Cancelarul Austriei se face de ras. Recunoaste ca nu România e de vina. Nehammer afirma ca frontierele spatiului Schengen sunt problema, iar Romania nu e inca parte din acest spatiu, desi indeplineste toate criteriile.

Cancelarul Austriei, Karl Nehammer, susține că este dispus să discute despre aderarea României și Bulgariei la Spațiul Schengen numai după ce va fi îmbunătățită protecția frontierelor din aceste țări și după ce situația din Austria se va îmbunătăți.

Dacă vreau să am un spațiu Schengen, am nevoie de frontiere externe puternice pentru ca frontierele interne să poată fi desființate”, a subliniat Nehammer, potrivit tt.com. Dar acest lucru nu a mai funcționat de foarte mult timp, a spus el. „Din 100.000 de solicitanți de azil, noi, ca țară fără ieșire la mare, trebuie să efectuăm înregistrarea inițială a 75.000?”, a spus cancelarul la postul de televiziune OFR 2.

Nehammer adaugă că nu a putut înțelege amenințările de boicotare a companiilor austriece din România și Bulgaria. Este „absolut inadmisibil să se amestece problemele de politică de securitate cu cele de politică economică”, susține acesta, amintind că UE este, în primul rând, o comunitate economică. În același timp, el a amintit că Germania a blocat aderarea Austriei la Schengen timp de doi ani și jumătate.

„Amestecarea problemelor de securitate cu cele economice nu este oportună. Austria s-a oferit întotdeauna să ajute autoritățile române și bulgare”, a mai declarat acesta.

Astfel, Nehammer s-a declarat convins că veto-ul nu va avea consecințe negative pentru companiile naționale care operează în Bulgaria și România. Cancelarul a subliniat că un eventual boicot al companiilor austriece ar dăuna mai degrabă țărilor însele. Acestea ar aduce banii în țară și ar oferi locuri de muncă, a mai susținut cancelarul, în ciuda faptului că reprezentanții mediului de afaceri național au criticat veto-ul, notează orf.at, citat de ziare.com

1 COMMENT

Leave a Reply