Vaccinul împotriva difteriei, tetanosului şi tusei convulsive (DTP), care este administrat copiilor, poate genera o imunitate încrucişată care ar fi capabilă să asigure o protecţie împotriva SARS-CoV-2, potrivit unui studiu realizat de Universitatea Complutense din Madrid şi publicat în revista Frontiers in Immunology, relatează EFE.
Articolul, semnat de imunologul Pedro Reche, identifică “existenţa unei imunităţi încrucişate extinse” între virusul SARS-CoV-2 şi antigenii prezenţi în vaccinul DTP. Această imunitate încrucişată ar permite declanşarea reacţiilor protectoare împotriva coronavirusului care provoacă COVID-19, prin activarea limfocitelor T CD8 şi T CD4, dar şi a limfocitelor B, la persoanele vaccinate.
Pedro Reche a reamintit că infecţia COVID-19 afectează mai ales vârstnicii şi în mai mică măsură şi într-o formă mai uşoară copiii. Totuşi, atunci când apare un virus nou, cei mici sunt de regulă cei mai afectaţi. Imunologul spaniol care a realizat acest studiu în prima perioadă de izolare a populaţiei la domiciliu şi-a propus să demonstreze care sunt diferenţele între copii şi adulţi şi a ales ca ipoteză de lucru faptul că cei mici primesc vaccinul la doua luni după naştere.
Vaccinul DTP se administrează pe plan global în primul an de viaţă (în trei sau patru doze), cu un rapel la vârsta de 4-6 ani şi o doză mai scăzută de antigen la vârsta de 9-14 ani, pentru a putea induce o memorie imunitară puternică şi cu o reactivitate încrucişată la virusuri.
Această imunitate scade de-a lungul timpului, iar severitatea cu care atacă SARS-CoV-2 creşte odată cu vârsta pacienţilor, bătrânii fiind cel mai grav afectaţi.
Sistemul imunitar, în general, nu recunoaşte în mod global patogenii sau vaccinurile, ci recunoaşte mici fragmente de antigeni (epitopi).
Pedro Reche a studiat vaccinurile pediatrice, precum cele dezvoltate împotriva hepatitei B, pojarului, varicelei, dar şi vaccinul ROR (rujeolă, oreion, rubeolă) pentru a cunoaşte antigenii din compoziţiile lor şi să îi comparare apoi cu cei ai virusului SARS-CoV-2. Cele mai mari similarităţi s-au dovedit a fi în cazul vaccinului DTP.
Memoria imunologică este generată ca urmare a acţiunii epitopilor aflaţi în vaccin, acesta fiind procesul care reacţionează atunci când sistemul imunitar recunoaşte epitopii din structura noului coronavirus, a precizat medicul spaniol. Acest lucru se întâmplă în cazul copiilor, dar, pe măsură ce îmbătrânim, imunitatea se pierde, a adăugat specialistul spaniol.
Cercetătorul spaniol este de părere ca utilizarea acestui vaccin sau a unuia dintre derivatele sale cu sarcină mai slabă de antigen ar putea fi folosită asupra populaţiei generale pentru a potenţa astfel răspunsul imunitar împotriva SARS-CoV-2, scrie Agerpres.