Curtea Constituţională a României a stabilit miercuri că există conflict juridic de natură constituţională între Guvern şi preşedintele Klaus Iohannis, după ce şeful statului a amânat numirea miniştrilor Transporturilor şi Dezvoltării Regionale, au precizat, pentru AGERPRES, oficiali ai CCR.

Pe 7 decembrie, premierul Viorica Dăncilă anunţa că Guvernul a sesizat la Curtea Constituţională faptul că preşedintele Klaus Iohannis nu a luat o decizie cu privire la numirea noilor miniştri la Transporturi – Mircea Drăghici şi Dezvoltare Regională – Lia Olguţa Vasilescu.

Dăncilă a vorbit, n deschiderea şedinţei de Guvern de la acea dată, despre discuţiile pe care membrii Executivului le-au avut recent la Bruxelles cu oficiali europeni pe tema preluării preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene. În acest context, ea a subliniat că ”singura situaţie incertă” existentă în acest moment este creată de preşedintele Klaus Iohannis ”prin blocajul numirii miniştrilor în două domenii importante”.

În 21 noiembrie, Comitetul Executiv Naţional al PSD a decis să o propună pe Lia Olguţa Vasilescu pentru portofoliul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, iar pe Mircea Drăghici – pentru funcţia de ministru al Transporturilor.

Decizia a venit după ce şeful statului a respins propunerile făcute anterior pentru cele două ministere: Ilan Laufer – Dezvoltare Regională şi Lia Olguţa Vasilescu – Transporturi. Iohannis a motivat atunci că cele două propuneri sunt nepotrivite.


În ziua de 19 decembrie 2018, Plenul Curții Constituționale a luat în dezbatere cererea de soluționare a conflictului juridic de natură constituțională între Președintele României, pe de-o parte și Guvernul României, reprezentat de prim-ministru, pe de altă parte, determinat de refuzul revocării şi, respectiv, numirii unor miniştri, cerere formulată de prim-ministru.

Curtea Constituțională, cu majoritate de voturi, a decis:

1. A admis cererea formulată de prim-ministrul României și a constatat existența conflictului juridic de natură constituțională între Președintele României, pe de o parte, și Guvern, reprezentat de prim-ministru, pe de altă parte, generat de refuzul Președintelui României de a emite decretele de revocare din funcție a doi miniștri și/sau de a emite decretele de constatare a vacantării funcțiilor de ministru ca urmare a demisiilor celor doi miniștri;

2. Președintele României urmează să emită de îndată decretele de constatare a vacantării celor două funcții de ministru;

3. Președintele României urmează să răspundă, de îndată, în scris și motivat, propunerilor înaintate de prim-ministrul României cu privire la numirile în funcția de ministru.

Decizia este definitivă și general obligatorie și se comunică, potrivit art.36 din Legea nr.47/1992, prim-ministrului şi Preşedintelui României.

5 COMMENTS

 1. Uite ca nu o sa semneze si nu o sa numeasca. Ce-o sa-i faca?!? Deci CCR nu mai e Constitutionala, este la Cheremul lui Dragnea. Nu se mai poate. Flit!

 2. Sa vedem ce mai scoate din palarie clovnul iohannis,citeste pe litere,intelege cu incetinitorul,pricepe conform neuronului ramas activ cu aceeasi lentoare!Nu e obisnuit cu operativitate si CCR tocmai asta a aratat,credea ca se va lungi conform timpului lui necesar de gandire !Poate consulta horoscopul,cum se aliniaza planetele!Trebuie sa fim toleranti cu ‘mnealui,si-a epuizat munitia si mimeaza haotic,improvizand scene ridicole,romanul ingrijorat,predictii de tip omida,apocalipse economice,iesind din cadrul Constitutional,dar la ce sa ma astept de la un penal cu o consoarta la fel de penala,sa aplice legea,falsul fiind un modus vivendi?!

  • Simte ca se apropie funia de par si si-a pirdut, cu totul, controlul. Ar fi dixtractiv, daca n-ar suferi Romania. Fiindca Paltonarul cel Tifnos se va zvircoli ca elefantul intr-un magazin de portelanuri.Vor fi daune mari, dar pina la urma VA PLATI!
   Klause, Klause / Sase hause
   Vine-o vreme / vine-o vama
   Vine timpul sa dai seama! Lada de gunoi a istoriei e incapatoare ….

Leave a Reply