Scintigrafia este o investigație imagistică neinvazivă, prin intermediul căreia se poate diagnostica o gamă largă de afecțiuni din punct de vedere structural sau funcțional, prin furnizarea unor informații funcționale avansate. Scintigrafia clasică oferă o imagine bidimensională, însă, odată cu evoluția tehnologiilor utilizate în procedurile de imagistică funcțională, prin intermediul scintigrafiei de tip SPECT-CT se obține o imagine tridimensională, extrem de precisă în localizarea afectării metabolice și funcționale pe segmentele anatomice scanate.

Scintigrafia de tip SPECT-CT realizează o imagine de fuziune prin suprapunerea imaginii obținute prin tomografia prin emisia de foton unic (SPECT) peste imaginea obținută prin tomografia computerizată (CT). Astfel, se obține o hartă funcțională și structurală, deosebit de valoroasă pentru stabilirea diagnosticului pentru afecțiuni din diferite domenii: oncologie, cardiologie, neurologie, endocrinologie sau ortopedie.

Scanarea scintigrafică de tip SPECT-CT implică utilizarea unor radiotrasori administrați intravenos, pentru detectarea anomaliilor la nivelul metabolismului celular din anumite țesuturi și scanarea unei regiuni specifice a corpului prin intermediul unor camere specializate, care efectuează rotații la 360 de grade în jurul pacientului.

În cazul pacienților oncologici, scopul scintigrafiei SPECT-CT este obținerea unor informații medicale despre stadiul cancerului, prezența metastazelor, gradul de agresivitate tumoral corelat cu tipul de metabolism celular detectat. Investigația are un rol important atât în diagnosticul precis al cancerului, cât și în monitorizarea evoluției bolii sub tratamentul oncologic sau chirurgical.

Indicațiile SPECT-CT se extind și către alte specialități, în vederea diagnosticării unei multitudini de patologii. Astfel, se pot efectua : scintigrafie cerebrală, tiroidiană, paratiroidiană, miocardică, osoasă, renală etc. P

La Centrul Oncologic SANADOR, pacienții beneficiază de examinări scintigrafice de tip SPECT-CT de înaltă performanță, realizate cu echipamentul ultraperformant Siemens Symbia Intevo Bold, de ultimă generație.

Leave a Reply