Prim-ministrul francez Manuel Valls și-a exprimat public, într-un interviu publicat miercuri, susținerea pentru primarii care interzic burkini, costumul de baie islamic, relatează AFP.

burkiniPrimarii din mai multe localități de coastă din Franța au luat în ultimele zile decizia de a interzice ținuta, iar polemica privind această chestiune a luat rapid o amploare națională, mai ales după ce într-o localitate din Corsica au izbucnit incidente violente din cauza unui incident legat de portul burkini.

“Îi înțeleg pe primarii care, în acest moment de tensiune, au reflexul de a căuta soluții, de a evita tulburările ordinii publice”, a declarat Valls într-un interviu pentru cotidianul regional La Provence.

“Îi susțin pe cei care au dat aceste edicte și sunt motivați de dorința de a încuraja traiul împreună, fără motive politice ascunse”, a spus prim-ministrul.

“Plajele, ca orice spațiu public, trebuie să fie ferite de semnele de apartenență religioasă”, a subliniat Valls. Or burkini este “este traducerea unui proiect politic (…) fondat pe aservirea femeii”, a declarat el.

În spatele burkini, “există ideea că, de la natură, femeile ar fi impudice, impure, că ele ar trebui deci să fie acoperite integral. Nu este un lucru compatibil cu valorile Franței și ale Republicii”, a estimat șeful guvernului.

“În fața provocărilor, Republica trebuie să se apere”, a adăugat el.

Până în prezent, patru primării au emis edicte de interzicere a burkini, cele din Cannes și Villeneuve-Loubet, de pe Coasta de Azur, cea din satul Sisco, în Corsica, și cea din Torquet, pe coasta normandă. În același timp, primăria din Leucate, de pe coasta Mediteranei, a anunțat că va adopta o decizie similară, scrie Agerpres.

Potrivit presei franceze, primul model de burkini a aparut in 2006 in Australia.

PS : In tara noastra, functioneaza demult modelul “rromini”, fara controverse majore, dar cu multa bascalie…

tiganci5

10 COMMENTS

  1. Este si asta o problema, insa nu cred ca lumea va crapa de grija cum se vom imbraca (dezbraca) femeile la malul marii. La noi modelul “rromini” constat ca nu deranjeaza pe nimeni , mai ales ca sunt destule femei care sunt in ton cu moda de la malul marii. Corsicanii sunt un pic mai infierbantati de felul lor asa ca nu mira pe nimeni ca spiritele sa mai incing. Cel mai bine ar fi ca toti cei sositi intr-o tara de adoptie, sa imprumute obiceiurile de acolo pentru a evita intamplari nedorite.

  2. 🙂 🙂 🙂 ţiganini, fustini, hoţini . Mergeţi în Mărăşeşti-Vrancea şi vă ”minunaţi” de schimbare!

  3. Mai conteaza ca-ti intra toti nespalatii in mare cand acolo e deja depozit de rahati si urina ? Asta de 30 ani incoace cel putin.Pana acum cativa ani cand s-a refacut reteaua de colectare din Mamaia catre statia noua de epurare toate hotelurile deversau rahatii si resturile menajere de la restaurante in larg pe niste conducte groase care erau scoase la suprafata iarna cand furtunile le descopereau de sub nisip si ce sa vezi erau atat de vechi corodate cu niste gauri ca bagai o minge de fotbal inauntru deci mizeria nu ajungea in larg iesea afara la 15-20 m de tarm.Cam asta e Romania turistica domnilor.

  4. Spatiul public sa nu aiba semne de apartenenta religioasa ?Alte motive n au gasit ? Atunci dezbracam si preotii ortodocsi ?

  5. un naţionalist al “prietenilor”? nu se poate acest lucru! unde sunt valorile multiculturale? să le promovăm noi,dar să le omorâm pe ale noastre că nu sunt bune!

  6. ce cotzofana si francezii astia…. primul ministru “isi exprima public aprobarea” si lasa la atitudinea primarilor, saracii, sa interzica unde vor ei in loc sa fie cocos (galic) si adevarat barbat de stat si sa dea o LEGE prin care sa se interzica asta. Ce cutra politica si Valls asta…
    Vallseaza cat sa mai stea doi trei ani si tot ce poate face e sa spuna” suntem uniti” si “decretam doliu national”

  7. Sunt de acord pentru ca nici mie nu-mi plac,arata ca niste sperietori,sumbre,ca mumiile infasurate in panza si ai o retinere cand le vezi!Am tot timpul impresia ca ascund ceva nu numai fizicul!Dar pe de alta parte cum poti sa interzici unui om cu ce sa se imbrace si ce fac,alearga dupa ele si le dezbraca?Au gasit solutia eradicarii terorismului?Tin minte acum cativa ani tot ei polemizau pe seama burkinilor daca sa le lase sau nu!Se vor o societate libera,democrata si fara prejudecati,multiculturala si multilingvistica,da,e complicat,nu doar sa dai hantzele jos!Ii inteleg si pe francezi ca prin multe au trecut si prea multi nevinovati au distrus,poate si ca prea multa libertate strica si impunerea unor reguli stricte este necesar!Tigancusele noastre,nu stiu de existenta rominilor in istorie,cu doi de r, cu fustele strategice, sunt o pata de culoare cu zdranganeli si culori si nu sunt asa de infasurate dar ma tot intreb cum e sa faci baie imbracat,sa simti carpele ude pe corp si sa atarne ca rufele puse la uscat,acum ca e vara si caldura mare mon cher si dai jos tot de pe tine pentru o baie buna?!!

Leave a Reply