Un studiu recent realizat de Institutul Joao Lobo Antunes de Medicină Moleculară (IMM) din Portugalia a pus în evidenţă că anticorpii împotriva SARS-CoV-2, virusul care declanşează COVID-19, pot fi detectaţi până la şapte luni după infectare la 90% dintre pacienţi, informează miercuri Xinhua.

Rezultatele cercetării, publicate în European Journal of Immunology, indică totodată că nivelurile de anticorpi produşi sunt determinate de severitatea bolii, şi nu de vârsta persoanei infectate.

Studiul a demarat la debutul pandemiei în Portugalia, în martie 2020, când cercetătorii au creat un test serologic sensibil, specific şi versatil pentru COVID-19.

Colaborând cu medici de la Hospital Center Lisboa Norte, echipa de cercetători a început să monitorizeze nivelurile de anticorpi în cazul a 300 de pacienţi şi profesionişti din domeniul sanitar şi a peste 200 de voluntari care au fost urmăriţi după ce au contractat COVID-19.

”Rezultatele acestui studiu, care s-a întins pe o perioadă de şase luni, a pus în evidenţă un model clasic de răspuns imunitar până în cea de-a şaptea lună după infectare, cu o creştere rapidă a nivelurilor de anticorpi în primele trei săptămâni după simptome, urmată de o reducere ulterioară”, a explicat Marc Veldhoen, conducătorul proiectului.

”În faza iniţială de răspuns, rezultatele noastre arată că, în medie, bărbaţii produc mai mulţi anticorpi decât femeile, dar nivelurile se echilibrează în timpul fazei rezolutive şi sunt similare la ambele sexe în lunile ulterioare infecţiei cu SARS-CoV-2”, a adăugat acesta.

Colaborând cu Institutul portughez pentru sânge şi transplant (IPST), Veldhoen a confirmat ”o activitatea robustă până la cea de-a şaptea lună după infectare la o mare parte din indivizii testaţi anterior”. ”Lunile care vor urma vor fi esenţiale pentru evaluarea robusteţii răspunsului imunitar sau a posibilităţii de reinfectare”, a conchis cercetătorul din cadrul IMM.

Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), în data de 2 octombrie erau 193 de vaccinuri candidate împotriva COVID-19 aflate în diferite stadii de dezvoltare la nivel global, dintre care 42 se aflau în teste clinice în contextul luptei mondiale împotriva pandemiei, scrie Agerpres.

1 COMMENT

 1. Sunt studiile si actiunile lor in zonele respective si nu din Romania pe cetateni romani! Fiecare tara are propriul tipar care nu se potriveste in alte tari, din cauze obiective: nivelul de stres, caldura solara, hrana calitativa, aerul calitativ si apa, respectul reciproc prin parteneriate stat-cetatean, eficienta tratamentelor si nu numai. Din punctul meu de vedere, trebuie sa se respecte cateva repere pe care o sa le mentionez:
  1. Tratamentul sa fie eficient, totul pe baza de dezinfectante, dar doar oral,
  2. Interzis orice medicament sau orice tratament in afara de vitamine,
  3. Eliminarea stresului si terorii, astea obligatoriu trebuiesc inlocuite cu buna dispozitie, zambet prelungit din stomac pana se zguduie carnea de pe tine, sa iasa prin pori tot ce e toxic in organism, serii repetare de ras hazos,
  4. Plimbari in aer liber insotit de 1-2-3 persoane pline de vitalitate pentru buna dispozitie, inclusiv sport,
  5. Increderea in sine, obligatoriu trebuie reintrodusa in sufletul cetateanului dar nu prin cearta, mustrari sau transformat in obsesie,
  6. Hrana mai mult naturista dar sanatoasa plus lichide.
  7. In cazul tusei prelungite care ajunge de speriat sau in cazul in care limba este crapata incat nu poti respira si inghite nici apa(cum am patit eu): apa de gura si spray dexinfectant de 3 ori pe zi: ceai concentrat din ceapa, sirop natural de tuse, sau ceva de menta concentrat.
  Garantez ca intro saptamana cel mult doua, totul se remediaza ca din senin. Interzis in totalitate orice tratament medicamentos in aceasta perioada. Radu, un jurnalust istet, sa il intrebe pe hTataru sau hArafat si chiar pe paratrantorul de lux, marele si atotstiutorul:
  – Cati bolnavi cu boli multe si vechi sunt in bazele de date ale medicilor de familie?
  Pe baza acestei statistici reale, dar reale, pot sa ia masuriurgent si nu sa inchida totul ca asa vor ei!
  Acestia trebuiesc sa fie obligatoriu in atentia medicilor si tratati urgent incepand cu doza de 10 zile de vitamine lunar timp de 3 luni de zile intravenos in paralel cu ceea ce am scris ca tratament. Sa nu-i mai denigreze, sa nu mai arunce cu dejectii in ei! Ca nu se vrea, este strict problema ministrului hTataru care se trezeste pe tarlaua lui din Husi in care, toti cetatenii sunt, cred dupa felul in care se comporta cu toti cetatenii romani, doar huliti si invinuiti.

Leave a Reply