Preţul petrolului Brent, referinţa pentru piaţa internaţională, a crescut peste aşteptări anul acesta, atingând niveluri pe care unii analişti le consideră cote de pericol: creşterea cotaţiilor ţiţeiului face energia mai scumpă şi frânează astfel consumul şi economia. Ieri, petrolul se tranzacţiona cu aproape 85 de dolari pe baril. Unii analişti se aşteaptă ca preţul să urce până la 100 de dolari pe baril. Avertismentele se înteţesc.

Însă în vremurile actuale este greu de prezis unde se duc preţurile.

Urcuşul de acum al cotaţiilor este susţinut de creşterile sănătoase ale unor consumatori puternici precum SUA şi de tensiuni geopolitice care pot afecta oferta de petrol. SUA vor să scoată Iranul, un producător major de ţiţei, de pe pieţele internaţionale, iar statele OPEC şi aliaţii lor se chinuie să acopere golul astfel lăsat în ofertă.

Însă economia mondială urmează să încetinească, după cum prezice Fondul Monetar Internaţional, ceea ce ar duce la erodarea cererii pentru petrol şi ar opri avântul preţurilor, scrie zf.ro

Iata si comentariul RFI :

Declinul burselor de pe Wall Street este cel mai important înregistrat într-o singură zi în 2018, precedentul de o asemenea magnitudine fiind înregistrat în februarie. El a antrenat prăbușirea burselor din Europa, iar apoi din Asia.

În total, 17 afaceriști au pierdut mai mult de un miliard de dolari într-o singură zi. În ciuda pierderii suferite, de peste 9 miliarde de dolari, fondatorul Amazon, Jeff Bezos, rămâne pe primul loc în topul celor mai avuțioameni ai planetei, cu o avere netă de 145,2 miliarde de dolari.

Şi alţi miliardari au înregistrat pierderi semnificative. Astfel, preşedintele Berkshire Hathaway, Warren Buffett, a pierdut aproape 4 miliarde și jumătate de dolari, în timp ce fondatorul Facebook, Mark Zuckerberg, este mai sărac cu 2,50 miliarde de dolari, averea sa reducându-se la doar 60 miliarde de dolari.

La rândul său, cel mai bogat european, Bernard Arnault, dețănător al brandurilor Louis Vuitton, Guerlain şi Givenchy, a pierdut 4,5 miliarde de dolari, rămânând cu o avere de aproape 70 de miliarde.

Bursele din întreaga lume au fost afectate de îngrijorarea investitorilor față de majorarea ratelor dobânzilor bondurilor americane pe zece ani care au crescut peste 3% şi de încetinirea economiei mondiale la 3,7% în acest an, dar și în 2019.

2 COMMENTS

  1. Cred ca stiti ce inseamna sa joci la bursa! Castigi o perioada scurta incepand cu prima zi, apoi, incep pierderile, daca te retragi, esti bombardat cu telefoane,email-uri pentru a reveni,sa isi recupereze bursa ceea ce ai castigat tu! Poti ajunge la psihoza sau bolnav psihic si in ultima faza daca nu rezisti, te impusti sau streang de gat! Ce criza oameni buni, criza celor care nu mai au de unde sa “fure” si strang cu usa tarile care pupa cu brio criza lor? Ei sunt plini de bani si conturi grase, in tara e saracie lucie si furaciuni cat pot cuprinde partenerii!

Leave a Reply