Dumnezeu a dat  Romaniei bogatii ce valoreaza enorm, citeva zeci de miliarde de  euro. Ce facem cu resursele noastre naturale? Incepem exploatarea cu riscuri de mediu si beneficii financiare mici pentru noi si mari pentru companiile straine? Ne permitem sa lasam aceste bogatii generatiilor urmatoare, cind noi avem nevoie de bani pentru autostrazi, educatie, sanatate? Cu ce pret vom decide exploatarile?

Valoarea estimata a resurselor naturale romanesti depaseste cifra de 30 miliarde euro : aur, argint, metale rare, cupru, gaze naturale, petrol. Nu sunt contabilizate sarea, izvoarele de apa, lemnul din padurile statului si altele

Iata ce mi-as dori eu sa faca Guvernul Ponta. Sa preia integral exemplul Norvegiei.

Norvegia a creat cel mai mare fond suveran din lume, pe baza banilor strinsi din exploatarea resurselor naturale. Government Pension Fund Global are depozite, investitii si active de peste 760 miliarde dolari ! GPFG joacă pe termen lung, având mandatul de a asigura viitorul economic al ţării după ce resursele vaste de petrol şi gaze vor fi fost epuizate. Fondul este administrat de un departament care funcţionează la Oslo, în sediul băncii centrale a Norvegiei . Agenţia are doar 200 de angajaţi la Oslo şi alţi 100 în birouri regionale la New York, Londra, Shanghai şi Singapore, potrivit www.bmag.ro.

Taxele şi redevenţele încasate de Norvegia din industria petrolului şi gazelor natural aduc incasari de un miliard de dolari pe săptămână ! Astfel, GPFG a ajuns să deţină în medie 1% din acţiunile listate la nivel global. Succesul GPFG este datorat atât exploatării zăcămintelor petrolifere şi gazeifere, cât şi respectării consensului politic de către toate forţele care s-au succedat la guvernare: profiturile obţinute de stat din hidrocarburi trebuie investite în fond.

96 COMMENTS

 1. Poate fi interesant:” Romania are nevoie de un manager privat. Un “baiat destept” care sa vina cu o strategie din care sa mai si castigam, nu sa fim, aproape tot timpul, “vaca de muls” a intereselor straine. In loc sa stimulam productia autohtona, ne vindem resursele si irosim banii pe sustinerea unui sistem birocratic si corupt. Cum am ajuns in aceasta situatie ? Intrebati politicienii din ultimii 23 de ani.

  Ne laudam ca avem o tara frumoasa si bogata, cu resurse, cu peisaje spectaculoase si oameni primitori. De 23 de ani, nu facem altceva decat sa o vindem, bucata cu bucata.

  De la petrol, la gaze, ape si resurse minerale, paduri, terenuri, fabrici si uzine, am vandut tot ce se putea pana acum. Politicienii ne-au povestit ca, daca le vom trece in proprietate privata, Romania va avea de castigat. O vom duce mai bine. Vom trai bunastarea la care am sperat in anii comunismului.”(…)” Cum ne protejam tara?

  Ce-i de facut? Cazul Rosia Montana poate fi, din multe puncte de vedere, un bun inceput pentru a ne recupera resursele. Nu judecam oportunitatea investitiei, nici macar cat de periculoasa pentru protectia mediului.

  Ne intereseaza insa ca Romania sa isi asume un castig corect din aceasta investitie. Daca tot ne vindem aurul, macar sa o facem pe bani mai multi. Redeventa de 6% este o gluma buna, in conditiile in care alte tari cer 70-80%. Vrem sa stim ce va face statul cu banii primiti de la RMGC, ce plan de investitii are.” http://www.dailybusiness.ro/stiri-companii/romania-tara-buna-de-muls-de-ce-ne-vindem-resursele-si-nu-le-exploatam-93294/

  • Care politicieni??? Ei se afla in slujba Mossadului cel care l-a impuscat pe Ceausescu s-a deschis calea praduirii Romaniei de industrie, paduri, pamanturi, resurse minerale si mai ales resurse umane (2,5 milioane de romani luand calea pribegiei) punad in aplicare ceeace cei care conduc Israelul au pus cu tenacitate in aplicare pas cu pas dupa Dec. 89. Pentru ca noi romani sa devenim din nou stapani pe tara noastra trebuie ca toti fratii de sange ai lui Steinmetz ce poseda dubla cetatenie romano-israeliana sa nu mai ocupe nici un post in functiile de putere ale statului roman. Daca nu se face acest lucru Romania nu va mai exista ca stat independent, indivizibil si suveran in urmatorii 10 ani. “Ben Gurion spunea despre evrei că “Toţi trebuie să ajute Israelul, chiar dacă ţara lor adoptivă este sau nu de acord” iar un lider al comunităţii evreilor-americani era de părere că: “Nu are nici o importanţă dacă v-aţi hotărât sau nu să emigraţi în Israel. Datoria voastră este să slujiţi interesele poporului evreu şi dincolo de graniţele Israelului”. Pe 10 octombrie 2007, la trei luni dupa ce a devenit presedinte al statului Israel, Shimon Peres producea o afirmatie naucitoare, la Hotelul Hilton din Tel-Aviv, in fata a sute de reprezentanti ai cercurilor diplomatice evreiesti: “Israel cumpara Manhattan, cumpara Ungaria, cumpara Romania, cumpara Polonia…”

   • 30 de miliarde sunt un mizilic pentru escrocii de la RMGC dar valoarea totala a aurului, argintului, metalelor rare si foarte rare, uraniului, petrolului si gazelor naturale bate in 1000 de miliarde de dolari. Din ceeace se cunoaste doar in perimetrul aurifer din muntii metaliferi sunt ingropate pe putin 700 de tone de aur. Nici la RM nu se cunoste la cat se ridica valoarea aurului din filoanele din adancul muntelui. Noi romanii stam pe o avere incomensurabila pe care politicienii vor s-o vanda pe nimic escrocilor din gasca lui Steinmetz doar pentru a-si umple conturile bancare din strainatate. Iar daca in urma exploatarii gazelor de sist se vor produce cutremure devastatoare in serie care vor omorari sute de mii de locuitori ai Capitalei, Galatiului, Vasluiului, Focsanului, Iasului, Bacaului si Brailei toti cei care s-au dat semnatura pentru inceperea acestor exploatari isi vor lua la repezeala zborul peste mari si tari impreuna cu toate neamurile lor. Tot la fel daca exploatarea aurului de la RM va deveni realitate iar lacul de acumulare va rade Abrudul si tot ce va intalni in cale prin ruperea barajului in urma unui seism puternic sau cedarii terenului pe care va fi construit acest baraj.

    • Romania poate trece la independenta energetica totala daca trece la exploatarea industriala a hidrogenului sulfurat din Marea Neagra obtinand astfel hidrogen folosit la producerea curentului elecetric, sulf folosit in industria chimica si apa grea, foarte scumpa, folosita in cercetarile nucleare si racirea reactoarelor centralelor atomo-electice. Iar in plus reducerea treptata a continutului de hidrogen sulfurat din Marea Neagra va duce si la cresterea productiei piscicole deoarece se va marii treptat stratul de apa prielnica vietii marine in detrimentul celei moarte. Marea Neagra daca nu se va trece la extragerea acestui hidrogen sulfurat va deveni peste cativa zeci de ani o mare moarta. Proiectul pentru punerea in practica a acestei exploatari fiind brevetat de inginerii si chimistii romani, trebuie doar ca sa existe si vointa politica neceara pentru a implementa acest lucru.

  • Cata “independenta” energetica are Romania in urma exploatarii petrolului de catre OMV? Preturile la benzina sunt la fel ca in Europa uneori chiar mai mari.
   Cate “independenta” energetica o sa avem in urma exploatarii gazelor de sist? Credeti ca privatii care exploateaza o sa vanda cetatenilor gazele la jumatate de pret? Nu, au sa-l vanda la pretul mondial de pe bursa sau or sa-l exporte.
   In schimb tara o sa aiba panza freatica distrusa si contaminata de solventi chimici inserati in sol si apa. Plus stratul de roca dura fracturat.
   Cata “independenta” energetica o sa aiba Romania in 20-30 ani cand resursele mondiale au sa dispara si cand tarile nu au sa-si mai vanda petrolul pastrandu-l doar pentru consum inten? Unde o sa fie rezerva noastra?

 2. Le exploatăm,dar în cele mai sigure condiții și facem asigurări că resursele alea nu vor fi luate de lângă noi pentru ciubucuri ale politicienilor.Dacă terenul nu permite exploatarea atunci le lăsăm așa

  • RT ce spui tu cu Norvegia e un vis frumos. Cam ca ala a lui Roman cu capitalismul suedez… Alte tari, alti oameni, alte firi.Romanii sunt latini nu germanici.
   Aici in Romania avem alta realitate: o tara secatuita de jafuri si coruptie condusa de un guvern impotent, un parlament urias plin de neica nimeni, un presedinte demis de popor tinut cu proptele de straini, o justitie corupta de sus pana jos: o disolutie a statului de drept.
   De aici pornesti cand propui un model. E, cum valorifici tu resursele naturale in aceste conditii? Raspuns: NU LE VALORIFICI. Pentru ca ceea ce se intampla acum cu Rosia Montana si gazele de sist nu sunt valorificari sunt JAFURI si DISTRUGEREA MEDIULUI NATURAL SI A VIETII in acele zone. Acele zone vor ramane desertice, depopulate si otravite. Asta e ce vrem noi sa facem cu tara noastra? NU. De ce crezi tu ca sunt oameni in strada si tarani care dorm in carute pe camp la Vaslui sa apere ogoarele de sonde???? Taranii aia au ales niste guvernanti care sa-i apere si cand colo i-au vandut pe nimic. Asta e realitatea din Romania.
   Romania nu e un desert, e o tara manoasa, avem campuri roditoare, avem munti, avem ape, mare. Avem tot ce ne trebuie sa traim bine in tara noastra. Dintr-o data nu mai putem daca nu sfredelim tot pamantul cu cianuri. Nu. Sa ramana curat. Daca nu se poate exploata curat sa nu se exploateze. Sa foloseasca fonduri europene pentru sosele, scoli, spitale. Sa reduca furtul si coruptia! Asta e calea de urmat nu otravirea tarii!

 3. Eu mi-aș dori ca Guvernul să nu permit arborările steagurilor neoficiale pe clădiri oficiale.N-o să-i iasă,oricum,dar gestul contează.Pentru acest gest îi cer DEMISIA

  • Minciunile RMGC. Minciuni care sustin ca se creaza locuri de munca in exploatare dar nu se spune nimic de zecile de mii de locuri de munca din turism, agricultura si servicii se pierde in acelasi timp. Minciuni deoarece nu se spune nimic din partea escrocilor ca Steinmetz cine va plati intretinerea barajului inalt de 185 de metri pe o perioada de peste 100 de ani. Minciuni deoarece apa lacului nu va fi numai cianurata la greu dar va devini si mai toxica cu toate metalele grele rezultate in urma exploatarii. Minciuni deoarece nu se spune nimic de sutele de milioane de tone de nisipuri cianurate rezultate odata cu extragerea aurului. Cine plateste de asemenea pentru intretinerea acestor munti de steril pe o perioada de peste o suta de ani? Minciuni deoarece de la semnarea contractului si pana astazi cei de la RMGC au incalcat legea prin prezentarea de acte false. Minciuni deoarece si reprezentantii ANRM, ministri de resort au incalcat de asemenea legea semnand actele aferente derularii proiectului. Minciuni deoarece cei de la RMGC sustin ca mostrele prelevate din zona aurifera nu contin si alte metale rare si foarte rare asa cum afirma toate cercercetarile geologice efectuate de catre institutiile de profil incepand din 1930 si pana astazi. Minciuni deoarece escrocii de la RMGC au scos mii de tone de roca cu filoane masive de aur pe care le-au procesat in Australia neplatind nici un gram de aur statului roman. Minciuni deoarece ministrul Sova cu toate ca este platit din banii contribuabililor romani este avocatul pe fata al escocilor de la RMGC inchizand totodata ochii la toate incalcarile legilor in vigoare aferente de ambele parti, stat si RMGC. Minciuni deoarece RMGC a investit zeci si zeci de milioane de euro in propaganda mincinoasa in mass-media din tara pe care cei de la CNA n-o sanctioneaza ca atare. Minciuni deoarece cei de la RMGC sustin ca statul va castiga peste 5 miliarde de dolari iar ei doar 1,5 miliarde cand numai aurul si argintul valoreaza peste 10 miliarde de dolari si asta tinand cont de dividenda de 6% si o participare de 25% din partea statului. Si atunci cum castiga statul peste 5 miliarde de dolari, din ce?

 4. Un ce faceti ca voi un faceti nimic CE FAC EI TALHARII-Le dau gratis ,le dau de parca ar fi a mumelor lor,le dau sa-si cumpere functiile si bunavointa ineltelor porti USA si UE .Le dau de fuduli ce sant pe spatele si bogatiile voastre pt a fi bagati in seama dar idiotii inca un au invatat ca scarbele si cateii lingai sant vazuti cu aceeasi scarba.Vezi cazul Angliei,Frantei,Olandei,Germaniei.Nu ne vor in Schengen.Le dau invocand lipsa de bani de tehnologie de ca e UE ca e capitalism ca e libertate.Si voi suflati in degete in timp ce ei incaseaza comisioanele,iar strainii isi umplu conturiile.La noi au facut praf resursele. Ilici,Bombonel,Tariceanu,Constantinescu,Tonta acum.Mi spune ca din incasariile in Norvegia o parte merg pt spitale si drumuri iar o parte se IMPARTE LA NR DE FAMILII .Ca tara aia e a LOR .La noi e doar a hahalerelor astea care au tupeul sa se numeasca cica politicieni.Si faca asta ca poporul le permite voi la fel stati si va uitatai la ei cand ii invitati in emisiuni fara se aveti curajul sa le spuneti in fata ce ar trebuii sa faca.In Norvegia fi sigur ca redeventele un sant ca la noi de 3 la suta ,sau 12 cum Bombonel le-a stabilit celor de la OMV.Si nici de 2 la suta cum au fost pe bogatiile Apuseniilor acum 6 la suta MIZERABILE.Dar kla Gazele de Sist cu cat le-a stabilit Tonta.De ce un casca gura Tonta asupra faptului ca in 2014 OMV termina licienta de exploatare a zacamintelor in Romania.?Tace .De ce sa un afle Romanii sa le poata prelungii Tonta si gasca USL pe aceleasi 3 si 12 la sur¡ta Redevente .Partidul are nevoie de comisioane.Inca au datorii PESEDISTII si un le-or platii din banii lor.

 5. Doamne ,dle Radu Tudor,cum nu stiti ce trebuie sa facem cu aceste bogatii? Vai de mine,dar se poate asa ceva? Pai atunci va propun eu,daca imi dati voie,sa facem nisste gropi cu cianuri,dupa care sa ii aruncam in ele,pe toti astia care,de 24 de ani au distrus in mod intentionat tot ce a fost bun in tara noastra. Pai astia cand fac cate un cotract,baga clauze secrete,nhmai pentru profiturile lor,de restul sa se aleaga praful. Aduceti-va aminte de tam-tam-ul facut cu privatizarea Oltchimului,care pana la urma a fist un mate fasssait,cu paguba pe umerii poporului,cu castigul in buzunarele lor. Priviti acum ” distractia cu CFR-marfa,care este “identica si la fel”,cu privatizarea de la Valcea.
  Pai daca astia din UE au spus ca nu poate sa fie un iaz de peste trri sute de hectare de cianuri,la noi,plumbuita isi da acordul,ca sa nu mai vorbim de matrapazlacurile facute de astia , inainte de explorare. Pai daca toata lumea de pe gogoloiul asta spune ca noi avem cel mai mult telur,vanadiu si alte metale rare,pe care sa nu le aruncam in cianuri,iar ai nostri nu tin cont de asta,nu merita sa ii atarnam in carlig,ca pe porci la abator? Eu zic ca da si fara mila. Mai bine sa ramana bogatiile noastre ,urmasilor nostri,ca poate ei or fi mai destepti ,mai cinstiti dar si mai iubitori de tara,decat “iubitii nostri conducatori”.

 6. ideea e si superba, si veche si inaplicabila
  1) cine din clasa politica are competenta si viziunea sa inteleaga asa ceva? Nimeni.
  2) cine ar conduce fondul asta? Hotii nostri, vindutii nostri sau escroci straini?
  3) Romania e populata de romani, nu de norvegieni.
  Poate singura sansa ar fi sa dam Norvegiei, pe gratis, totul, sa se ocupe ei. Dar si asa ceva e SF.

  Oare de ce Norvegia nu e in UE? Romania de ce e membra UE?

 7. precis o sa preia Ponta asta! le este frica sa nu fure mai mult urmatorii decat fura ei! Urla anul trecut Ponta ca MRU sa nu inceapa exploatarea aurului dar si a gazelor de sist numa ca sa-i ramana lui banii exploatarii…parca de-asta l-a si indepartat pe MRU

 8. Dle TUDOR va obositi deageaba dvs,academia romana si alti oameni de stiinta cu dragoste de tara, sa le dati IDEI EXCELENTE(practicate cu succes de alte tari ca NORVEGIA) domnilor politicieni romani fiindca ei nu sunt interesati de binele tarii ..ci numai de binele lor personal.Este evident ca numai din operatiuni dubioase ei pot sa-si incaseze mita/parandaraturi/comisioane care sa la asigure apoi…PUTERE/AVERE/VACA KOBE(niciodata un politician nu va putea castiga “bani/avere” dintr-o operatiune corecta si transparenta ,ci numai respectul de sine si respectul celorlalti .Poate ca daca presedintele(fara sa faca nimic altceva si chiar daca ar fi dormit”in post” in toti cei 9 ani) ar fi dat un altfel de exemplu si nu ar fi fost si el unul dintre iubitorii de ..PUTERE/AVERE si WISKY cu bucatele de ghiata care sa ..inoate in pahar,poate ca astazi am fi fost si noi ca si …NORVEGIA.Oare ce tara din lume(exceptand tarile cu dictatori din Africa) a avut in ISTORIE atat de multi conducatori de tara/politicieni …tradatori si cu apucaturi fanariote(macar atunci se inchinau la un SINGUR alt rege ,la un SINGUR alt imparat iar acum conducatorii/guvernatorii/politicienii nostri se inchina la toti regii… din UE/FMI/LICURICIA…).

 9. Un stat puternic este acela care, deopotriva, exercita prerogativele de proprietar si bun administrator, iar nu acela care se multumeste sa alerge doar dupa colectarea impozitelor. In acest sens este de neinteles pentru orice minte cat de cat lucida cum, in mod constant, s-a incercat sa se inoculeze publicului ideea necesitatii vanzarii unor companii detinute de statul roman, activand in sectoare strategice ale economiei, avansandu-se ca unic temei al privatizarii ineficienta acestora.
  Luam spre comparatie exemplul Norvegiei, tara la ale carei performante economice multe state europene privesc cu respect. In domeniul exploatarii petroliere si gazelor naturale statul este actionarul majoritar al
  companiei Statoil, detinand 70 % din actiuni. Compania are reprezentante in 36 de state, 31715 angajati (2011) si un venit de 670,20 miliarde nok la nivelul aceluiasi an 2011. In domeniul transporturilor pe calea ferata statul norvegian detine compania Norges Statsbaner (NSB), aflata sub tutela Ministerului Norvegian al Transporturilor. NSB, la randul sau are ca subsidiare Nettbuss (entitate care activeaza in domeniul transportului public regional si international cu autobuze si autocare) si Cargo Nett ( cu obiect de activitate in domeniul transportului de marfuri pe calea ferata). Luat individual, NSB avea 10,646 angajati (2006) si un venit de 11 miliarde coroane(2009). In domeniul mineritului, statul detine 99% din compania de extractie numita Store Norske Spitsbergen Kulkompani. Proprietar exclusiv este si in domeniul productiei de electricitate Statkraft, companie cu 1965 de angajati (2006) si cu un venit de 37,82 miliarde coroane. Pentru edificare in ce priveste cifrele respective exprimate in coroane norvegiene, amintim ca rata de schimb este de aprox. 8 coroane pentru un euro.
  Am dat numai cateva exemple din domenii de maxima importanta pentru economia unei tari in care statul este actionar solid sau exclusiv. Toate aceste companii merg pe profit, dovada incontestabila ca administrarea acestora este facuta cu mult spirit de responsabilitate si patriotism.

 10. Dumnezeu ne-a dat dar nu ne-a pus in traista.
  Resursa umana de lidership e de saracuta rau de tot in a concepe strategii pe termen lung, benefice pentru viitorul acestei tari. E mai comod sa cazi in plasa lobby-ului si sa lustruiesti pantofii “investitorilor straini”, decat sa lansezi si sa pui in practica o astfel de viziune.
  “România pregăteşte terenul pentru căutătorii de “aur negru” şi va scoate la licitaţie 36 de perimetre petroliere. 8 sunt în Marea Neagră”Sursa: zf.ro

 11. niciodata ,guvernanti nostri nu vor lua exmple pozitive venite din exterior deorece nu sunt romani si patrihoti.
  nu vor sa fim in rindul tarilor civilizate,dezvoltate.
  ei nu vor mai fi asa de bogati si bine inteles institutile de forta vor fi libere si indepedente care vor lucra pentru stirpirea dezastrului national asa ca acum pun umarul la distrungerea tari .
  sunt prea hapsini dupa avere si putere calcind pe cadavrele ramase dupa reformele sanatati,invatamintului,privatizarilor esuate,infrastructuri.
  ei nu au bunul simt sa duca la bun sfirsit ceea ce au promis ,se zbirleste o firma de ap si dau tot bineinteles pastrindusi partea alta varianta eu nu vad .

 12. “Succesul GPFG este datorat atât exploatării zăcămintelor petrolifere şi gazeifere, cât şi respectării consensului politic de către toate forţele care s-au succedat la guvernare”…Asta inseamna ca acolo exista si oameni printre politicieni!

 13. Solutia nu este o sugestie data politicienilor ci :

  – Un guvern de tehnocrati pentru 2 ani ales prin vot direct de popor , nominal , fara culoare politica .

  – alungarea actualei clase politice prin GREVA GENERALA si alegerea unei noi clase politice mai curate

  -reducerea drastica a serviciilor secrete implicate in media , politica , economie , politie politica , justitie

 14. E foarte bine ca ne intrebati pe noi cititorii in legatura cu resursele natural ale romaniei.Problema este ca noi putem emite pareri si atat.Cred ca cel mai bine ar fi sa-i intrebati pe decidenti si eventual sa-i presati.

  • Din pacate ,xecidentii sunt de 24 de ani,talhari,tradatori,subminatori ai economiei nationale,vanzatori de neam si tara.Oare sa mai fie careva ,mai tanar sau tineri,care sa nu fie implicati politic,care sa aiba curajul sa vina cu unproiect,program,sau plan de redresare a economiei ,a agriculturii si a vietii socisle in Romania,in care sa mai aiba poporul incredere si pe care sa il urmeze? Sincer,mi-am pierdut speranta.

 15. cine sa faca un asemenea fond?!! ponta,chitoiu,vosganian si alti analfabeti cu doctorate platite cu 2000 de dolari? conducerea unor asemenea fonduri e formata fara exceptie din oameni cu MBA la harvard,MIT,oxford. in romania nu cred ca sunt 20. toti ministri sunt politruci.secretarii de stat politruci. abia linia a treia,subsecretarii, poate ca sunt de specialitate. romania este in faliment,iar in 5-7 ani in situatia greciei.

 16. Ca sa facem ca norvegienii ne-ar trebui probabil parlamentari si guvernanti norvegieni. Ai nostri au alte prioritati.Ce asteptari poti sa ai de la un parlament in care un parlamentar de 25 ani aflat la primul mandat , fara studii juridice este numit in comisia juridica?

 17. Se spune ca Statul e un manager dezastruos. Pai nu Statul distruge prin persoanele pe care le numeste in functiile de manageri? Cati manageri au platit pentru jaful facut asupra proprietatilor statului? Niciunul. Tot Statul a platit, adica noi toti. In ce priveste bogatiile tarii cred ca e bine sa le exploatam acum in conditii avantajoase economic si de mediu, iar beneficiile sa le folosim atat pentru noi cat si pentru generatiile viitoare prin dezvoltarea retelei de autostrazi, incurajarii turismului, agriculturii si altor domenii economice.

  • Pai managerii care au falimentat intreprinderile pe care le-au condus au facut-o in cardasie cu politicienii, cu un scop bine stabilit. D-aia nu plateste nimeni pentru ruinarea tarii.

 18. Vise taica, vise! Problema este foarte simpla. Cei 15000 de specialisti pot rezolva problema(ma refer la milionarii in valuta)O lege simpla trebuie votata urgent la urgentza. Milionarii care pana acum si-au tras o resursa mare nu participa la ruleta(videanu,Patriciu…anu,…escu..)Metoda este ruleta in care toti castga. Se pun bogatiile pe roata norocului si cate-o toanta de la fiecare partid invarte roata. Ai voie doar o extragere. Cand au terminat, Romania isi gaseste linistea. Razboiul asta intre cei 15000 de banditi genereaza acest haos. De 2000 de ani se cara afara resursele. De ce ar fi acum in interesul romanilor

 19. Incredibil! Cum adica, au fost instalate aparate pe terenuri private fara ca proprietarii sa-si dea avizul??? Dati-mi un exemplu de tara in Europa sau nordul Americii in care este posibil asa ceva.Ce fac proprietarii, de ce nu sunt acolo, cu catel cu purcel , cu coase si topoare ca si in 1907? In America, esti mort daca intri pe o proprietate privata. Concluzia este una singura: Romania numai este a romanilor!

  • In UE un exista asa ceva doar la noi.Poate si la Bulgari.Tonta si Plumb au incalcat grav CONSTITUTIA care prevede ca PROPRIETATEA E SFANTA.Ei acum daca NU ar fii avut Amerlocii interesul in afacerea asta ar fi guitat ca un-i DEMONCRATIE in Romania mai ales unul ca Guitenstein.Dar asa cum au interés se pisa pe PROPRIETATEA PRIVATA a romanului.La fel ca Tonta si Plumb.Care culmea ca tot el agentul NAUM Bond 007 spunea ca Basescu a incalcat Constitutia.Dar el TONTA.?

 20. Sincer sa fiu cel mai bine ar fi sa fie lasate acolo. In acest fel se vor bucura si generatiile viitoare adica vor putea deschide muzee. Nu de alta dar mare parte din aceste resurse vor deveni istorie peste 20-30 de ani fiind inlocuite cu resurse alternative. Iar noi in momentul de fata suntem la nivel ZERO in ceea ce priveste tehnologia si capabilitatea de a le extrage si, avand in vedere decalajul atat tehnologic cat si mental intre noi si altii, nu vom avea tehnologia necesara nici peste 30 de ani.
  PS:
  1.Utilajete respective nu sunt geofoane D-le Tudor. Geofoanele sunt mititele rau de tot si nu au roti.
  2.Sondele de gaze de sist nu se sapa prin fracturare sau explozii d-le Tudor. Se sapa absolut la fel ca o sonda normala cu aceeasi instalatie de foraj, cu aceleasi fluide de foraj si se tubeaza cu aceleasi coloane.
  3.Acele explozii subterane de care vorbiti se numesc Perforari. Adica se initiaza niste incarcaturi care sa strapunga coloana de tubaj si sa faca posibila curgerea fluidelor din strat in interiorul coloanei. Astfel de perforari se fac de zeci de ani cate 3-4 pe zi daca nu chiar mai multe si la sondele normale caci altfel nu ai cum sa deschizi stratul din moment ce in gaura aia sapata in pamant s-a introdus o coloana de tubaj si a mai fost si cimentata.
  4.Lasati adevaratii specialisti D-le Tudor sa vorbeasca totusi despre tehnologia de prospectare, sapare si chiar si exploatare.
  5.Desi sunt un sustinator al exploatarii gazelor de sist sunt impotriva saparii de sonde in Dobrogea. Dar nu numai pentru gaze de sist ci a oricaror alte sonde. Dar nu am vazut pe nimeni protesatand cand, cu ani in urma, s-au sapat cateva sonde in zonele Mangalia, Costinesti, Eforie, etc. Cu pierderi totale de fluid de foraj, fluid care s-a dus intr-adevar in acele calcare fisurated e la suprafata ce constituie rezerva de apa a Dobrogei.
  Cu mult respect!

  • specialistii vorbesc, nu trebuie sa-i las eu. nu sunt cel care da aprobare oamenilor sa vorbeasca. multumesc pentru restul mesajului

   • Domnule Tudor,
    Indiferent de felul in care ati perceput cele scrise de mine anterior va felicit si pentru emisiunea de seara trecuta. A fost pe undeva mai aproape de ceea ce trebuie facut pentru o informare corecta chiar daca pe alocuri au mai fost si unele exagerari absolut scuzabile avand in vedere ca nu aveati cum, nici dumneavoastra nici invitatii, sa detineti absolut toate cunostintele referitor la un astfel de domeniu. In schimb pe la inceputul emisiunii ati pus punctul pe I si ati aratat exact ceea ce trebuie facut pentru o mai buna intelegere. Si aici ma refer la acea dezbatere publica despre care spuneati ca trebuie neaparat facuta. Da, este neaparat nevoie de o dezbatere dar nu oricum si nu organizata de politicieni. Aici este marea problema. Politicienii se exprima prea mult pe astfel de subiecte sensibile fara sa realizeze care este imaginea lor in randul populatiei fiind convinsi ca ei reprezinta poporul din moment ce au fost alesi. Total gresit caci pana la urma orice idee plecata de la politicieni este respinsa automat de o mare parte a populatiei fiind imediat suspectata de interese, coruptie, etc. Si-au creat aceasta imagine si e greu sa o mai schimbe. De aceea ar cam fi timpul sa lase si specialistii sa se exprime fara amestecul lor. Si cand ma refer la exprimarea specialistilor nu ma refer la discutii pe diferite forumuri. Cred ca cel mai bun lucru care se poate face acum este sa copiem ceea ce au facut si altii fara implicarea politicienilor. Ei sunt peste tot cam la fel si peste tot au cam aceeasi imagine. Este momentul, exact cum subliniati si dumneavoastra, sa se organizeze o dezbatere. Sa ia cineva initiativa unui dialog sau dezbateri, chiar si pe termen de 2-3 zile, la care sa fie invitate toate partile implicate in aceste domenii. Si aici ma refer la societatea civila, ANRM, Ministerul Economiei sau cel de care apartin resursele naturale, Ministerul Mediului, reprezentantii ecologistilor si ai ONG-urilor precum si cei ce se afla de cealalta parte adica reprezentanti ai companiilor ce au concesionat diferite perimetre in vederea explorarii si exploatarii, companii de foraj, companii implicate in prospectiuni si investigatii geofizice de sonda, companii care executa fisurari si fracturari hidraulice, etc. Abia cand fiecare parte isi va expune parerile, cand vor prezenta tehnologia la care s-a ajuns in acest moment, cand se vor cauta raspunsuri la toate problemele ridicate (unele dintre ele chiar reale) abia in acel moment populatia va fi corect informata si se vor putea reduce la minim si eventualele riscuri. Si cand vorbim de riscuri nu exista domeniu in care sa fie total excluse. Si cand mergi pe strada iti asumi niste riscuri. Important este sa fie reduse la minim si toate eventualele cauze generatoere de riscuri sa fie strict urmarite. Va garantez ca o astfel de dezbatere va clarifica lucrurile. Din pacate in final se va ajunge tot la politicieni caci ei sunt cei ce hotarasc si ce revine acestei tari dar cred ca si acest lucru ar putea fi monitorizat si rezolvat. Si aici ati avut perfecta dreptate in ceea ce ati discutat seara trecuta.
    Pana la urma problema este foarte simpla. La noi se tot vorbeste de resurse minerale enorme dar de fapt vindem pestele din apa. Caci pana nu se fac prospectiuni in detaliu, prospectiuni care nu afecteaza cu absolut nimic mediul si nici nu creeaza alte probleme, nu se vor sti niciodata resursele reale si cel mai important, cat din acele rezerve pot fi recuperate (exploatate) cu tehnologia existenta. Inclusiv cand vorbim de marile rezerve de gaze din Marea Neagra se vorbeste tot despre pestele din apa. Si asta deoarece dintr-o singura sonda nu se poate contura cu exactitate un zacamant deci nu se pot evalua rezervele reale. O alta problema o constituie adancimea fundului marii si distanta fata de tarm. Caci platformele capabile sa sape la o adancime a fundului marii de 1000m sunt foarte putine si arvunite deja pentru 1-2 ani iar costurile sunt foarte ridicate. daca mai adaugam si costurile unei conducte de transport, la aceasta adancime a fundului marii, pana la tarm e posibils a rezulte ca zacamantul respectiv nu este rentabil din punct de vedere economic cu tehnologia actuala.

  • iar se umple de manipulanti pe aici. Foreaza tu pe mosia ta pentru gaze de sist. Nu tine abureala omule, e ca la o forare normale. Da pe ce lungime de ce nu spui?

   • Nu confunda te rog forajul cu fracturarea hidraulica. Adancimea de foraj depinde de adancimea la care se afla zacamantul baiete si in tara la noi s-au sapat sonde si la 7000m e drept ca doar sonde de cercetare. Forajul se executa absolut la fel pentru orice sonda caci sonda = o gaura sapata in pamant. Fracturarea este cu totul altceva si se face dupa ce s-a sapat acea gaura in pamant numita sonda. Si, daca sondele pot fi sapate la mii de metri adancime in functie de adancimea la care se afla obiectivul, fracturarea hidraulica nu depaseste cateva sute de metri ca lungime. Asta teoretic caci daca verifici undeva lungimea maxima obtinuta prin fracturare hidraulica s-ar putea sa ai surprize mari. Nu cred sa depaseasca 250-300m.

   • Daca as avea o mosie pe un astfel de zacamant sigur as sapa. Si in mod sigur nu as tine latrina in fundul curtii. Din pacate cei din Vaslui protesteaza ca le polueaza gazele de sist apa de baut dar au latrina in fundul curtii la 10m de fantana din care beau apa. Pentru asta nu protesteaza nimeni.

     • Asta era partea cu care nu am fost de acord si poti vedea si in comentariile mele. Absolut de acord ca se dau pe gratis sau cum spuneau unii doar pentru un simplu bacsis. Asa ca mai pune si te iau asociat. Dar doar daca e cu 2 cifre.

  • Ai aceeaasi strategie de manipulare cum ai specialistii de discuta de Rosia Montana. Ca vai n-au sarit romanii ca s-a mai exploatat cu cianuri. Uite ca sar acum cand e vorba de o cantitate mai mare de cianuri. Ai ceva impotriva? Spune-i celui care ti -a facut textul sa-l refaca.

  • Da s-a gandit cineva ca peste 30-40 ani aceste resurse nu mai valoreaza nimic?!! Poate masinile vor merge pe curent si alte energii,poate aurul,argintul etc o sa fie inlocuit cu alt material nou ,gazele nu or sa le mai vrea nimeni ca o sa avem surse regenerabile etc.
   Merita sa stam in saracie doar pentru un vis ?!!!
   Da ,sunt pentru exploatare ,dar cu avantaje foarte mari pentru tara si cu toate normele ecologice .
   P.S – e posibil sa le exploatam si tot saraci sa fim ,ca suntem prea hoti sau prea prosti sa beneficiem de acest avantaj.

  • dobrogeasi, oltenia regiuni vechi si noi.
   dobrogea fara mediu poluat nu crezi cam sai calul .

 21. Felicitări pt. această emisiune, dl.Radu Tudor.
  Era nevoie ,ca toată lumea să afle situația reală, în legătură cu aceste explorări-exploatări.
  Poate așa vor înțelege și guvernanții noștri și parlamentarii care sunt gata mereu să voteze și la 2 mîini niște proiecte atît de periculoase pt.țară dar și unii care nu vor să accepte adevărurile spuse f. clar de dl. Șerbănescu și au dat-o în paranoia închipuindu-și că au rivali pe aici pe blog, doar pt că unii nu sunt de acord cu ei.

 22. Cine sunt domnule semnatarii acestor avize de explorare/exploatare?
  Mai marii Europei si-au dat mana cu rechinii de peste ocean si-au impus Romaniei cedarea resurselor. Planul criminal, pus in aplicare incepand din 1990, s-a desfasurat pas cu pas, cu acordul celor votati si nevotati. Cine sunt responsabilii, cu nume si prenume? Nu indrazneste nimeni sa faca o lista cu decidentii autori ai distrugerii Romaniei? Presedinti, premieri, ministri, senatori, deputati, guvernatori BNR(!), Servicii, primari, consilieri…sefii domnilor!
  Ei au decis, acoperiti de raspunderea politica si nu penala, iar poporul suporta consecintele dezastruase si mai plateste si despagubiri. Cat de prost trebuie sa fi, ca sa te lasi vandut si tinut sub talpa fara niciun fel de demnitate? 2000 de romani in strada si milioane in case??? Va meritati soarta!

 23. DOMNULE RADU TUDOR, IN aRDEAL,PE vALEA HARTIBACIULUI, IN ORASUL AGNITA,LINGA BISERICA CETATE DIN BIERTAN,MONUMENT UNESCO, PEPROPIETATEA PRINTULUI CHARLES,PE PROPRIETATILE TARANILOR S-AU FACUT ANUL ACESTA,IN VARA EXPLORARI PENTRU GAZELE DE SIST. cU MASINILE DIN FOTOGRAFIE,CU CABLAJE,CU DETONARI !!!!

 24. Mulți îl critică pe dl.Șerbănescu și fac afirmații răutăcioase despre dînsul , deși își dau seama că ce spune e perfect adevărat. Dacă ești răuvoitor ,nu înțelegi , sau te prefaci că nu înțelegi deși explicațiile,lui le înțelege și un copil de 10 ani.———–DOAR CĂ ADEVĂRUL DOARE !
  Și asta nu le cade bine, multora.

 25. Domnule Radu Tudor,va rog sa incercati sa vedeti cum si cate hectare de teren au cumparat evreii din Israel,in Romania. Veti ramane surprins cand veti vedea ca deja sunt cateva sute de mii de hectare ,deja cumparate.

   • Pai s-ar putea sa fie o problema, domnule Radu Tudor!Pentru ca, coincidenta sau nu(eu nu cred in coincidente!),cam toti decidentii romani ce s-au perindat la conducerea tarii in ultimii 23 de ani, apartin acestei etnii(fapt tinut ascuns) si cam toti beneficiarii dezastrului romanesc, asemenea…fie ca se ascund sub cetatenie austriaca, americana, canadiana, germana, australiana sau rusa. Acest fapt, devine o problema, ca si cea maghiara dealtfel, atata timp cat tot ce se intampla in Romania este in defavoarea poporului Roman nu azi, nu pe termen mediu, ci pentru totdeauna. Constitutia si legile acestei tari, numai exista pentru anumite grupuri.
    Au circulat pe internet informatii carora nu s-a acordat suficienta atentie si presupun cateva intrebari directe pentru raspunsuri certe si clare:
    1. Ce inseamna declaratia lui Shimon Peres, cum ca a cumparat Romania?
    (vezi you tube)
    2. Daca cetatenia romana a fost acordata in bloc, unui numar de
    500.000de evrei, urmand a fi stramutati alti 500.000?
    3. Daca datele de identitate ale tuturor romanilor au fost stocate in
    Israel si de ce?
    4. Unde se afla, fizic, stocat aurul BNR, in ce conditii si de ce?
    5. Ce cauta militari israelieni in Bucegi si de ce pentru romani,
    descoperirea si activitatea de acolo sunt tinute la secret?
    Superficial s-a tratat si problema maghiara prin anii 96-97 si uitati cat de departe s-a ajuns. Cine sunt cei infiltrati la varfuri, ascunsi sub nume romanesti si care prin deciziile lor, este clar ca reprezinta interesele altor natii?

   • Problema este aceea ca strainii nu au voie sa cumpere terenuri in Israel iar noi ne vindem deoarece suntem tinuti intr-o stare de saracie pamanturile pe doi lei. O sa ajungem straini in tara noastra si treptat prin disparitia populatiei adulte datorita lispei locurilor de munca in cativa zeci de ani Romania n-o sa mai fie practic populata de romani ci de evrei, unguri, nemti, americani, arabi nu inainte a de a fi faramitata ca stat independent si unitar si transformata in cateva regiuni autonome.

    • Corect! Dar, de cand se acorda cetatenii in bloc, conform carei legi si de ce este tinut ascuns acest fapt? Nu este suspect? Stramutarea evreilor in Romania este un process real, sustinuti fiind de autoritati, oferinduli-se sume considerabile de bani ptr a accepta. Evreii de pretudindeni sunt invitati sa “populeze” Romania, pretinzand ca au dreptul asupra acestui pamant, aflanduse pe aceste meleaguri dinaintea dacilor. Romania va fi o a doua Palestina. Exista informatii pe internet in acest sens. Scepticii, le pot considera neadevarate, dar sunt prea multe voci autorizate care avertizeaza si pe de alta parte, realitatea vorbeste de la sine.

   • Pai le e frica ca pleaca cu terenul in spinare….sa vina, sa cumpere ,sa investesca, sa nu stea cu ciulini pe el ,foarte bine ca vin si asta s-a vazut in ultimii ani cand Romania a devenit un exportator de cereale si un jucator important regional.

    • @IQ, nu mai nu pleaca cu terenul in spinare, dar foarte multi evrei care care au cumparat terenuri agricole in jurul Bucurestului au construit pe ele complexe rezidentiale pentru cetatenii isrealieni construite cu inginer adusi special din Israel pentru acest lucru si numai o anumita mana de lucru calificata este autohtona. Vezi Balotesti, Dimieni, Piperea situatie asemanatoare aflandu-se si-n jurul altor orase mari ale Romaniei. Si odata transformate in zone rezidentiale cuser nu mai poti de loc sa le strabati cu piciorul macar deoarece toate sunt ingradite si au paza privata la intrare. Si daca-i esti asa de incantat du-te si tu ca roman, daca esti roman si cumpara terenuri in Israel si o sa poti cumpara o laie daca nu esti de al lor.

    • Of, mama ei de manipulare! Tu nu-ti pui intrebarea “de ce s-a ajuns aici?” La momentul 1989, Romania avea absolut tot ce era nevoie in industrie si agricultura. Nu trebuia decat adaptarea la standarde occidentale, unde era cazul. Datorii externe nu existau, fondul de pensii era in excedent, creante de incasat la greu, diverse fonduri la buget. Potentialul romanilor era imens la acea data, oameni tineri, calificati, inregimentati in munca, educati in spiritul dragostei de neam si tara. Astia, trebuia scosi din circuit. Cum?!…prin politicile de desfiintarea a peste 1200 de intreprinderi din toate domeniile industriale si si distrugerea agriculturii prin retrocedarea pamanturilor. Unde sunt acei oameni la ora actuala?! Sunt batrani, someri, lasati de izbeliste intro piata de munca, asazis nou creata in care, capacitatea si calificarea lor au fost anulate. Sunt multe de spus! Ceea ce vreau ca tu sa intelegi este ca, Romania trebuia ingenuncheata pentru a fi cucerita. Ceea ce nu s-a reusit de 2000 de ani prin razboaie, se reuseste in aceste timpuri prin cai asa zise democratice si moderne. Si-ti mai spun ceva. Comunismul, a fost creat si implementat in tarile din estul Europei cu un scop bine determinat. Nu te-ai intrebat niciodata de ce? Cauta sa afli singur.

 26. Dle TUDOR ,As dori(asa cum condamnatului i se indeplineste ultima dorinta inainte de moarte)… ca daca ACUM noi romanii nu putem/n-avem posibilitatile financiare(ceace nu este adevarat intrucat s-ar putea constitui un fond pe o bursa…adica FRANK TIMIS a putut face asa ceva pe bursa CANADIANA si noi nu putem??????) si deci suntem la pamant,suntem o colonie, suntem tiganii acestei lumi atunci…. macar ar fi corect ca PONTA/ANTONESCU sa ne spuna OBLU IN FATA: NOI ROMANII suntem niste neputinciosi,ultimii oameni de pe aceasta planeta si deci… “ESTE OBLIGATORIU” ca noi romanii sa ne dam bogatiile/resursele, pe GRATIS, la straini(redeventa 6% este o nimica toata adica margeluse pentru bastinasii romani).O redeventa echitabila ar fi de minim 40%.Exemple cu alte tari(numai cu unele nu… cu toate) este praful pe care guvernatorii ni-l arunca in fata.In ROMANIA s-a distrus totul programat, in 23 ani si in special in ultimii 9 ani, asa incat din locul unde a ajuns acum ROMANIA(stiam acest lucru inca din 2009 de la “realegere” data cand am prevazut un viitor”luminos” Romaniei) …. NIMENI NU VA PUTEA SA O SCOATA VREODATA.Si daca acestia doi nu vor sa ne spuna adevarul, m-asi multumii ca macar dvs care sunteti un roman patriot sa …recunoasteti acest lucru pentru ca sa nu ne mai amagim si ca lumea sa cunoasca…adevarul .

 27. Domnule Radu Tudor, ati vorbit despre Norvegia. Stiati ca fiecare cetatean norvegian, inca din prima zi de nastere, primeste dividende din exploatarea petrolului lor?

  • @ un roman, la nasterea fiecarui nou nascut in Norvegia mama primeste intre 30.000 si 60.000 de coroane norvegine, suma neimpozabila in functie de starea materiala a mamei. 2 saptamani pe an orice salariat este scutit de plata impozitului iar banii de concediu sunt de asemenea neimpozabili. Salariu minim garantat este in jur de 18.000 de coroane inainte de impozare care reprezinta cam 25% pana la un gastig anual de 300.000 coroane pe an. Impozitul crescand progresiv pana la 40-45% la salariile de 600.000-700.000 coroane. Din pacate norvegienii nu au fost spalati la creier de doctrina comunista, sunt oameni de la munte directi, corecti si nu sunt asa multi la numar numai 5 milioane de suflete. Tin cu dintii de banii obtinuti din petrol si gaze deoarece industrie constructoare de masini nu prea au si se gandesc de aceea la viitorul Norvegiei si generatiile viitoare. Si bineinteles nu sunt prosti ca noi de am intrat in EU.

  • De unde sa suga strainii cum sug acum din proprietatea romaniilor.A venit si Guitenstein derbedeul ala ordinar sa suga si el.Dupa ce a kignit o natie intreaga si si-a bagat nasul in política acestei tari.A venit mizerabilul jegos si ordinar cu tupeu sa faca si el un gheseft din acest fond al romaniilor dat pe mana strainiilor.Tara asta a fost condusa de escroci si ultímele rebuturi umane cu inima si sufletul putred niste elemente anti -romanesti cum niciodata tara asta in historia ei a avut.Au terminat tara.E praf.Ce se intampla la noi in tara un vezi in toata lumea nici in Africa subdezvoltata.

   • Marinelu JB, Glitenstein a venit in Romania la praduit. Acum Fondul Propietatea va scoate 3,5 miliarde de euro din tara cu care va plati propietarii straini de actiuni, multi dintre ei din aceeasi gasca cu el. Si ca el sunt multi care fac afaceri ilegale de zeci de miliarde de dolari prin mafia jocurilor de noroc, sectorul imobiliar, funciar, comert, turism….in fiecare an in Romania neplatind taxe si scotand de asemenea banii din tara. Adica cei ca Glitenstein si Steinmetz au venit sa mulga la greu pe gratis vaca de muls Romania cu complicitatea politicienilor romani in toti acesti 23 de ani de zile.

 28. GPFC este fond de pensii national, echivalentul Casei de Pensii de la noi, dar creat initial pentru cei ce lucrau in industria petroliera. Ulterior a fost cotat la bursa si au investit si in actiuni ale altor companii ceea ce fac la noi si unele fonduri private. De asemenea la acest fond de pensii pot plati cotizatii pt a beneficia de pensie si angajati de la alte companii din afara cu exceptia celor implicate in industria de armament, tutun, sectorul nuclear, etc.

 29. Domnule ,Radu Tudor felicitari pentru emisiunea dumneavoastra din aceasta seara.Sunt alaturi de dumnavoaetra in tot ceea ce urmeaza sa in-
  treprindeti.Inca o data felicitari.Vasile.

 30. Domnule Radu Tudor
  Emisiunea din aceasta seara cu acad.Giurescu si ec.Serbanescu a fost cea mai buna emisiune al dvs. de pana acuma, pentru care va felicit!!!Dupa cum arata situatia jocurile au fost facute,contractele semnate si niciodata gasite cand trebuie,calitatea clasei politice absolut infecta,arata clar nu se va intampla nimic din proiectul Norvegia,cel putin in acest parlament in aceasta legislatura absolut nici-o sansa!!!Putoarea mioritico-damboviteana va lua doar decizii stupide,penibile si absurde!!!

 31. Domnule Radu Tudor,
  .
  Faceti-i o invitație d-lui Prim –Ministru Victor Ponta, eventual și câtorva consilieri ai domniei sale, să participe la o emisiune in care să discutați pe larg această propunere(dorință) a dvs.privind ”(…)…resursele de zeci de miliarde de Euro”.
  Aștept cu interes !

  • O sa vina cu minciuniile lui ordinare ca el.Ca nu avem bani,ca nu avem tehnologie,ca e capitalism,ca el a preluat asa contráctele,ca se sperie investitorii .Asti-a numai minciuni jegoase,interesesi tradari bolnavi la suflet si la minte .Anti-romani desavarsiti.Le pui Albul in fata si zic ca-i Negru.Solutia pt tara asta e Revolutia adevarat si eliminarea astora la propriu .Altfel sant de un jigodism fara limite si apucati de gatul tarii astea pe care daca un-i elimino o vor SUFOCA.Astia cu obrazul gros ca soricul Porcului un au solutie ,bunul simt,onoare si retragerea.Solutia judecati pe baza de repede si eliminati.

 32. Felicitari pentru emisiune! Felicitari pentru invitatii de exceptie, Domnul Serbanescu si Domnul Giurescu!
  Apropo, de ce nu-i propune PNL-ul functia de ministru al Economiei domnului Ilie Serbanescu?

 33. Dle tudor, e simplu sa vreti sa fie aici ca in norvegia. Incetati sa promovati toti penibilii care conduc romania si-si fac veacul prin emisiunile dvs., gen nicolaescu, madalin voicu, tinel nu mai stiu cum, pascu, ponta etc sau alte nulitati si cautati sa promovati oameni de valoare. Cu astia de acum, suntem exact unde meritam. Dc dvs sperati de la ponta care nu e in stare sa faca o privatizare buna, una domne si atat, sa lumineze romania, sunteti naiv rau.

 34. http://www.antena3.ro/romania/punctul-de-intalnire-a-inceput-deja-explorarea-gazelor-de-sist-in-romania-231016.html Cred ca Domnul Giurascu si Serbanescu au fost destul de clari.Gasca de tradatori ordinari jegiosi de ordinari si servili astia conduc aceasta taradin 89 incoase.Iar NAUMovici Tonta un-i decat unul dintre ei care a preluat stafeta de la Basescu si o duce mai departe alaturi de alta paiata Plumb doi vinovati pt INCALCAREA PROPRIETATII OAMENIILOR pt ca au permis acestor pungasi sa faca ce vor pe proprietatea lor.Sa un mai vorbim de GENOCIDUL pe care-l vor lasa in urma.Adio Costinesti.Adio 300 mii hectare de pamant arabil te poti caca pe el ca un mai produci nimic acolo.Adio panza freática si apa potabila .Cea mai mare punga subterana de apa dulce din Europa ii in Dobrogea.O sa crape de sete ,o sa-si sacrifice animalele o sa se mute oamenii din zonele alea ca va fi imposibil de trait.Multumita lui NAUMovici si gastii lui useliste.Acum isi da seama Domnul Giurascu ce gasca de criminali a votat de tradatori si hahalere.E de asa bun simt omul asta ca un a fost capabil sa-i creada capabili de asa ceva.Acuma vad si Romanii fata Machiaveliga a acestot elemente malefice.Cand il mai invitati pe Tonta si gasca lui in studio uitati-va la ei cu gura cascata cum va mint si va ,,scuipa ,, in fata ocolind intrebariile in stilul lor FILOSOFAND.S un-i incomodat.Daca ati fi cu ei cum ati fost cu pedelacii pe care ii aveati invitati ar fi ceva.Dar un e asa.

 35. http://www.antena3.ro/romania/profesorul-ioan-sabau-pop-romania-a-platit-3-2-tone-de-aur-in-franci-si-coroane-pentru-a-recupera-proprietatile-din-transilvania-231013.html Si ce face USL-ul.Ce fac cei care dadeau impresia unei schimbari.?Ce fac institutiile Romanesti.SRI,JUSTITIE,PROCURATURA,PARLAMENT,SENAT,GUVERN,PRESEDINTE.Tonta,gasca USL ?CE FAC’De ce un-i intrebati ?.Si cum zicea Domnul Giurescu.SA LE SPUNTI IN FATA cand va vor duce cu vorba la intrebari sa un MAI MINTA POPORUL SI SA-L IA DE IDIOT.Asa ceva nici in AFRICA SUBDEZVOLTATA un se intampla.Chiar acum se vorbeste la o emisiune in Spaniola despre cutremurele provocate prin FRAKIND.

 36. Meritati pe ddpli,sincere felicitari. Dar sa tineti cont, ca daca vreunul din cei vizati de dvs. si de toti cei care va scriu aici,au urmarit si ei emisiunea dvs.,va va multumi cumva si va va felicita,ala nu poate fi decat un mare mincinos si talhar. Sa nu il credeti pe cuvant. Politicienii de astazi sunt oameni cu doua fete.
  Inca o data ,FELICITARI.

 37. Domnule Radu Tudor,Academicianul Dinu C Giurescu are cont de facebook?
  Este ceva ce aș dori să-l întreb și pe el.Încercați să citiți întreaga postare.Mulțuumesc!
  Folk School!Time is Money
  Lansez în dezbatere publică următoarea temă.O propunere pentru dezvoltarea societății cu ajutorul educației.
  În ROMÂNIA,se face pe ascuns dar se face.Au loc concursuri de jocuri video.Și zilnic întâlnesc poliția locală elevi la clubul de internet,jucându-se.Iar părinții și profesorii se întreabă ce e de făcut,din moment ce notele scăzute la purtare și exmatriculările și vorba bună,nu dau roate.
  Că vrem să auzim asta sau nu,avem profesori fără titulatură care au picat examenul,repet,profesori.Bine…Nu toți dar peste 50%.Apoi profesorii în vârstă sunt copleșiți de generația asta pe care nu știu cum să o abordeze și își pierd răbdarea.
  Propun ca elevii care se înscriu la concursuri de jocuri video și nu numai,să primească scutire din partea școlii pe motiv că se implică în activități care le va asigura rădăini înalte în interiorul societății și vor dobândi capacitate sociale și își vor câștiga devreme în viață primii bani,căci la astfel de concursuri,se câștigă bani.
  Școala va da această scutire și vor stabili împreună cu părinții și elevii un program coerent de antrenament.Cei care se înscriu în concursuri de jocuri vor putea trece clasa dând doar două examene per semestru.
  Copiii care se înscriu la concursuri de jocuri,vede școala ca pe o presiune.Hai să luăm această presiune de pe elevi.Așa vom știi școlă și părinți că ei se antrenează pentru competiții și că este posibil și să câștige bani destul de frumoși.Garantez că elevii vor aprecia mai mult școala și se vor strădui pentru examene doar pentru faptul că nu mai simt presiune din partea școlii ci din contra școala îi acceptă un stil de a trăii.
  Părinții și profesorii trebuie să înțeleagă că aceste concursuri nu vor avea loc la nesfârșit.La un momentdat,elevii se vor plictisii de jocuri,dar mai ales dacă nu simt presiune din partea școlii sau a părinților.Apoi,elevii care au participat la concursurile astea vor știi să lucreze bine cu calculatorul(căci ei nu doar joacă ci instalează programe uneori hand made geniale),condiție de bază în a te angaja oriunde.
  Dacă elevii vor să știe de Mihai Viteazul,îl caută pe google de pe tableta smart.Să câștige bani dintr-o activitate care le face plăcinte pare mai important,deoarece ei au tot timpul din lume.Așadar,gândiți-vă!

 38. Pai noi nu stim sa copiem lucrurile bune ,nu vedeti ce fac cu,codul rutier?!!! Dece nu se inspira de acolo unde scoala de soferi se face pana la 3 ani, pana sti sa mergi .
  Eu as pune cea mai mare resursa padurea si nu sunt pentru defrisarea ei ci exploatarea ei corect, ca in tarile nordice,Romsilva are o avere de 3-5 mlrd de euro si profit de butic de la tara !!! Cine fura acolo?!!
  Trebuie privatizat si vandut tot, statul e un dezastru in economie, el sa fie arbitru si supreveghetorul pietei ,sa o reglementeze.
  P.S- Sa ne aducem aminte de Hidroelectrica, care de la pierderi de 750 mil euro acum are profit deja 150 mil euro si asta intr-un an ??!!!!

 39. Radu,

  Ceea ce-ti doresti tu isi doreste orice om normal. Din pacate, desi avem multe dorinte, avem foarte putine putinte.

  Novegia este printre putinele exemple de acest gen. Mai sunt ceva exemple in Orientul Mijlociu si Singapore (ultimul a generat banii din inteligenta si mai putin din resurse naturale).

  In cazul Romaniei, sunt foarte sceptic ca se va putea realiza asa ceva. Motivul principal nu este constituit de clasa politica ci de cetatenii tarii, pentru ca, din pacate, clasa politica este o oglinda a noastra (chiar daca nu ne place). Clasa politica romana a fost intotdeauna lipsita de caracter, chiar si in perioada de dinaintea celui de-al doilea razboi mondial. Si asta este doar rezultatul unei natiuni cu o genetica defecta.

  In alta ordine de idei, ar fi interesant sa te uiti la dezbaterile (certurile) politice din Norvegia referitoare la distributia unei parti cat mai mari din acest fond catre cetatenii tarii. Personal cred ca orice distributie catre cetateni care nu este rezultatul muncii cetatenilor va duce la inflatie, leneveala si o scadere a competitivitatii tarii.

 40. Domnule Radu Tudor,cum explicați titlul unei știri venite de la Antena 3
  Povara uriaşă pe umerii Uniunii Europene

  Iată la câte miliarde de euro se ridică cheltuielile legate de cancer la nivelul U.E. >> http://bit.ly/17oOqjc
  De când sănătatea e o povară sau de ce să fie sănătatea o povară?Pentru continuitatea rasei de imbecili,un ban investit în sănătate e correct investit.Mă așteptam la titlul ăsta de la B1-Rtv-Protv dar nu de la Antena 3

 41. corect.daca dai la basiti mai putin de 50mii oiro nu se dau jos din pat si asta duce la leneveala.lasa nene ca o sa le dam totul ca si pana acum,nu te speria ca se imparte ceva populatiei pe spinarea careia traiesc basitii baronii gusatii parazitii erijati in stat de drept.stat de drept?!maneloizii sunt statul de drept aici

 42. ce sa ne mai zvacolim ce facem cu averwa tarii..o dam la basau la udrula la baroni la videan la cariciu la jiji..lalalalalaaa..

  astia suny mintile luminate ale tarii,rumunii peastia i au pus sa conduca tara..stiu ei ce sa faca ..zorzoane maneleala..kkt ..ei asta stiu asta fac si rumunii n au nimic impotriva…

  cum il cheama pe |presdinte|?BASESCU?basescu frate un cretin de o ticalosie de violator berc combinat cu un gainar stalp de carciuma este presedindele prapastii astea de tara,|”/.’\][.,//.iar am uitat unde e semnu intrebarii pe porkaria asta,deci swmnu intrebarii era.cerc inkis.tara ca o chiuveta si presedinte unul ce se numeste BESESCU…veeetaaaaaa mi ai infundat kiuveeetaaaa.

  orice discutie e inutila.cu vorba nu rezolvam nimic,doar cu streangul si glontu la tradatorii de tara ce au facut asta. altfel cum vedeti

  spre desfiintare ne indreptam ca oile

  despre ce vorbim noi aici.care e subiectul? cui dam averea tarii?

  pai cum il cheama pe strambu ala ce e presdintele pli? cum a ajuns ala presedinte?pana la asta sa ajunga ceausecu avortat,cat au furat si distrus emanatii mei? … ce dracu sa mai zic|?

 43. pt bashitii de rit vechi vreau sa precizez ca termenul BASHIT pt mine inseamna tot ce paraziteaza,totii sunt BASHITI de la orice partid.

  BASHIREA ESTE EVOLUTIA MAXIMA LA CARE A AJUNS TARA ASTA.PANA SI POPULATIA E BASHITA….mmmmmmmmmmmbbbbbbbbbbbeeeeeeeeesescu

 44. Domnule Tudor, din pacate dumneavoastra incepeti cu sfarsitul. Daca ati fi urmarit cu atentie audierile de le comisia speciala ati fi aflat ca Romania nu are un serviciu geologic national cum au toate celelalte state. Ati mai fi aflat ca Romania nu mai cerceteaza propriul subsol; asta cam din ’93 incoace. Toate cercetarile se fac de catre privatii care au concesiuni, iar statul este obligat sa ia de bun ce i se serveste. Inadmisibil. Nici macar nu supravegheaza si controleaza in mod direct si nemijlocit aceste cercetari private. Deci, inainte de a vedea ce ar fi de facut trebuie sa ne reluam toate atributiile de proprietar. Si, asa cum a spus si Ilie Serbanescu, si Ionel Haiduc si Stefan Marincea si altii, statul roman trebuie sa proiectele de exploatare impreuna cu investitorul privat (sa accepte doar conditiile tehnice, de siguranta si de eficienta care sunt favorabile natiunii romane) acestuia urmand sa i se achite costurile din produsul rezultat la care se adauga un profit negociat. Totul foarte tranparent. Abia dupa aceea putem sa luam deciziile privitoare la modul de gestionare a veniturilor nete rezultate. De principiu si eu sustin crearea unui fond care sa investeasca in dezvoltare toate sumele astfel obtinute. Doar ca mai e mult pana departe!
  p.s. de cand ne impuneti sa ne inregistram si sa platim pentru a viziona emisiunile inregistrate, nu am mai putut sa va urmaresc emisiunea “punctul de intalnire” si nici altele (urmaream mai mult inregistrarile fiindca nu pot sa le vad in direct datorita altor activitati pe care trebuie sa le desfasor in acele intervale orare. Eu, ca telespectator interesat, consider ca este o decizie mai mult decat gresita.

 45. Domnule Tudor,
  Aveti perfecta drepatate in descrierea acelor utilaje precum si modul lor de folosire. Dar nu se folosesc numai pentru gaze de sist. Metoda se numeste Prospectiune seismica si s-a acoperit mai mult de 50% din teritoriul tarii cu astfel de prospectiuni. In trecut se facea seismica 2D iar acum s-a trecut la seismica 3D fara legatura neaparat cu gazele de sist ci doar cu o rezolutie mult mai mare in toate zonele indiferent ca sunt zacaminte conventionale sau neconventionale. Iar prospectiunea seismica se poate face cu aceste vibratoare sau cu exploziv introdus intr-o sonda sapata la maxim 100m. In zonele populate se folosesc vibratoarele. Cu mai bine de 30 de ani in urma orasul Ploiesti a fost strabatut noaptea de catre aceste vibratoare facandu-se seismica de suprafata. Cat priveste aprobarile intrebati va rog PRIMARII. Nu intra niciodata fara aprobare dar asta se obtine in foarte multe locuri de la PRIMARI iar in unele situatii contra cost chiar si de la detinatorii de terenuri dar asta doar in situatii speciale. Acum au ajuns sa astepte si cate 6 luni pentru o astfel de aprobare dar nu intra fara ea sub nici forma.
  Cu respect.

 46. Domnule Tudor,
  O singura completare. Prospectiuni S.A este fosta IPGGH (Intreprinderea de Prospectiuni Geologice si Geofizice pentru Hidrocarburi) parte a fostului IPGG (Intreprinderea de Prospectiuni Geologice si Geofizice Bucuresti) care functioneaza cu acelasi obiect de activitate, inclusiv seismica, de mai bine de 50 de ani. Nicio sonda nu s-a sapat, cel putin in ultimii 50 de ani, fara prospectiune seismica. Acum apartine acelui om de afaceri controversat dar nu stiu daca trebuie blamat ca a mentinut personalul si obiectu;l de activitate si nu a falimentat-o ca sa vanda terenul pentru imobiliari. Si credeti-ma ca avea teren suficient si foarte bine amplasat.

 47. Se face mult zgomot pt nimic cred ca de fapt nici RMGC nu vrea sa exploateze
  aurul de la noi ci doar sa ia bani din despagubiri de la stat cum au mai facut
  cu o tara bananiera ….pe cine acuzam de subminarea economiei acum?
  Ca bine zicea Vadim nebunu cu stadioanele!!

Leave a Reply