Durerea foarte puternică de spate, care se accentuează în timpul nopții și poate persista chiar și câteva săptămâni, care poate imobiliza pacientul și care nu cedează la medicația uzuală, poate indica o tumoră vertebrală. Într-o astfel de situație, este recomandat ca pacientul să se prezinte la un consult de neurochirurgie.
Tumorile vertebrale reprezintă un grup important de afecțiuni neurochirurgicale. Acestea pot fi primare, dacă se dezvoltă de la început în vertebră, sau secundare (metastaze), formate prin diseminare de la tumori apărute în alte organe. Atunci când tumora invadează canalul medular, pot să apară dureri, amorțeli pe traiectul unui nerv, la nivelul mâinilor sau al picioarelor, iar în formele grave se poate ajunge chiar la paralizia totală a membrelor și pierderea completă a controlului sfincterelor, în cadrul așa-numitului sindrom de coadă de cal. Dacă nu se intervine în câteva ore, simptomele devin ireversibile, prin urmare reprezintă o urgență neurochirurgicală.
Într-o situație similară s-a aflat și Aurel, diagnosticat la SANADOR cu tumoră infiltrativă intruzivă în canalul spinal cu compresia „cozii de cal”, recomandarea de tratament fiind de intervenție chirurgicală imediată, prin îndepărtarea tumorii.
„În urmă cu două luni am început să fac fizioterapie și infiltrații din cauza unor dureri lombare intense. Se credea că era vorba despre discopatie lombară, însă situația s-a degradat în ciuda tratamentului. Când am ajuns la SANADOR, Dr. Ovidiu Grămescu mi-a recomandat un examen RMN, pentru a putea evalua exact ce se întâmplă și mi-a spus că, din păcate, intervenția chirurgicală nu putea fi evitată. Dacă nu mă operam, exista riscul ca în câteva săptămâni să nu mai pot merge”, își amintește Aurel. P
Echipa neurochirurgicală condusă de Dr. Ovidiu Grămescu, șeful Secției de Neurochirurgie din Spitalul Clinic SANADOR, a efectuat în cazul lui Aurel o operație de îndepărtare a tumorii, cu decompresia „cozii de cal”. Imediat după intervenția chirurgicală, pacientul s-a putut deplasa cu ajutorul unui cadru metalic, iar la câteva zile a fost externat, cu recomandarea efectuării tratamentului oncologic.
„Intervenția a fost efectuată de echipa condusă de domnul doctor Grămescu și totul s-a încheiat cu bine. Trei zile mai târziu, am plecat acasă pe picioarele mele. Am ales să fac această intervenție la un spital privat datorită condițiilor de aici și deoarece am vrut să fiu cât mai liniștit. Sunt foarte bucuros de alegerea făcută”, a conchis Aurel.
La Spitalul Clinic SANADOR, pacienții cu afecțiuni neurochirurgicale au acces la consulturi de specialitate, precum și la intervenții efectuate atât prin chirurgie clasică, cât și prin metode minim invazive. Vertebroplastia și kifoplastia, care implică introducerea controlată de ciment în corpii vertebrali afectați de tumori, și fixarea percutanată a coloanei vertebrale prin introducerea de șuruburi și tije metalice prin piele sunt câteva dintre aceste tehnici minim invazive. Astfel de proceduri au numeroase avantaje pentru pacienți: incizii minime la nivelul pielii, lezarea cât mai puțină a țesuturilor musculare, spitalizare de scurtă durată, recuperare rapidă și reluarea activităților obișnuite la scurt timp după intervenție.