Ministrul de Externe, Teodor Meleşcanu, a declarat, luni, că de pregătirea şi organizarea alegerilor din diaspora se ocupă Biroul Electoral Central, iar instituţia pe care o conduce nu are decât responsabilitatea de a asigura sprijin logistic.

„În ceea ce priveşte alegerea pentru Parlamentul European. Vreau să precizez un lucru important. În ceea ce priveşte pregătirea şi organizarea alegerilor din Parlamentul European, revine BEC. Există şi prevederi care se referă la Ministerul Afacerilor Externe (MAE). MAE asigură logistic procesul de votare. Ca să fie foarte clar. Responsabilitatea este a Biroului Electoral pentru secţiile de votare. Ministerul Afacerilor Externe are obligaţia de sprijin logistic”, a declarat Teodor Meleşcanu.

Potrivit ministrului, în data de 8 februarie, MAE a transmis o circulară la toate misiunile diplomatice prin care a cerut propuneri privind centrele de votare existente în străinătate şi dacă este cazul să fie suplimentat numărul acestora.

„Am solicitat şi tuturor ambasadorilor ca propunerile să ţină seama de numărul de români (…) şi, în al doilea rând, să obţină de la autorităţi aprobarera de a deschide noi centre de votare”, a mai spus Meleşcanu citat de Mediafax.

„În peste 400 de secţii nu au existat probleme. S-au desfăşurat în condiţii legale. La mai multe secţii au avut loc incidente şi, ce este cel mai grav, este că o parte a cetăţenilor nu au reuşit să voteze”, a mai punctat ministrul de Externe.

Precizările vin după ce, la alegerile din 26 mai, mulţi dintre cetăţenii români din diaspora nu au putut vota din cauza cozilor imense formate la secţiile de vot.

Ministrul de Externe, Teodor Meleşcanu, consideră că principala problemă privind modul în care s-au desfăşurat alegerile în diaspora a fost aceea că pe 26 mai au fost două scrutine în loc de unul, ceea ce a îngreunat procedura şi a condus la triplarea timpului alocat votului.

„Începând cu ora 16:00-17:00, văzând că e un număr mare de oameni, au solicitat prelungirea procesului de vot după oră 21:00. Din păcate ne au răspuns că nu pot să răspundă la această cerere a noastră, având în vedere că potrivit legii toate alegerile se desfăşoară în acelaşi interval de timp. Principală problemă a fost că în loc de un scrutin am avut două, în loc de un buletin de vot am avut trei buletine de vot. A fost îngreunat timpul. Dacă în general durează două minute timpul de votare, acum, odată cu aducerea referendumului a făcut că timpul să se tripleze, ceea ce a dus şi la aceste probleme”, a declarat ministrul de Externe, Teodor Meleşcanu.

Precizările vin după ce, la alegerile din 26 mai, mulţi dintre cetăţenii români din diaspora nu au putut vota din cauza cozilor imense formate la secţiile de vot.

La acel moment, către Biroul Electoral Central a fost înaintată cererea de a fi prelungit programul de votare din diaspora, însă instituţia refuzat.

2 COMMENTS

  1. Vaiiii bec-ul este vinovat! Bec-ul 🙂 Pe vtemea lampilor daca iti fila pcl 85 mai aveai sanse sa prinzi posturi straine dar cu pl 500 filat ramaneai mut.Acum cu becurile astea led si lampi electronice falfaietoare normal ca tot acarul Paun este vinovat.. Si cele doua roze se cearta tot la bec. si mustafa este suparat pe bec si ar da cu papucii in el sa se stinga noaptea

Leave a Reply