Marcel Ciolacu pe Facebook :

Am avut astăzi o întrevedere foarte bună cu Secretarul General al NATO, Mark Rutte, în care am discutat despre prezența consistentă a Alianței în România, ceea ce reprezintă o garanție că fiecare centimetru al teritoriului nostru este apărat pe deplin.

Fiind prima întâlnire a acestuia cu un oficial român, după instalarea la conducerea NATO, l-am asigurat de întreg sprijinul meu și al Guvernului pe care îl conduc.
Am arătat pașii concreți pe care România îi face prin investițiile masive în infrastructura rutieră, feroviară și portuară. Acestea au un impact pozitiv asupra economiei, facilitează interconectarea României cu partenerii din NATO și realizează conexiunile necesare pentru nevoile de mobilitate militară comune.
În același timp, vom continua să alocăm 2,5 % din PIB pentru apărare. Vom lucra împreună pentru ca Uniunea Europeană să se coordoneze mai mult cu NATO pe dimensiunea industriei de apărare, astfel încât să putem dezvolta mai multe proiecte pentru revigorarea industriei de apărare românești.
Comunicatul NATO :
On Monday (18 November 2024), Secretary General Mark Rutte met with Prime Minister Marcel Ciolacu at NATO headquarters to discuss security in the Black Sea region.

Mr. Rutte thanked Prime Minister Ciolacu for Romania’s numerous contributions to the Alliance. Romania invests more than 2% of its GDP on defence, hosts a NATO multinational battlegroup, and contributes troops to NATO missions in Kosovo and Iraq.

The Secretary General said Romania has been “a firm friend of Ukraine” providing critical military aid, including a Patriot air defence system, and signing a 10-year bilateral security agreement.

The Secretary General condemned the violations of NATO airspace by Russian drones and missiles, saying they “are reckless, are dangerous, and are unacceptable,” and adding that “NATO has reinforced its air defences on its eastern flank, and Allies, as we speak, are acquiring hundreds of fifth generation fighter jets.”

Declaraţia Secretarului General NATO Mark Rutte la declaraţiile de presă :

Domnule Prim-ministru Ciolacu, dragă Marcel,

Este o bucurie să vă urez bun venit aici la sediul NATO.

De mai bine de două decenii, România este un aliat credincios și dedicat Alianței. Investește mai mult de 2% – cred că acum ajunge la 2,5% – din PIB-ul său în apărare. Găzduiește unul din Grupurile de Luptă multinaționale ale NATO. În plus, militarii săi aduc o contribuție vitală la misiunile NATO, în special în Kosovo, dar și în Irak și în alte locuri.

Așadar, România nu doar întărește securitatea pe Flancul Estic al NATO, ci și mult dincolo de acesta.

Astăzi am discutat despre importanța acordării de sprijin continuu Ucrainei. România a fost un prieten ferm al Ucrainei, oferind ajutor militar atât de necesar, inclusiv un sistem Patriot care sprijină apărarea aeriană critică. De asemenea, ați semnat un acord de securitate pe 10 ani cu Ucraina, care stă la baza caracterului ferm al sprijinului dumneavoastră.

La NATO, lucrăm în ritm susţinut pentru a îndeplini angajamentele luate la Summit-ul de la Washington.

Sprijinul pentru Ucraina este la fel de important ca întotdeauna. Nu în ultimul rând când vedem extinderea periculoasă a războiului, cu trupele nord-coreene luptă alături de Rusia împotriva Ucrainei. Acest lucru vine pe lângă furnizarea de muniție din Coreea de Nord, dronele din Iran și bunuri cu dublă utilizare furnizate de China. Toate acestea alimentează mașina de război a Rusiei.

Vedem cum acest război ilustrează modul în care securitatea noastră este cu adevărat globală.

În plus, războiul Rusiei a subliniat necesitatea unei apărări antiaeriene robuste, iar aceasta rămâne o prioritate. Așa că astăzi am vorbit și despre modalitățile în care Aliații lucrează împreună pentru a menține spațiul aerian în siguranță al României.

Incursiunile repetate ale dronelor și rachetelor rusești în spațiul aerian NATO sunt nesăbuite, sunt periculoase și sunt inacceptabile.

NATO și-a consolidat deja apărarea antiaeriană pe flancul său estic. Și, în timp ce vorbim, Aliații achiziționează sute de avioane de luptă din a cincea generație.

Vă pot spune, domnule prim-ministru, NATO ia foarte în serios securitatea în regiunea Mării Negre. Suntem pregătiți să oferim și să protejăm și să apărăm fiecare Aliat.

Din nou, Marcel, îți mulțumesc foarte mult pentru vizită.

 

Leave a Reply