Dupa senzationala poveste a cainelui care a infruntat uraganul in SUA, o completare a imaginii celui mai bun prieten al omului.
Potrivit unui comunicat de presă transmis, luni Autoritatea Vamilor si preluat de news.ro, echipele canine din punctele vamale intră într-un program intens de pregătire care va dura până la finele lunii noiembrie.
Astfel, câinii care au împlinit vârsta de pensionare se vor retrage din activitate, iar pentru noile echipe canine vor fi organizate stagii de învăţare a tehnicilor de depistare a ţigaretelor ilegale, drogurilor şi banilor. Pentru echipele aflate deja în activitate, vor fi susţinute sesiuni de recapitulare şi perfecţionare. Totodată, vor fi îmbunătăţite metodele de control folosite la verificarea autoturismelor, camioanelor, autocarelor, containerelor, depozitelor şi încăperilor, sacilor poştali şi valizelor.
În punctele vamale din ţară sunt active 43 de echipe canine mobile. Dintre acestea, 31 sunt antrenate să depisteze ţigarete ilegale, alte zece au dublă specializare (droguri şi produse din tutun), iar două sunt specializate în detectarea drogurilor, cashului şi ţigaretelor.
”În perioada ianuarie-iulie 2017, câinii special instruiţi au depistat circa 1,1 milioane ţigarete ilegale şi aproximativ 29 kilograme de tutun. Investiţia în formarea echipelor canine este foarte redusă în raport cu valoarea capturilor şi amenzilor”, anunţă reprezentanţii Poliţiei de Frontieră.
Potrivit acestora, aproape zilnic, câinii prezenţi în punctele vamale reuşesc să depisteze produse din tutun, în cadrul unor controale cu grad ridicat de dificultate.
De exemplu, la începutul lunii iunie, câinele Max a depistat la Sculeni 1.171 pachete ţigarete, într-un autocamion cu remorcă frigorifică. Ţigaretele erau depozitate în peretele frontal al remorcii, în instalaţia de răcire. Captura a fost făcută de echipa canină fără nici un sprjin sau informaţie preliminară din partea Vămii sau a Poliţiei de Frontieră.
La Porţile de Fier, câinele Sid, pensionat recent, a găsit 256 pachete ascunse în airbagul din bord al unei maşini. Locaşul era prevăzut cu sistem de deschidere acţionat electric. Acelaşi câine Sid, la punctul de trecere a frontierei Calafat, a depistat 4.560 pachete ţigarete ilegale. Pachetele erau depozitate într-o ladă frigorifică, în dublura tavanului şi erau acoperite cu cârnaţi.
„În spatele unui câine instruit stau ore întregi de antrenament, ceea ce presupune efort fizic susţinut. Lucrătorii vamali şi câinii lucrează zi de zi, opt ore. Antrenamentul unei echipe canine durează aproximativ trei luni. În fiecare an, echipele se întorc la Centru pentru o săptămână de exerciţii de întreţinere. Toţi lucrătorii vamali aflaţi în centrul de instruire de la Giurgiu se află acolo la cerere. Formarea unui câine se face prin joc, care stă la baza tuturor activităţilor zilnice. Drept urmare, lucrătorul vamal, indiferent de vârstă sau de experienţă, trebuie să se adapteze, să înveţe să se joace. Câinele are nevoie de suport şi încurajare permanentă ca să poată avea rezultate”, a declarat Alexandru Ioniţă, şeful Centrului de Instruire Echipe Mobile din Giurgiu, citat în comunicatul de presă.
Conform statisticilor citate în comunicat, piaţa neagră a ţigaretelor a crescut în iulie la 16%, cu 0,9 puncte procentuale mai mult decât în mai 2017, fiind prima creştere înregistrată după aproape un an de scăderi consecutive.