Românii au virat anul trecut contribuţii în valoare de 5,9 miliarde de lei la fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul II), în condiţiile în care fiecare român cu vârsta până în 35 de ani a fost obligat să contribuie lunar la un fond de pensii cu 5% din valoarea salariului brut.

Din ianuarie 2017 contribuţia a fost majorată cu 0,01 puncte procentuale la 5,1%. Nivelul actual al contribuţiei a fost pus în discuţie de actuala guvernare, iar printre variantele puse pe masa fondurilor de pensii se numără reducerea la 2,5% sau chiar la 1% a contribuţiei, în condiţiile în care aceasta trebuia să ajungă la 6% încă din 2016, conform calendarului iniţial.

O contribuţie diminuată de la 5,1% la 2,5% ar duce la înjumătăţirea banilor care intră anual în administrarea fondurilor de pensii până la nivelul de 2,9 miliarde de lei, în scenariul puţin probabil ca numărul de participanţi şi nivelul salariului brut să să menţină. Creşterea numărului de contribuabili, precum şi avansul salariului brut au ca impact creşterea contribuţiilor în valoare absolută, scrie zf.ro.

7 COMMENTS

 1. Exista pensii private si pensii de stat.
  Daca in Romania exista aberatia: pensii private garantate de stat, ea trebuie sa dispara. Cum adica niste privati administreaza contributiile cum vor ei fara sa-si asume niciun risc. Statul garanteaza sumele. Ce-i prostia asta ?
  Ori pensie de stat, ori pensie privata. Sau ma rog, cumulate. Dar ele sa fie separate.

 2. Madam Johanis era pe tarlaua ei dar tarlaua e zona prezidenţială! Asta nu înseamnă că trebuie să apară despuiată cu braţele goale! Nu a găsit nimeni un prezervativ să-i acopere mâinile/braţele!?
  Parcă era în drum spre plajă cu cracii acoperiţi până la o palmă de genunchi şi aripile goale!

 3. Sa le ia,bine le face sa iasa la vot alta data sa nu mai fie atat de pretiosi sa stea acasa.Stai acasa uite ca vin comunistii si-ti iau tot !

 4. Am vazut filmul “Sova la Predeal” cu sapte politisti , pacalicii de pacalicii la pacanele.
  Dl Sova are dreptate, sapte politisti si toti sapte frieri.

Leave a Reply