Un exemplu elocvent de operație întrunită, la nivel aliat, a fost demonstrat miercuri, 9 noiembrie, la Baza 57 Aeriană „Mihail Kogălniceanu”, prin desfășurarea unui exercițiu de instruire în comun româno-american, cu structuri de artilerie din cadrul Brigăzii 8 Rachete Operativ tactice, pentru punerea în practică a conceptului de infiltrare rapidă a HIMARS / High Mobility Artillery Rocket System (Rapid Aerial Insertion / HI-RAIN)”, anunta Ministerul apararii.

Exercițiul de tip HI-RAIN a vizat, în premieră, verificarea și testarea posibilităților de îmbarcare și debarcare a echipamentului HIMARS din dotarea Brigăzii 8 ROT în aeronave Airbus A400M, aparținând Forțelor Aeriene Regale ale Marii Britanii
🇬🇧 , în vederea dezvoltării conceptului de infiltrare rapidă a acestui sistem de rachete, precum și transportul aerian al acesteia pe teritoriul României, împreună cu personalul care o deservește.
◾️Pentru Brigada 8 ROT, obiectivul principal al acestui exercițiu a fost de a antrena și certifica personalul Batalionului 81 ROT privind capacitatea de a planifica și executa o astfel de misiune, o capabilitate pe care a dezvoltat-o împreună cu partenerul american, ca parte a programului de înzestrare „Sistem Lansator Multiplu de Rachete cu bătaie mare” – HIMARS.
Un rol important în planificare a avut și Serviciul Sprijin Aerian pentru Forțele pentru Operații Speciale (nucleu SOATG) din cadrul Staului Major al Forțelor Aeriane Române.
➡“Pentru noi, executarea acestui exercițiu alături de partenerii noștri din Alianță constituie un element esențial pentru creșterea nivelului de interoperabilitate, dezvoltarea cooperării militare și, nu în ultimul rând, o oportunitate de a demonstra capabilitățile naționale dezvoltate în domeniul sprijinului prin foc”, a declarat colonelul Daniel Condruz, comandantul Brigăzii 8 Rachete Operativ Tactice.
➡Generalul-maior Iulian Berdilă, șeful Statului Major al Forțelor Terestre, a evidențiat faptul că obiectivul principal privind realizarea „Capabilității de sprijin de foc indirect”, aferentă programului de înzestrare „Sistem Lansator Multiplu de Rachete cu bătaie mare” – HIMARS, avut în vedere la nivelul Forțelor Terestre Române, este operaționalizarea întregii brigăzi până la finalul anului 2024. „Organizarea unor astfel de exerciții constituie o oportunitate de dezvoltare a parteneriatului dintre Armata României și forțele armate din cadrul Alianței și totodată, o necesitate pentru demonstrarea capabilităților naționale în domeniul sprijinului prin foc indirect, având în vedere interesul comun de securitate regional. Ne dorim ca un asemenea exercițiu sa facă parte din rutina de instruire a militarilor români și aliați.” a subliniat generalul-maior Iulian Berdilă.

1 COMMENT

  1. Radu, trebuie sa intelegi cau rusia nu se retrage din ukraina atata timp cat in kerson se extinde perimetrul bazei militare ruse! E logica reala! Initial era cat mucul unui bat de chibrit si acum e cat 4-5 mucuri de bat! Am urmarit si urmaresc cand am timp pe youtube live din ukraina, analizez obiectiv ce se intampla si pe baza de logica imi formez opiniile. Actiunile rusnace inu ukraina, incep exact cand perimetrul kursk se goleste de culoarea rosie, aceasta fiind transferata in ukraina in diferite zone sau locatii, cand se inroseste o locatie ukraineana, imediat apare bubuitura, aici dovedindu-si eficacitatea maxima acele masinarii americane pe care le avem si in Romania. Atentie: aletrele rosu, galben si portocaliu sunt atentionari cand ataca rusica, dar cand ataca militarii ukrainieni, culoarea e caki deschis cu dungi oblice sau verticale. Aici cred ca e jurnalist american sau britanic si se vede clar live din teren https://youtu.be/7ZfWMtTzIEA

Leave a Reply