Hernia de disc este o afecțiune a coloanei vertebrale care apare prin degenerarea discurilor intervertebrale. Orice disc se poate deteriora, însă zonele lombară și cervicală sunt cele mai afectate. În majoritatea cazurilor, hernia de disc apare între 35 și 50 de ani, bărbații fiind mult mai afectați decât femeile. Sunt mai mulți factori care favorizează degradarea discurilor intervertebrale, unul dintre cei mai frecvenți fiind vârsta. Pe măsură ce îmbătrânim, discurile se rigidizează, iar învelișul lor exterior se rupe mai ușor. Vârsta înaintată este corelată și cu o incidență ridicată a osteoporozei, care, la rândul său, crește riscul de hernie de disc.

Ridicarea obiectelor grele într-un mod incorect și mișcările repetitive sunt factori de risc pentru hernia de disc. Se adaugă și kilogramele în exces, care cresc presiunea pe care discurile trebuie să o suporte. Sedentarismul și statul îndelungat în aceeași poziție favorizează acumularea de tensiune la nivelul coloanei vertebrale. În lipsa mișcării, discurile își pierd flexibilitatea și se rup mai ușor. În același timp, fumatul contribuie la apariția bolii deoarece poate reduce aportul de oxigen către discuri.

Un disc herniat poate produce durere intensă, însă simptomele diferă în funcție de localizarea discului și de nervii afectați. Pe lângă durerea de spate, apare deseori și durere la nivelul membrelor, de-a lungul nervului afectat. Durerea de braț este specifică herniei cervicale, în timp ce durerea de picior apare atunci când discul afectat este poziționat în zona lombară. Durerile se manifestă sau pot deveni mai puternice când persoana se mișcă, tușește sau strănută. De asemenea, pacientul se poate confrunta și cu senzație de amorțeală, slăbiciune musculară și furnicături. P

În lipsa diagnosticului și a tratamentului adecvat, hernia de disc evoluează către complicații severe, ce pot duce chiar până la dizabilitate. Pentru un diagnostic de certitudine și pentru a evita consecințele bolii, un consult de neurologie sau de neurochirurgie este recomandat să se efectueze chiar de la primele simptome. Medicul va realiza un examen clinic complet și va recomanda efectuarea unor investigații specifice, precum: imagistica prin rezonanță magnetică, radiografia, tomografia computerizată și electromiografia.

Tratamentul herniei de disc se face personalizat, în funcție de particularitățile fiecărui pacient în parte, și poate fi conservator, medicamentos sau chirurgical. Acest ultim tip de tratament se recomandă doar atunci când tratamentul conservator și cel medicamentos nu sunt eficiente.

La Spitalul Clinic SANADOR, pentru diagnosticarea diferitelor afecțiuni neurochirurgicale, pacienții au acces la consulturi de specialitate și investigații specifice, asigurate de medici foarte bine pregătiți și cu o vastă experiență, cu ajutorul unor echipamente de ultimă generație. Intervențiile chirurgicale sunt realizate minim invaziv, în condiții de maximă siguranță, prin tehnici cu invazivitate minimă, foarte eficiente. Postoperator, pacienții pot beneficia de programe specializate recuperare medicală în cadrul Spitalului Clinic SANADOR.

Leave a Reply