Avocatul Crenguţa Leaua, coordonatorul avocaților care a câștigat procesul în dosarul Roşia Montană cu Gabriel Resources, a oferit o serie de detalii despre cum se derulează un asemenea proces complex şi care sunt etapele următoare.

“Am înțeles interesul public pentru o dezvăluie, dar avem nişte obligații profesionale legate de confidenţialitatea motivării tribunalului arbitral.

Da ne-am așteptat la victorie, la bătălie, dar certitudine nu. Nu poţi să ai certitudine. Dar poţi să aștepți şi poţi să te lupţi cu speranța în suflet. Speranța noastră a fost că Tribunalul va înțelege. Șansele au fost mici pentru ambele părți. Este vorba de complexitate. Comunicarea dintre avocat, dintre părţi şi Tribunalul Arbitral este o comunicare în care mesajul de la sursă trebuie să ajungă la destinație, la Tribunalul Arbitral care trebuie să o încorporeze şi care trebuie apoi să ia decizia pe baza a ce s-a încorporat.

Tribunalul nu vede ce s-a întâmplat, nu merge la faţa locului istoric în timp, vede doar probele şi narațiunea care este făcută de fiecare dintre părți. Şi atunci Tribunalul înțelege după cum îi se comunică şi după ce fel de filtre el însuşi are, de barierele proprii de comunicare, de înțelegere, de prejudecați. Aşa fiind nu poți fi niciodată sigur de ceea ce se va întâmpla.

Poţi să spui că da, am argumente care dacă vor fi înțelese corect ne asigură o șansă bună. Şi da, în acest sens noi am crezut în acest dosar în permanență sau avem argumente care sunt bune, dar situaţia este atât de complexă încât statistic vorbind este posibil ca 1-2-3 dintre ele să scape înțelegerii. Şi atunci când ai acestă multitudine şi această complexitate evident că nu știi exact care din aspectele respective vor fi înțelese.

Doi membri au votat în favoarea României, unul a votat pentru Gabriel Resources

Şi dovadă că noi am avut o hotărâre în care Tribunalul Arbitral cu doi membri au decis în favoarea României şi unul a fost în favoarea investitorului străin.

M-am așteptat la absolut orice ipoteză ca sa putem fi pregătiţi pentru pașii următori. Noi gândeam problemele tehnic juridic nu din alte perspective nici politic sau economic. Este bine de ştiut că această hotărâre arbitrala poate fi atacată. Există nişte motive limitative, foarte bine precizate în care parte care dorește să atace hotărârea trebuie să se încadreze. Nu ştim dacă investitorul străin va formula o astfel de cerere si ce motive ma invoca. Urmează să vedem în perioada următoare”, a spus la Antena 3 CNN, Crenguța, coordonatorul avocaților în dosarul Roșia Montana.

 

Leave a Reply