Este puţin probabil ca numai vaccinarea persoanelor adulte să oprească total răspândirea COVID-19, relevă un studiu britanic elaborat pe baza unui model matematic şi care mai semnalează că o relaxare timpurie şi bruscă a restricţiilor ar putea provoca ”un mare val” de infecţii, relatează vineri agenţia EFE.

Analiza, efectuată înaintea cunoaşterii primelor date ale vaccinării în lumea reală (nu la testele clinice), a modelat interacţiunea dintre procesul de imunizare şi diferitele scenarii de relaxare a măsurilor de control, pentru a estima astfel rata de reproducere R (câte persoane infectează la rândul ei o persoană infectată), decesele şi spitalizările asociate COVID-19 în perioada ianuarie 2021 – ianuarie 2024.

Conform rezultatelor, publicate de The Lancet Infectious Diseases, este puţin probabil ca vaccinarea tuturor adulţilor în Marea Britanie să conducă la imunitatea de grup şi la oprirea completă a răspândirii virusului.

Totuşi, notează autorii studiului, relaxarea treptată a restricţiilor antiepidemice, un grad ridicat de acceptare a vaccinării în rândul populaţiei şi măsurile de protecţie sunt esenţiale pentru diminuarea unor viitoare valuri epidemice.

Modelul folosit nu ia în calcul apariţia unor noi variante ale coronavirusului împotriva cărora vaccinurile ar putea oferi o protecţie mai redusă, nici diminuarea gradului de imunizare împotriva COVID-19 a populaţiei vaccinate odată cu trecerea timpului şi care ar putea necesita reluarea vaccinării.

”Modelul nostru sugerează că este puţin probabil ca desfăşurarea vaccinării în rândul adulţilor să oprească total înmulţirea cazurilor de COVID-19 în Marea Britanie”, conchide cercetătorul Matt Keeling, de la Universitatea Warwick. ”O relaxare bruscă şi timpurie a restricţiilor va provoca probabil un mare val de infecţii, în timp ce o relaxare graduală a măsurilor pe parcursul mai multor luni ar putea diminua vârful unor viitoare valuri” epidemice, mai notează acesta.

Printre alte date, modelul folosit a plecat de la premisa că eficacitatea vaccinurilor împotriva formelor simptomatice de COVID-19 este de 88%, pe baza testelor de fază a treia ale vaccinurilor Pfizer-BioNTech şi Oxford-AstraZeneca.

Rezultatele studiului sugerează că, deşi vaccinarea poate reduce substanţial indicele R, ea ar putea să nu fie de ajuns pentru a aduce acest parametru sub 1 (o persoana infectată să infecteze în medie mai puţin de o persoană) fără alte măsuri de control.

”Cum nu se întrevede ca vaccinarea singură să reducă indicele R sub 1, eliminarea tuturor restricţiilor odată încheiată vaccinarea poate provoca un alt val de infecţii cu un număr substanţial de decese”, subliniază autorii cercetării.

Magnitudinea viitoarelor valuri epidemice şi numărul de decese vor depinde de rapiditatea şi măsura în care vor fi relaxate restricţiile, de nivelul de protecţie dat de vaccinuri şi de acceptarea acestora în rândul populaţiei, concluzionează studiul.

Modelul prognozează că inclusiv o relaxare uşoară a restricţiilor, dacă este făcută abrupt, va conduce la mari valuri de infectări.

Deşi vaccinarea diminuează considerabil numărul deceselor pe ansamblu, studiul semnalează că inclusiv unele persoane vaccinate ar putea deceda în urma COVID-19, în măsura în care vaccinurile nu oferă o protecţie de 100%. Dar protecţia oferită de vaccinuri împotriva formelor grave ale bolii va reduce spitalizările şi decesele, scrie Agerpres.

3 COMMENTS

 1. Radu, personal, nu sunt deacord cu ce spun astia-cercetatorii, deoarece baza de pornire, manifestarile in timpul nebuniei virusului si tratarea, difera de la tipar genetic la tipar genetic, nu se manifesta la fel! Garantez ca, daca eram deacord sa furnizez celor care cereau amanunte pe facebook, poate nu era nebunia si teroarea nonstop de peste un an de zile imbolnavind cetatenii! O sa si motivez. In primul rand se usuca gatul si tusea te copleseste, dupa care, ori iti crapa limba pe lung, ori ai exema pe limba de ti se umfla gatul de nu poti bea apa, respira sau manca, nu poti inghiti nici respira, dar tusea te zapaceste la propriu. In acel moment obligatoriu trebuie sa incepi sa dezinfectezi gura si gatul prin gargara de 3 ori pe zi cu apa de gura de la orice magazin, dar folosesti un spray pentru dezinfectat gura si gatul, dezinfectante care le folosesti perioada de cel putin 6 luni de zile. Am scapat bine mersi de totul dar continui cu dezinfectantele.
  Observi ca sunt decedati in urma vaccinarii si nu e blagosloveala, este realitate. De ce? Pentru ca vaccinurile si orice tratament, are la baza un tipar genetic cu cateva specificatii care nu se potrivesc la orice individ de pe planeta, pentru ca suntem oameni dar diferiti. Mi-ai explicat destule in perioada cand mergeam la control, e adevarat ca in lb nemturiana dar aveam traducator perfect. Upsss! Iar imi apare in memoria vizuala si creier interviul merkelitei cu decimarea, decima-o’ar naiba! Apropo de calcule, nu poti fi sigur de calcule privind efectele vaccinarii, daca nu ai un plan secundar ascuns si la vedere toate bune. Adevarul real cu decedatii nu il spune nimeni, mai curand interpreteaza ca lauda si fala “e un procent mic fata de imbolnaviti” ceea ce nu e normal(aici se ascunde decimarea ca reforma”! Totul interpretabil si denaturat.

 2. Scuze, am omis esentialul privind raspandirea sau imbolnavirea celor din jur: a fost o perioada grea pentru mine, nu am purtat masca si nici nu s-au imbolnavit cei de langa mine, nici din casa si familie si nici din autocar dus intors din si in strainezia. Asadar: sunt aberatii din acest punct de vedere! Avantajul a fost ca nicio clipa nu am avut ganduri pesimiste, doar zambet, glume, catat, dansat, vorbit ca papagalul, dar, am respectat sfaturile acelor medici strainezi si totul e ok. Nimanui sa nu ii lipseasca pozitivitatea pana la extrema nebuniei bolnavicioase si increderea in sine!

 3. Virusologul Rafila ar trebui sa citeasca aceste studii din 2015-2019:
  un vaccin imperfect (care nu opreste transmisia) este aplicat la puii de pasare in zootehnie; a intarit tulpina si a creat variante mai contagioase.

  https://journals.plos.org/plosbiology/article?id=10.1371/journal.pbio.1002198
  https://www.healthline.com/health-news/leaky-vaccines-can-produce-stronger-versions-of-viruses-072715

  “Vaccinurile imperfecte care tin gazda in viata dar nu eradicheaza transmisia… permit variante tot mai virulente sa circule in populatie… extinzand perioada de infectiozitate a unor variante care altfel ar disparea odata cu gazda (fiind letale) … promovand aparitia unei boli tot mai severe in gazdele nevaccinate.”

  Conform acestor lucrari stiintifice din 2015, vaccinarea in plin episod pandemic a facilitat crearea noilor hiper-variante. Pun pariu ca se va gasi in curand si tulpina israeliana.

Leave a Reply