultanți. Licitația a fost sub semnul întrebării și s-au pierdut doi ani. Acum lucrăm contra-timp la acest plan, ca să facem în câteva luni o muncă de ani.

SIBIU-PITEȘTI, CINE ÎȘI ASUMĂ ÎNTÂRZIEREA?

Domnule Ponta, înainte să deveniţi şef al Guvernului, România începuse racordarea la coridorul european de transport din care face parte autostrada Sibiu – Piteşti.

În 2012 licitaţia pentru studiul de fezabilitate era lansată. Aţi anulat licitaţia în noiembrie 2012, doar pentru că aţi crezut că puteţi muta un coridor european de transport potrivit fanteziilor dumneavoastră electorale. Ați ratat trei ani, ați relansat aceeași licitație în 2015, gândită însă greșit – o demonstrează acum realitatea din teren.
Domnule Ponta, dacă românii nu aveau ghinionul să vă aibă prim-ministru, autostrada Pitești – Sibiu ar fi fost acum mai bine de jumătate construită.

Politicile de infrastructură se răzbună pentru orice întârziere. Abia în 2014 v-ați trezit că nu ați pregătit nimic. Pachetele de proiecte ar fi trebuit să fie concepute cu ani înainte ca Programele Operaţionale să fie negociate cu UE. Aţi negociat Programele cu conducta de proiecte goală.

Târziu, în 2014, dl. Dan Șova a lansat concomitent 10 studii de fezabilitate pentru autostrăzi, dar licitațiile au fost atât de prost făcute încât au fost anulate. Tot de către Guvernul Ponta.

CULMEA INCOMPETENȚEI

Guvernul dumneavoastră a atins culmea incompetenței cu celebrul Plan Juncker, o competiție deschisă între toate Statele Membre care nu primesc alocări pe țară, ci în funcție de maturitatea proiectelor trimise.

Guvernul Ponta a trimis o listă cu nu mai puțin de 200 proiecte în 2014. Dintre acestea, au fost acceptate 0 (zero), că tot vă place să promovați această cifră.

În schimb, sub mandatul actualului Guvern, în 2016 au fost deja transmise la Comisia Europeană 5 proiecte din domeniul energiei și transporturilor care au trecut de faza de analiză a Comisiei Europene, fiind publicate oficial, și care pot atrage finanțare de la bănci și alți investitori. Urmează și altele.

Spuneți că tehnocraților nu le pasă de țară? Acești tehnocrați vor lăsa în urmă proiecte pe care – sperăm, spre binele țării – politicieni ca dumneavoastră nu le mai pot strica.

ȘI TOTUȘI, UNDE AM GREȘIT

Domnule Ponta, când erați în Opoziție, în 2011, m-ați invitat la prânz. Voiați să aflați cum vede un lider al societății civile reforma statului român. A fost o discuție agreabilă. V-am lăsat atunci un document scris cu câteva idei, din care se creionau direcții de reformă. V-am spus că doar prin reformă și seriozitate puteți rămâne în istorie.

M-am înșelat: puteți rămâne și altfel, dar din cu totul alte motive.
Acest Guvern, din care fac parte, a greșit fiind prea elegant până acum. Nu am sărit la atacuri, n-am guvernat la televiziune. Am muncit tăcuți la repararea politicilor lăsate de politicieni ca dumneavoastră.

A venit vremea să vorbim. Vom mai vorbi. Și nu în șoaptă.

Cristian GHINEA
Ministru al Fondurilor Europene

43 COMMENTS

 1. Bai nene, ne-am saturat de toti astia care se declara unii mai buni ca altii si care ei nu au niciodata nicio vina, de vina pentru nerealizari fiind intotdeauna “proasta guvernare” etc.

  Eu spun un lucru si cu asta inchei, realitatea sau mediul inconjurator reflecta foarte exact de cine este populata societatea care o creeaza. Ca doar realitatea nu este rezultanta intamplarii sau pentru ca asa a dat Dumnezeu!

  Asa incat, daca in tara noastra tot romanul poate vedea la ochiul liber care este realitatea inconjuratoare, eu zic sa o lase balta toti acesti competenti care se bat cu caramida-n piept care si de ce este mai competent decat care, si cine nu are nicio vina pentru ca a mostenit nasoale si de-aia n-a putut sa faca el nimic, nu pentru ca ar fi golan, sau pus politic intr-o functie cu care n-are nicio tangenta, nicio competenta in problema respectiva, nicio experienta si in general nicio treaba.

  Ne-am saturat de toti bulangii astia si de eternele lor texte de toata paguba. Sa ne lase dracului in pace cu vrajelile lor dambovitene de damboviteni de doi lei si cinci’spe bani gramada! Parca noi romanii n-am sti dreacului cum suntem noi fiecare-n parte ca oameni si ce ne caracterizeaza! Si ei sunt la fel ca noi, niste golani, niste smenari si niste oameni predispusi la orice compromis, numai sa se descurce-n viata! Sal

 2. Armata romana jura sa isi apere patria si neamul!

  Daca generali ai armatei romane, asa cum era dl. Victor Atanasie Stanculescu, au ajuns sa fie membri ai unor loji masonice, adica ai unor organizatii care reprezinta alte ideologii si interese, inseamna ca ne-am dus dracului direct pentru ca nu mai are cine sa ne apere!

  Ramane sa ne aparam sau sa ne descurcam singuri fiecare pe cont propriu, sau sa ne ajute cel mult Dumnezeu, daca am ajuns in halul asta! Sal

 3. vedeti ca se poate si cu bun simt ! Bravo pentru un exemplu de fairplay, pentru dialogul civilizat! Se poate face si astfel de politica!

  • Ia, ia, s-a sesizat basistul asta oparit care isi pierde timpul sa-si decarteze balariile lui din cap constant pe-aici! Au si intrat clantaii basisti spalati pe creier, ia, ia fii atent la ei!

  • Si eu ma bucur ….Reforma ciolos a adus fermierii la disperare.Zbierau oitele la Universitate !!!
   Dar domnia sa, Ghinea, cu un “dialog ” civilizat pe feisbuc, este mai mult preocupat de ce zice Ponta , decat sa corecteze ZERO ABSORBTIE FONDURI EUROPENE.

  • Ar trebui foarte civilizat sa spuna cum au spulberat basistii tai miliardele alea imprumutate de ei de la FMI, cand erau la guvernare ca si acum, dar nu se dadeau drept “tehnocrati”.

  • Ovi, tu chiar nu ti-ai luat-o sa plangi niciodata !? ca vezi monocromatic si te exprimi ca dracu !
   Asta, “tehnocratu'”, s-a pupat pe gura cu macovei… spune-mi cu cine te pupi, ca sa stiu ce esti (in cazu’ lui, o fi al doilea – si ultimu’ – membru in partidu’ ala cu nume de aspirina !); sau, cine s-aseamana, s-aduna ! Sau, a tunat si i-a adunat…
   Daca te-aud si despre macovei ca e “exemplu de fairplay”, jur ca vin la Cluj, special ca sa te cunosc in persoana ! ca pari specie rara, deci, celebra; banuiesc ca in Cluj “ovi” e vedeta – strigi “ovi” si vine el singur:))

 4. Dincolo de aceste comentarii rămâne un adevăr de necontestat : rata absorbției fondurilor europene. Din câte știu este zero acum pe când în perioada guvernului Ponta crescuse semnificativ.

 5. Poza este horror de misto! S-ar putea face si un thriller cu cei doi! Uite asa se cresc menestreii de curte, se spala bine creierul pana n-o mai ramanea nimic…

 6. Hopa ia uite s-a trezit tupeul basist si nesimtirea caracteristica,pai acest Ciolos ma tinut cind era ministru 3 ani fara subventii,ce vorbim astea sunt nebuni nu mai am putere sa lupt gata,tara asta o ia dracu.

 7. E, lasa d-le Cristian GHINEA, ca o sa aveti ocazia sa ramaneti in istorie voi si cu guvernul Ciolos, fara nicio indoiala! O sa luati caimacul, in ciuda foarte proastei guvernari Ponta care n-a reusit sa faca asta!

  Bai nea GHINEO, daca vroiai sa dai impresia de baiat serios, tehnocrat patriotard din serviciile de siguranta ale patriei, trebuia si tu nu numai sa ataci evidentiindu-va numai lucrurile care va avantajeaza, trebuia sa spui si tu si ce nerealizari ati avut si la ce sunteti slabi, pentru ca tot prostul stie ca pe lumea asta nu exista perfectiune si nici voi n-aveti cum sa fiti atat de tari si perfecti pe cat pretinzi matale.

  Chiar daca sunteti garantat patrioti, voi cu guvernul Ciolos ca tehnocrati fiind majoritatea lucratori ai serviciilor de siguranta nationala (SRI&SIE), iti dau o veste proasta si anume ca in servicii foarte multi dintre voi sunteti ingineri reformati (am vrut sa zic ratati!) ramasi sportivi dupa inchiderea industriei patriei din anii ’90. Asa incat, chiar daca sunteti voi garantat patriotarzi, asta nu e conditia suficienta sa va si pricepeti la ce trebuie sa faceti, voi fiind doar niste ingineri expirati la baza de adevaratelea.

  PS: Ai dreac patrioti, pana si pe astia ii mananca orgoliul, nu pot sa isi vada de treaba! Ii credeam oameni seriosi, macar pe astia! Daca pana si asta are treaba cu Ponta, el de fapt o fi basist? Ca de obicei cam asa ne-am obisnuit!

  https://www.youtube.com/watch?v=MH3OXmdv18M

 8. Ce mi se pare f interesant ca pe vremea guvernului de f trista amintire Basescu-Boc-Udrea nu prea vedeai asa ceva si anume, sa vina securisti din astia tehnocrati din serviciile de siguranta nationala (convertiti actualmente in guvernul tehnocrat Ciolos, cica!) si sa bage critici si comentarii pe baza proastei guvernari a marelui sticlist Basescu, care de fapt ala guverna ca el era si prim-ministru, si guvern, si ministru de finante si tot.

  Inca ceva, ce mi se pare interesant este ca toti securistii astia lingurari, opincari si fripturisti, niciunul nu vine sa critice dezastrul care s-a facut spre exemplu in timpul guvernarii mentionate, Basescu-Boc-Udrea, care a fost evident ca a fost o calamitate de guvernare pentru tara noastra. Ei fiind mari patrioti, asa cum se pretind prin definitie, ar fi trebuit nu numai sa ia masuri atunci si sa intervina pentru ca au si pe fisa postului in responsabilitate aceasta treaba si anume sa apere integritatea si interesul national, dar nici macar nu sufla unul, nu l-am auzit pe unul dintre acesti f mari patrioti sa latre cand era pe vremea sticlistului Basescu.

  Asa incat, securistii astia cu ciocu’ tare poate o lasa si ei mai moale, totusi! Poate o lasa mai de vara, mai ales ca ei teoretic se zicea ca nu au nicio legatura cu politica, asa incat ce treaba are GHINEA asta cu Ponta sau cu ce a facut sau n-a facut guvernul politic Ponta la vremea lui.

  Asa ca sa ne lase vere cu rasoalele, marii patrioti ai neamului!

  https://www.youtube.com/watch?v=xyHL77s31To

 9. Nu e o surpriza. Pana la urma adevarul se va afla, oricata propaganda comunist psd-ista e activata.
  guvernul ponta a fost falimentar si guvernul ciolos e cel mai bun de cand exista drmocratie la noi.

  • Ia, ia, ca au intrat basistii opariti pe-aici! Au intrat basistii opariti dezorientati, ramasi fara sticlist caruia i-au expirat mandatele si s-a dus direct la tomberonul istoriei, acolo unde-i era si locul. B

   asisti opariti ramasi fara cauza care acum isi cauta o noua directie sau un nou personaj care sa le reprezinte idiotenia si retardarea din capetele lor, transformati majoritatea in tineri feisbucisti care si-au luat tara inapoi, hipster de Centrul Vechi care si-au lasat ei barba si acum sunt mai inteligenti decat inainte cand nu aveau, aburitori anti-sistem sustinatori ai ventrilocului Nicusor Dan Stan si Bran si restul de distrusi cu capul! Majoritatea niste spalati pe creier, bineinteles!

  • Corect,nu am vazut pe nimeni sa bata campii mai bine ca guvernul Ciolos.Nu s-au ouat nici o margica, macar cat gaina babei, dar sunt tari in plisc.

 10. Bai nene, basistul asta prefacut, tehnocrat din servicii, sa ne lase bai vere ca pe vremea guvernarii Basescu-Boc-Udrea nu sufla unul o vorba desi tocmai ce se prabusea tara din cauza guvernarii sticlistului si a celorlalte genii. Astia, marii patrioti din servicii, aveau pe fisa postului sa protejeze integritatea, avutia si stabilitatea tarii si nu au suflat niciunii nimic cand sticlistul ala nebun prabusea tara si facea praf si pulbere economia nationala. Ei stateau toti pititi, ca niste f mari patrioti, cu spinarea aplecata si ii lingeau clantele idolului lor Sticle, ca de-aia apar acum si scot botul ca sa latre pana si “tehnocratii” astia care se pretind cum ca nu ar avea vreo treaba cu politica.

  De-aia se iau ei de “nerealizarile” guvernului politic Ponta care-a fost, ca ei sunt “tehnocrati” si nu au nicio treaba cu politica! De patriotii ca GHINEA asta am ajuns unde-am ajuns, nu de altii! Patrioti prefacuti, ingineri reformati expirati, majoritatea!

  https://www.youtube.com/watch?v=LsRH0ngGnUU

 11. Domnul Savaliuc a fost cooptat in echipa A3 ca fiind un bun jurnalist de investigatie si un bun cunoscator al sitemului juridic ceea ce era un plus pt televiziune si pt telespectatori care mai doreau si altceva decat lupta surda de tip politic…Azi vad ca omul e total schimbat.Preia un subiect fierbinte si de larg interes cum ar fi posibila ancheta care s-ar impune dupa dezvaluirile unui ministru si-l duce in derizoriu “hai domne ca Ghinea e macovist,habar n-are…” “de fapt se vrea in final sa se loveasca in Ponta” …Domne,incredibil si de-a dreptul uluitor cum se poate transforma un jurnalist lucid,echilibrat,nealiniat intr-un propagandist politic comparabil cu cei care comenteaza pe aici sau pe FB unde nu stiu decat una si buina ‘Ponta e minunat,Tariceanu e extraordinar,Draghea e asa si asa,Johannis e de porc…Basescu …hmmm,au inceput sa-l adopte din mers ca e impotriva DNA ! Trist sa vezi un jurnalist de buna factura metamorfozandu-se chiat atat.Imi pare rau sa o spun.

 12. Eu cred ca Mihai Razvan Ungureanu nu a organizat bine alegerile parlamentare din diaspora din toamna si de-aia i-a cerut demisia SEFU’ Statului, asa cum ii zice Dana Grecu!

  Off-topic:

  Razvan Savaliug tot incearca omul sa zica, zice bine ca orice primar raspunde de buget, fiind ordonator de credit pe bugetul anual al primariei, adica el decide cum si unde se duc si se impart banii din bugetul primariei alocati pe an. Totodata, primarul fiind ordonator de credit el este si cel care raspunde in legatura cu orice probleme legate de buget, adica pentru orice neregula sau situatie el este tras la raspundere si raspunde in fata legii.

  In acest sens, as vrea si eu sa il vad pe primul care se baga pe 45 de milioane vechi pe luna primar la primaria capitalei, ca sa raspunda el pentru 2 miliarde de euro cat are Primaria Municipiului Bucuresti alocat bugetul anual!

  Pe bune acum, daca i se da aluia vreo condamnare cu recuperarea prejudiciului daca i-au scapat banii ca avea buzunarul de la pantaloni rupt, ala din 30% din 45 de milioane pe luna cat da voie legea sa i se retina din salariu, cred ca achita cateva milioane daune sau prejudiciu in cateva sute de ani.

  Noi fiind educati, crescuti in comunism, avem gandire comunista, cum ca daca e sa li se dea ceva unora, nu d-le, sa nu li se dea chiar daca li se cuvine sau ar fi normal, ca macar sa putem sa fim toti rupti in c.. si sa ne vaitam la gramada!

  https://www.youtube.com/watch?v=ll_ll6FEnhs

  • Sa fim toti la fel, rupti in c.. la fel toti indiferent daca si ce meritam, se numeste egalitarism si a stat la baza comunismului. Noi fiind toti proveniti din comunism, este normal sa gandim comunist, adica primarilor nu trebuie sa li se dea d-le in plus, chiar daca sunt singurii care raspund de milioanele de euro din bugetul anual alocat primariilor. Ei trebuie sa faca munca in folosul comunitatii, pro-bono sau sa munceasca gratis fiind foarte preocupati de soarta urbei si a oamenilor de grija carora nu mai pot sa doarma noaptea.

   Dupa aceea, cand se apuca sa fure sau sa faca smenuri cu contractele, ne mai miram de ce fac asta!

   Noi romanii vrem sa ne fie bine dar fara sa dam si bani, asta a fost si asa a ramas mentalitatea romaneasca. Cu romanii n-ai cum sa te intelegi, nu ai ce discuta! Ei vor egalitarism pentru ca au trait in comunism si asta le-a ramas in cap, ca toti oamenii trebuie sa fie si sa manance la fel, chiar daca unii se nasc mai inalti sau mai inteligenti in cap. La mintea lor toata lumea trebuie sa fie egala indiferent ce munca sau activitate presteaza si ce responsabilitate au fiecare.

   Egalitarism si comunism, asta ca sa nu suspectam ca am fi devenit capitalisti sadea pana la ora asta! Ce mama dreac…

 13. La umbra lui Macovei nu creste nimic bun! La finalul mandatului,sa-l vad pe desteptul lu’ peste prajit ca a facut mult mai mult,decat lasa impresia ca face.
  PS: vad ca ii plac soaptele,urechile lui ”AUDI”?

 14. iata ce “atac devastator” a facut basistul macovist???!! l-a facut praf pe ponta considera unii lipsiti de creier. serios? tampeniile debitate de macovistul pupat in fund de basistopenelistii intrati la ordin pe blog sunt atat de penibile incat probabil nu ar trebui comentate. dar daca am comentat camioanele cu euro carate peste hotare, vezi afirmatiile altui idiot din guvern unul care a reusit sa distruga o firma pricata de branzeturi iesnd si acuzand fara dovezi, de ce nu am discuta si idioteniile lansate acum de alt isteric aparut din neant dupa 8 luni de cand a fost numit ministru. nici nu stiu cu ce sa incep la atatea tampenii debitate. poate ca individul contesta gradul de absorbtie reusit de guvernul ponta, aia 75% fiind recunoscuti de ue. oare stia ponta ca nu va mai fi premier din noiembrie 2015 de a sabotat programul de absorbtie a fondurilor europene sau omul e incapabil alaturi de toti ministrii in frunte cu premierul care-i conduce si nu mai stie cum sa-si motiveze prostia? poate ca un pic de logica au si basistopenelistii pontisti ca de la …nu ma astept la cata ura are fata de pesedei.dupa sutele si miile de km de autostrazi construiti de dreapta in ultimii ani pana in 2012, iata cum “nenorocitul” de ponta nu a facut autostrada danei grecu. culmea nu a facut nici autostrada bucuresti brasov care, conform datelor de la rutiera, e cea mai circulata ruta din tara. oare asta are atatia fani prosti sau inca se mai gasesc prosti care sa puna botul la orice tampenie debiteaza macovistul? pentru prostii care inca mai inghit spusele unui idiot, probabil ca nici avertizarile de la bruxelles nu conteaza, avertizari in ncare se spunea clar ca tara noastra e ultima in ue in ceea ce priveste absorbtia de fonduri si ca perspectivele pe anul asta de a accesa astfel de fonduri e aproape zero. sa mai continuam ? nu cred pentru ca cineva cu scaun la cap ar analiza, pe cifre exacte, ce declara orice tampit din guvern

 15. Domnule Tudor, ati inceput sa citati toti papagalii, doar pentru ca sint fani Monica 10? Tot observ, in ultima vreme, o schimbare de macaz, dar parca nu-mi venea sa cred …
  Ce stie asta despre ministerul pe care l-a primit asa cum era sa primeasca si Guseth unul, ministere despre care nici nu stiau cu ce se maninca (si, evident, nu stiu nici acum!)
  Ce ne spune Coana Wiki despre individul asta?
  “Cristian Ghinea (n. 1977) este un politolog și publicist român”
  In ce calitate vorbeste asta, care a accesat ZERO iepuroi, despre Ponta, care a accesat MILIARDE DE IEPUROI? Ca politolog sau ca publicist? Ce va impinge sa promovati in atentie astfel de “priceputi”?
  Daca pe Ponta l-ar fi criticat Adi Copilu’ minune , Georgel de la Strehaia sau Bianca lui Bote, ati fi publicat si atacurile lor “devastatoare”? Ca doar si astia se pricep la iepuroi la fel de bine ca si Ghenea asta! Daca nu mai bine!
  Stau si ma intreb daca nu cumva l-a trimis la inaintare Mona, femeia Ieuropei, si asta e motivul pentru care il publicati!
  Nu cred ca e bine, domnu chestor!
  Oops! Dar daca am nimerit-o?

   • Pai, da-o dreacu’ de treaba, dom’le : dupa ce ca-mi decid soarta, e nevoie sa aflu si ce mai zic !
    E drept, am mouse, nu trebuie sa-l citesc tot; da’ daca ne decid, c-asa au vrut “tinerii frumosi”, noi, ca masochisti model, zic sa inchitim stoicistic !
    Ca Dvs ne aratati ca e prost ala din poza de langa aia, e salutar ! Da’ dati-ne, d-le Tudor, si liber la injuraturi in cazuri d-astea, p-acilisea ! S-ar face niste schimburi de experienta productive:)) Am “copy-paste” pregatit, stiu ca nici chiar eu nu le stiu pe toate:)) Si nici memoria nu vreau s-o mai incarc : fac cu “word”-u’ arhiva, si folosesc dupa necesitati !
    Serios vorbind, chiar n-aveam nevoie sa stiu ce-a produs ala, in “culcare + sculare”…cand s-a pupat cu Macovei (gratis… neobligat…. brrrrrrr !), m-a lamurit : vreau cu incalzirea globala, __lifriciu’ asta e problema doar pentru el…. cand se trezeste (observati c-am evitat “se scoala”… spre neinterpretare), cand se imbraca… alea probleme ! Poate ati pus ca sa-l ajutam pe “willi”:)) !?

  • Adica dumneavoastra il suspectati pe dl Radu Tudor de simpatii… macovisto-sorosiste??Ferit-a sfantul,nu cred asa ceva!E ca si cum,domnul Tudor, l-ar invita pe basescu sa-i boteze copilul(sic!!)Oricum,ceea ce spuneti dumeavoastra despre “papagalul” macovist,pana la proba contrarie, ramane valabil.Sa vedem daca la final,desi sunt extrem de sceptic, se vor confirma realizarile cu care incearca sa ne abureasca.Oricat ar incerca cineva (inclusiv acest papagal)sa sara la gatul lui Ponta,CEA MAI MARE CRESTERE ECONOMICA de dupa 1989 a fost in guvernarea acestuia !!Iar domnul Tudor stie acest lucru foarte bine !!
   P.S.-cred ca “macazul” e-n mainile domnului Gadea,doar el schimba “macaze” in A3.Iar daca A3 nu e,nimic nu e !

 16. Mai Ghi(nio)nea, varzare macovist,tu esti un manelist pe bicicleta care vrei sa sperii trenul care ti-a taiat retragerea de la carciuma. Tu si cu haita voastra,CARE VA LAUDATI CU CE NU ATI FACUT SI NICI NU O SA FACETI ALTCEVA DECAT COMPUNERI PE HARTIE, sa latrati la Ponta cand veti ajunge vreodata (adica niciodata) sa atrageti mai multe fonduri europene decat a atras guvernarea aluia.Si nici atunci,pentru ca aia au platit si datoriile facute de jegosii vostri basisti,cu hotiile voastre uriase,ca doar nu se incurcau cu cifre mici si nu se dadeau jos din pat pentru un “maruntis” de 50.000 de euroi.SI DACA ACUM O LINGETI CU DNA-UL IN GURA TOATA ZIUA SI ARATATI SPRE ALTII,DE PARCA AIA AU SPULBERAT MILIARDELE ATUNCI CAND GUVERNATI TOT VOI ,CREDETI CUMVA CA SCAPATI DE PUSCARIE PENTRU CA ACUM VA DATI VOI DREPT ALTII ? CREDETI CA PE BAZA DE VRAJELI CU DNA LA ADRESA ALTORA OR SA UITE ROMANII DE JAFUL VOSTRU DE PE VREMEA LUI BOC? Iar ca sa critici tu, care nu ai facut nimic la viata ta, pe altul pe langa care esti O BIATA PANARAMA,este penibilo-jegos.Asa ca ia-te de urechi si du-te in balarii unde ti-e locul. Si ia-ti si hartiile cu compuneri ca sa ai cu ce sa te acoperi ca sa nu te manance mustele.

 17. Ce sa zic !? M-a bulversat:))
  Adica, vorba lu’ Moromete, in Poiana lu’ Iocan, iese si Majestatea Sa la arat, ca i-a lasat regina-mama teren agricol:)))
  Mi-e asa greata de d-astia cu “greaua mostenire” (raspuns la d-l de a scris pe feisbuc – unde altundeva !? – pe care nu caut sa mi-l var in memorie, ca nu mai am loc de Stefan cel Mare, Mihai Viteazu… am si eu o limita la “biti”, nu var orice lache, ca stric degeaba sectorul cu nume proprii..). Daca pupatoru’ de macovei avea ceva de facut pe fisa postului, facea ! Cum n-are, face doar ce face “barbatu'”, la postere cu macovei… literatura ! C-a facut omu’ vreo doua ecrane, sa ne spuna ca “Ponta-naspa”… aia de sunt acolo de multe luni sunt buni, da’ nu-i simtim noi ! Aia ai lu’ Ponta, d-au venit cu masurile d-atunci, sunt “greaua mostenire” !
  Am multe de zis, da’, ca sa nu ma baneze d-l Tudor, sintetizez c-o rugaminte : cand am vazut poza lu’ ministru, mi s-au speriat pestii din acvariu de pe birou, de langa monitor (astia erau mai expusi !)… sa se introduca, deci, si p-aci, cu “18+”, sa stie lumea la ce sa se astepte ! Ca pestii mei sunt la inteligenti decat ei; da’ au si ei o limita, nu rezista (cred ca sunt sensibili la “Vama Veche”, poate au amintiri d-acolo !?) … si, daca-mi ramane acvariul pustiu, vine ala de la “fonduri” si mi-l populeaza !? Ofer cofinantare, ca sunt generos !

 18. Domnule Radu Tudor, v-o spun politicos, dar dvs. chiar preluați artileria grea a propagandei băsiste respectiv tunurile, pușcoacele și muniția pupilelor lui băsescu Mungiu & Macovei și trageți cu ele în Ponta, Dragnea și-n PSD, asta, de numa numa, doar, pentru că ăștia o fac mai ”bine”, mai ”profesionist”, mai…. ”devastator”, decât o faceți dvs.
  ”Atac devastator”, înseamnă că-i de bine, înțeleg, cum de bine este și că individul, pupător libidinos al Macovoaicei, repetă …în câteva rânduri ceva ce vă place, un nume ”drag”, Ghiță. Și când e vorba de Ghiță e clar vendetta. Vă place mult ce zice ăsta de Ponta, da’ ce zice de Ghiță este…. minunat.

   • 😀 …poate citiți mâine,
    .
    Ce-am vrut eu să zic….mai pe ocolite?
    Dvs. pe blogul acesta, al dvs., aveți ceva ”de-al dumneavoastră” și nu de azi de ieri ci de ceva vreme scris critic la adresa actualei încrengături de-și zice Putere? Pe numărate, articol cu articol, word by word(vorba englezului ?!).
    Nu-mi place deloc, și nu-i o jignire ci o constatare, că folosiți din ce în ce mai des comentarii sau știri ale altora considerate nu numai de către mine ca arme băsiste și dacă afirmația mea vă deranjează realizez că nu-I totul pierdut și că simțiți că ceva nu este deloc în ordine cu ceea ce faceți cu ceea ce preluați…”nevinovat”, și fără niciun comentariu critic de-al dvs.
    Cele două comandamente-dicton pe care le uzitați des, de-o vreme, respectiv ”Scopul scuză mijloacele” și ”Divide et impera” vă sunt, văd, necesare a fi folosite în lupta dvs. contra PSD-ului. Aruncați, ca nimeni altul dar și cu orice mizerii ori scenario, în PSD de dragul și menajând tot ce reprezintă fostul PNL care este acum precum ” trupurile neinsufletite ale cadavrelor (moarte ale) celor decedati”(Mircea Dușa -PSD) Dumneavoastră chiar credeți că oi fi chiar vreun prost(vedeți, eu nu vorbesc decât în numele meu) și, urmare, nu vă înțelege? Și, doar nu sunt un tembel care să nu admită că ați avea dreptate dacă-aș fi singurul cu o astfel de părere, dar așa sunt mulți, chiar foarte mulți care iubim Antena 3 astfel că unele accente sunt vădit partizane lucru care se întâmplă atunci când vă referiți la ce-ar putea pune într-o lumină proastă, negativă, pe Ponta și PSD-ul. Dacă mai spuneți și de ceva de rău de PNL(și nu aici) este , evident, dintr-o frustrare uriașă că ați greșit și, astfel, dând impresia că ați căuta vini și la ceilalți.
    Nu credeți că ați da satisfacți milioanelor de telespectatori ai Antena 3 să prezentați toată încrengătura de sorginte basisto-ong-ist- macoviste care ține pârghiile puterii ASTĂZI în plin PARTID STAT al lui joshannis? Asta, DA, temă de discuție, nu scenarii care vizează frecvent viitorul negru și ”prostiile” PSD de care nu vă leagă nimic . Dincontra.
    Cronologic, s-o incepeți cu …băsista Bran , purtătoarea de vorbe dar și MRU consilier al lui joshannis(care , ca început de joshann-eală, m-au cutremurat, dumneavoastră, în schimb, ne având nicio gară pe aceste subiecte, și terminând cu Șuteu și toate loazele băsito-macoviste de la începuturile guvernului ciolos și până astăzi. Cum, însă, să faceți o asemenea intreprindere care v-ar discredita în ochii băsist-joshanis-tilor? Și-așa văd că doar dându-l pe ăsta în poză lângă macovei au sărit băsiștii de cur în sus de 7 metri.
    Nu considerați că ar fi un subiect tare pentru o ANALIZA POLITICĂ, mai…. ”devastatoare”.
    Dacă ați fi corect și nu echivoc așa cum transpare atunci când este vorba de pleașca_căzută pe capul românilor, joshannis-ciolos, eu punând deseori, dar și acum, multe întrebări ca să văd încotro ”trageți”, ați răspunde cu fair –play ca-n sport că n-o fi operație pe creier:
    1. dacă vă este mai bine cu joshannis, și dacă nu, cine mama naibii e de vină? (să nu-mi spuneți, așa cum ați comentat imediat după Alegeri, că tot Ponta e vinovat, vă rog)
    2. dacă vă este mai bine cu ciolos și dacă nu, este bine și trebuie ca, totuși, să învățăm pe pielea noastră ce-I răul absolut și că, astfel, să trecem din nou printr-un necesar purgatoriu, altfel să uităm atunci când va fi să alegem între două rele-să zicem(asta , că de ce Ponta l-a adus pe ciolos, dacă ar suna a regret după Ponta, ar fi ceva OK, dar tot lui să-I pui în cârcă ceva ce nu putea duce un om normal , nu-I correct- bașca_că de ce același Ponta nu-l dă jos dacă-i așa de rău)?
    3. dacă sunteți acum mulțumit de renumirea lui kioveshi,(și, cum se vede, nu faceți deloc caz așa cum, una, două îl loveați pe Ponta cu propunerile lui controversate)
    4. dacă sunteți mulțumit de numirea Liviei Stanciu la CCR de abuzurile de dedescris ale binomului începând cu procesele politice de la venirea lui joshannis?
    .
    Dvs. nu credeți că eu și alții ca mine dacă am prefera să căutăm prin haznale dejecții ”devastatoare” despre Ponta și PSD le-am putea să le luăm și singuri (asta, dacă am dori să vedem pulsul băselii)?
    Dacă tot preluați așa ceva de ce nu le preluați măcar critic așa încât, înainte de a ne expune și noi părerea, să vedem și cum vă raportați dvs., ca ANALIST POLITIC, la aceste ”dezvăluiri”?

 19. Nu stiu daca guvernul” meu” are vreo calitate, una macar, in afara de aceea de a apăra politica “europeană ” promovată de Johannis (absolut fara cap si coada, ca si aceea a UE in acest moment) dar la inventat replici de geniu nici Vanghelie nu-i întrece pe ministrii strânși in jurul lui Ciolos. De la Ghinea rețin “funcționarii șoptesc: Ghiță (ăăă!)” dar mai sunt si altele, mai subtile, ca de pilda “tirania parlamentara” lansata de Pruna sau obsesiva afirmație a lui Pâslaru :așa ceva nu se poate, așa ceva nu exista” si, de ce nu, chiar si afirmația Reformatoriului Ciolos cu privire la “pământul uneori udat cu lacrimi” lansată artiștilor de la Operă mai deunăzi. As zice: cum e turcu’ si pistolul, ca la Johannis replicile de geniu au apărut încă din campania electorală (vezi politruc privat, ghinion, case din meditații si ciocolata de la părinți , etc) daca n-as auzi sintagme la fel de absurde din partea susținătorilor externi ai regimului, vezi incidentul cu presedintele-sacerdot-luptător anti-comunist Gauck si “eroarea de traducere” pățită la recenta vizita in Romania. Ce vreau sa zic: Johannis nu-i o lumina, se știe, deci nici guvernul sau nu poate fi mai luminat decat el daca, intr-adevăr, ii aparține precum un cățel (de rasa) stăpânului, dar tare n-as crede ca diplomația europeană sau “atlantica” (aici s-ar putea sa ma înșel, americanii nu fac diferența intre tâmpenie si onestitate si greșesc grav , mai totdeauna, la politica externa) reprezintă o prelungire a prostiei si Impotentei instalate odată cu Johannis la conducerea tării. Cineva, la biroul “dezinformare” (KGB? SEcuritatea de tip nou? Nici nu mai contează ) a dat lovitura-a găsit o colecție de prosti pe care sa-i promoveze intru pastrarea statu quo-ului in Ținutul de margine numit Romania; e bine si-așa, măcar e liniște in colonie pe baza de circ asigurat oridecateori vine foametea. Si-apoi, in loc de uitare, nu-i mai bine sa rămâi in istorie pe post de caraghioz?

  • @Cristina Gorgos,
   .
   Probabil că ați vrut să spuneți CIA și nu …KGB, în rest ANALIZA este perfectă.
   Îmi place mult cum gândiți și, evident, cum…scrieți. Asta înseamnă că rezonez și mă regăsesc în aproape tot ce scrieți dar , precum un geniu 😀 , nu prea sunt înțeles(vezi mai sus). De aici derivă că sunt în…derivă și nu am calițăți de a scrie ceea ce gândesc sau că și dacă nu vrei să înțelegi ceva, ghinion, îl faci pe ăla, săracu, să-ți traducă din română în română de ”n” ori și tot degeaba.. 😀

 20. … suntem ultima tara din UE la toate capitolele si pe primul loc la toate magariile, tepele si hotiile.Nu vom avea normalitate si prosperitate niciodata cu aceasta clasa politica, or de disparut nu poate sa dispara, iar din spate vin ”tinerele generatii” – gata imbacsite si corupte, asa ca romsnilor nu le ramane decat sa traiasca cum pot si sa spuna mereu: ”Bine-i si asa, mai rau sa nu fie.” – desi in ultimii 15 ani e din ce in ce mai rau, dar asta-i starea natiunii!

 21. Explicatie de ziarist de investigatie aseara la Ordinea Zilei : ” Ponta a anulat traseul autostrazii Bucuresti-Sibiu pentru ca proiectul avea cam multe viaducte care ar fi costat prea mult ! ” spus pe acel ton de a inlatura orice fel de suspiciune de incompetenta sau de altceva in acelasi timp ton cu repros ca altceva mai bun n-aveau de facut realizatorii decat sa dea ascultare acelor acuzatii si de a pune cazul in discutie desi in joc se aflau miliarde de euro,bani publici deci subiectul chiar trebuia abordat.

 22. Poza cu macovei și ‘pe facebook altundeva’ cum se numește faza ăsta…pff am uitat imparțialitate, obiectivitatea jurnalistului :)) asta asa, doar ca sa ne pierdem în forme în discuții și sa uitam de fond care este ceea ce contează…whatever

  • @Ionela
   De ce fugi, Ionelo, ca dracul de tămâie? Nu-ți place asocierea gherțoi-macovei, în schimb ”fondul” ,da, fiindcă blogul îl ”omoară” pe… Ponta.
   Realizezi , deci că imaginea-i de cacao(ca_conținut și zic asta pentru că băsiștilor le e drag de tot ce vine de la băs), și nu vrei in ruptul capului să-l asociezi pe pupangiu de Macovei. Asociază-l în căpocul tău, atunci, cu joshannis care este dator vândut și are de plătit o datorie trioului toxic(asta-i expresia care vă place și-a fost folosită și de antonescu și-i folosită vârtos și de gorghiu în exces) pentru că ăsta i-a adus voturi în 2014, recte(care e tot în legătură cu băsul)- macovei(421648 voturi, cel puțin)- udrea(493376 voturi, cel puțin) și UDMR(329727 voturi cel puțin) deci un total de 1.244.751 de voturi care l-au scos pe ăsta presedinte, (bașca, voturile din diaspora orchestrate de macovei &udrea)

  • Pai daca fondu’ e c-aveam autostrada Pitesti-Sibiu facuta in nu’s’ce procent, atunci pe fondu’ ala sa discuti dumneata ! Eu nu vad s-apuc autostrada aia, nici daca se implica Iohannis in persoana, cu calciocu’ (pe modelu’ lu’ Ceasca, pe vremuri, la Casa Poporului !); Stiu bine zona aia, o sa faca astia bani cu caru’ din desene, proiecte, schite… da’, autostrada : canci !
   Aaaa, alta era situatia daca Pitestiu’ si Sibiu’ erau in Slovenia : taiau aia muntele pe diagonala, si se facea ! Da’ pe fondu’ ala cu “Ponta n-a facut” n-m chef sa discut serios : sigur, dupa astia o sa ramana ce ramane dupa fiecare : niste desene ! sau, nici macar…
   Privitor la poza cu macovei, m-am exprimat mai sus ! S-a facut misto de Ponta si-n dunga la o poza care il cam strica la imagine (aia cu un ras tamp); pai, la asta cu macovei e aproape “arta” (si la multe altele, ca femeia e caricatura in sine, nu-i trebuie “fotoshop” !)Aia de mai sus, oricum, pare o fotografie de grup : partidu’ em10, in integralitatea lui:))

 23. Pai bai nene Ghinea ce facem cu fondurili care asteapta sa fie accesate ? Mata te tii de vendete si tara gafaie. Nu mai bine ne-ati lasa voi ca am podul plin de strategiile voastre.

Leave a Reply