Ministrul slovac de externe Ivan Korcok le-a cerut luni partenerilor europeni să trimită doze de vaccin anti-COVID-19 ţării sale care se confruntă cu o situaţie epidemiologică ”tragică”, înregistrând un număr record de infectări şi decese, relatează Reuters.

Slovacia, ţară cu circa 5,5 milioane de locuitori, a ajuns la circa 100 de decese pe zi, astfel că raportat la populaţie are cea mai ridicată rată din lume a deceselor asociate COVID-19. În spitalele slovace erau internaţi duminică 3.372 de pacienţi COVID-19.

”Îi voi informa pe colegii mei miniştri de externe despre situaţia foarte serioasă legată de COVID şi pe care o putem numi tragică”, a afirmat în faţa presei ministrul slovac de externe Ivan Korcok, înaintea reuniunii miniştrilor europeni de externe care se desfăşoară la Bruxelles.

”Le voi solicita ca în cazul în care au vaccinuri pe care nu le pot folosi în acest moment, să ni le transmită. Cred că ar fi un foarte bun semn de cooperare la nivelul UE. Sunt deplin conştient că şi alte ţări duc lipsă de vaccinuri, dar Slovacia, având în vedere şi faptul că avem cea mai ridicată rată a deceselor, în acest moment are cel mai mult nevoie de ele”, a explicat ministrul slovac.

Guvernul de la Bratislava a cerut deja prin intermediul mecanismului de urgenţă al UE un ajutor constând în trimiterea în Slovacia a 10 medici şi 25 de asistente.

Conform datelor valabile duminică, Slovacia a vaccinat până în prezent 272.341 de persoane cel puţin cu prima doză de vaccin anti-COVID-19, având o rată a vaccinării puţin peste media UE.

Această ţară a fost anul trecut în primul val al pandemiei unul dintre exemplele de bună gestionare a situaţiei sanitare, restricţiile severe, care au inclus carantina instituţionalizată pentru oricine venea din străinătate, permiţându-i atunci să fie printre cele mai puţin afectate de pandemie.

Dar acum situaţia a evoluat nefavorabil odată cu noul val epidemic provocat în special de varianta britanică mai contagioasă a coronavirusului, devenită dominantă în Slovacia. ”La sfârşitul anului (2020) varianta B.1.1.7 a fost importată în mai multe regiuni slovace, iar în câteva săptămâni a înlocuit complet celelalte variante”, explică biologul Jozef Nosek, care efectuează la Bratislava secvenţierea genomului variantei britanice a coronavirusului SARS-CoV-2.

Potrivit premierului slovac Igor Matovic, la începutul lunii februarie 71% dintre noile cazuri de COVID-19 în Slovacia erau cu varianta britanică. Săptămâna trecută el a avertizat că ”proporţia mutaţiei britanice a crescut până la niveluri care vor face foarte dificilă ţinerea situaţiei sub control şi aceasta ne va costa multe vieţi”, scrie Agerpres.

1 COMMENT

 1. …Mai ales ca importurile in Slovacia de Ivermectina au fost oprite in vama (5 Februarie 2021) : https://spravy.pravda.sk/domace/clanok/576981-ivermektin-meska-rozbieha-sa-aj-ilegalny-predaj/

  Abia Vineri 19 Februarie 2021, slovacii au incetat sa-si puna piedici singuri, ca pe Dambovita:

  “Conform purtatorului de cuvant al Min.Sanatatii, 9000 cutii de Ivermectina vor intra in tara. O parte se va distribui in spitale si alta farmaciilor publice, de unde se va putea obtine doar cu reteta de la medic.
  Ministerul Sanatatii a dat autorizatia pt tablete de 6mg, pe 26 Ianuarie, insa doar 240 bucati au sosit in Slovacia si au fost date doar in spitale, unde au ajuns bolnavilor DOAR PT DOUA ZILE. Livrarile pentru transa comandata in 26 Ianuarie se vor face abia dupa 22 Februarie. Ministerul Slovac va continua sa comande doze suplimentare (…)” https://spravy.pravda.sk/domace/clanok/578621-na-slovensko-maju-v-piatok-prist-tisicky-davok-lieku-ivermektin/

  Cand va iesi Dr.Arafat sa ne faca si noua aprovizionarea? Ce mai asteapta? Urlete? Mor oamenii cu zile, domnule Arafat, domnule Voiculescu! Putina omenie!

  Bulgaria cumpara deja Ivermectina din farmacii, cu reteta: https://twitter.com/Covid19Crusher/status/1362700154801897472

  OMS “is going to adopt ivermectin guidelines in the coming weeks (4 to 6). “This drug has broad spectrum activity.””
  https://twitter.com/Covid19Crusher/status/1361460897483489284

Leave a Reply