Coaliţia pare să fi ajuns la un consens în privinţa preţului la energie electrică. Astfel, de anul viitor, piața de energie va fi reglementată în proporție de 80%.
Acest lucru înseamnă că 80% din prețul energiei va fi plafonat, iar 20% va fi lăsat la libera negociere pe piața bursieră.
Însă cea mai importantă prevedere din noua Ordonanţă de Urgenţă, care va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2023, este că plafoanele pentru consumatorii casnici vor fi menţinute şi anul viitor.
Potrivit unor surse, liderii coaliţiei au convenit să plătească în continuare ca acei consumatori casnici care au un consum până la 100 de kilowaţi pe lună să plătească 68 de bani pe kilowat oră, iar pentru consum între 100 şi 255 de kilowaţi pe lună, preţul să fie de 80 de bani.
Noutatea este că se va introduce un tarif maxim de 1,3 lei pe kilowatt pentru marii consumatori şi pentru cei care depăşesc pragul de 255 de kilowaţi pe lună.
“Să existe un preț maximal. Asta nu înseamnă că toată lumea va plăti acel preț maximal.
Rămân în continuare cele 0,68 lei, 0,8 lei, 1 leu la IMM, industria alimentară și în Parlament vom veni cu amendament la OUG 119 cu cele promise – servicii de utilități publice, tramvaie, metrou”, a spus preşedintele PSD, Marcel Ciolacu.
Astfel, IMM-urile, bisericile, Metrorex şi alte instituţii ar urma să plătească 1 leu pe kilowatt.
Noua lege ar trebui să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2023 şi ar putea sa se aplice până în 2025.
– 0,68 de lei/KWh pentru un consum mai mic de 100 KWh/lună
– 0,80 de lei/KWh pentru un consum între 100 KWh și 255KWh/lună
– NOUTATE: preț fix de maxim 1,3 lei/KWh pentru un consum care depășeste 255KWh/lună
– 1 leu/kWh pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii
– NOUTATE: preț fix de maxim 1,3 lei/KWh pentru industria mare/marii consumatori